En kross och en kämparseger - är SSK i toppen för att stanna?
Fotomontage: Janne Willman.

En kross och en kämparseger - är SSK i toppen för att stanna?

Västerås blev överkörda i Scaniarinken under onsdagen. Under fredagen krigade SSK till sig tre poäng mot AIK. Nu ligger man fyra, har häng på tredjeplatsen och jag tror att man är i toppen för att stanna.

Efter en magisk helg förra veckan med seger hemma mot Djurgården och seger borta mot Karlskoga inför ett stort bortafölje, väntade Västerås och AIK på hemmaplan denna vecka.

Det blev två fina upplevelser. Mot Västerås var det inget snack. SSK vann i princip alla närkamper och var otroligt jobbiga att möta. Samtidigt som Västerås var fruktansvärt bleka. 

Skönt för Linus Videll att lämna ett riktigt styrkebesked med ett mål och tre assist i en och samma match. Måste även ha varit en overklig lättnad för Renars Krastenbergs att spräcka målnollan, även om jag tror att det är en spelare som kommer att bytas ut under säsongen.

Boxplayspelet var magnifikt, bra målvaktsspel. Fanns egentligen inget att klaga på i matchen mot Västerås. Powerplay känns lite omständigt ibland, det är mycket bättre än vad det var i början av säsongen men ser fortfarande förbättringspotential. Känns som en del av målen vi gör i powerplay är tillfälligheter.

Mot AIK var det ingen jätteinsats, hockeymässigt var det ingen höjdarmatch men det räddades upp lite av en bra stämning.

Även om vi får en drömstart med tre mål på tio minuter vet jag inte om jag tycker att vi spelade speciellt bra. Tycker AIK kom ut hårt, sedan gör vi mål på en snygg tekningsvariant och får energi av det. 2-0 ska Claes Endre självklart ta. Riktigt snyggt spel vid 3-0 och bra desperation att vara först på returen och raka in pucken.

Sedan går vi ner oss och det känns som att AIK för spelet lite för mycket. Markeringen på 3-1 reduceringen är inte bra. Samma med 3-2. På bägge målen lämnas AIK-spelare helt fria i slottet. AIK hade även ett liknande läge i andra perioden men då stod Mikita Talapila för en stark räddning.

Dock förutom de tre lägena, varav AIK gör två mål på, har gästerna inte speciellt mycket. Vi släpper ändå endast till sex avslut mot Talapila i andra perioden när vi försvarar en 3-1 ledning. Så överlag är den defensiva insatsen klart godkänd. Boxplay är även som sagt magnifikt. Nu har vi dödat långa tre mot fem lägen tre matcher i rad. Samtidigt får vi ta och skala ner på antalet gånger vi sätter oss i den typen av situationer.

Så för att sammanfatta blev det en rejäl överkörning och en krigarseger i Scaniarinken denna vecka. Publiksiffrorna med drygt 3200 mot Västerås och ungefär 4500 mot AIK är godkänt men inte mer. Hoppas att klubben använder sig av hela landslagsuppehållet åt att marknadsföra hemmamatcherna mot Almtuna och Björklöven.

Först väntar dock Östersund på bortaplan under söndagen innan uppehållet. Vi har revansch att utkräva efter strafförlusten där uppe i premiären. Vill se att man höjer sig några snäpp jämfört med fredagen, då blir det tre poäng.

Sju raka hemmasegrar nu och fyra raka trepoängare. Känns ganska fint att vara SSK:are för tillfället.
Vill gärna se att det kommer in två poängspelare och en back under säsongen. Även om backsidan är topp-3 i ligan så är det skadekänsligt när Sjöholms framtida närvaro är osäker. 

Oavsett tror jag dock det vi ser är ett lag som är i toppen för att stanna. Tror de lagen som är topp-4 för tillfället kommer vara det efter 52 omgångar. Har personligen en del frågetecken kring lagen strax under oss.

Nu ska jag njuta lite mer av fredagens seger.
Om ni hör en sång…

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-11-05 13:12:50
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar