Doldisen som spås en ljus framtid: “Borde nog få chansen att träna med A-laget”
Rasmus Ekström.

Doldisen som spås en ljus framtid: “Borde nog få chansen att träna med A-laget”

Rasmus Ekström är ett namn som inte speciellt många i Södertälje känner till men man behöver inte prata med speciellt många runt juniorverksamheten för att förstå att det är en uppskattad spelare och kanske är han även aningen underskattad? - Det är ett av de närmare målen att få komma upp och träna, säger Ekström till SvenskaFans.

Rasmus Ekström är en center och ytterforward som är född sent 2004. Han kom till Södertäljes juniorverksamhet inför säsongen 2020/2021 när det var dags att välja hockeygymnasium.

- Skulle säga att jag är en som jobbar hårt hela tiden, tar alltid ett stort ansvar men kan även producera framåt. Jag började i Haninge med farsan som tränare sen blev det “Flempan” faktiskt i nåt år, så jag har varit runt lite. Sen blev det Trångsund, där började det väldigt bra men sen gick det nerför och efter det blev det Huddinge för att det var närmare, sedan Segeltorp och till slut hamnade jag här i Södertälje. Hockeyn har alltid varit nummer ett.

Vad jag förstår trivdes du inte så bra i Huddinge?
- Det stämmer, det var lite sådär, tränarna var unga och hade inte så mycket erfarenhet. Då fick jag problem med skador på grund av träningen som vi hade.

Skönt med en omstart då i Södertälje?
- Ja, faktiskt. Det är nära hem och allt runt omkring känns jävligt bra.

Några minnen som sticker ut från din unga karriär?
- Det är väl TV-pucken. Det är det roligaste men var också lite jobbigt eftersom vi inte kom så långt och åkte ut i gruppspelet.

Södertäljes J20 lyckades inte komma topp-5 i J20 Nationell Södra och jagar nu en slutspelsplats via fortsättningsserien. Man ligger på en andraplats, två poäng bakom Skellefteå med samma antal matcher.

- Tycker det har gått ganska bra faktiskt, till och från. Tycker vi har varit bra, kunnat hålla samma nivå i varje match men inte fått med oss alla poäng som vi borde ha fått, tycker jag. Vi skapar mycket men det känns inte som vi gör så mycket mål, vi skjuter hur mycket som helst men vi gör inte mycket mål. Man måste ha några målskyttar liksom. Målet är såklart att ta sig till SM-slutspel.

För egen del har Ekström gjort två poäng på två matcher med J18 men i J20, där han mer eller mindre är bofast som underårig, har det blivit tio poäng på tjugosex matcher.

- Tycker det började bra när jag fick komma upp i J20 och spela, sen har jag fått mer och mer förtroende, vilket är roligt såklart. Sen hade jag velat göra mer poäng men det är också svårt. Det är klart man helst är i de två första kedjorna men är jag i fjärde så tar jag den rollen och kör liksom, man är där man hamnar och då är det bara att köra på.

Var planen hela tiden att du skulle spela med J20 eller fick du chansen och så gick det fort?
- Jag började med J18 under sommaren, sen fick jag komma upp lite direkt och köra någon träningsmatch. Efter det fick jag en plats och det har bara varit i J20 jag spelat, det har blivit någon enstaka J18-match.

Ekström beskrivs som en spelare som kan ta en roll var som helst i hierarkin. Därför har det kanske blivit mycket defensivt ansvar och olika kedjekamrater varje match.

- Mycket hattande, det känns nästan som det har varit olika spelare varje match och då blir det att man kanske får gå center ibland och forward ibland, så det har varit mycket olika. Det är inget problem så, man utvecklas ju och lär sig att spela med alla vilket är bra men det är svårt att skapa kemi med någon och veta exakt vad den spelaren kommer göra.

Under en match J20-match mot Brynäs åkte han på en hjärnskakning men verkar vara på väg tillbaka. 

- Körde min första träning igår, börjar lugnt nu och försöker komma tillbaka sakta.

Något du skulle vilja utveckla i ditt spel?
- Det skulle vara i anfallszon, vara lite mer kylig med pucken, våga lite mer, skjuta lite mer och göra fler mål!

Andreas Lindbäck och Stefan Gråhns har varit tränarpar i J20 sedan Ekström kom till Södertälje. På senare tid har Grossman vikarierat för Gråhns som assisterande tränare. Tre stycken Rasmus verkar tycka gott om.

- Tycker de är bra faktiskt. Gillar att de är lite hårda men ändå kan vara sköna utanför. Gråhns tar forwards mest och “Linkan” tar backar. Man känner att Grossman har en trygghet och det känns bra när han är i båset men han har haft lite mer backar så jag har inte haft så mycket kontakt med honom.

Som många spelare i J20, bland annat Adam Sevcik, Jan Gaspar, Ludvig Jansson, Filip Nordberg och Alex Ciernik, har Ekström en bakgrund i Flemingsberg. En klubb som verkar vara bra på att få fram talanger.

- Jag vet inte faktiskt (vad de gör bra). De har en bra tränare, det är mycket träning och det är mycket kamp och fart vilket utvecklar spelarna väldigt mycket.

Rasmus Ekström i Flemingsberg med bland annat SSK:s Ludvig Jansson och före detta SSK-spelaren Jonathan Lekkerimärki (nu i DIF).

Två junioår återstår efter den här säsongen och Ekström hoppas få känna på A-lagsspel under den perioden.

- Det är klart, det är också ett av de närmare målen att få komma upp och träna och göra någon match redan nästa år kanske för att sedan bygga upp det.

Erik Willander är en tränare som har koll på J20 Nationell och har följt Rasmus Ekström och han tycker forwarden har tagit stora steg den här säsongen.

- Han är född sent 2004 och har växt på sig lite sent, så jag tror han anses vara en mindre spelare än vad han egentligen är. Förra året med all Corona byggde han på sig ett bra tryck i benen som han inte hade förra säsongen. Det är kul tycker jag att han kan spela ytterforward och center och kan göra det lika bra. Han är bra både offensivt och defensivt. Väldigt smart spelare. Jag tycker att han ska spela mer center så Södertälje använder honom ofta fel kan jag tycka. Han anses kanske vara för liten för en klassisk centerroll men det finns centrar som är mindre. Men en smart spelare framförallt. Vet att han gjort en del mål men han är mer en framspelare än målskytt tycker jag.

Har läst att du tycker han borde spela högre upp i hierarkin?
- Ja, tycker han tacklat den här biten som vi nämnde förra sommaren. Han har blivit bättre i sitt presspel, forcheck och backcheck. Även på att ta närkamper och bjuda in till närkamper och vinna puckar. Den biten har han utvecklat mycket senaste året för att bli mer komplett, och så har han blivit starkare och snabbare. Mer explosiv och då blir det naturligt att vara mer fysisk. Med det kompletterar han sitt tidigare spel. Han kan spela högt i hierarkin och jaga puck i en tredje-, fjärdekedja. Bra skott också faktiskt, bättre än många tror. Hårt och snabbt. Behöver väl utvecka sin defensiva positionering ännu mer, i likhet med alla unga spelare. Jag tror han skulle behöva spela lite högre upp i hierarkin och gå lite mer som center, det skulle vara roligt och se.

Willander har nämnt vid olika tillfällen på sociala medier att Ekström borde testas i landslagssammanhang, något som han står fast vid.

- Jag tycker han är underskattad, han är sen 04:a och växte på sig sent. Av historiska skäl hamnar de som är födda sent senare i landslagssammanhang. Vet inte varför. De släpar kanske i den fysiska utvecklingen och de får synen att de är för små. Så de gör ofta landslagsdebut i U19. Sen vet vi inte om det är något U19 nästa år. Det är det sista året de ofta hamnar i landslagsledningarnas ögon. Jag tycker han borde få vara med och tävla och hugga på en plats i landslaget. Man kan spela honom center i en förstakedja i sitt J20 och hamna som ytter i en tredjekedja i landslaget men han gör det säkert bra där också. Får han en sån roll så tar han den. Det har han visat i Södertälje. Får han en mindre roll som går ut på att jaga puck så tar han den och gör han det bra. Han har visat att han är tillräckligt smart för det. Sen som ytterforward när det gäller de bästa defensiva egenskaperna så har han successivt blivit bättre. Det kan vara svårt med nya roller. Han har inte spelat på kanten så mycket innan.

Att få representera något av juniorlandslagen är även ett mål Ekström satt upp för de kommande åren.

- Såklart, det är faktiskt ett av målen jag satt upp lite senare och det är verkligen något jag ska satsa på, att försöka komma med och ta en plats. Det vore en dröm att få spela där.

Något du tycker Rasmus behöver utveckla i sitt spel?
- Jag vill att han ska skjuta mer, ta fler avslut och kunna nypa dit puckarna. Det har han blivit bättre på och han överspelar inte situationerna lika mycket. Det kan han nog jobba ännu mer på och skjuta mer om han går på kanten. Skulle vilja se honom mer som center och prova det i J20. Det skulle vara kul att se honom i en förstakedja med bra spelare. Han har centerådran i sig. De flesta yngre spelarna utvecklar fler dimensioner i sitt offensiva spel sent. Det är svårt när man spelar stereotyphockey och kör efter en modell. Då får man inte blomma ut lika snabbt om man är en spelorienterad forward. Det tror jag alla skulle må bra av, att spela på olika sätt och bli mer varierade men då måste man få chansen att prova på lite och se till utvecklingen för att göra det.

En spelare för den sportsliga ledningen att hålla koll på?
- Ja, det tycker jag absolut. Han skulle kanske kunna spela med A-laget redan nu. Snabb på pucken, defensivt ansvarstagande, han skulle absolut kunna träna med A-laget. Finns andra forwards som kanske är svagare defensivt men som är där och kör. Jag ser honom inte som en säkerhetsrisk. Är jag tränare skulle jag fundera på: “Vad händer om vi tappar spelare i det här läget? Vad händer om vi tappar pucken och de inte hänger med?” Spelare som inte riktigt kopplar där än blir ju svåra att spela i seniorsammanhang. Han borde nog få chansen att träna med A-laget i alla fall, men nu kommer Pelle (Hånberg) in. Han har förhoppningsvis lite bättre blick för det, så han kanske får chansen. Man vet inte förrän man har provat, så är det ju!

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-02-02 11:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar