Historien om EPA Del I - vägen fram till genombrottet
Historien kommer att delas upp i olika delar varav denna är del I och sträcker sig fram till och med VM i Prag 1947.
Södertälje SK med betoning på åren 1945-60 med Erik "Epa" Johanssons upplevelser.
Södertälje SK bildades 1902 och började med ishockey 1925 och vann sitt första SM-guld redan samma år. SSK tog också SM-guld 1931. Under 30-talet hade även Södertälje IF ett ishockeylag. De spelade i högsta serien under 5 säsonger åren 1935-40. Sedan försvann de i några år men spelade sedan en säsong till i högsta serien 45-46. Det har senare funnits andra Södertäljelag; t ex BK Star, BK Remo och IK Tälje.
Epa Johansson är föddes 29 september 1927 i Södertälje. Han började spela ishockey som 14-åring i Södertälje IF:s juniorlag. Första säsongen 1941-42 vann laget distriktsmästerskapet för Södermanland. Efter andra säsongen 42-43 värvades han över till SSK.
Det var under tiden i Södertälje IF han fick sitt smeknamn Epa. När han skulle börja spela ishockey behövde man skaffa utrustning själv och han var född i en arbetarfamilj med små omständigheter. För att få ihop pengar fick han samla tomglas, springa ärenden mm. Med dessa pengar köpte han en billig utrustning. Den var säkert inte av högsta kvalitet och kanske inte så hållbar. På den tiden talade man om EPA-varor (efter varuhuset) och därmed var smeknamnet klart. Det har spekulerats i om det skulle var för att han var så liten i växten och bräcklig och blev lätt skadad. Men det stämmer inte. Juniorishockeyn på 40-talet var inte så våldsam. I samband med att han slutade i SIF så står det i en intervju i deras tidning att hans och grabbarnas största upplevelse de här åren var en resa till Gävle för en match, vilket säger en del om vilken liten värld dessa unga killar levde i.
Epa värvas till SSK
I samband med säsongen 43-44 värvas Epa till SSK. Han blir yngst i laget med sina 16 år. Kanske inte så ovanligt idag med unga spelare som får göra inhopp, men SSK hade på den tiden en medelålder på 25 år. Så det var verkligen en ung spelare som värvades.
Den första säsongen fick han spela två seriematcher och göra sin debut i A-laget. Matchen spelades mot Brynäs 440130 och Epa var då 16 år och fyra månader. SSK vann med 3-0 och Epa fick göra sitt första mål i SSK. SSK vann serien och tog SM-guld genom att slå Hammarby IF i finalen. Epa hade bara spelat två matcher så troligen var det därför han inte fick SM-medaljen.
Säsongen 44-45 blir han reserv, sk. 10:e man, i laget. Laget bestod på den tiden av 10 man och en reservmålvakt. Ordinarie lag var en målvakt, ett backpar, två kedjor och en reserv. Epa fick dock spela i 15 matcher och SSK blev SM 2:a efter en finalförlust mot Hammarby. Tidningarna ger mycket beröm till Epa som betraktas som ung och lovande. Så här kunde det låta:
”Hos oss var 17-åringen Erik Johansson – ”Epa” kallad – kvällens behållning. Han spelar 10:e man men kan när som helst göra anspråk på att få kallas ordinarie. Sannerligen ingen dussinvara.”
”…. Men det dök upp ett litet stjärnfynd utan vidare, och det var förut nämnde Erik Epa Johansson. Vilken begåvning! Finsmakare och förståsigpåare var begeistrade över den lilla bytingen framfart och fortsätter han i samma stil har Olle Haag här sin blivande storstjärna.”
Säsongen därpå 45-46 blir Epa ordinarie i andrakedjan och etablerar sig i A-laget. Stig Carlson var center i hans kedja och det skulle ju bli mer av detta samarbete i den sk ESV-kedjan.
(Bilden är från Rekordmagasinet nr 11/46 och borde vara tagen under denna säsong)
Man kan se på bilderna ovan att Epa var ganska liten, ca 173 cm, men han var skridskoskicklig och snabb. Då och då dyker det upp i tidningsartiklar att han får smällar. T.ex. i en match mot Hammarby.
Signaturen Allison ”Hammarby var friskare denna kväll. Nurmela för frisk. Hans krock med Epa Johansson på slutet var olustig. Större våld än nöden krävde. Hur den annars rätt skaplige domaren kunde undgå att se händelsen vid planket var oförklarlig. Matchens längsta utvisning hade varit på sin plats, men domaren märkte ingenting, inte ens när han fick vara med och lyfta ut den knockade Södertäljebon kom han underfund med att något hänt som borde ge anledning till en liten varning eller tillsägelse.”
Det sattes ihop ett lag som skulle möta Norge till detta lag blev Epa uttagen. Det blev inget möte med Norge utan laget som döptes till ”Norgelandslaget” fick i stället spela några matcher mot en Östergötlandskombination. Epa och Sven Thunman får lovord: Morgontidningen kommenterar. ”Sven Thunman visade också kämpatakter och gjorde genomgående heroiska insatser. Likaså unge Epa Johansson, den elegante puckbehandlaren, som även visat sig förstå lagspelets betydelse.”
SSK blir SM-2:a efter att ha förlorat mot AIK. Enligt tidningsreferaten var SSK ”tröttkört” efter tidigare matcher.
Säsongen 46-47 Genombrottssäsongen.
Under slutet av 40-talet och fram till säsongen 50-51 fick ett antal journalister ta ut ett lag som fick möta Tre kronor. Laget kallades Pressens lag och i början av november spelades en match på Stockholms stadion. I Pressens lag återfanns bl a Epa Johansson och Brand-Johan. Pressen vann med 2-1 vilket inte var uppskattat av Tre Kronor. Det var ju meningen att de skulle vinna.
Uttagningen diskuteras i pressen innan. Signaturen GAY skriver : ”Om – mot förmodan – någon av ungdomarna Epa Johansson eller Sigge Eriksson inte skulle hålla färgen finns alltid pålitlige Åke att tillgå.” ”Uttagningen av Epa som center i andrakedjan kanske förvånar men Södertäljes lagledare Calle Aber tror att Epa kommer att bli matchens sensation. Och det har vi i pressen inget emot.”
Nu gjorde Epa stor succe och pressens lovord var översvallande.
DN 461111 ”Förutom Brand Johan stod hans klubbkamrat i presslaget för den stora överraskningen. Epa Johansson, han heter förresten Erik i förnamn, är ett verkligt centerämne när han fått växa ut tillräckligt. Han blev dagens populäraste spelare, och det med rätta, främst genom sitt intelligenta spel. Men som Masen Jansson mycket riktigt framhöll, bör Epa hållas från landslaget ytterligare ett år för att växa ut ordentligt.”
DN fortsätter: ”En skäligen tam tillställning men en kalaskille att glädjas åt – Epa Johansson från Södertälje, en elegant fyndig och fräsande snabb presscenter som skrinnade och puckade i äktkanadensisk stil.”
SvD 461111: Bygg landslaget på klubbdelar ”Det stora fyndet i denna match var Epa Johansson, den unge lille eleganten från Södertälje som spelade i bästa Masenstil som visade att det inte är nödvändigt med stora kroppskrafter i detta spel utan det framför allt gäller att behärska skridskoåkningen, hålla huvudet kallt och att spela med huvudet i alla högsta grad. Röster kanske höjs för att det inte är lämpligt att sätta in en så pass ung spelare i ett landslag utan spara honom litet. Nå, Epa blir säkert inte ledsen om han får vänta en tid, men med tanke på hans spel i fjolårets hårda seriematcher tror vi att han redan nu är mogen för landslaget. ”
SvD fortsätter: Rakbladsmannen från Södertälje ”Södertäljes lillpojke, Epa Johansson, stod för matchens konststycke: likt rakbladsmannen smet han igenom en decimeterbred lucka mellan backarna, lurade ut Svanberg ur målet, rundade honom och la pucken stillsamt tillrätta i nätmaskorna. Det var ett mål i kanadensisk proffsstil, ett sådant mål, som man får se högst ett par gånger på en säsong på våra breddgrader.”
Mera pressberöm från olika tidningar: ”Det var dock pressens son nr 1 herr Epa Johansson från Kringelbyn, som på bästa ”Masenmaner” hoppade över diverse utlagda klubbor och ensam med utrusande Svanberg dribblade av även denna och la pucken tillrätta i kassen. Det jubel som följde visade att folkets lag var utan tvivel vårt lag.”
”I pressens lag stod tre man ganska högt över sina kamrater, nämligen målvakten Brand-Johan i målet, lille spinkige Epa från samma stad – om ingen vet så är det från Södertälje- samt tionde man, Götabacken och kämpen Åke Olsson.”
”Lille 19-årige Epa Johansson var emellertid matchens ”crowd-pleaser nr 1” och demonstrerade sin överlägsna teknik med otaliga tricks och läckra finesser och framspelningar som kom publiken att häpna – och ändå spelar han inte för publiken utan för laget och det är det fina med hans trollerier. Det råder väl inget tvivel att Epa åker direkt in i landslaget – han är utan tvekan det största fynd som ishockeyn gjort på många år – och ändå vill man helst att han fick stå på tillväxt ännu ett år. Risken att han blir sönderslagen av de kontinentala backfriskusarna är stor och vi har inte råd att förlora en sådan talang.”
Det är roligt att läsa innehållet, men också att dåtidens journalister har ett så rikt språk. Te x beskrivningen av sologenombrottet ovan. Dagen beskrivningar är mera torftiga och fantasilösa.
Bilden nedan är från detta sologenombrott och målet. Notera att det är bandysarger och en mycket stor publik. Det ser också ut att vara en större plan en normalt.
En vecka senare spelar Tre Kronor en landskamp mot Schweiz. Epa blir uttagen som reserv för att i returmatchen bli ordinarie. Ett tidningsklipp beskriver hans insats;
” …. de sista fem minuterna då en svensk slutspurt gav segern genom Lasse Ljungman som efter en strong sak av Epa Johansson kunde slå målvaktens retur i mål.” ”M Boller – den ena backen – var mycket imponerad av Epa Johansson och stack inte under stol med att han skulle bli ännu bättre spelare bara han fick växa ut och därmed få lite mera styrka i kroppen”
Det finns en kort journalfilm från matchen: http://www.britishpathe.com/video/swedes-beat-swiss/ En journalfilm där man kan skymta målsituationen ovan där bilden är tagen Epa står vid målburen med ryggen till. Även denna match utspelas på Stockholms stadion med en stor publik och låg sarg.
I returmatchen två dagar senare är Epa ordinarie och han gör sitt första mål i landslaget när Tre Kronor vinner med 9-7.
Tidningskommentarerna är positiva.
DN 461120 ”Epa Johansson bör stå på tillväxt en tid. Lovande, men som tidigare nämnts, för vek.”
SvD 461120 ”..och Epa Johansson visade många prov på sin utmärkta blick för spelet.”
Stockholmstidningen ”Lille Epa Johansson var på gott och ont, men är så lovande och har så fin blick för ishockey att han skall ges fler chanser. Han har det rätta humöret och var inte rädd för att dansa ihop med de stabila schweizarna” ”Epa Johansson var inte dum han heller trots sin ungdom och närvarande men sjukskrivne Masen Jansson förklarade frankt: -Den killen behöver man inte vara orolig för. Han har en hel del härinne (med en menande rörelse mot pannan)”
Fyra SSK:are i landslaget!
