Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-10-08 15:00

IFK Värnamo - IFK Norrköping
2 - 1

Zeljkovic avgjorde kamratderbyt

Värnamo vann med 2-1 mot Norrköping. Stor segerregissör blev Ajdin Zeljkovic som gjorde två mål.

Precis som under fjolåret så har Värnamo visat sig vara ett lag som trivs bättre på hösten än på våren. Det bekräftades i den föregående omgången, när Norrköping besegrades på Finnvedsvallen.

För Värnamo startade:

Rasheed
Winsth – Eriksson – Larsson – Lohikangas
Johansson – Wenderson – Thern
Ademi – Zeljkovic – Engvall

Grozdanic var avstängd och han ersattes av Victor Larsson, som i sin tur hade varit avstängd i omgången dessförinnan. En annan förändring var att Lohikangas gick in i elvan i stället för Bergh.

För Norrköping startade:

Jansson
Lund – Tolinsson – Eriksson
Kalley – Ceesay – Höög-Jansson – Eid
Hammershöy – Lind – Sigurgeirsson

När jag skrev ”inför-artikeln” så gjordes en tabbe, jag skrev nämligen att Ortmark förväntades starta men uttryckte dock att det var en chansning. Därefter viskade en fågel i mitt öra, och meddelade att Ortmark är svårt skadad och väntas missa hela säsongen.

Det blev därmed inte Ortmark som vikarierade för Traustason. Riddersholm valde i stället att spela med Höög-Jansson, vars naturliga position är mittback, på mittfältet.

En annan miss från mig var att Baggesen, som startat 20 matcher i år, bänkades. I stället fick Kalley chansen, det var hans tredje start för i år.

Anfallaren Nyman var tillbaka i truppen men han började på kvisten. I anfallet startade i stället Lind, som är en annan spelartyp än ”Totte”. Nyman är mer av en klassisk nummer nio som är bra i boxen, stark på huvudet och en vass avslutare. Lind är en ytter som är snabb, teknisk och rörlig.

Första halvlek:
Det är en ganska lugn start på matchen med få konkreta möjligheter. Inledningen kännetecknas av mycket fysik, bristande teknik och höstkyligt väder. Första skottet är en halvvolley från Hammershöy som går över ribban.

För Värnamos del så levererar Ademi ett inlägg och ytterbacken Kalley lyckas inte nicka bort bollen. Den hamnar i stället hos Engvall som skjuter, från en dålig, varpå skottet går utanför.

I den 21:a minuten så slarvar Norrköping i deras speluppbyggnad och Johansson får tag på bollen. Han tar några steg framåt och passar till Ademi som skjuter, men hans avslut blockeras. Johansson är framme på returen, han har dock Anton Eriksson tät på sig, och skjuter utanför.

Norrköping tar ledningen i den 25:e minuten. Det börjar med att Engvall har bollen vid halvplan men han har tre Norrköping-spelare runt sig som pressar. Det slutar med att Ceesay avväpnar honom och mittfältaren springer snabbt framåt samtidigt som Värnamos defensiv är oorganiserad. Ceesay slår en passning i sidled till Lind som hamnar en-mot-en mot Larsson. Lind prövar med ett skott och via Larssons ben så styrs bollen till Sigurgeirsson, som smugit sig till en lucka mellan Winsth och Rasheed, varpå islänningen petar in bollen.

Med facit i hand så är det på sin plats att kritisera Winsth som tappar markeringen på målskytten, ytterbacken blir helt enkelt för bolltittande och missar Sigurgeirssons smarta positionsförflyttning.

Värnamo har under säsongen haft svårt att hantera underlägen och det syntes under den inledande perioden efter det insläppta målet. Hemmalaget har nämligen svårt att skapa kvalificerade målchanser och Norrköpings intensiva och fysiska press är framgångsrik.

Bland chanserna som skapas så finns ett skott i den 26:e minuten från Zeljkovic. Anfallaren får bollen från Ademi, han viker inåt och skjuter men bollen plockas lätt av Jansson.

Tre minuter senare så uppstår en nästan-chans där Thern slår en bra djupledsboll mot Engvall som fått upp farten. Jansson läser dock av situationen och avvärjer faran.

I den 32:a minuten så slår Ademi en hörna och Wenderson nickar men försöket blockeras av en spelare i bortalaget.

Fyra minuter senare så lobbar Thern in bollen i straffområdet och den hamnar hos Engvall. Gustav hamnar axel-mot-axel mot Anton Eriksson som spelar väldigt tufft försvarsspel. Mittbacken lyckas störa Engvall tillräckligt mycket för att hans avslut ska vara tamt och lättplockat för målvakten.

På tillägg har Norrköping en chans och det är en snabb omställning där Lind spelar till Hammarströy men hans avslut blockeras ut till hörna.

