Grimsta IP, 2023-08-05 15:00

Brommapojkarna - IFK Värnamo
0 - 2

Zeljkovic bröt den dystra sviten

Zeljkovic bröt den dystra sviten

Värnamo segrade med 2-0 mot Brommapojkarna efter mål från Ajdin Zeljkovic och Oscar Johansson. Det är ett psykologiskt viktigt mål för Zeljkovic.

Värnamo spände musklerna och vann sexpoängsmatchen mot Brommapojkarna efter två mål och en hållen nolla.

Inför matchen så ändrades formationen och Hellberg kastade in tre nya spelare. Elvan såg ut enligt följande:

Rasheed
Winsth – Eriksson – Grozdanic - Lohikangas
Ademi – Johansson – Wenderson - Engvall
Zeljkovic - Thern

Som jag skrev efter matchen mot Malmö så ger inte formationen en exakt bild av hur spelarna rör sig på planen. Många gånger, särskilt under första halvlek, var det mer av ett 4-3-1-2 där Thern var tia och Zeljkovic samt Engvall var anfallare.

Spelarna bytte ofta positioner och det gällde bland annat Johansson och Winsth, den förstnämnde gick ibland ner som högerback samtidigt som Winsth var mer av en offensiv mittfältare.

Rasheed startade i stället för Vaitsiakhovich vilket var ganska oväntat, även om vitryssen knappast dominerat när han fått chansen. Förvisso har rotationer på målvaktsplatsen förekommit under denna säsong men det är egentligen ett ovanligt fenomen. Det vanliga är i stället att en etta väljs och därefter så kör man på det. Förutom att en målvakt ska kunna rädda bollar så krävs det också kommunikation och samspel med utespelarna vilket blir svårare om keepern ändras jämnt och ständigt.

Dock har Vaitsiakhovich slarvat och även kostat IFK en del poäng, man är ju aldrig bättre än sin senaste prestation sägs det. Därmed kan valet att spela med Rasheed betraktas som rimligt.

Winsth går in i stället för Larsson och det beror inte på att Victor är avstängd, trots att Discoverys uppgifter hävdade det. Larsson har förvisso tre gula kort men för att bli avstängd så måste varningarna komma under loppet av tio omgångar. Om man te. x. får ett gult kort i omgång ett så kommer det att strykas efter omgång tio. Larsson fanns därmed på bänken och gjorde dessutom ett inhopp. Orsaken bakom att Freddy fick starta var förmodligen att hans offensiva kvalitéer väntades bli användbara i denna batalj.

En annan ändring var att den defensive mittfältaren Näsström petas i stället för vänsterbacken Lohikangas, motiveringen är samma som tidigare. Lohi är en offensiv spelare som springer mycket och bidrar med inspel och inlägg medan Näsström har en defensiv spelstil.

Brommapojkarna startade med:

Hägg-Johansson
Jensen – Calisir – Heggem - Waker
Fritzson – Nissen - Leach-Holm
Pettersson – Johansson – Ackermann

Även Mellberg ändrade formationen och spelade alltså med 4-3-3, inte 3-4-3 som senast mot Degerfors. Även i detta fall kan formationen betraktas som en ”lek med siffror”, den centrala mittfältaren Nissen var exempelvis nere i defensiven och agerade som en extra mittback samtidigt som Jensen och Waker ofta tog kliv uppåt.

Ett tungt avbräck var att Amadeus Sörgaard var avstängd och det är den första seriematchen som Sörgaard missar på ungefär två år. 

En anmärkning med elvan är att den nyss nämnde Nissen, som är född 2005, startade sin första allsvenska match. Han hade tidigare i år gjort åtta inhopp i den rödsvarta tröjan.

Första halvlek:
Matchen börjar avvaktande där båda lagen känner på varandra och tempot är ganska lågt. Det första avslutet kommer i den åttonde minuten när Pettersson testar men det blockeras av Oscar Johansson.

I inledningsskeendet har IFK två nästan-chanser där Thern får bollen på motståndarnas planhalva och försöker slå nyckelpassningar. Vid första tillfället passar han till Engvall som dock får en dålig mottagning vilket leder till att Nissen lyckas avväpna honom. Om mottagningen varit bättre så hade Engvall kunnat finta sig förbi motspelaren och komma i ett friläge.

