Svar till Sportbladet

Del två.

Många höjer rösterna för att klubbarna och supporterföreningarna inte gör tillräckligt mycket för att få bort våldet. Jag är trött på att läsa intervjuerna i sporten med sportrepresentanter hit och dit efter den här händelsen. Förekommer det bråk på läktarna eller vid arenan, eller vid andra arrangemang av supporterföreningar, är det de som ska uttala sig. När biljardbollar och dartpilar kastas in ska de komma till tals i första hand. Då kanske de kan åstadkomma någonting genom sina fördömanden och handlingar. Då är det också ett sportsligt problem. De kan inte påverka händelser lika den i Högalidsparken. Några våldsfixerade människor har gjort upp, och även om de njuter av att slåss var tanken nog inte att det skulle gå så långt. De slogs som sagt för att de gillar det. Jag tycker inte att det här dödsfallet är mer tragiskt än när andra människor blir dödade, bara för att Tony var fotbollsintresserad. Jag blir precis lika upprörd och nedslagen - som människa, inte som fotbollssupporter - oavsett om det skett i "fotbollens namn" eller i något annat "namn". Det är lika tragiskt ändå.

Sedan skriver Bank med flera att det hela skett i fotbollens namn. Vilka gör det till fotbollens namn? Media. Genom att lägga in sådant där i Sportbladet och genom att ringa fotbollstränare, -spelare, supportrar och förbundsfolk gör man det till fotbollens problem. Det är inte ett fotbollsproblem, det är ett samhällsproblem. Simon Bank har säkerligen de allra finaste av avsikter, men han är en smula naiv. Han tror att våldet upphör om vi får bort bråkstakarna från läktarna. Man får bort läktarvåld på det sättet, men något sådant är det inte frågan om nu. Vissa kanske går att omvända genom fördömanden och att tvinga dem välja mellan våld i samband med matcher och fotbollen. Men hur kontrollerar man det? De kanske slåss i andra sammanhang ändå? Andra kanske helt väljer våldet. Det man gör om man lyckas porta dem från arenan är att ta "fotbollens namn" ifrån våldet. Det kan media göra redan idag, även om de fortfarande går på matcherna. Men våldet upphör inte. Det förflyttas bara till något annat ställe. Det är inte fotbollsklubbarnas sak att få bort det, det är polisens och hela samhällets. Och det är väl ändå våldet vi vill få bort? Inte namnet på det?

Sportbladet bland andra är givetvis delaktiga i den publikanstormning som skett till de allsvenska arenorna de senaste åren. Skräm inte bort dem genom - förhoppningsvis - ogenomtänkta artiklar lika de Simon Bank och Johan Flinck skrev.

Arvid Åsbrink2002-08-10 21:11:00

Fler artiklar om AIK

Möte med Stefan "Myran" Gustafssson - AIK:s väg framåt