Halvleken inleds med en straffsituation. Kalley har bollen, han dribblar förbi Winsth och tar sig in i straffområdet. Johansson är på tårna och ger Kalley en enkel touch bakifrån vilket leder till att han faller. Domaren Sundell ser dock situationen på nära håll och friar.

Minuten senare så hotar Norrköping med ett nytt anfall. Eid slår en långboll och den hamnar hos Sigurgeirsson, som står vid halvmånen tillsammans med Victor Eriksson och Larsson. Islänningen uppfattar att Lind är ensam några meter i sidled och han passar till honom så att han får en öppen skottyta. Linds avslut går dock rakt på Rasheed som räddar.

Det är bristande samspel mellan Eriksson och Larsson i den sekvensen. Båda blir nämligen bolltittande och missar därmed att Lind är helt omarkerad.

I den 49:e minuten så slår Lind ett inlägg som en medspelare nickar på men Rasheed är på tårna och räddar.

Norrköping öppnar alltså piggt men i den 52:a minuten åker gästerna på en kalldusch. Höög-Jansson slarvar i bollbehandlingen vilket leder till att Thern får tag på bollen. Mittfältaren tar några steg framåt och uppfattar en lucka mellan två Norrköping-försvarare där han slår en passning samtidigt som Zeljkovic påbörjar en löpning. Zeljkovic timar passningen perfekt och kommer fri mot Jansson samt placerar in 1-1.

Höög-Jansson står för ett nytt bolltapp tre minuter senare vilket resulterar i att Engvall får bollen. Det uppstår en två-mot-fyra-situation där Zeljkovic är med i attacken. Engvall försöker dribbla förbi sin motspelare men Norrköping-spelaren får en tå på bollen så att den hamnar hos Zeljkovic. Ajdin tar i sin tur och slår en passning i sidled så att Ademi får ett skottläge. Avslutet från yttern går dock rakt i famnen på Jansson.

I den 58:e minuten så har Norrköping ett skottförsök men det blockeras. Andrabollen hamnar hos en annan bortaspelare som nickar utanför.

Fem minuter senare så kunde Värnamo ha fullbordat sin vändning. Thern har bollen på kanten och han slår ett bra inlägg till Zeljkovic som står omarkerad vid andrastolpen. Ajdin går på kraft men avslutet har dålig precision vilket gör att Jansson räddar det.

I efterföljande anfall så kunde Värnamo åkt på en rejäl kalldusch. Victor Eriksson har bollen och han passar till Rasheed men målvakten missbedömer bollen och den rullar i stället förbi honom. Turligt nog så hinner målvakten springa tillbaka och avvärja faran, men om en Norrköping-spelare varit på tårna så hade det kunnat bli ett baklängesmål.

I den 65:e minuten så har Värnamo en frispark strax utanför straffområdet. Zeljkovic stegar fram och han skjuter varpå bollen går i ribban efter att ha touchat muren.

Den efterföljande hörnan tar Ademi hand om och det blir en variant. Han skickar den lågt till Wenderson som får bollen vid halvmånen och skjuter, skottet går dock utanför.

Med knappt 70 minuter spelade så skjuter Ademi ett skott som blockeras. Andrabollen hamnar hos Johansson som även han testar varpå avslutet styrs, via en försvarare, till Zeljkovic. Zeljkovic tar skickligt emot bollen och placerar in den bakom Jansson. Det är förvisso flax att Ajdin står på rätt plats vid rätt tillfälle men det krävs teknisk skicklighet för att ta emot den och placera den.

Zeljkovic är framme två minuter senare med ett nytt skott där han siktar mot krysset. Bollen går dock utanför.

Senare i matchen så får Norrköping en hörna och Värnamo har svårt att få undan bollen. Det ger Tolinsson en skottmöjlighet men han skjuter över.

I den 76:e minuten så har Engvall ett avslut men en följsam Lund täcker.

Därefter så har Norrköping ännu en hörna som IFK har svårt att få undan. Det blir ännu ett skottförsök av någon bortaspelare men det blockeras.

I den 78:e minuten så slår Eid ett bra inlägg och Nyman nickar men han får ingen kraft i nicken. Det gör att Rasheed kan rädda tämligen enkelt.

Norrköping hade svårt att skapa chanser längs marken utan det var mycket i luften. Innan slutsignal så har Sema ett bra inlägg och återigen nickar Nyman vilket tvingar Rasheed till en ny räddning.

På tillägg nickar Lund på en hörna men det går utanför.

Bland de sista som sker är att Hammershöy slår en hörna och Björk nickar över. Det noterbara i den sekvensen är dock att Björk är helt omarkerad, efter att Larsson gått bort sig, och han borde ha utnyttjat den chansen bättre.

Tankar efter matchen:
Värnamo vinner sin andra raka match och man lyckas, ännu en gång, vända ett underläge, vilket man tidigare haft svårt med.

Den första halvleken var dock inte särskilt bra. Värnamo hade svårt att skapa bra chanser och det var en fysiskt jobbig match vilket tycktes gynna Norrköping. Gästerna var lyckosamma i sin intensiva press där man vann många dueller samt andrabollar samtidigt som Värnamo blev stressade. Förvisso skapade inte Norrköping jättemånga chanser men man var ändå lite småfarliga med sitt raka kontringsspel. Ytterbackarna Kalley och Eid bidrog med speed på kanterna.

Man brukar säga att efter regn kommer solsken; i den andra halvleken imponerade Värnamo. Man gör en tidig kvittering, är bra på att passa sig igenom motståndarnas press och skapar flera chanser. Värnamo var också ganska bra när de försvarade 2-1-ledningen, enda undantaget är några inlägg och hörnor där man hade svårigheter i luftrummet.

Rasheed står för en godkänd insats med flera räddningar. Förvisso är han nära på att klanta till det i samband med en hemåtpassning men förutom det så förekom inget slarv. Något som dock kan utvecklas är hans utsparkar.

Det var Larsson och Eriksson som var mittbackar, ”Victor x2” har knappt spelat med varandra och det syntes ibland. Det jag åsyftar är bland annat sekvensen i den 47:e minuten där de hamnade för nära varandra och missade Lind i anfallet. Att vara mittbackspar handlar i mångt och mycket om att samverka och täcka upp för varandra, det tar tid att etablera ett välfungerande samarbete.

Rent individuellt så gör dock Eriksson en bra match. Han är tuff i närkamperna och spelar alltid säkert med bollen. Larsson är inte lika lyckosam, han hade det jobbigt i luftrummet och med det fysiska spelet. Vanligtvis brukar Larsson vara väldigt säker i passningsspelet men mot Norrköping så slarvade han ur den synvinkeln.

På kanterna spelade Winsth och Lohikangas. Den förstnämnde går emellanåt bort sig defensivt och kan klandras för det insläppta målet. Samtidigt så är han bra offensivt med både konstruktiva löpningar och fina djupledsbollar. Lohikangas står också för en godkänd insats där positionsspelet är bra och han bidrar dessutom med en och annan brytning. En svaghet för honom är dock beslutsfattandet i offensiven där han håller i bollen för länge.

Wenderson, som är på mitten, gör en av sina sämre matcher. Det är flera felpass och förlorade dueller som han gör sig skyldig till. Mittfältskompanjonen Thern är desto piggare med hög rörlighet och många offensiva initiativ som öppnade upp spelet. Simon kan dessutom stoltsera med en assist som kunde ha dubblats. Den tredje mittfältaren var Johansson som bidrog med hög arbetskapacitet och bra bollbehandling trots något bolltapp. Det fysiska spelet var något som han klarade av på ett adekvat sätt.

En annan lirare som kan vara nöjd med sin prestation är Engvall. Förvisso blev han poänglös men han springer mycket, är bolltrygg och tuff i närkampsspelet.

Den stora matchhjälten blev Zeljkovic. Han hade också bud på flera baljor och kunde mycket väl fått leverera ett hattrick. Utöver avsluten och målen så är han dock tidvis ganska osynlig, även om han deltar helhjärtat i pressingen.

Ademi gör en insats som i hög grad påminner om det som visats upp tidigare. Det blir någon dribbling här och någon löpning där, men i slutändan är det ganska få konkreta farligheter som skapas från hans sida.

Värnamos tabellplacering förblir oförändrad trots segern, man är därmed fortfarande åtta. Det är elva poäng ner till Brommapojkarna som är på negativt kval samtidigt som fyra matcher återstår. Därmed kan kontraktet säkras i nästa omgång, när Värnamo möter IFK Göteborg och BP duellerar mot Sirius.

Uppåt så är det åtta poäng till Djurgården som är på fjärdeplats. Det är dessvärre ingen placering som Värnamo har en realistisk chans att ta.

Det kan därmed framstå som om det egentligen är ganska ointressant att titta på tabellen, eftersom IFK ändå inte har något konkret att spela för. En invändning mot det påståendet är dock det faktum att en topp 8-placering innebär att Värnamo får en extra hemmamatch i Svenska cupens gruppspel i februari. Frågan är dock hur mycket spelarna och ledarna tänker på det.

Nästa allsvenska match är alltså mot IFK Göteborg som är tolva i tabellen. Trots en bra höst så är Blåvitt ”bara” tre poäng över sträcket och vår premiärmotståndare lär därmed vara rejält taggade.

TV: Allsvenska profilerna om alternativa yrken