Liknande sekvens sker några minuter senare när Thern slår en rak passning, den gången går bollen mot Zeljkovic. Det är nära att anfallaren kan hinna upp passningen och därmed få ett ypperligt läge men passningen är lite för hårt slagen.

Efter den inledande tiominutersperioden så börjar Värnamo ta över matchen och dominera tillställningen. I den 13:e minuten slår Johansson en klockren djupledsboll på ett tillslag till Engvall. Den sistnämnde löper på kanten och slår sedan en sidledspassning till Ademi som har några hemmaspelare runt sig. Den inlånade spelaren väljer att skjuta men skottet går rakt på Hägg-Johansson.

Brommapojkarna försöker genomföra ett uppspel men Wenderson ger Ackermann en tryckare och vinner tillbaka bollen. Han slår en sidledspassning till Thern som återigen har mycket plats och börjar avancera framåt. Han har Engvall med sig i anfallet och Thern slår därmed en passning till forwarden som tar emot bollen samt skjuter men skottet räddas enkelt av keepern. Det är en sekvens som man hade kunnat få ut mer av, Therns passning är någon sekund långsam och Engvalls mottagning brister också. Det leder till att många BP-spelare kan komma på rätt sida vilket försvårar det för skytten.

I den 16:e minuten så har Brommapojkarna en attack och det slutar med ett skott från Leach Holm som går utanför. Det är ett överraskande avslut som går mot första-stolpen och hade avslutet gått tät innanför stolpen så hade kanske inte Rasheed hunnit reagera. Målvakten och resterande Värnamo-spelare förväntade sig nämligen ett inlägg eller en pass i sidled i den situationen.

Fem minuter senare pressas Waker av Zeljkovic och den sistnämnde lyckas få tag på bollen. Han har ingen medspelare med sig i anfallet, förutom Ademi, och testar därför med ett eget skott men det rullar utanför.

När lite mer än halvtimmen passerat så visar Värnamo att man är skickliga på små ytor. Det börjar med att Thern chippar bollen till Engvall som tagit sig in i straffområdet. Forwarden är dock i en dålig vinkel och har en motspelare tät i ryggen. Engvall väljer därför att passa ut till Lohikangas som slår in den snett-inåt-bakåt och den kommer perfekt till Ademi som dock skjuter utanför. Väldigt dåligt avslut av Ademi som borde kunnat få skottet på mål.

I den 32:a minuten sker en noterbar sak och det är att den armeniske landslagsspelaren Calisir måste lämna planen skadad. Kvar på Brommapojkarnas bänk fanns endast en naturlig mittback och det är Rebin Solaka, som nyligen anslöt till BP. Trots att Solaka borde vara den mest adekvata ersättare så valde Mellberg att i stället slänga in yttern Jordan och flytta ner mittfältaren Ackermann till mittbackspositionen.

I den 34:e minuten tvingas Hägg-Johansson att plocka ut bollen från nätet. Oscar Johansson får nämligen bollen och slår en svepande passning, mot den andra kanten där han hittar Engvall. Engvall är steget före sina motspelare och tar emot bollen, tar några steg framåt och skjuter in bollen i mål. Fullträffen blir dock bortdömt på grund av offside, något som dock kan diskuteras. På reprisbilderna ser det nämligen ut som om Engvall timar löpningen klockrent och jag tror att med VAR så hade målet godkänts.

”Fotbollsguden”, om det nu finns en sådan, skulle dock reparera sitt misstag två minuter därefter. I den 36:e minuten tar nämligen Värnamo ledningen efter ett mål från Zeljkovic. Situationen inleds med att Ademi har bollen någon meter utanför straffområdet och han väggar med Thern vilket leder till att han tar sig in i boxen. Han slår sedan en enkel sidledspassning till Zeljkovic som placerar in bollen i hörnet. Det är en imponerande aktion med tanke på att det är fem BP-spelare som är runt Ademi och Zeljkovic men ändå lyckas de få in bollen.

Hemmalaget skapar en nästan-chans tre minuter efter IFK:s ledningsmål. Det är Leach Holm som slår en höjdboll där Pettersson försöker skarva bollen till Jordan. Om skarven kommit fram så hade yttern kommit fri men Eriksson är på tårna och läser av situationen samt blockerar skarvningen.

För Värnamos del så har Thern och Oscar Johansson ett skott vardera innan halvtidslutet, den förstnämndes blockeras samtidigt som Johanssons går utanför.

En annan Johansson, nämligen Alexander, har en möjlighet i den 45:e minuten. Det börjar med en djupledsboll på kanten där Lohikangas hamnar rejält på efterkälken vilket utnyttjas av Pettersson. Yttern slår sedan en rullande boll snett inåt bakåt som kommer perfekt till Johansson men träffen är tam och Rasheed behöver inte anstränga sig för att rädda skottet.

Andra halvlek:
Efter en stark första halvlek från Värnamos sida så är den andra jämn till en början. Det första försöket kommer i den 52:a minuten från Jordan men det är ett svagt distanssavslut som målvakten plockar.

På den andra sidan kombinerar Oscar Johansson och Thern vilket leder till att Engvall får en skottmöjlighet men försöket går utanför. Minuten därefter levererar Winsth ett inspel som går mot Johansson men han skjuter utanför och bränner därmed ett bra läge.

Brommapojkarna har alltså svårt att sätta press men när ungefär en timme passerat så börjar BP få lite mer momentum och Värnamos trycks ned. En spelare som tidvis såg farlig ut var Petterson och i den 63:e minuten prövade han med ett avslut men Wenderson blockerade.

Det blir därmed hörna och en hemmaspelare nickar vilket tvingar Rasheed till en kvalificerad räddning där han är snabb med reflexerna.

Två minuter senare vinner Brommapojkarna en frispark efter att Winsth kommit in sent i en tackling på Ackermann. Jensen tar hand om den fasta situationen och ribban räddar IFK.

Strax därpå slår Ackermann en klockren passning till Jordan och Lohikangas hänger inte med. Jordan levererar ett bra inspel mot Alexander Johansson som är nära på att kunna göra en enkel tap-in men inspelet är lite för hårt.

Efter en starkare period av Brommapojkarna så återtar Värnamo initiativet och runt den 70:e minuten så börjar man skapa några chanser. Bland annat får inhopparen Bustos bollen på kanten, han tar och viker in samt skjuter men skottet går utanför.

Därefter har inbytte Bergh drivit upp på kanten och han levererar ett perfekt inspel som går mot Ademi vars skott blockeras av Nissen.

Därefter har Oscar Johansson bollen centralt och han lyckas promenera förbi en passiv Leach Holm. Spelaren tar sig in i straffområdet men avslutet går över.
 
När matchen närmade sig matchminut 80 så kändes ledningen ganska trygg för BP hade svårt att skapa jättechanser samtidigt som Värnamo var skickliga med bollen. Samtidigt är en uddamålsledning skör, det räcker bara med en individuell prestation eller något amatörmässigt misstag för att det ska bli en twist in the tail.

Inför matchen så hade BP vunnit fyra av de fem senaste seriematcherna mot Värnamo och vid alla tillfällen så hade det avgörande målet kommit under den sista kvarten. Därmed har Brommapojkarna visat att man kan producera sena mål tidigare.

I den 85:e minuten har Jordan en nick efter att Grozdanic förlorat en nickduell men bollen studsar utanför. Två minuter därpå har Pettersson en halvvolley men avslutet går högt över.

Därefter hade IFK kunnat åka på en rejäl klassdusch. En höjdboll är på väg mot en yta där Bergh och Kroon står, de hamnar axel-mot-axel. Bergh försöker både ha fokus på bollen samt på motspelaren men oturligt nog så studsar bollen upp på hans hand. Det sker oavsiktligt och Bergh använder därmed inte handen medvetet till sin egen vinning. Handen är dock inte tät intill kroppen utan lite utanför, ungefär vid midjehöjd.

Det går att diskutera vilt kring hur man ska tolka handsregeln och vad som menas med ”naturlig position”. I slutändan väljer dock domaren att fria och det uppstår inte heller några protester från hemmaspelarna, den enda som tycks reagera är Kroon.

Brommapojkarna gör ett tappert försök att lägga in en extra växel där man slänger in offensiva spelare och pressar högt. Man har dock svårt att skapa farliga målchanser trots att man har många spelare i offensiven, de främsta man producerar under tillägg är en nick från Heggel som går utanför och ett dåligt skott från Leach Holm som går rakt på Rasheed.

Under tilläggsminuterna så sker både en bra och en dålig sak för IFK:s del. Det negativa är att Engvall tvingas gå av planen skadad, det ser ut att göra ont och han kunde inte gå till omklädningsrummet på eget manér.

Det positiva är att Värnamo avgör matchen i den sjunde tilläggsminuten och det är flera inhoppare inblandade. Det börjar med att Larsson rensar och bollen går mot Waker som är vid halvplanslinjen. Den sistnämnde försöker nicka bollen framåt men bollen går mer uppåt än framåt. Waker försöker därefter rensa andrabollen men hamnar i en fysisk duell mot Näsström som han förlorar. Näsström passar sedan till Thern som slår den på ett tillslag till Bustos som kommer ensam mot två BP-spelare samtidigt som Oscar Johansson hänger med upp i anfallet.

Bustos slår därefter en fin passning till Johansson som gör att han kommer fri mot Hägg-Johansson och i den situationen gör han inga misstag utan han placerar 2-0.

Det sista som sker i matchen är ett skott från Jordan som går utanför. Det är trångt inuti boxen och det är starkt av Jordan att hitta en skottyta, även om det inte påverkar resultatet.

Tankar efter matchen:
Vinsten är rättvis och det är tre viktiga poäng mot en bottenkonkurrent som gör att IFK får andrum. Värnamos styrka i matchen är dominansen på mittfältet vilket både hjälper offensivt och defensivt. Man är väldigt bra på att vårda bollen och Brommapojkarna har svårt att få bett i sin press, det är inte många felpass från Värnamo-spelarna i de defensiva och de centrala zonerna.

Även utan boll så presterade IFK på en hög nivå, man var organiserade i sin press och jobbade ihop som ett kollektiv vilket gjorde det svårt för BP att spela igenom längs marken.

En sak som imponerade med offensiven, särskilt under den första halvleken, var att det var varierat. Det var både centralt och längs kanterna, såväl höjdbollar som passningar längs marken. Det bidrog till att det blev svårare för BP att försvara eftersom det var så pass flexibelt.

Värnamos bästa spelare var Wenderson som gör sin bästa insats någonsin i den vita dressen. Fotboll handlar mycket om att vinna dueller och det bidrog Wenderson med, han var en gigant på mitten där han, med sin fysik, vann flera andraboll på andraboll. När han väl hade bollen så var det väldigt fin bollbehandling och han tog i princip alltid kloka beslut.

Även Johansson gör en bra insats där han sprang mycket åt båda sidor och slog en del bra offensiva bollar som öppnade upp spelet. En sak som dock sänker helhetsintrycket är att han bränner flera fina målchanser.

Thern bidrar också i matchen med en hög säkerhet när det gäller kortpassningar och smarta löpningar som gjorde honom spelbar. Dock har han fortsatt svårt att leverera assist och flera gånger blev hans försök till ”nyckelpassningar” misslyckade. Det är lite tjatigt att nämna samma sak varje gång, men Thern har hittills bara levererat två assist och det är en relativt låg siffra. Han har tyvärr svårt med det där ”sista”.

Trots Värnamos spelmässiga dominans så skapas relativt få kvalificerade målchanser, särskilt om man tar hänsyn till övertaget som man hade. Samma tendens syntes mot Malmö där man var väldigt på att passa runt bollen utanför straffområdet men där man inte riktigt var lika bra inuti boxen, trots att en del chanser skapades. Förmågan att skapa målchanser är därmed inte ”usel” men samtidigt något som kan utvecklas.

Vid en titt på offensiv statistik så är det faktiskt ganska jämnt mellan Värnamo och BP, trots att IFK hade mer av bollinnehavet. Expected goals visade 1.08-1.54 till Värnamo medan avslut på mål är 4-4 och avslut i målzonen är 5-5. Tillfällen offensiv tredjedel var 12-13 till IFK medan Brommapojkarna ”vann” statistiken rörande tillfällen på offensiv tredjedel med 30-29.

Detta kan relateras till Therns insatser, om han blir bättre på att slå sista-passningen så kommer de resultera i fler bollar in i målzonen och fler kvalificerade målchanser. Värnamo hade och borde stängt igen denna match tidigare.

Utöver Thern så kan också Engvall få en känga. Han har svårt att tima löpningarna in i boxen och kommer inte till många konkreta lägen. Till hans försvar så kan det nämnas att han gör ett mål som borde blivit godkänt, är passningssäker och springer mycket.

Det är i skrivande stund okänt hur allvarlig Engvalls skada är. Det vore dock ett hårt slag för IFK ifall anfallaren skulle behöva vara borta länge. Han är lagets bästa målgörare och har gjort 37% av målen. Det är en mångsidig forward som har en hög höjd och därmed inte kommer bli enkel att ersätta, även om han ibland varit ojämn.
Zeljkovic insats mot BP påminner om det som Engvall producerade. Förutom den notabla detaljen att Zeljkovic blir målskytt och därmed bidrar mer konkret. Kanske kommer det släppa nu för anfallaren som börjar producera baljor mer regelbundet framöver?

Ademi står för en prestation som påminner om det som han levererat tidigare. Han har en del boll, gillar att utmana och flera initiativ är konstruktiva, däribland hans målgivande passning. Dock så uppvisas också brister i spelintelligens, det är något som han skulle behöva förbättra för att nå sin fulla potential.

Angående backlinjen så finns det inte mycket att anmärka på. Man håller trots allt nollan och motståndarna skapar inte så värst mycket. Dock är det i hög grad mittfältets förtjänst som genom en bra bollkontroll och stenhård press fungerar som ett skydd för backarna. Försvararna hamnar
därmed relativt sällan i pressade situationer vilket gör deras arbete enklare.

Eriksson sköter sig bra, han vinner mycket i luften och har en del tuffa tacklingar. Spelaren vann sina fysiska duster med marginal. Även Grozdanic har inget att be om ursäkt för utan han är stabil matchen igenom och slog några bra långbollar också.

På högerkanten bidrog Winsth med mycket vilja och löpmeter. Han gjorde gedigna försök att involvera sig offensivt och bidrog en del med sin närvaro, dock ingen insats utöver det extra.

Dessvärre kan Lohikangas kritiseras, merparten av Brommapojkarnas farliga chanser kom via hans kant och han förlorade sin ”match i matchen” mot Pettersson. Offensivt var han också blek och syntes knappt till.

Sist så ska också Rasheed nämnas och det finns inget att anmärka på. Han gör inga misstag och räddar en del skott. Han plockar de inlägg han ska ta och är bra med fötterna. I likhet med backlinjen så är det dock en relativt lugn match för honom, särskilt i första halvlek, och därmed sätts han inte under överdriven press.

En intressant fråga inför kommande bataljer är vem som ska få spela mellan stolparna, kommer Hellberg satsa på Rasheed eller Vaitsiakhovich. Inför matchen mot Brommapojkarna så hade Vaitsiakhovich en räddningsprocent på 78% medan motsvarande siffra för Rasheed var 73%.

Intressant är dock att titta på ”förväntad räddningsprocent”, där hade Vaitsiakhovich 78% och Rasheed 69%. En tolkning av den statistiken är att Rasheed haft svårare skott mot sig och även gjort fler ”svåra räddningar” i kontrast till sin konkurrent.

Något som ligger Rasheed i fatet är insatsen mot Malmö där han klantar till det och är ansvarig för den förlusten. Utöver det så har hans insatser varit godkända och personligen upplever jag att Vaitsiakhovichs stått för flera tveksamma ageranden i jämförelse med Rasheed. Det handlar inte bara om insläppta mål utan också om hur han positionerar sig, är med fötterna, släpper returer o.s.v. Det är nog i hög grad insatser på träningarna som avgör men Rasheed har en realistisk chans att få fortsatt förtroende.

Tack vare vinsten så klättrar IFK en placering och just nu är man tia. Neråt är det dock bara fem poäng ner till Degerfors på playout och nio poäng ner till IFK Göteborg som är på direktnedflyttning.
Som alltid är det intressant att spekulera framåt, i de tre nästföljande matcherna väntar Degerfors (h), Varberg (b) och Halmstad (h). Det finns inga enkla matcher i Allsvenskan men IFK kommer vara favoriter i dessa matcher. Om de blir tre vinster så kommer Värnamo att ha 31 poäng när 21 omgångar är spelade.

Det huvudsakliga målet för året förblir att säkra kontraktet och med 31 poäng så är man minst sagt på god väg. Tittar man på de tio senaste säsongerna så har det 14:e-placede laget haft mindre än 31 poäng vid sex tillfällen. Två gånger har det 14:e-placede laget haft exakt 31 pinnar och två gånger har laget haft fler än så mycket poäng. Om man således skulle gå rent i augusti så kan man börja kolla uppåt och inte behöva oroa sig speciellt mycket för hur det ser ut bakåt.
 

Erik Larssonzaanel96@hotmail.se2023-08-08 10:16:21
Author

Fler artiklar om IFK Värnamo