Följetången Uppsala Arena fortsätter
För arenaprojektet Uppsala Arena väntar härnäst ett slutgiltigt beslut i Förvaltningsrätten kring överklagandet av Kommunfullmäktiges beslut, såväl som en granskning av Konkurrensverket. Ärendet kommer sannolikt även att hamna i Kammarrätten, vilket ytterligare kan försena färdigställandet av arenan.
Kommande faser i arenaprojektet
Förvaltningsrättens slutgiltiga beslut (våren 2011)
Kammarrättens eventuella beslut (2011)
Byggstart (i bästa fall sommar/höst 2011)
Arenan klar (tidigast september 2013)
Konkurrensverkets granskning
Konkurrensverkets granskning pågår på sidan om den process kring arenan som drivs i Förvaltningsrätten. Granskningen kan förväntas vara klar någon gång mellan januari och april 2011. Moderaternas Cecilia Forss tror inte att Konkurrensverkets utredning får några konsekvenser, då byggkontraktet redan är utannonserat i EU och kommer att upphandlas som planerat. En konsekvens om Konkurrensverket finner att Kommunen brutit mot upphandlingsreglerna är att Kommunen kan få böta tio miljoner kronor och att arenabygget kan försenas.
Halmstad Arena är ett exempel på ett ärende som Konkurrensverket har stämplat som en otillåten direktupphandling. Halmstad kommun lade ut det arenabygget utan att annonsera ut upphandlingen. Byggkontraktet skulle ha upphandlats i konkurrens och genomförts efter annonsering i EU, så som det är planerat med arenaprojektet Uppsala Arena.
Förvaltningsrättens granskning
15 november är Kommunens deadline för att framföra sina argument kring överklagandet av Kommunfullmäktiges beslut, innan Förvaltningsrätten tar det slutgiltiga beslutet i ärendet. Förvaltningsrättens slutgiltiga beslut kommer tidigast att tas i vår. Skulle Förvaltningsrätten komma fram till att avtalet är lagligt, så kommer troligtvis de som överklagat Kommunfullmäktiges beslut att driva ärendet vidare till Kammarrätten. Om Förvaltningsrätten kommer fram till att avtalet är olagligt så kommer sannolikt ärendet att även då drivas vidare till Kammarrätten.
För att få ytterligare insikt i överklaganden gällande Kommunfullmäktiges beslut, så passade jag på att åter kontakta Staffan Littmarck, vd för Uppsala Arena för mer information kring arenaprojektet.
Hur ser ni på de överklaganden som kommit in till Förvaltningsrätten?
Att Kommunens beslut överklagas är väntat. Det är inte alls ovanligt att liknande projekt prövas i domstol. Det hör nästan till ”spelets regler”. Vi ser inte detta som något dramatiskt.
Överklagandenas innehåll är också väntade, d v s i huvudsak att vissa delar av Kommunens insats i projektet påstås stå i strid med kommunallagen och att beslutet därför skall upphävas.
Överklagandena är en naturlig del av den demokratiska processen och har blivit en för oss viktig del i processen att projektet skall nå så bred förankring som möjligt. Vi ser det som en nödvändighet och en möjlighet – inte ett hinder. Vi har tillsammans med kommunen strävat efter att utforma ett samarbete som inte bryter mot någon tillämplig reglering. Transparens och legalitet har varit ledord i processen.
Vad riktar överklaganden in sig på?
Att Kommunens beslut om att godkänna tillskott på 150 MSEK, erläggande av hyra, samt nivå på tomträttsavgäld sker i strid med lag (kommunallagen och EU:s statsstödsregler) och de klagande anser att beslutet därför skall upphävas.
Vad innebär detta för projektets genomförande och tidsplan?
Klart är att överklagandet försenar projektet. Hur mycket bygget försenas är dock ännu svårt att säga, eftersom det beror på hur mycket skriftväxling det blir i förvaltningsrätten. Vårt mål för färdigställande har varit september 2013.
Varför har ni inte utrett alla dessa juridiska aspekter innan Kommunfullmäktiges beslut?
Projektet har en relativt komplicerad OPS-struktur som inte tidigare är prövad rättsligt i någon större utsträckning. Vi har med hjälp av juridisk expertis utrett de juridiska aspekterna så långt möjligt och bland annat baserat på utredningen strävat efter att utforma projektet så att det inte strider mot någon tillämplig reglering men rättslaget är inte i alla delar solklart. Alla inblandade har varit medvetna om att det kan bli domstolarnas uppgift att avgöra hur t.ex. kommunallagen ska tolkas, och har tagit höjd för detta.
Vi är tillsammans med aktuella liknande projekt lite utav banbrytare. Formen är allt mera vanlig i samband med stora infrastrukturella byggprojekt i Sverige men prövas just nu i olika instanser. På sikt kan man tänka sig att dyl projekt får ett klarare utgångsläge.
Läs även
Arenaavtalet kan vara olagligt
Arenan överklagas som förväntat
Uppsala Arena