Förbättringar upplevs kring damverksamheten: ”Vi visar att vi menar allvar”
Spelarfoton: Per Eliasson.

Förbättringar upplevs kring damverksamheten: ”Vi visar att vi menar allvar”

SvenskaFans fick en pratstund med SSK Dams team ansvarig, Tommy Fransson. I en längre intervju berättar han bland annat om satsningen mot SDHL, rekryteringsarbetet, intresset kring damhockeyn, vad som har blivit bättre, utvecklingsområden och det nya seriesystemet. - Den största drivkraften är att hjälpa tjejerna till att få samma chans att utöva idrotten, säger Fransson till SvenskaFans.

Hur ska man beskriva Franssons roll inom SSK? Det verkar som han är ansvarig för rekryteringar till damlaget och varje individs omständigheter. Dock verkar SSK inte veta vad den rollen ska heta riktigt än.

- Vi har inte hittat ett namn för det. Vi kallar det för team ansvarig. Jag är ansvarig för truppen och deras välmående. Vi har spelare från olika delar som ska ha lägenheter, det ska skjutsas och det är jag som värvat hit dem. Ser till att de har det bra på plats. Det är något liknande som det Ove har i herrlaget som jag har i damlaget. Det enklaste att beskriva är att jag är ansvarig för att de har det bra. Pratar även med migrationsverket och så vidare. Det är allt mellan himmel och jord.

Är ni ledare avlönade eller har ni jobb vid sidan om?
Nej, vi har heltidsjobb vid sidan om och sedan har vi en liten ersättning men vi är 100% anställda på andra jobb. Ingen av oss är heltidsanställd av klubben utan vi har en liten ersättning. Det är inte hundra procent ideellt men väldigt nära.

Hur funkar det att kombinera med vardagen?
- Det funkar bra. Om man tar mig så är jag säljare, sitter i bilen mellan besök, så då kan jag ta grejer som man behöver ta per telefon. Mellan besök kan jag fixa med mejl och allt. Robban (Johansson), en av tränarna, har samma jobb och han har också chans att ta tid på sidan av. Sarah (Åberg) arbetar heltid på Järna Trä. Så på dagtid kommer hon inte ifrån men hennes jobb går inte ut på det, hon jobbar på dagen och håller på med hockey på kvällarna. Jag gör mycket av mina grejer på dagarna också.

Vad är det som driver dig mest?
- Det är väldigt svårt att säga men nu har jag varit med sedan några var väldigt små och började på skridskoskola på Månskensrinken. Jag höll på med daminnebandy förut och det var roligt, vi var framgångsrika och vann SM-guld för flickor-16. Men det här varit mycket för att tjejerna ska få den plats plats de förtjänar. De tränar minst lika hårt som killar i samma ålder, då har drivet varit att se till att de får samma förutsättningar. Vi är nu en av de största flickföreningarna i hela Sverige. Det har varit en del av drivet att se till att de får det bra. Att få tjejerna så högt upp i seriesystemet som möjligt också. Många som vid frågan vad de värderar i sina liv säger att hockeyn går först och sedan kommer allt annat. Det är kul att jobba med sådana drivna människor såklart. Men jag skulle säga att den största drivkraften är att hjälpa tjejerna att få samma chans till att utöva idrotten som killarna.

När undertecknad går på damlagets matcher märks Tommy oftare än vad man kanske skulle kunna tro. Han står i båset, full med energi som smittar av sig hela vägen upp till läktaren och hans arm åker hela tiden upp innan linjedomarens när motståndarlaget slår en icing.

- Ja, så är det, man är inne i matchen. Jag är engagerad såklart och vill mycket. Sen tycker jag att det vikigt att visa energin så vi inte rycker på axlarna och tycker allt är okej. Om det är ett felaktigt domslut sänder det signaler att inte spelar någon roll. Det är svårt att begära att tjejerna ska vara engagerad om vi inte är det. Sedan finns det en gräns för vad som är ett bra beteende, såklart.

- Man försöker smitta av sig på tjejerna. Står man där och bara rycker på axlarna, då sprider man det betenndet. Är man engagerad sprider man det och det är det man vill sprida. Betyder det inget om vi får ett mål bortdömd skulle vi inte hålla på med det här. Jag tycker det handlar om engagemang. Framförallt nu när det kommer gälla så mycket mot Färjestad. Ett lag kommer ha spelat klart efter två eller tre matcher. Det kommer avgöras på saker som vem som vill mest och vem som är mest engagerad och det handlar både om spelare och ledare såklart.

Damerna slutade tvåa i DamEttan Östra efter Hammarby. Dock vann man topp-4 gruppen bestående av SSK, Almtuna, Hammarby och Haninge. Därmed kvalificerade man sig till Dam HockeyAllsvenskan Södra med SSK, Hammarby, Troja/Ljungby och Malmö. Där slutade man trea, en poäng bakom Hammarby och tog sig till play off 1. Det är dock saker vid sidan av matcherna Fransson lyfter fram när han ska tycka till om säsongen så här långt.

- Vi har satt upp ett treårsmål och det här året har det första målet varit att gå till Dam HockeyAllsvenskan och det har vi gjort och gått vidare därifrån. Vi har bitvis spelat väldigt bra i många av matcherna, vi är det enda laget som spöat Malmö. Det vi framförallt är nöjda med är att vi gjort en tempohöjning, vi har fått upp träningsnärvaron från en låg nivå till en hög nivå i år. Vi har fått med tjejerna på det. Är det träning så är det. 

- Allting runt träningarna och på matcherna känns bättre. Vi har fått ett eget omklädningsrum och Ove ger klubbor till tjejerna som vi aldrig fått tidigare. Vi har gjort en tempohöjning och då är det bara det första året av tre. Sista månaden har vi inte varit färre än 20 pers på någon träning och åren innan dess var det ett under om vi var över tolv. Var vi femton stycken och hade tre femmor på en träning så var det kors i taket. Det är för att vi blandar med unga svenska damjuniorer och de här utländska som vill träna jämt. Det är en tempohöjning vi lyckats få. Det är nog det största och det inkluderar allt runt om laget.

Något du tycker kan bli bättre?
- Det finns jättemycket. Om vi ska ta ett kliv och bibehålla den här tempohöjningen skulle vi behöva genomföra en ordentlig försäsong. Nu har det blivit som det har blivit två år i rad med pandemin men en ordentligt försäsong där vi kommer till start i augusti med hela truppen. Nu har det har rullat in spelare under hösten. Att komma till augusti mer förberedda med en hårdare försäsong helt enkelt. Sedan finns det massor med damhockey generellt som kan bli bättre. Vi har börjat en resa med hur vi kommunicerar internt och externt, hur mycket vi syns i sociala medier och så vidare. Där har vi fått ett enormt uppsving.

- Vi försöker dra till med några jippomatcher och få hit folk. Där tror jag att det inte finns någon anledning till att vi inte ska kunna dra ihop 2000 till någon match. Själva hockeyn är rolig och se på och det är en hockeystad vi bor i. Jag tror vi har saker att jobba på. Det finns fler sporter som lider av att det inte kommer publik. Jag tror vi skulle kunna ha femhundra personer på varje enskild match. Ser ingen anledning till att det skulle vara fyra tusen på herrmatcherna och hundra på dammatcherna. Jag tror fler supportrar skulle kunna se någon dammatch och det är något hela hockeysverige brottas med. Vi har inte sämre snitt än SDHL. Det är något hela Sverige behöver jobba med men det är något vi tittar på i SSK.

SSK har den här säsongen haft en superkedja i NDHL med Pia Pren som center och Julija Blazinsek samt Madeleine Noonan på kanterna. Totalt har den kedjan gjort 174 poäng på 29 matcher.

- Ja, vad ska man säga? Vi visste när vi värvade hit Pia att vi skulle få en som vinner poängligan. Historiskt sett snittade hon sex poäng per match i den slovenska ligan, den är lite sämre än division ett men spelet i den här kedjan har passat henne. Hon har fått ett gott uppsving. Julija Blazinsek var ett tillskott där vi hade fått ett tips från Pia. Det var hennes kedjekamrat i det Slovenska landslaget och hon sade att Julija är sugen på att komma hit och att hon har varit duktig på att göra mål. Vi chansade och tog Pias ord. Vi provade lite för att hitta två producerande kedjor tidigare men det går inte att splittra på den. De har varit fantastiska och levererat hela tiden. 

- Samtidigt vill man lyfta de andra för att de spelar fantastiskt defensivt. De släpper inte in mål och håller tätt. Hade vi haft en kedja som är gör tre mål och de andra släpper in fyra, då hade det inte spelat någon roll men det går inte att säga annat än att de har varit helt fantastiska. Sedan har vi lyckats sajna Pia och Julija för två år till, så de är med på hela denna treårsplan. Vi avvaktar med “Maddy”, det är college som spelar in där och allt möjligt men annars trivs hon jättebra. Det är möjligt att hon blir kvar. Stannar hon i Sverige stannar hon nog hos oss. Om det inte är någon i SDHL som rycker i henne. Vi ska kunna ha kvar den kedjan ett tag till förhoppningsvis.

Under den tilltänkta publikmatchen mot Hammarby i januari presenterades kontraktsförlängningarna av Pia Pren och Julija Blazinsek. Förutom den uppenbara sportsliga uppsidan, så kanske det även sänder bra signaler?

- Det är så att statistiken ljuger inte och alla som är på matcherna ser hur produktiva de är och att de skriver på för två år till visar att vi menar allvar med treårpslanen. En som Pia är välkänd i hockeyeuropa, de flesta vet vem hon är. Att hon pratar väl och gott om klubben och väljer att vara här i två år till sänder signaler för att hon trivs bra. Det är inte bara i laget hon trivs utan även i klubben. Det sänder bra signaler och är oerhört viktigt.

Med Noonan finns fortsatt förhoppningar om en förlängning. Mycket verkar dock bero på ett eventuellt college intag.

- Vi för jättebra diskussioner, inga dörrar är stängda där men det ligger inte bara i våra händer och inte bara i hennes händer. Inget talar emot att hon blir kvar men blir hon antagen till ett bra college så kommer hon nog flytta hem. Man går och väntar på hur det blir med college. Vi har jättebra diskussioner med “Maddy”.

Någon annan i laget vars utveckling du är imponerad över?
- Jag skulle säga att vi har haft Klara (Larsson) som förstemålvakt senaste åren men nu har Emma Nichols klivit upp och visat att vi har två förstamålvakter. Vi möter Troja och Malmö, de spelar varsin match mot båda lagen och det spelar ingen roll vem vi stoppar in i mål, utespelare känner sig trygga. Emma Nichols har gjort en jättebra säsong och hon är född 04, så det är en stor talang.

- Sedan har vi egna produkter som Ebba Lindberg och Mindy Lindholm eller Wigemo från Järna som gör det jättebra. Vi har ett väldigt tryggt kollektivt bakom förstakedjan. Vi har spelat med fyra kedjor mot Malmö och Troja, hade vi sagt det innan säsongen hade några skakat på huvudet. Halva danska landslaget spelar i Malmö men vi lyckas slå dem på fyra kedjor. De hade skrattat innan säsongen. Men Emma är definitivt värd att lyfta.

Kan även tycka att ni hade mycket väl hade kunnat vinna i Malmö om det inte vore för alla utvisningar.
- Ja och sen har vi en sak som jag aldrig varit med om och det är att Julija prickar antingen ribban eller stolpen minst en gång per match. Mot Malmö hade vi fyra i ramen och vi förlorar med 4-3, vi hade lika bra kunnat vinna. Nu blev det några utvisningar också men hade det studsat ribba in hade vi kunnat vinna. När man känner till det är det en kul detalj. Vi hade definitivt kunna vinna den matchen också.

Något som kan tyckas intressant med damlaget är att det finns väldigt många nationaliteter i truppen. Spelare från nationer man kanske inte förknippar med ishockey som exempelvis Island, Polen, Spanien, Storbritannien och Slovenien. Rekryteringarna av dessa spelare är Tommy ansvarig för.

- Det är ett kontaktnät. Damhockeyn är inte jättestor, man får titta på och ta statistik på de VM som går, det är VM-division 2B, 2A, 1B och 1A. Sedan har jag ett bra samarbete med förbundskaptenen för Spanien och han håller även i “college showcase” för talangutvecklingsläger bland annat. Pia kanske nämner någon. Sen har jag själv varit ledare i två år på select uttagningar och därifrån plockat spelare som är med oss nu. Bland annat Kira (Kulakova) som spelar med oss. Det är även en isländsk tjej som spelade med oss där som jag har fått kontakt med våra isländska spelare igenom. 

- Den är inte så stor hockeyvärlden, så det går om man letar. Danijela Rundqvist kan jag prata med och Erika Grahm i Brynäs pratar vi med. Det finns kontakter, vi har ett bra samarbete med, då blir inte damhockey världen så stor men det gäller att vara aktiv.

Borde fler försöka få till sig sådana talanger?
- Det finns några som jobbar som vi gör. Troja har spelare från Rumänien och Tjeckien. Sedan Göteborg och SDE. Inom svensk damhockey är det tvärtom, det pratas om att vi ska satsa på svenska tjejer. Det är dock lättare att flytta en tjej från Slovenien till Södertälje än en tjej från Sandviken till Södertälje. Tjejen i Sandviken har ett kontaktnät redan och spelar i division ett. Flyttar hon till Södertälje är det samma sak men hon flyttas till en lägenhet där hon inte känner någon. I de här länderna är hockeyn mycket sämre. De flyttar till Sverige för att få spela i en bättre liga. De spelar i damlandslaget eller U18, de vill bli så bra som möjligt så de kan fortsätta spela VM. Det är därför de är beredda att offra ganska mycket för att flytta till Södertälje. Jag brukar få frågan varför jag inte hellre tar in en svensk tjej men det finns inte många som har det drivet. 

- Värvar SSKs herrlag en spelare blir han anställd, ska vi värva ska de plugga eller få jobb. De allra flest pluggar online i sina hemländer, vi har ett bra samarbete med Täljegymnasiets onlineskola där de får en bra utbildning. Det är bra för att locka spelare men varje tjej kräver många timmar i jobb. Det ska hämtas på Arlanda, kontakt med föräldrar, migrationsverket och så vidare. De första gångerna är det ett väldigt jobb när man inte vet hur man ska göra. Nu har vi fått någon form av rutin så vi vet hur vi ska göra, då går det lite enklare.

Känns som det är ett sätt att bredda ishockeyn.
- Det blir vi en del av. En som Indira (Bosch), född 06, tack vare att hon gör en bra säsong och utvecklas får hon spela i damlandslaget. Det hade hon inte fått göra om hon var kvar i Spanien. Vi hjälper såklart det spanska landslaget då. Samtidigt: Om vi plockar bort talangerna från Spanien bli seiren där sämre. Jag vet inte vad som blir bäst. Det är inte anledningen till att vi tar hit dem men det blir en bra bieffekt för dem och de allra flesta. 

- Slovenska tjejerna spelar i det slovenska landslaget, när de spelar i den slovenska ligan är den alldeles för dålig och deras hockey blir lidande. Där vet man knappt att hockey existerar. Damhockeyn i Sverige har kommit mycket längre. Vi ska ha samma rättigheter i mångt och mycket och då måste vi visa att vi är villiga att lägga ner den energin och så är det inte i deras hemländer. Tror det finns fyra isrinkar i hela Spanien. Vi har två isländskor, i Island finns det tre lag som möter varandra. Vill man bli något kan man inte vara kvar i en sån liga, helt omöjligt.

Nämnde Danijela Rundqvist lade av spelarkarriären för ett tag sedan men håller fortsatt igång. Inför hemmamatchen mot Troja/Ljungby vikarierade hon i förstakedjan i Julija Blazinseks frånvaro. Det är inte uteslutet att hon förstärker laget i kvalet uppåt.

- Ja, hon är aktuell och vi för en dialog. Det är möjligt men hon är en väldigt upptagen kvinna. Hon jobbar mycket, bland annat för den svenska olympiska kommitten och har många strängar. Hon trivs och älskar det hon gör. Det är därför hon ställer upp när vi frågar. Det vore kul men vi får se om det blir något mer spel men vi vidhåller dialog hela tiden.

Vilken nivå håller hon idag?
- Hennes grundkapacitet är fantastisk och hon är otroligt vältränad så det är att hon inte har den här hockeykänslan som när hon lade av. Men hon spelar hockey någon gång i veckan med CCM-teamet och kändismatcher. Hon håller hög division ett klass. Hon är fantastisk i hur hon är. Hennes erfarenhet och glädje till hockey smittar av sig när hon kommer in i ett omklädningsrum. Nyttig på många sätt, en fantastisk människa och hockeyspelare.

Nytt seriesystem har som bekant införts och härnäst väntar play off 1 med topp-3 från Norra och Södra Allsvenskan samt två lag från fortsättningsserierna. De fyra lag som går vidare går till play off 2 och vinnarna i de två två matchserierna får möta SDHL-lag i bäst av tre i en kamp om en plats i finrummet.

- För vår del har det varit jättebra och enormt roligt. Vi spelade mot alla i division ett östra sedan en topp-4 där bara topplagen från östra möttes och sedan över till en DamAllsvenska där de två bästa från syd och öst spelade. Nivån på alla matcher har stegrats och det är helt fantastiskt. För vår del har det bara varit positivt.

Treårig satsning mot SDHL, vad skiljer den från tidigare satsningar?
- Tycker att vi visar på ett annat sätt att vi menar allvar. Det har varit svårt att fullfölja dessa satsningar för vi har fått börja om hela tiden. Nu har vi börjat från en högre nivå. Vi har en bredd som gör att vi kan ställa krav på alla från närvaro till hur duktig man är. Tidigare har alla som velat vara fått spela. “Jag kan bara komma varannan veckan.” “Ja men kom du så kan vi i alla falla vara femton.” Vi börjar nu från en högre nivå och har en större bredd och då är det enklare att spetsa till när man ska gå framåt. Sedan försöker vi jobba även på längre sikt, Sarah (Åberg) och Robban (Johansson) har exempelvis skrivit på för två år till. Spelare är klara för två år till. 

- Klubben har visat framfart genom att ge oss ett omklädningsrum vi aldrig haft, ett nytt avtal med CCM som kommer ge damerna saker de aldrig haft förut. Men framförallt bredden på den verksamhet vi har. Den har aldrig varit större och då är det lättare att ställa krav. Har vi haft femton spelare och sju spelare har varit med på att satsa hårt men inte övriga åtta, då är det svårt. Nu kan vi säga: “Det här gäller, vilka är med på det?” Och de som är med på det kan hänga på och sedan kan vi fylla på om vi inte är tillräckligt många och det gör att jag är säker på att vi kommer lyckas med det här.

Hur ser du på nivåskillnaderna mellan DamEttan och SDHL?
- Historiskt har det varit väldigt svårt. Jag tror Färjestad gått igenom obesegrade åtta år i rad och förlorat i två raka matcher varje år i kvalet. I år finns det flera bra lag i Ettan som kan hota Göteborg i alla fall. Sedan vad gäller nästa lag är det nog för svårt för de allra flesta. Det är många etablerade klubbar nu i Ettan som Malmö, Färjestad och nästa år även Frölunda. De här lagen är verkligen giganter inom svensk hockey. Bestämmer de sig kommer för något tror jag det går igenom. Skillnaden har varit gigantisk, jag tror det har minskat lite mellan toppen i Ettan och botten i SDHL. 

- Jag tror det finns utrymme för att storklubbar ska få chansen. Förra året mötte Malmö Göteborg och de vann en match. Första gången på länge det inte varit avgjort efter två matcher. Det är framförallt därför vi gör det här upplägget. De lagen från divisionen ett som går till kvalet kommer vara förberedda på ett helt annat sätt när det bara har varit tuffa matcher i januari och februari. Jag tror ett lag från division ett kommer gå upp till SDHL i år.

SSK har även nyligen startat upp ett idrottsgymnasium för tjejer. Något man hoppas kunna utveckla ytterligare framöver.

- Vi började med det förra året och det försöker vi utveckla. Vi har ett LIU, lokalt idrottsgymnasium, vi har inte många tjejer där men försöker få fler tjejer dit. Vi har några som spelar som går där. Bland annat Mindy Lindholm och Elsa Olsson men det är något vi kan förbättra. Vi har också en bra damjunior- och flickverksamhet, så det kommer många kullar underifrån som är SSK-fostrade spelare.

Känns som något som skulle kunna göra föreningen mer attraktiv?
- Så är det. Det finns saker att göra där, vi har provat oss fram lite. Det är svårt att göra något bra på en gång och vi konkurrerar med NIU-lag som AIK, Djurgården, Leksand och MoDo, det är klart det är tufft. Det är något vi tittar på och kan utveckla.

Publiksnittet för damerna har varit lågt, något som SSK ser över för hur man ska förbättra.

- Vi pratar internt ganska mycket, vi försöker med att synas på social medier och tar inte betalt. Bajen exempelvis tar hundra spänn för att komma in i “kalla Zinken”. De är något man försöker titta på. Vi vet inte vad nyckeln är, hade vi vetat svaret hade vi gjort det bättre. Det är för dåliga publiksiffror generellt. SDE har 30 pers i snitt. Jag ser ingen anledning till att vi inte skulle kunna ha femhundra varenda match. Det gäller att få folk till arenan. Nu är det bara folk som har koppling till lagen. På herrmatcher är de flesta där för att kolla hockey. Vi har ingen lösning på det än. Vi ska också spela så bra som möjligt, det är en del. Vi ska möta bättre motstånd nu också, bara det lockar nog. Det är klart att Färjestad eller Malmö lockar lite grann istället för Kallhäll eller Tullinge.

Läsarfråga: Tränar tjejer och killar något tillsammans?
- Hockeygymnasietjejer tränar med killar en gång i veckan och sedan är det bara tjejer en gång i veckan. Vi har historiskt sett tagit in killar för att fylla ut träningar men det har vi inte behövt göra i år. Ibland bjuds det in killar till flickträning för att höja tempot. Det är något vi såklart tittar på. Däremot är vi en av få föreningar som sagt: “Är du tjej, tillhör du tjejlaget.” Det är några som hoppade av efter det beslutet men med det sagt; Får du inte den utmaning du behöver så har vi ledare som uppgift att ge den utmaningen, då får de kanske någon extra träning med killarna. Vi har en talangfull 09-kull som samarbetar med killar och spelar matcher och är med på träningar. I damlaget har vi just nu inget sånt och det har vi inget behov av heller.

Hammarby valde att möta Björklöven i Play Off 1. Det innebär att SSK Dam får möta Färjestad i bäst av tre i en kamp om att avancera till Play Off 2.

- Vi är glada att det blev Färjestad. Det stod mellan Färjestad och Hammarby. Vi har mött dem två gånger, vunnit en och förlorat en. När de vann hade vi inte vårt bästa och när vi vann hade de inte sitt bästa lag. Ett lag som passar oss bra och det ska bli kul att få möta dem. Vi hoppas på publik på torsdag när vi har hemmamatch men även på lördag i Löfbergs Arena och att folk ska stanna efter herrmatchen där. De Har gått som tåget de senaste åren men haft tuffare i år nu när Sandviken konkurrerat men de är ett jättebra lag, så det ska bli kul.

Något du tror blir extra viktigt?
- Det är klart vi hoppas förstakedjan är bra och målvaktsspelet. Det är som med alla matcher, det har inte så mycket att göra med att det är just Färjestad. Vi har haft samma spelidé oavsett vilket motstånd vi än mött och lyckas vi hålla fast vid den kan vi gå med högt huvud oavsett resultat.

Julija Blazinsek är tillbaka inför matchserien och SSK ser ut att kunna ställa upp med starkast möjliga lag på torsdagen och Tommy Fransson har en uppmaning till SSK-supportrarna;

- Det är klart man hoppas att så många som möjligt tar sig dit. Det kan bli vår sista hemmamatch men förhoppningsvis inte. Har man inte varit på någon dammatch i år tycker jag man ska gå dit på torsdag.

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-03-02 01:34:47
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar