Centern gör sin tredje säsong i SSK och börjar bli en kulturbärare för klubben
Bildmontage: Janne Willman

Centern gör sin tredje säsong i SSK och börjar bli en kulturbärare för klubben

"Jag hade två fantastiskt bra år här senast och brinner väldigt mycket för klubben och tycker här finns fantastiska fans"

#52 tillika nygamla lagkaptenen Christopher ”Stoffe” Liljewall  är tillbaka i Södertälje Sportklubb. Efter två år i Timrå skrev skåningen inför säsongen på ett tvåårskontrakt med SSK.

Starten har dock inte blivit vad Liljewall tänkt sig. I mötet mot Stjernen, den första matchen av två i möten med två norska lag så ådrog sig centern en skada och har varit borta från spel sedan dess. Resten av försäsongen har han således ägnat åt rehab för sin skada.
Efter en bra rehabperiod så är tanken ändå att Christopher ska kunna träna fullt ut ihop med laget från och med den här veckan. Ett sista test återstår innan definitivt beslut tas. Men huvudpersonen själv lät ganska hoppfull när vi pratade med honom.

-Det går rätt bra tycker jag, var på is hela förra veckan. Tanken är att köra för fullt med laget imorgon (Måndag). Ska ha ett sista test innan träningen för att få ett godkännande från medical team. Det går helt klart framåt.

-Vid positivt besked så kommer vi alltså att få se dig i laget den 23:e september?
-Då är jag uttagningsbar, sedan är det upp till tränarna att ta ut det laget de känner för. Men tanken är att jag ska var fullt tillgänglig.

Christopher har nyligen påbörjat sin andra sejour i SSK då han mellan våren 2018 och våren 2020 gjorde två säsonger i Sportklubben. Det flesta vet vad han bidrar med på isen, hur han är som spelare och vad han står för. Men vem är egentligen centern Liljewall när han inte bär hockeyutrustningen.

-Det finns egentligen inget speciellt jag gör så, nere på stan och tar en fika, ute och går med hunden, kollar på en del sport. Jag ska kolla på J20 idag (söndag), det är framtiden för SSK så det är roligt att kolla där och kunna ge tips och så.

-Jag är väldigt intresserad av hockey och fotboll rent generellt. Man har fått många vänner på vägen så det är kul att följa dem. Med det sagt så blir det en del sport bortsett från min egna del i att träna och spela matcher.

-Spelar du inte golf och padel?
-Jag spelar lite. Just nu har jag valt att fokusera på träningen. Golf är väl någonting som kommer den dagen man väljer att sluta med hockeyn. Mest för att säkerställa att inte göra något för att riskera knopp och kropp.

Var det ett enkelt och självklart val att komma tillbaka till SSK när du fick frågan?
-Enkelt var det absolut inte men min magkänsla sa ganska snabbt att det var väldigt intressant. Sedan hade vi bra snack under en längre tid, hade en del andra anbud. Men på något sätt så kändes det ganska direkt när SSK visade intresse att om det inte skulle bli Södertälje så skulle något väldigt speciellt dyka upp i stället.

Att Liljewall uppskattade sin tid senast han var i SSK och att klubben betyder lite extra för honom går inte att ta miste på.

-Jag hade två fantastiskt bra år här senast och brinner väldigt mycket för klubben och tycker här finns fantastiska fans. Jag gillar det Södertälje står för, det känns jäkligt roligt och inspirerande att vara tillbaka. Jag tror att vi kan ha något väldigt bra på gång, lätt är det aldrig i beslutstagandet, framför allt när man har sambo och hund och så. Det är sådant som ska stämma också men det känns väldigt skönt att det löste sig och jag ångrar inte mitt beslut för fem sekunder.

-Det känns som att du känner dig som hemma här, du vet vad du får och vad du återvänder till.
-Jo men precis. Sedan är det många nya spelare men ändå bekanta ansikten också. Fansen och arenan är samma, jag trivs bra socialt men också i och med arenan. De bitarna är viktiga.
Jag känner att klubben tagit steg och blivit mer professionella. Man hade en tuffare säsong förra men det är lite nytänk och en nysatsning i år och det kändes väldigt spännande det som klubben presenterade.

-Plan, tanke och ambitioner var det som gjorde det här så kittlande. Att få representera en klubb som man verkligen brinner för, representera en klubb där man trivs att spela i arenan inför fansen. En klubb med ambitioner som matchar ens egna, att man vill framåt, det var det som var det allra viktigaste, att man har en ambition. Det är det som driver mig, det känns jättebra.

Christopher och huvudtränaren Magnus Bogren känner varandra väl då Liljewall haft Bogren som tränare tidigare i karriären. Det var inte till någon nackdel i förhandlingen så att säga men det var helheten som gjorde att han ändå valde SSK.

-Precis, jag känner Bogren sedan innan. En väldigt noggrann tränare och har i mitt tycke ett bra tankesätt om hur han vill bedriva hockeyn, grundspelet och så vidare. Sedan fick man in Emil Georgsson som har gjort det väldigt bra i Västervik, också ett väldigt spännande namn. Han har med små medel lyckats få ihop ett slagkraftigt lag år efter år, väldigt imponerande.

-Hela satsningen med allt vad det innebär kändes väldigt lockande med alla delar som föll på plats.
För att sammanfatta det: Vi hade kontakt ganska tidigt men på grund av boende och att min sambo jobbade kvar så drog det ut på tiden lite. Plus att det fanns lite andra intressenter med i bilden också.
-Du har sett träningsmatcherna från sidan, vad är dina intryck av försäsongen?
-Jag tycker många grejer har varit bra, vi har spelat en bra helhetshockey i många av matcherna. Det vi måste jobba på är att bli lite jämnare i våra prestationer, när vi är bra är vi jättebra men varvar det med sämre perioder och behöver få upp en jämnhet.
När vi inte riktigt har skallarna och benen så ska vi kunna falla tillbaka på ett riktigt stabilt grundspel.

-Vi har gjort mycket mål merparten av matcherna, tror vi ligger på över 4 mål i snitt per match, vilket är väldigt bra. Så där finns många bra saker i spelet som har varit bra men att hitta en stabilitet och ett jämnt spel över 60 minuter i stället för 40.

Och fortsätter:

-Sedan är det alltid svårt att bedöma en försäsong, misstag sker och det kommer att hända under säsongen också. Men det är något som kan bli avgörande när matcher spelas. Så om vi kan få ner misstagen lite vilket jag tror kommer att komma när vi blir lite mer varma i kläderna så tror jag att det kan bli en väldigt spännande säsong.

-Det är mycket som är positivt, en del bitar jobbar vi dagligen med.
Man vill aldrig förlora men det hade gått väldigt bra på försäsongen för oss så det var kanske bra att vi fick stryk mot Karlskoga så vi kommer ner lite på jorden så att vi kommer in med revanschlusta i premiären i stället.

Christopher understryker även han att resultaten på försäsongen inte är helt oväsentliga.

-Vi har försökt att jobba med att hitta en vinnarmentalitet direkt oavsett om det är träningsmatcher eller ej. Att ge sig fan på att vinna matcherna och skapa det där självförtroendet i gruppen som är välbehövligt för att vinna matcher längre fram.

-Hur ser gruppen ut, något som sticker ut om du jämför när du var här sist?
-Det är svårt att jämföra. Den här säsongen känns det som att vi har en bättre bredd än vad vi hade senast. Det känns som att vi är fyra femmor som kan göra mål och avgöra matcher, sedan kommer det ju att finnas olika roller i laget. Det är kollektivet som kommer att vinna matcher det här året.
Vi har en bra balans med yngre och äldre spelare som jag också tror är viktigt. Det finns erfarenhet i laget som kan hjälpa de yngre och det finns en kravställning sinsemellan i laget som är viktig.

Att inställningen och ett hårt jobb är fundamentalt i att nå framgångar och vinna matcher är väl ingen raketforskning direkt.
Finns det något mer som kommer att känneteckna SSK i vinter?
Liljewall resonerar om vilket lag han tror vi kommer att få se säsongen 2022 - 23.

-Vi har såklart pratat om det hårda jobbet. Sedan vill vi absolut addera finess till det också men Södertälje som stad är en arbetande stad. De som representerar SSK ska stå för ett hundraprocentigt arbete konstant. Det är det vi som klubb vill stå för och spela för det som står på bröstet, värdesätta klubbmärket.

-Det är väldigt enkelt och klyschigt att säga att vi ska vara ett hårt jobbande lag men på något sätt är det ändå det vi vill vara. Vi ska vara tunga, intensiva och jobbiga att möta men ändå addera finess till det.
Vi vill känna den känslan att när motståndarna ska möta oss att det kommer att bli en jobbig match. De är stora och tunga, jobbar stenhårt.
Det är det jag tror kommer att bli vår styrka och då är det viktig att man har fyra femmor som kan bidra med det varje dag och det är min känsla att vi har.

-Vad tror du ni som lag kan ställa till med?
-Ska jag vara helt ärlig så struntar jag helt i hur folk spekulerar i och tror om vad vi kan uträtta. Vi i laget har ett mål och en ambition som vi jobbar efter dagligen sedan var vi hamnar i tabellen får andra spekulera i.
Vi jobbar dagligen med att bli bättre som lag och bättre som individer, kan vi bli det så kommer vi att vinna matcher och då kommer placeringen i tabellen bli därefter. Det är inte lönt att spekulera i tabellplacering utan det handlar om att vara som bäst när det drar ihop sig. Vi tar dag för dag och vår ambition är att gå till slutspel.

-Vem eller vilka i laget tycker du man ska hålla ett extra öga på den här säsongen? Vem/vilka kommer att stjäla rubrikerna?
-Jag tror att Alex Ciernik kan bli ett utropstecken sedan tycker jag att Cole Cassels har sett intressant och stabil ut. En duktig tvåvägsspelare som jag tror kommer att bli väldigt viktig för oss. Och Krastenbergs som har ett jäkla skott.
Egentligen alla de yngre som kommer upp känns väldigt spännande. Leon Wallner har tagit stora kliv, Filip Nordberg ser väldigt intressant ut.

Vi ställer samma sex snabbfrågor även till Kapten Lijewall.

Vem blir lagets poängkung?
Jag tror ändå att Linus Videll kommer att bli det.

Vem är lagets lustigkurre?
Haha, hade du frågat andra så hade de kanske satt mig på den. Men Bergvik har alltid ett leende på läpparna så han får du sätta där. Vill inte sätta mig själv för då bjuder jag in andra till att göra det.

Vem är lagets glädjespridare?
Bergvik, han är en positiv kille och har en positiv aura att vara runtomkring.

Vem har bäst matlagningskunskaper?
Den är svår men jag säger Viktor Liljegren. Där har jag ändå hört talas om att han har gjort en del goda grejer.

Vem är lagets svärmorsdröm?
Albert Sjöberg

Vem bör absolut inte sköta musiken i omklädningsrummet?
Får nog säga Linus Videll där.
 

Daniel Hanssondanielhansson1@outlook.com @danne19022022-09-21 14:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar