Bofors går inte lottlösa
Vid spelarövergångar finns inte längre några fasta belopp utan större ersättningar kan krävas vid förhandlingsbordet. Detta efter att förbundet ändrat reglerna till denna säsong.
Genom åren har en rad spelare – kontrakterade till Bofors – vandrat till Färjestad mitt under brinnande säsong. Detta i och med att Bofors haft utbytet med Karlstadsklubben och i vilken form det än må vara så har det dragits nytta av det i båda föreningarna – tidigare. Bofors har också haft den uppfattningen att man inte ska hindra unga spelare i sin strävan uppåt i karriären och således aldrig hindrat någon till spel i högsta ligan.
Emil Kåberg, Calle Steen och Oscar Steen har alla vandrat till FBK under december eller januari – precis när säsongen är i sin mest kritiska punkt – ersättningen har i många fall handlat om att andra spelare gått motsatt väg. Inblicken i klubbarnas ekonomiska uppgörelser i fallen om kontrakterade spelare som gått till Färjestad är sämre.
Det som ändå gällt är att ersättning utgått till den allsvenska klubben med fastslagna belopp – i sammanhanget relativt små ersättningar för den skada förlusten av en viktig spelare många gånger betytt.
Dessa regler är i och med årets säsong ändrade och Svenska Hockeyförbundet har formulerat sin skrivelse såhär gällande utbildningsersättning:
” Utbildningsersättning för säsongen 2005-2006
Förbundsstyrelsen har beslutat om nytt utbildningsersättningssystem för svensk ishockey, som gäller för övergångar som registreras f o m den 16 maj 2005.
Skäl till förändring
Det t o m föregående säsong verksamma systemet med utbildningsersättning infördes i svensk ishockey inför säsongen 2001/2002.
Trots att systemet till synes fungerat relativt väl, efter en inkörningsperiod, fanns det legala svagheter, utpekade av juridisk expertis att beakta. Den stora invändningen mot systemet var att ersättning utgick direkt mellan berörda klubbar, vilket anses strida mot bl a svensk arbetsrätt.
Utgångspunkten har därför varit att det tidigare gällande systemet ska ersättas med ett nytt system som har till uppgift att föra medel till den del av ishockeyrörelsen som behöver dem mest. Men också att skapa ett system som ska fungera under en längre tid och som dessutom är legalt oantastligt ur ett arbets- och konkurrensrättsligt perspektiv.”
För Bofors – som fostrat få egna ungdomar på senare år – innebär förändringen i reglerna om utbildningsersättning inga större fördelar. De spelare som det ofta handlat om har alla varit över den ålder som reglerna omfattar.
Bofors mister spelare även i år?
Rykten har den sista tiden cirkulerat om att Bofors kommer förlora någon eller några spelare före sista transferstoppet även i år. Spelare över 24 år omfattas inte av utbildningsersättningen utan faller därmed under andra regler. Förbundets Tibor Gregor, tävlingsavdelningen, meddelar vad som gäller:
– Det finns inte några fastställda belopp vid övergångar. En avtalslös/kontraktslös spelare kan alltså byta förening mellan säsongerna utan att det ska kosta något.
Däremot om en spelare med kontrakt ska byta klubb under en pågående säsong så är det en förhandling mellan föreningarna om ersättningen.
Detta medför att Bofors har slagläge att kräva höga ersättningar för de eventuella spelarförflyttningar väster ut (eller till andra elitföreningar), som komma skall. Nicholas Angell, Kristofer Näslund och Sebastian Lauritzen har alla nämnts som tänkbara spelare att värva för FBK, återstår att se om Bofors har styrkan vid förhandlingarna att kräva skäliga ersättningar för sina guldklimpar, om det nu över huvud taget skulle bli aktuellt.