”Halvvägs” - Bogrens tankar om lagets "resa" hittills
Bildmontage: Janne Willman

”Halvvägs” - Bogrens tankar om lagets "resa" hittills

"Vi vill ju vara ett spelande lag med bra fart och det tycker jag också att vi har"

Halva serien är spelad och SSK har så här långt gjort en klart godkänd säsong, i alla fall om man ser till antalet inspelade poäng. Eftersom föregående säsong alltid blir det man jämför med så är det ju ändå en klar förbättring, både i spelet och i poängskörd.
Slog en signal till huvudtränare Magnus Bogren för att höra hans tankar efter att 50 procent av grundserien är spelad.

Halva serien avverkad, vad är ditt helhetsintryck så här långt?
-Jag tycker vi har gjort det helt ok. Det är mycket nytt som kommit in i laget med spelare, nya tränare. Det har varit en omstart och det är ju en process. Men jag får ju säga att vi ändå har gjort en helt ok första halva av serien. Sedan vill man ju alltid mer, så fungerar man ju som tränare och människa.

-Visst har vi gjort några mindre bra insatser och några väldigt bra. Vi är inne i något som vi håller på att utveckla till något väldigt bra. Så tycker ändå vi gjort det helt ok så här långt.

Vad är du nöjd med i spelet så här långt?
-Vi är ju stabila bakåt och i spelet utan puck, vi är laget i serien som släpper in minst mål trots att vi fick en mindre bra start på serien i vårt boxplay. Grunden i hela den delen av spelet tycker jag är bra.

-Vi vill ju vara ett spelande lag med bra fart och det tycker jag också att vi har, vi är nog rätt jobbiga att möta är min känsla. Men det är samtidigt något som vi kan bli ännu bättre på.

Det som utmärkt SSK hittills den här säsongen är att man varit täta defensivt och varit svåra för motståndarna att göra mål på. I vissa matcher har det blivit islossning offensivt även om effektiviteten i flertalet matcher varit för låg gentemot skottförsök och skapade målchanser. 

-Vi har ju prioriterat ganska hårt att vara stabila utan puck, berättar Magnus och fortsätter med att utveckla vad han anser behöver förbättras i spelet för att laget ska bibehålla sin plats som topp fyra i den hockeyallsvenska tabellen:

-Vi skapar mycket, det ser vi både i matcherna och statistiskt, att vi tillhör toppen där. Som lag gör vi helt okej med mål men där känner vi väl att vi har ännu mer att få ut av laget.
En del av det offensiva spelet är ju powerplay, där gör vi en del mål men jag tycker ändå inte att vi har fått ihop det fullt ut. Att i match efter match vara stabila där, där ser jag en uppsida att utveckla i laget.

Hur jobbar ni för att bli jämnare och mer effektiva i numerärt överläge?
-Vi jobbar inte annorlunda med det nu än tidigare. Jag tror det gäller att ha en bra balans i det, hur mycket man ska prata om det och jobba med det. Det är klart att vi tränar på det, vi försöker hitta uppställningar som kan vara bra.

-Vi har haft vissa spelare som vi tänkt oss i den rollen men så har det inte riktigt lyckats, vissa har lämnat, nu får vi in en ny.
Patrick Newell blev skadad, där tycker jag man såg direkt att han hade en uppsida. Jag tror inte på något hokus pokus utan det är precis som andra delar i spelet. Att jobba med det och prata om det. Vi gör inte mycket annorlunda än andra lag, ibland blir det så att det inte riktigt klaffar.

-Det är mycket kvar och jag tycker vi har kompetensen och nu får vi in en spelare till och Patrick börjar närma sig spel och då kommer vi få fler hot och större konkurrens.

Är det inte så att ni ibland tränar in nya varianter i PP för att inte bli för lättlästa för motståndarna i den spelformen?
-Jo, det är klart att vi har testat lite olika varianter men i slutänden så handlar det om att inte krångla till det för mycket. Tittar man på ett bra powerplay så är det ju ett bra passningstempo, våga ta avslut, trafik framför mål. Det är klassiska saker så man ska nog inte överdramatisera det för mycket.

Av hockeytränare så nämns ofta vikten av ett grundspel och att alla gör sin del i det. Försökte få Magnus att djupare förklara vad det innebär.

-Då skulle vi nog behöva sitta ner någon dag. Det är lite svårt att ta så här rakt upp ner. Men för att hård dra det så delar vi in det i spel med puck och utan puck. Att alla förstår vad som förväntas att göra av dem, till exempel i egen zon, vem är ansvarig för vad. Det kan handla om back-check. Vi har en struktur över hur vi vill att det ska vara, hur var och en ska ta ansvar över de olika delarna i spelet och så vidare. Gå igenom det över telefon blir lite svårt egentligen.

Om vi pratar individuella spelare. Vem/vilka skulle du vilja lyfta fram lite extra. Har någon överraskat dig mer än väntat så att säga?
-Nicola Pasic tycker jag. Sedan om han har överraskat vet jag inte men tror att han för många visat vilken duktig hockeyspelare han är. Tycker han är den som varit jämnast sett över hela säsongen hittills.

Ludvig Jansson är en som tagit enorma kliv den här säsongen…
-Jag håller med om det. Sedan tycker jag att backsidan över lag gjort det enormt bra, vi har alla ingredienser där. Vi har några offensivt skickliga, några stabila och rejäla backar som gör det väldigt bra.

-Så som vi ville bygga laget med en stabil centersida och så tycker jag att vi har fått. Jag tycker att de flesta över lag har levererat på en bra nivå. Sedan vet jag att det finns mer att få ut av vissa. Där det funnits lite skador och annat med i bilden.

Målvaktsspelet var kanske det som många ansåg skulle bli lagets akilleshäl den här säsongen. Något som inte blivit fallet, är det ett stabilare backspel som gör målvakterna bättre eller är det målvakternas egna prestationer som blivit bättre?
-Det är svårt att säga om det är 50 - 50 eller inte. Men vi pratade mycket innan säsongen jag, Emil och ”Zacke” att vi tyckte det fanns en potential hos både Nikita och Fredrik.
Vi ville styra upp försvarsspelet och få stabilitet i det så vi kunde hjälpa varandra på ett bättre sätt.
Det tycker jag också vi har gjort, vi gör det bättre och enklare för målvakterna att få se puckarna och jobba på dem på ett annat sätt.

-Dessutom så tror jag att det funnits en enorm revanschlust hos bägge våra målvakter. Och de har tillsammans med vår målvaktstränare Calle Brattenberger jobbat hårt och metodiskt för att bli bättre.

Dragan Umicevic börjar närma sig en comeback, Alex Ciernik kommer att ansluta till laget igen efter att ha spelat JVM. Lägg där till att Aaron Luchuk värvats in och Patrick Newell är nära att spela match igen efter sin skadefrånvaro. Det här gör att konkurrenssituationen ökar markant på forwardssidan. Förvisso ett angenämt problem för tränarna men hur kommer man egentligen att hantera det?

-Det blir en kombination av olika saker. Det får man se när vi är där men jag tycker bara att det är bra för man behöver många spelare. Vi vill ju vara med och tävla länge och då behöver man en bred trupp.

-Skulle vi hamna i situationen att någon skulle få mindre istid så finns det, kanske beroende på vem det är möjligheten till att låna ut eller använda till J20spel eller vad det nu kan komma att bli. Det är viktigt att någon inte hamnar i att inte vara i gång, man kan inte bara träna utan behöver spela matcher också.

-Det får vi ta där och då men jag tycker det är viktigt att vi har bredden av många olika anledningar, det ger exempelvis oss möjlighet att träna på bra.
Visst kan det bli ett problem att vi hamnar där att någon inte får spela på några matcher men samtidigt är det så här det fungerar och det är bara att gilla läget.

Det känns ändå som att nivån på träningarna kan höjas ytterligare en nivå med högre konkurrens i truppen där alla behöver tävla för att ta en ordinarie plats i laget till matcher.
-Så är det, inget snack om den saken. Det kommer att hjälpa till, det är en jätteviktig grej och något vi vill också. Nu tycker jag redan vi har väldigt bra nivå på träningarna, behöver kanske till och med korta ned dem ibland på grund av det. Ju fler där är och ju fler som tävlar, då måste det vara bra, så enkelt är det.

Två matcher återstår innan juluppehåll, senast förlust mot ett hungrigt Mora. Vad behöver ni höja i prestationen jämfört med den matchen för att få med er två segrar innan ni går till ledighet?
-Vi är såklart inte nöjda med matchen mot Mora. Tycker inte vi kommer upp i den energinivån som vi brukar ha. Passningsspelet var så där, det blev lite osynkat i vårt spel. Lite för mycket en och en. Vi behöver komma tillbaka till att jobba som ett lag, som en enhet.
Få bättre fart på pucken och bli mer rejäla i allting. Är vi det så har vi en bra känsla mot BIK, vi har vunnit över dem två gånger den här säsongen.

-Vi behöver såklart komma upp i prestation, det är alla medvetna om. Gör vi det så ger vi oss en stor chans att vinna bägge de här matcherna innan julledigheten.

Tycker ändå ni har hugg på poäng ända in i slutet av matchen mot Mora.
-Det kan man ju ändå se som en styrka, man kan ju tycka vad man vill om att vi förlorar vissa matcher men vi har ju varit med i stort sett alla matcher att kunna ta poäng med något undantag.

-Det är ett väldigt revanschsuget lag som har haft två väldigt bra träningar efter Moramatchen. Ska BIK slå oss så kommer det att krävas mycket av dem.

Läget i laget inför Karlskoga hemma?
-Inga större förändringar sedan sist. Egentligen ingen alls förutom att Alex Ciernik och Ludvig Jansson är i väg till JVM.

Ivarsson?
-Är tillbaka.

Newell?
-Tveksam, bestäms imorgon onsdag (intervjun gjord tisdag). Inte helt säker där men det är mycket bättre med honom i alla fall.
Aaron Luchuk ansluter till laget idag tror jag. Han är inte spelklar ännu men det är bra att han kommer nu så att han snabbt kan komma in i träning.

Daniel Hanssondanielhansson1@outlook.com @danne19022022-12-14 05:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar