Scaniarinken, 2022-11-30 19:00

Södertälje - Kristianstad
7 - 2

12 minuters islossning för SSK räckte till en solkar trepoängare
Bildmontage: Janne Willman

SSK hade innan ett ”konstig” landslagsuppehåll byggt upp en fin svit med segrar, fem raka trepoängare då har gjort att man tagit ett rejält kliv uppåt i tabellen och har över tid blivit ett topp fyra lag i serien.
Efter uppehållet har spelet varit lite svajigare och mer ojämnt i matcherna men defensivt har SSK varit stabila hela säsongen. Bara Mora har släppt in färre mål än Södertälje så här långt in på säsongen.
Försvarsspelet och ett gediget målvaktsspel är det som givit poäng åt laget i de senaste matcherna.

SSK hade gjort 8 mål på fem matcher innan onsdagskvällens hemmamatch mot Kristianstads IK. 1,6 mål offensivt per match är förstås inte något som skulle kunna vara hållbart över tid.
Utgångspunkten då lagets offensiv tycks gått lite i stå och ineffektiviteten varit talande är att en tät defensiv och ett bra målvaktsspel kommer vara nyckeln till poäng även i den här matchen.

Kristianstad kommer till Södertälje med två raka segrar i ryggen och har all anledning att komma till mötet i Scaniarinken med bra självförtroende.
Farhågorna (undertecknad) är att bortalaget ska starta matchen i högt tempo och sätta hög press på SSK direkt från start och på så sätt spela till sig en tidig ledning.

Men oj vad fel man fick.
Södertälje Sportklubb sätter full fart från början och oavsett vilken formation man har inne på isen så spelar man fast KIK gång på gång i deras försvarszon.

I frukten av spelövertaget får hemmalaget efter sex och en halv minut i första perioden ett powerplay. Drygt 40 sekunder senare spräcker SSK nollan, Linus Videll skjuter distinkt in 1 - 0 i plockhandskrysset bakom KIK:smålvakt Jörgen Hanneborg.

SSK:s spelövertag fortsätter och 1 och en halv minut senare utökar man ledningen via ett snyggt inspel av Viktor Liljegren bakom mål till Christopher Liljewall som enkelt kan stöta in 2 - 0 bakom en chanslös Kristianstadsmålvakt. Innan målen står ändå norrmannen för några räddningar och man tror att det ska bli en sådan kväll igen där SSK inte ska få hål på motståndarmålvakten.

Men det visar sig att den berömda proppen ur ska komma redan i den första akten av den här matchen.
När det återstår 7 minuter av perioden så kommer Alex Ciernik (hans första mål i HA) ensam i en spelvändning mot tre motståndare, han knäpper i väg ett handledsskott i skäret och den slinker in bakom en ställd målvakt.

”Slakten” är inte slut där utan när det återstår 5 minuter av period 1 så utökar Filip Nordberg till 4 – 0. Precis vid blålinjen får han pucken, slänger iväg ett dragskott och med skymning framför mål så går skottet in. Även där så blir det målskyttens första mål i Hockeyallsvenskan någonsin.

I slutet av perioden får SSK på nytt chansen att spela powerplay och när det återstår halva spelet i numerärt överläge så rasslar det till igen.
Emil Alba flyttar på allt och alla och formligen forcerar in pucken efter en grötig situation framför KIK-målet. Då återstår det 40 sekunder av första perioden.
Det målet är signifikativt för matchen således. Kristianstads IK är inte i närheten av sin motståndare på hela perioden. 14 - 2 i skott för hemmalaget efter 15 minuter vittnar en del om det.

Helt naturligt mattas SSK:s dominans av en del i andra perioden, KIK måste ju lyfta sig för att undvika fullständig förnedring. De gör mittenaktens enda mål i ett väl genomfört powerplay där Pontus Netterberg är klinisk i sitt avslut från ett snyggt instick bakom mål av Filip Karlsson. Utöver det så skapar inte gästerna speciellt mycket offensivt. Hemmalaget stänger ner föredömligt.
Andra perioden slutar 0 - 1 till gästerna och 5 - 1 på resultattavlan följer med in till det som kommer bli att bli matchens sista tredjedel.

Kristianstad försöker lyfta upp spelet i 3:e perioden men SSK kontrollerar spelet bra och KIK har svårt för att ta sig in på insidan. 3 minuter in i sista akten stänger Johan Ivarsson matchen helt med att göra 6 - 1. Återigen genom att pucken läggs på mål och att SSK vinner kampen framför mål.

En ren formalitet fram till slutsignalen återstår, det är främst på grund av nonchalant spel i egen zon som Kristianstad kan putsa siffrorna till 6 - 2. Då återstår det 7.30 av matchen.

När det återstår 3 minuter av tredje perioden och underläge med 2 - 6 tar KIK:s tränare Mikael Gath timeout och sedermera ut målvakten. Varför kan han nog bara själv svara på?

Som så många gånger förr så blir det mål i tom kasse. Jacob ”speedy Gonzales” Dahlström bryter en passning och sätter fart. I stället för att avgöra själv så passar han Emil Alba som enkelt lägger in pucken i det tomma målet.

Den här matchen är död efter första perioden, det ända spännande är när man behöver byta batteri i måltutan.

Några utropstecken från matchen
Det här är en lagseger så det är svårt att plocka ut något som sticker ut mer än något annat men måste ändå ge ett utropstecken för att Linus Videll steppar upp ordentligt i den här matchen. Ligger bakom mycket, speciellt i första perioden. Ett minus är att han bränner mycket lägen i den här matchen men banar ändå på något sätt vägen med att göra 1 - 0. När han visar upp sig på sitt bästa humör är det liksom som att alla andra följer efter på något sätt.

Nicola Pasic har inte varit lika dominant i spelet som i inledningen av serien men han går ändå ifrån den här matchen med 3 assist. Det säger ändå mycket av hur viktig han är för lagets offensiv.

Backsidan är som vanligt stabil men Ludvig Jansson - jösses vilka framsteg han har gjort den här säsongen. Spelar med sådant självförtroende just nu, vårdar puck oerhört bra, stabil i defensiven, bra i passningsspelet. Där borde nog assisterande tränaren Mattias Zackrisson få mer credd än han får, back-coach som han är så har han ju hjälpt Ludde mycket på vägen troligtvis.

Sex olika målskyttar är en styrka att ha med sig. Kedjan med Engsund - Pasic - Videll ser lovande ut.

Nu får det räcka med svammel för den här gången.