Lagbanner

Vilar ut - Hasic in

Det har hänt saker på transfermarknaden, Värnamos försvarsuppsättning påverkas.

Bernardo Vilar lämnar Värnamo, för andra gången i karriären, och lånas ut till Helsingborg IF. Kontraktet sträcker sig säsongen ut och således är tanken att Vilar ska återvända till Småland den första december.

Vilar är född i Belo Horizonte och har spelat för flera lag i Brasilien, dock endast på juniornivå samt i lägre serier. Under försäsongen 2020 värvades han av Värnamo och hans första sejour varade i ett och ett halvt år. Han var därmed en del av det lag som vann division 1 samt spelade den första halvan av säsongen i Superettan.

Han imponerade rejält under 2021 och värvades därför av IFK Göteborg. Därefter har hans karriär inte utvecklats i den riktning som det förväntades. Han var på gamla Ullevi under ett år men fick inte så mycket speltid och trivdes inte i Mikael Stahres trebackslinje.

Han återvände därför till Värnamo sommaren 2022 och har startat sju matcher samt gjort tio inhopp under den andra sejouren i föreningen. Merparten av speltiden fick han dessutom under den förra hösten. Det verkar som om Hellberg inte riktigt tror på honom. Spelmässigt har han haft svårt att nå samma nivå som under den första perioden, även om han inte varit ”dålig”.

Vilar har haft lite oflyt under 2023. Han var nämligen skadad under vintern och i början på våren. Det bidrog i sin tur till att Grozdanic och Eriksson fick chansen i mittbackslåset och herrarna har vunnit Hellbergs förtroende. Det är minst sagt viktigt att man har ett samspelt mittbackspar och därmed har det varit svårt för Vilar att ta sig in i startelvan.

Utöver Grozdanic och Eriksson finns också Larsson, Kenneryd och nyförvärvet Hasic i truppen. Vidare så kan också mittfältaren Näsström gå ner och lira mittback, det har han gjort i både division 1 och division 2. Därmed finns det flera andra försvarare men om någon av de ordinarie mittbackarna dessa skulle skada sig så kan det bli en svår situation för IFK. Exempelvis har Kenneryd aldrig spelat tävlingsfotboll för A-laget samtidigt som det var länge sedan Näsström var mittback. Dessutom brukar Larsson oftast vara ytterback, trots att hans naturliga position är mittback.

Laget som Vilar kommer till är alltså Helsingborg IF och i skrivande stund är föreningen nästsist i Superettan. Det är dock jämnt i andraligan och man har bara tre poäng upp till säker mark. Laget har växlat en hel del på de defensiva positionerna vilket kan tolkas som att de defensiva spelarnas insatser sviktat..

En rimlig förklaring till att valet föll på HIF är att han kan ha blivit lovad speltid, alternativt att Vilar bedömer att chanserna till att få lira är goda. Utöver Helsingborg så har också Västerås SK och Östers IF, som är topplag i Superettan, varit intresserade. Där lär dock konkurrensen om speltiden vara högre.

Samtidigt som en mittback lämnar så ansluter en ny. Det är 20-årige Emin Hasic som gjort klart med IFK Värnamo. Kontraktet är skrivet t.o.m. säsongen 2026 och förhoppningsvis blir det många lyckade år för Hasics del.

Hasic är fostrad i Häcken och han har spelat ungdomsfotboll för getingarna. I januari 2021 värvades han av Lecce och där har han spelat för klubbens primavera-lag, det har dock inte blivit något spel för A-laget.

Dessutom har han representerat alla svenska ungdomslandslag och han blev faktiskt målskytt under den senaste U21-samlingen, det var mot Gibraltar.

Det är svårt att säga särskilt mycket om spelaren i fråga med tanke på att han inte har någon erfarenhet av seniorspel. Eftersom han spelat i Italien så borde det vara en tekniskt och taktiskt skicklig försvarare, men det är för tidigt att säga.

Troligen är det här mer av en långsiktig investering, jag tror inte det blir mycket speltid under hösten. Hasic har nämligen varit klubblös sedan i början på juli och det lär därmed ta tid innan han lyckas vässa formen.

Det är nog nästa säsong som Hasic hoppas på. I truppen finns som bekant Eriksson och det har tidigare funnits intresse för hans tjänster högre upp i tabellen, och efter alla år i IFK så är han kanske motiverad att lämna. Även Grozdanic har ryktats till andra lag. Om båda mittbackarna skulle lämna så öppnas en möjlighet upp för Hasic.



 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-08-25 16:03:05
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo