Analys: Lagbygget 22/23 - tänkbara formationer
Fotomontage: Janne Willman.

Analys: Lagbygget 22/23 - tänkbara formationer

Sportchef och tränare på plats, rykten florerar och det är oklart om SSK ska satsa på topp-12, topp-10, topp-6 eller topp-3. Däremot känns det som att det finns en annan framtidstro efter Georgssons inträde. Då är frågan - hur ska SSK bygga en slagkraftig trupp 22/23? Här är min syn på det…

Kommer utgå ifrån ledningens topp-3 satsning och sätta ihop ett lag jag tror skulle kunna utmana om det. Alla spelaralternativ är inte realistiska, är ingen MrMadHawk, däremot är spelarna jag nämner på den nivån jag tror man behöver plocka in för att sikta uppåt.

Målvakter
Nikita Tolopilo - Claes Endre

Det jag vet är att det förts diskussioner med Tolopilo om en förlängning, några dagar efter att jag skrev om det gick LT ut med att SSK är överens med den belarusiska målvakten om en förlängning.

Det är bra. Den 21-årige målvakten har en högstanivå av HockeyAllsvensk toppklass, det tycker jag vi såg i enstaka matcher under hösten. Vid Pelle Hånbergs inträde däremot blev det en raketutveckling. En jämnare nivå, kändes mer positionssäker samt lugnare och hade bättre returkontroll. Tror det defensiva spelsättet Hånberg och Lidström införde höjde honom och gav en trygghet.

Tycker argumentet att han bara var bra i play out är urlöjligt, rent ut sagt. Han har vid flera tillfällen på egen hand vunnit poäng åt laget, även mot topplag såsom BIK och Björklöven. De sista 15-20 omgångarna tycker jag att han höll en väldigt hög nivå rakt igenom mer eller mindre. 

Absolut finns det potential, man ska även komma ihåg att han inte värvades som en färdig förstemålvakt, utan som en målvakt med utvecklingspotential.

Däremot blir det riskfyllt att ha samma målvaktspar, Fredrik Bergvik är på kontrakt och har inte alls fått den utvecklingen som Mikael Samuelsson och Calle Brattenberger hade hoppats på den här säsongen.

Bergvik har kapacitet, det vet vi men han kommer från två ojämna säsonger och en svag säsong, den senaste. Känslan är att han kanske skulle må bra av att hitta en jämnare nivå i en mindre HockeyAllsvensk klubb.

Det hade känts tryggare också med Bergvik som andraval ifall vi skulle ha garantier för att Tolopilo skulle ha en hög lägstanivå över en hel säsong.
Det finns det väl aldrig i och för sig men ni förstår vad jag menar, det bästa vore ett stabilt HockeyAllsvenskt alternativ bredvid en ung Tolopilo som har massvis med potential. Vi vet även att SSK lär bryta en del kontrakt och tyvärr ser jag det som en nödvändighet på målvaktssidan.

Väljer Claes Endre bredvid. Daniel Hansson skrev i sin intervju med Georgsson det är ett namn som man tittar på, enligt uppgifter till oss på SvenskaFans.

Endre var en av seriens bästa målvakter i AIK och har haft en hyfsad säsong i Björklöven men däremot har han under andra halvan av säsongen blivit överglänst av den finländske målvakten Joona Voutilainen, även om Endre fick göra sin första slutspelsmatch i år mot MoDo i match två och lär vakta kassen där resten av slutspelet. Människor jag pratar med som följer Löven skulle gärna ha kvar samma målvaktspar, även om de hade hoppats på mer från Endre den här säsongen.

Om han känner att det finns bättre möjligheter för speltid i Södertälje, skulle det vara ett tryggt alternativ, där vi vet vad vi får. Samtidigt som Tolopilo kan bli hur bra som helst, eller fortsätta gå lite upp och ner i prestationer.

Backar
Back 1: Johannes Johannesen 
Back 2: Max Krogdahl 
Back 3: Joseph Berger
Back 4: Roope Laavainen 
Back 5: Isak Pantzare
Back 6: Ludvig Jansson 
Back 7: Henrik Malmström
Back 8: Alexander Anderberg 


Här måste förändringar verkligen ske och det behövs mer spelskicklighet in på backsidan.
Nödvändigtvis inte spjutoffensiv men funktionella tvåvägsbackar som är stabila över hela banan och kan slå ett bra förstapass. Där tycker jag Västerviks första backpar, Max Krogdahl och Johannes Johannesen, passar in perfekt. Om det är realistiskt? Tror kanske inte det. Skulle jag vara sportchef i en SHL-klubb (oj, vad dåligt det hade gått), hade jag sneglat rätt rejält på Johannesen, som jag tycker har varit en av HockeyAllsvenskans bästa tvåvägsbackar.
Hans landslagskollega, Max Krogdahl, tycker jag också om - även om det inte riktigt är samma nivå på den killen. Vi vet däremot att att KHL flykten kommer påverka spelarmarknaden, det kanske innebär att spelare som Johannesen tar ett år till i HA?
Då kanske han vill gå till en klubb som siktar uppåt och kan ge bättre betalt?
Vore det inte ganska passande då att följa med Georgsson som vet hur han funkar och hur man får ut max av honom? Ta med backkollegan och vi får in två stycken som kommer göra laget bättre.

