Scaniarinken, 2022-10-05 19:00

Södertälje - Vita Hästen
2 - 3

Det här var inte bra nog, SSK - nu väntar ödesmatcher i helgen
Fotomontage: Janne Willman

Det här var inte bra nog, SSK - nu väntar ödesmatcher i helgen

Vad är det som händer? Är det nu det vänder?

Försäsongens start lovade gott.
SSK radade upp segrar och hade ett fungerande specialteams och framförallt Powerplay.
Man gjorde mål i den spelformen i stort sett alla matcher. Man spelade som ett lag, fast grundspelet bara var i övningsfas.
Redan i den sjätte matchen mot Huddinge kunde man börja se tendenser till hack i maskineriet.
Vad var det egentligen som hände?
Matchen efter borta mot Karlskoga fortsatte raset och man åkte på stordäng. Inget att oroa sig för, tyckte alla supportrar som sett laget vinna sex av sju matcher och de första fem på ett övertygande sett.

Man åker till Östersund för att ta sig an nykomlingen och dominerar i stort sett hela matchen.
SSK skapar mängder med chanser och skulle med normal utdelning ha vunnit matchen med ett par mål, minst. Effektivitet saknades och målskyttarna från försäsongen var iskalla, eller ganska svala åtminstone.

Matchen mot Västerviks dominerade SSK åter spelet och kunde ha avgjort matchen mycket tidigare, men det ville sig inte riktigt med målgörandet. Man lyckades ändå besegra Västervik borta och det i sig är en bedrift, då vi inte har vunnit där på några år.

Den överhypade DIF matchen blev ännu ett bevis på hur viktigt ett fungerande PP är i en serie som är så jämn som den kan bli. SSK har många chanser men det finns alldeles för få som vågar sig in på mål. Det gör att motståndarmålvakten får enkla puckar på sig och blir rejält uppvärmd.

Samma visa mot Vita Hästen igår. SSK skapar chanser men har så otroligt svårt med att göra mål i de avgörande lägena. SSK bjuder Hästen på ett par mål, och det har man inte råd med i den här serien. Man blir hårt straffade. En jämn serie tycks alla prata om, och det är bara att instämma. Att Almtuna vinner borta mot Björklöven är nog en större skräll än att Hästen vann över SSK i Scaniarinken. Både Björklöven och SSK har tippats ligga i toppen av serien, men är på platserna elva och tolv i tabellen efter fyra omgångar.
Tycker att SSK har ett bättre grundspel än förra årets upplaga. Då fungerade inte spelet fem mot fem, men istället fungerade PP som också gav en del poäng. Nu är det tvärtom. Spelet 5 mot 5 sitter men PP är dåligt, rent ut sagt uselt.

Är jag orolig? Bör man vara orolig efter fyra matcher?
Ja, jag är orolig. Dels över att importerna inte levererar som på försäsongen. De ser bekväma ut i sitt agerande på isen. Nu är det allvar, och blåstället måste på, annars får man se sig om efter en ny klubb.
Luciani och Krastenbergs visade under försäsongen att de har skills, men under de inledande matcherna har de inte kommit upp i nivå. Att spela de två ihop, när man ser att båda är iskalla är för mig en gåta. Lägg till en ganska svag Liljewall så får du en kedja som är ren och simpel mellanmjölk.
Nu kanske det händer saker då Krastenbergs fick spela med Cassels i sista perioden mot Hästen. Han har en nivå extra och han måste komma till skott, för det vet vi att han kan skjuta. Nu kanske Cassels, som för övrigt varit bra, kan servera Krastenbergs lite passningar.

En till som måste upp en nivå är Sjöberg. Han tycks sakna både timing och självförtroende under inledningen av serien. Här ser man ännu ett tydligt exempel på vad ett mål skulle innebära för självförtroendet. Fast det stämmer ju inte alltid. Igår såg vi Jansson briljera i bytet som ledde till hans mål. Senare under matchen går han bort sig och felpassar till det sista avgörande målet.

Fyra poäng efter fyra matcher och en elfteplacering. Vad händer i helgen? Kommer SSK ligga kvar på fyra poäng?
Det som väntar är två otroligt svåra matcher. Kan SSK göra en lika bra match mot Djurgården som man gjorde sist så finns en chans att ta poäng. Även om uppgiften blir svårare med några spelare på skadelistan. Videll kanske ska vara glad att han slipper möta Hovets visselkonsert så fort han har pucken.
Kan SSK stoppa DIF:s framfart i de inledande tio minuterna så tror jag chansen till poäng ökar. Kan man dessutom återgå till att hålla ihop försvarsspelet bättre och få forwards att hjälpa till är häften vunnet. Nu har det blivit lite väl långa avstånd mellan forwards och backar och de skapar oceaner av yta för motståndare att kontra på.

Alla vet att målgörandet finns i laget. Det är ju inte så att de bytt klubbor eller siktar sämre.
De är små marginaler i hockey, och just nu är det stolpe ut.
Man brukar säga att det jämnar ut sig i längden.
Hoppas att den stunden är här nu.

Tar vi poäng mot Djurgården borta så kommer vi även att vinna mot Bofors på lördag.
Det är nu vi vänder det här.

”winning is a habit”


 

Janne Villmanstallis50@hotmail.com2022-10-06 12:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar