Rutinerad Kanada-trupp
Unga stjärnor får vänta.
I Kanada är hockey kultur. När den kanadensiska truppen presenteras görs det med pompa och ståt i GM Place, Vancouver. En presentation som föregåtts av oändliga diskussioner rörande truppens innehåll.
När sedan truppen offentliggjorts visar det sig att de nya storstjärnorna som denna säsong presenterat sig, får vänta ett tag till på sin chans i landslaget. Truppen kom istället att bestå av namn som vi känner igen från tidigare turneringar. Namn som ingår i ett typisk kanadensiskt lagbygge.
På målvaktssidan är Martin Brodeur fortsatt det givna förstavalet. Trots en inte alltför bra start på denna säsong. Brodeur backas främst upp av Floridas Roberto Luongo som numera är tvåa bland Kanadas målvakter.
Chris Pronger och Rob Blake är nygamla namn bland backarna. Dessa har varit självskrivna under en längre tid, men tvingades tacka nej till World Cup 2004 på grund av skador. Bryan McCabes vara eller ickevara i truppen var en stor nationell fråga i Kanada. Men nej, trots att HV-floppen vräker in mål och poäng - främst i power play - hos Toronto blev det enbart en reservplats. Adam Foote eller Robyn Regehr utgör för viktiga defensiva brickor i Wayne Gretzkys trupp för att ersättas av den mer offensiva McCabe.
Kanada har vunnit de två senaste stora landslagsturneringarna. OS 2002 och World Cup 2004. Att ”peta” rutinerade stjärnor med lysande karriärer och segrar bakom sig görs inte Kanada. Det är inte respekt. Nya stjärnor får tålmodigt vänta på sin chans. Så har det – med få undantag – varit och så kommer det att förbli. Därför får spelare som Sidney Crosby, Jason Spezza och Eric Staal mest troligt vänta. (De två sistnämna är uttagna som reserver).
Joe Thornton, Jarome Iginla, Vincent Lecavalier är spelare som väntade, fick sin chans – vann och nu är inne i landslagscykeln. Joe Sakic har varit det en längre tid, är äldst i truppen med sina 36 år och blir återigen lagkapten. Från segrande World Cup-laget 2004 återfinns fler spelare som Tampa Bays Brad Richards och Martin St.Louis.
Crosby, Spezza och Staal är inte spelartyper som konkurrerar om en plats i en kanadensisk checkingline. En sådan som alltid finns med. Ryan Smyth, Kris Draper och Shane Doan har gjort det jobbet förut åt Kanada. Och får göra det igen. Hockeynationen Kanada har inget emot det valet. Däremot har Todd Bertuzzi flitigt diskuterats. Bertuzzis avstängning efter överfallet på Steve Moore har inte undgått någon. Vancouverforwarden har hockeymässigt haft det lite trögt i säsongsinledningen och varit omgiven av en del traderykten. Men i Kanada förlåter man och ger nya chanser. Så är det och så har det varit. Bertuzzi hade varit med i World Cup 2004. Nu ges han logiskt en ny chans nu istället. Dessutom har han varit riktigt bra i NHL på sistone.
Åldersmässigt har Kanada nu en bra struktur på truppen. Men det underlättade för lagledningen att veteraner som Mario Lemieux och Steve Yzerman självmant tackat nej. Det hade gått emot den kanadensiska principen att peta dem om dessa velat vara med. Vilket hockeymässigt hade varit en försvagning.
Crosby, Spezza och Staals tid kommer med andra ord. En riktigt ung spelare finns dessutom med i truppen. Trots att säsongen varit präglad av skador gör 21-årige Rick Nash OS-debut. Jättesuccén från vårens VM, samt de 41 målen från NHL-säsongen 2003-04 kunde inte Wayne Gretzky bortse ifrån.
Målvakter
Martin Brodeur, New Jersey
Marty Turco, Dallas
Roberto Luongo, Florida
Backar
Wade Redden, Ottawa
Ed Jovanovski, Vancouver
Scott Niedermayer, Anaheim
Rob Blake, Colorado
Chris Pronger, Edmonton
Adam Foote, Columbus
Robyn Regehr, Calgary
Forwards
Joe Thornton, San Jose
Dany Heatley, Ottawa
Simon Gagne, Philadelphia
Brad Richards, Tampa Bay
Vincent Lecavalier, Tampa Bay
Joe Sakic, Colorado
Jarome Iginla, Calgary
Ryan Smyth, Edmonton
Kris Draper, Detroit
Martin St. Louis, Tampa Bay
Todd Bertuzzi, Vancouver
Shane Doan, Phoenix
Rick Nash, Columbus
Reserver
Bryan McCabe, Toronto
Eric Staal, Carolina
Sidney Crosby, Pittsburgh