Joesph Berger är jag väldigt lycklig över att han har ett år kvar på kontraktet. Ett fynd av Rickard Öquist och kanske den bästa värvningen under säsongen, i svag konkurrens.
Har en otrolig fart och fina uppspel, ett bra skott samt väldigt rörlig i anfallszon.
Tog några matcher innan han kom in för fullt i det men när han väl gjorde det skulle jag inte alls tycka att det är fel att påstå att han var vår bäste back.
Mycket potential där, kan absolut bli en toppback i SSK men även i hela HockeyAllsvenskan nästa säsong med rätt utveckling.

Roope Laavainen kom till KIK under säsongen och spelade tio grundseriematcher samt kvartsfinalserien mot MoDo. Det jag sett av honom är en rörlig back med ett sylvasst skott som har lite problem i defensiven. Vilket bekräftas av de KIK-anhängare jag känner och det nämns även att han kan vara lite nonchalant med pucken ibland men att det överlag finns mycket potential i den 23-årige finländaren. Det verkar även som att KIK är sugna på att behålla honom.

För att balansera upp det här lite plockar vi in Isak Pantzare från Mora. Ingen flashig back men är ändå någorlunda rörlig och kan slå bra uppspel. Vet även när det gäller att spela enkelt. Kanske dags för miljöombyte efter två och ett halvt år i Mora? Var även väldigt uppskattad hos Oskarshamn när de tog steget upp.

Ludvig Jansson får ta den sista platsen bland sex backar. Talangen som vi väntar på det stora genombrottet ifrån. Fortfarande väldigt ung, bara 18 år och det syns verkligen hur mycket talang den här killen besitter. Han såg ut att vara i en oerhört bra form innan axeln gick ur led och han missade de avslutande veckorna på säsongen. Bra förstapass, högt hockey-IQ, väldigt rörlig, snabb och har ett bra skott som han inte är blyg för använda men behöver kanske värdera lägena för att skjuta lite bättre. Finns inget tak för hur bra han kan vara nästa säsong men vi ska samtidigt inte skapa alldeles för höga förväntningar.

Henrik Malmström är på kontrakt och är helt okej, vi vet vad vi får av honom. Nyttig i sina bästa stunder för att stänga matcher samt boxplay. Hade väldigt höga toppar den här säsongen men hade en väldigt svag form under andra halvan. Ingen jag tycker SSK ska lägga krut på att bryta med men behöver höja sig och bevisa att han hör hemma bland tre backpar.

Alexander Anderberg blir av allt att döma kvar i klubben, sedan kan en presentation dröja ett tag. Var en av de som spelade mest och behöver bli bättre i uppspelsfaserna. Han har ett bra skott men behöver värdera lägena lite bättre. Ibland behöver man få lite rullning på försvarande lag innan man tar avlsut. Känns som majoriteten av skotten går i täck eller utanför. Han har sina styrkor också när han var som bäst den gångna säsongen spelade han rejält och var en bjässe i egen zon. Krävs dock att han höjer sig flera snäpp för att gå in i topp-6.

Av de backarna som inte får förlängt så är det kort och gott för att de inte håller. Truppen behöver spetsas rejält för att ta steg. Det är så det är och känns onödigt att såga dem. Denna artikel skulle även bli för lång… Tänker bara nämna de på kontrakt som inte är med väldigt snabbt. Lucas Nordsäter kommer presenteras av Frölunda när deras säsong är över, för vår del är det nog bara bra och det öppnar upp en lucka i backuppsättningen.

Erik Ullman har en hög högstanivå men lägstanivån är alldeles för låg.
Det kan bli rörigt i egen zon och även om han har ett bra skott lämnar själva uppspelfaserna en del att önska kan jag tycka. Gillar Ullman och det finns mycket talang där men jag tror tyvärr det bästa för oss vore att gå skilda vägar.

Centrar
Center 1: Kristoff Kontos
Center 2: Filiph Engsund
Center 3: David Lindquist 
Center 4: Emil Aronsson 
Center 5: Leon Wallner 


Emil Georgsson nämnde att han gärna har fem centeralternativ i vår intervju, vilket jag tycker verkar rimligt.

Kristoff Kontos är en av många som tagit HockeyAllsvenskan med storm i succélaget Kristianstad. På 52 omgångar gjorde den kanadensiske centern 48 poäng (15+33) och har varit en av HockeyAllsvenskans främsta. Skicklig tvåvägscenter som dock hade tungt i kvartsfinalen mot MoDo, då Mattias Karlin gick hårt för att neutralisera hans kedja i hemmamatcherna. Har bra ingångar, händer och spelsinne. Det verkar inte helt omöjligt att det blir HockeyAllsvenskan även nästa säsong men om det blir så lär han vara dyr och vi lär knappast få honom utan konkurrens. Det gäller i och för sig många spelare jag nämnt. Det viktiga är att SSK får en förstecenter av rang och det är därför jag siktade högt på den positionen.

Filiph Engsund är klar för SSK enligt Expressen och det verkar vara en stabil andre/tredjecenter i ett HockeyAllsvenskt lag. Gör jobbet varje dag, ingen spjutspets men kan producera i rätt omgivning och kan användas i alla spelformer. Ett klokt val av Georgsson.

Tycker dock att ifall SSK ska vara en utmanare så blir Engsund/Felix Olsson för tunt bakom Kontos ifall Olsson inte tar steg och håller en jämnare nivå. Vi vet att högstanivån är stark hos Felix men när det inte stämmer helt känns han som en säkerhetsrisk i egen zon. Därför väljer jag, i min önskevärld, en mer stabil tredjecenter i David Lindquist. 29 år, har mycket rutin och ligger på stabila 25-35 poäng per säsong. Även han går att använda i alla spelformer.

Emil Aronsson avslutade starkt och det finns en uppsida. Bra i boxplay och i egen zon. Inte speciellt skicklig men stark på puck och är bra på att skapa ytor åt andra. Bildade en ledande kedja med Emil Alba och Jacob Dahlström under slutskedet. Så stor roll ska han inte ha nästa säsong men är han intresserad av en förlängning skulle han kunna göra det bra i en mindre roll.

Leon Wallner är talangfull, kan spela högt upp och lågt ner i hierarkin. Har ett bra spelsinne men även ett vasst skott som han behöver använda mer. Förvånar mig inte ett dugg ifall österrikaren tar ytterligare kliv och en centerplats men om SSK ska vara en utmanare, en fras jag börjar överanvända, är Wallner en kille som kanske måste bevisa att han platsar och ta en tröja från någon annan.

Forwards
Forward 1: Brett Supinski
Forward 2: Tobias Fladeby
Forward 3: Trevor Cheek
Forward 4: Aleksi Rekonen 
Forward 5: Albert Sjöberg 
Forward 6: Nikola Pasic
Forward 7: Jacob Dahlström 
Forward 8: Gustav Willman Borvik
Forward 9: Alex Ciernik 


Brett Supinski är en spetsig forward som imponerat på mig varje gång jag ser Västervik spela, så det blir en tredje och sista värvning från Georgssons gamla Västervik i mitt bygge. 33 (13+20) poäng för kanadensaren på 41 matcher. Han snittade även en poäng per match i grundserien. Ett ganska vasst skott, bra spelsinne och bra fart på skridskorna. Väldigt skicklig på att bryta mönster.

Vi kör en tredje norrman som nyförvärv. Tobias Fladeby från Bogrens Tingsryd var en av få i det laget som imponerade. En imponerande fart och ett väldigt bra skott. 34 poäng (17+17) på 47 matcher. Bra spelsinne, var väldigt viktig för Tingsryd i powerplay. En spelare som just nu slåss om en plats i den norska VM-truppen och en jag tror har många HockeyAllsvenska intressenter efter sig.

Vi har värvat Kristianstads bäste målskytt två säsonger i rad… Tredje gången gillt kanske? Trevor Cheek är en annan som verkligen gjort det bra under Mikael Gath i KIK:s succélag. Det blev 21 mål och 14 assist i Kristianstad den gångna säsongen. Kan även gå in som center. Stark på puck och vinner insida, en av de bästa i HockeyAllsvenskan framför mål. En nyttig spelare för vilket lag som helst i den här ligan.

Aleksi Rekonen är en av de mest underskattade spelarna i HockeyAllsvenskan, alla vet att han är spets men jag tycker att han tillhör toppskiktet bland forwards. Oerhört smart och kan slå riktigt fina passningar. Spelsinnet där är inget och leka med. Har även ett ganska bra skott han skulle kunna utnyttja mer och då har han ändå gjort 23 mål på två säsonger i HockeyAllsvenskan. Lär vara dyr men tänk intresset som skulle öka bland finlandssvenskarna i Södertälje.

Albert Sjöberg och Nikola Pasic är en ung duo som jag är glad att vi ser ut att få behålla.
Olika spelartyper som kombinerar varandra väl. Sjöberg är ettrig, stark på pucken och har ett vasst skott. Kan användas i alla matchsituationer. Lär bli en toppspelare i HockeyAllsvenskan om han stannar en säsong till. Nikola Pasic är väldigt puckkär och är bra på att slå oväntade passningar. Har en fin klubbteknik och är bra på att dribbla. Skulle behöva släppa pucken lite oftare. Skulle vilja se dessa två utveckla kemin ytterligare en säsong.

Jacob Dahlström är en fantastisk powerforward. Lägstanivån är otrolig. Han är HockeyAllsvenskans snabbaste spelare och har ett bra skott han sällan får läge använda.
Skulle han kunna använda farten för att bryta sig in mot mål ibland och även kanske sakta ner och vänta in sina medspelare, skulle nog poängskörden öka. Det bygger även på att han har en bra omgivning vilket det inte finns plats för enligt mig. Fruktansvärt nyttig i boxplay måste även tilläggas, väl värd all uppskattning han får från supportrarna.

Gustav Willman Borvik är en oberäknelig spelare. När han är inne i sin “zon” sprutar poängen in, när han inte är det ser det rätt trögt ut. Nu har det upprepats två säsonger i rad. Har ett vasst skott och förmågan att ta sig in mot mål. Tycker han har grundjobbet för att vara i en fjärdekedja i alla fall. Skulle han få till en jämnhet skulle han bli en stark HockeyAllsvensk spelare. Tror även han skulle peta in en och annan puck i en mindre roll.

Alex Ciernik är en stor talang. Behöver träna på sin fysik och sitt skott. Spelsinnet och hans mjuka handleder utmärker honom. I J20 behöver han kanske skaffa sig lite bättre karaktär. Det här är en kille som kommer bli väldigt bra och jag är inte förvånad om han tar en plats i höst men precis som med Wallner ska man inte bygga för det, utan han ska förtjäna den platsen.

Dragan Umicevic räknar jag inte med. Vet att många hoppas på Sebastian Dyk. Självklart går han före alla nio jag nämnde men väntar lite innan jag ser det som realistiskt. Skulle han komma så ökar nog chanserna för Nicolai Meyer som för övrigt kommenterade för SvenskaFans nyligen: “Sverige är alltid aktuellt för mig och jag har alltid trivts bra i Sverige, så det är alltid intressant.” Vid frågan om SSK kan vara aktuellt. Han nämnde att fokus just nu ligger på landslaget och att han är väldigt glad över att SSK klarade det HockeyAllsvenska kontraktet. Även han går givetvis före alla nio. Det kan absolut ske att någon av, eller båda, kommer tillbaka men tror inte vi ska ha allt för höga förhoppningar än så länge.

Rasmus Kahilainen och Jonatan Harju är de på forwardssidan med kontrakt som får se sig om enligt mig. Ingen av dem lyckades bygga vidare på sina fina fjolår och kom inte alls upp i nivå överlag. Tror det skulle vara bäst för båda parter. 

Att inte någon med utgående kontrakt ska få förlängt handlar om nivån på individerna och att det måste finnas plats för nyförvärv.

Kedjor och backpar
Försökte tänka på hur spelarna skulle komplettera varandra också och gjorde därför en lös skiss på kedjor och backpar innan jag bestämde mig för vilka spelare jag skulle plocka.

Johannes Johannesen - Max Krogdahl
Joseph Berger - Roope Laavainen 
Isak Pantzare - Ludvig Jansson
Henrik Malmström - Alexander Anderberg

Brett Supinski - Kristoff Kontos - Tobias Fladeby
Trevor Cheek - Filiph Engsund - Aleksi Rekonen
Nikola Pasic - David Lindquist - Albert Sjöberg
Gustav Willman Borvik - Emil Aronsson - Jacob Dahlström
Alex Ciernik - Leon Wallner


Summering
Det är mycket möjligt att jag har tagit mig vatten över huvudet.
Det är även väldigt svårt att bygga en trupp utan klar målsättning men för att klättra rejält behövs i alla fall en vårstädning. Skulle dock tro att jag ligger någorlunda rätt till med vilka som lämnar, fyra kontrakt bryts och Dragan räknar man förmodligen inte med.

Det behövs två nya spetskedjor, möjligen kan både Sjöberg och Pasic aspirera på platser där beroende på vad man vill. Har ingen koll vad lönebudgeten ligger på men någonstans är det så här jag skulle tänka oavsett. Fyra nya backar, två eller tre nya centrar och två nya forwardspar. Sedan om detta är alldeles för dyrt hoppas jag mer på att det handlar om andra billigare alternativ, möjligen fynd i Nordamerika. 

Kom gärna med åsikter! Gissar på att det kommer vara en hel del skilda tankar.
Återigen: Byggde detta efter topp-3 målsättningen.
 

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-04-17 13:26:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar