Förvaltningsrätten stoppar Uppsala Arena
Uppsala Arena, Almtunas framtida hem.

Förvaltningsrätten stoppar Uppsala Arena

Förvaltningsrätten beslut innebär att Uppsala kommuns beslut om samarbetsavtalet kring Uppsala Arena upphävs. Förvaltningsrätten anser att det ekonomiska upplägg som kommunen har valt är olagligt.

Förvaltningsrätten anser att privata aktörer som involverade i arenaprojektet gynnas av kommunen på ett otillbörligt sätt. Förvaltningsrätten anser också att Uppsala kommun skulle ha anmält sitt upplägg i förväg till EU-kommissionen för prövning. Vilket innebär att kommunfullmäktiges beslut i september är olagligt enligt kommunallagen, eftersom både anmälningsskyldighet och verkställighetsförbud blivit åsidosatt av Uppsala kommun.

En tänkbar lösning är att kommunen går in som delägare i arenan genom att investera 150 miljoner för att projektet ska bli av. Cecilia Forss (M) skriver i ett pressmeddelande att om kommunen måste bli delägare i arenan så tycker jag att det är en sämre lösning som innebär att risk flyttas från näringslivet till kommunen. Vi kommer att diskutera ett eventuellt överklagande till kammarrätten. Cecilia Forss säger till Uppsala Nya Tidning att ett annat alternativ är att arenabolaget får låna pengarna från annat håll.

Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna säger till Uppsala Nya Tidning att utan kommunen som samarbetspartner finns det risk för att näringslivet backar ur och att alla utom ett parti är överens om att vi behöver en större hall. Om man inte kan göra en uppgörelse med näringslivet så måste vi bygga en själva. Då finns risken att vi som skattebetalare måste lägga 600 miljoner på bordet.

Maria Gardfjell, kommunalråd för Miljöpartiet, säger till Sveriges Radio att det är en julklapp vi har fått från Förvaltningsrätten, verkligen. Det ser vi väldigt positivt på från Miljöpartiets sida.

När Almtunas ordförande Jan Karlsson stafettbloggade i Uppsala Nya Tidning skrev han följande. En faktor som vi jobbar mot just nu är tiden. Almtuna IS har med näsan lite ovanför vattenytan klarat av att bibehålla och faktiskt stärka sina positioner i Svensk Elithockey. En bidragande anledning till att det har gått är givetvis jobbet och hoppet för en ny arena. Utan en ny arena finns det inte en möjlighet att bedriva ishockey på den här nivån. Tro mej det finns inte en möjlighet. Skulle arenan inte bli av så tycker jag personligen att vi per omgående skall lämna vår allsvenska status och kliva ned och spela i division 1. Om man tittar på föreningens ekonomi och övriga möjligheter att överleva på den här sportsliga nivån så har vi på sikt inte en chans att hävda oss mot övriga lag.
 

En ny möjlighet som öppnar sig är att Uppsala kommun nu låter EU-kommissionen granska ärendet, för att sedan ta ett nytt beslut i Kommunfullmäktige. Det kan räcka för att kommunen ska få att få igenom sitt beslut och sitt ekonomiska upplägg. Projektet i sig är tillåtet i kommunallagen, men man skulle ha anmält det till kommisionen och fått det godkänt av kommisionen, säger rättsfiskalen Kristian Zeman till Sveriges Radio. Kristian Zeman säger också att vår bedömning är i varje fall att det är förenligt med kommunens kompetens just på grund av det här allmänintresset och att den här arenan inte kan komma till stånd utan kommunens medverkan.


Kommunen har tre veckor på sig att överklaga beslutet till kammarrätten som är nästa instans.

 

Kommande faser i arenaprojektet

Kammarrättens beslut (2011)

Byggstart (i bästa fall sommar/höst 2011)

Arenan klar (tidigast september 2013)

David Hemmingsson2010-12-16 14:39:00
Author

Fler artiklar om Almtuna