Krönika: Inga fler underlägen, tack!
Tre Kronor har vunnit fem av sina sex matcher i Euro Hockey Tour den här säsongen. En oroande trend är dock att man har hamnat i underläge i fyra av de sex matcherna och det är något som måste ändras i Rosno Cup om det ska bli vinst. Det ska också tilläggas att Tre Kronor slutat sist i Ryssland de senaste tre säsongerna, en tradition som gärna får brytas i år.
Det går inte att kalla den här landslagssäsongen något annat än en succé så här långt. Bengt-Åke Gustafsson har skapat en kontinuitet i laget med liten spelaromsättning och han har arbetat in ett grundspel som spelarna ställer upp på till 100%.
Resultaten har också varit tillfredsställande. Man har vunnit alla matcher utom en, och den förlusten kom mot rivalen Finland på deras hemmaplan. I den matchen var Finland dessutom utspelade och vann knappt med 2-1 mycket tack vare Fredrik Norrenas strålande målvaktsspel.
Förhoppningarna inför säsongens tredje turnering är alltså stor. Tre Kronor leder Euro Hockey Tour inför Rosno Cup, och kommer, om allt går som planerat för Bengt-Åke, att inneha den positionen också efter turneringen. Men bland alla glädjeämnena finns det dock en sak som oroar.
Tre Kronor har haft en tendens att hamna i underläge i sina matcher den här säsongen. I fyra matcher har man släppt in första målet, i tre av dem hamnat i ett tvåmålsunderläge, och även om man vänt och vunnit tre av dessa matcher är det ingen bra trend. Visserligen visar laget stor moral som lyckas komma tillbaka från underläge, men att hamna i underläge är inget att rekommendera.
Vissa kanske nu påpekar att Sverige är ett lag som är duktiga på att vända. Det säger jag inte emot.
Den otroliga vändningen mot Finland i VM 2003 finns så klart i färskt minne, men den är inte ensam. Tomas Sandströms underbara mål till 2-2 efter fantastiskt förarbete av Håkan Loob mot Sovjet i VM 1987 med bara 87 sekunder kvar, Sveriges vändning mot Kanada i OS-finalen 1994 innan man kunde bärga sitt guld och vändningen mot Finland i World Cup 1996 i Globen efter Mats Sundins och Peter Forsbergs otroliga mål är två andra starka minnen som lever kvar.
Seminfinalen från senaste VM kommer jag också ihåg då Tjeckien ledde med 2-1 innan Daniel Sedin kunde trycka in 2-2 med mindre än åtta minuter kvar att spela. Den gången räckte det inte hela vägen fram då tjeckerna kunde avgöra på övertid.
Även om Sverige historiskt vänt en hel del viktiga matcher så är det inte bra att hamna i underläge. Exemplen där man förlorat efter att släppt in första målet är fler. Kvartsfinalen mot Tjeckien i fjolårets World Cup är bara ett av flera exempel.
Faktum är också att den senaste matchen som man släppte in första målet förlorade man. Det var avslutningsmatchen i Karjala Cup mot värdlandet Finland. De finska lejonen tog en tidig tvåmålsledning som Tre Kronor aldrig orkade hämta upp. Hoppas inte det är ett tecken på en ny trend. Visst gjorde Sverige en bra match då trots förlusten, men ett lag som gör första målet kan ofta slappna av och spela ett enklare försvarsspel utan att behöva tänka offensivt hela tiden. Det var precis vad Finland gjorde.
Även om landslaget resultatmässigt och spelmässigt har tagit stora kliv framåt den här säsongen jämfört med de senaste säsongerna ska man inte underskatta Rosno Cup. Julturneringen som normalt inte innehåller så starka lag ser en förändring den här OS-säsongen. Tre Kronor och de övriga nationerna kommer med ovanligt starka trupper till turneringen, mycket för att testa spelare inför OS. Ännu en anledning att inte hamna i underläge alltså.
Det ska också tilläggas att Tre Kronor bara vunnit en enda match i Rosno Cup de tre senaste åren, och det var en straffvinst mot Tjeckien. Inte en enda seger under ordinarie tid alltså. Det är ett väldigt svagt facit, trots att man kommit med unga och orutinerade lag. Någon mer match borde man i ärlighetens namn vunnit.
De uteblivna segrarna har inneburit att Tre Kronor slutat sist i julturneringen de tre senaste säsongerna. Sammanlagt har det blivit yngliga fem poäng på tio matcher och bara elva mål framåt. Det kan jämföras med de 26 man släppt in. Ryssland ger alltså inga goda vibbar.
Men är det någon gång trenden ska brytas så är det i år.
Nyckeln ligger i att inte hamna i tidiga underlägen och att samtidigt fortsätta med det pucksäkra och fräna spelet som man visat upp under tidigare turneringar i höst. Det är inte omöjligt för det finns nämligen mycket kvalité i det här laget.
Med speluppläggare som Andreas Karlsson och Tony Mårtensson, målskyttar som Mika Hannula och Andreas Johansson och tekniker som Tim Eriksson och Dragan Umicevic borde Tre Kronor kunna höja det nära nog pinsamma målsnittet på dryga ett mål per match. Och det lär behövas om det ska bli vinst i Rosno Cup.
För vad vore inte bättre att fira jul med alla dess traditioner med en seger i Ryssland som förrätt? Det skulle bli en perfekt uppladdning inför säsongens stora höjdpunkt, OS i Turin.
Jag tror att Rosno Cup kommer att bli en väldigt underhållande aptitretare inför det som komma skall.