Några veckor senare blir en SSK-kedja uttagen till Tre Kronor i en ny dubbellandskamp. Denna gång mot Tjeckoslovakien. Kedjan bestod av Rolf Eriksson-Hemlin, Epa Johansson och Ivan Thunström. Brand-Johan var uttagen som förstemålvakt.
Första matchen slutade med förlust 0-2. Men Södertäljekedjan fick beröm.
DN 461201 Ishockeylandskamp med 21 utvisningar ”Starkaste anfall var Södertäljes där Tjoffe Eriksson än en gång visade sin klass. Epa spelade bra och förnuftigt men kom till korta mot de hårda motståndarna.”
SvD 461202 Tjeckerna vann sönderblåst ishockeylandskamp ”Södertäljetrion Rolf Eriksson, Epa Johansson och Thunström var utan tvekan bäst – åtminstone fick den bästa betyget av motståndarna.”
Stockholmstidningen ”Denna gång var det kedjorna som svek mest och det var egentligen endast Tjoffe Eriksson samt i någon mån Lulle Pettersson och Epa Johansson som gjorde vad man väntat av dom. Den sistnämnde visade sig dock ännu en gång för vek och det var närmast ett under när de bastanta tjeckerna tog sats och åkte på honom. Han gav sig dock inte utan kom igen med friskt mod vilket visar att han besitter det sanna kämpahumöret.”
Andra matchen slutade med seger 5-1 och här gör Epa ett vackert mål genom en soloprestation.
Från ett tidningsurklipp ”Stiligt mål av Epa” ”Sista målet. Det som gav 5-1 alltså, blev det kanske grannaste. Epa Johansson skakade kallblodigt av sig sin back, dribblade av den utrusande målvakten och lättade in pucken i nät. Berättigade ovationer följde på den bravaden.”
Försäsongsturné till Tjeckoslovakien och Österrike
SSK åker på försäsongsturné till Tjeckoslovakien och Österrike. Avfärden sker 6 december med flyg och mellanlandning i Köpenhamn.
Spelarna fick ta ledigt från jobbet och resan gick till det krigshärjade Europa. Krigsslutet var bara ca 1½ år borta. Det måste ha varit spännande för de flesta att få komma ut i Europa. Inte bara för att få se hur kriget drabbat människorna och sönderbombade städer utan också den vackra centraleuropeiska arkitekturen. De fick antagligen också se en hel del elände. För de som läst Stig Dagermans bok ”Tysk höst” från 1947 kan ana hur det var. Epa Johansson skrev i ett vykort hem från Prag ”Allt är orent här, till och med folket”. De fick dock bo på fina men bedagade hotell som var märkta av krigets patina. På de bifogade bilderna finns tidstypiska klistermärken på några av de hotell de bodde på. Dessa brukade man klistra på resväskorna.
Klistermärken på hotell har jag stött på ända fram till slutet av 80-talet. Men nu är dom försvunna. Jag har själv bott på Carlton Hotel i Bratislava som nu är ett Radisson Blu och det är idag renoverat och pampigt men en liten utställning i lobbyn visar att det i samband med kriget blev vandaliserat av de ockupationstrupper som bodde där. Vad jag kan få fram var de borta i ca en vecka. Resan ner gick via Kastrup och de flög till Prag där de spelade en match och sedan tog ”nattsnälltåget” till Bratislava för åtminstone två matcher som SSK vann. Sedan buss till Wien där de mötte Österrikes landslag och vann med 6-0. Och sedan till Södertälje.
Notera spelarnas utrustning. Frånsett att ingen använder hjälm så är ju byxorna så korta att de måste ha fått en del smällar på låren. På den tiden kastade man sig inte för att täcka skott antar jag.
Oplanerad flyktingsmuggling
På vägen mellan Bratislava och Wien uppstod en situation som ledde till att SSK blev människosmugglare. Hade det hänt idag skulle nog det bli en del skriverier.
Följande kommer från SSK:s jubileumsbok ”De första hundra åren”
”Det internationella utbytet ökade alltmer efter kriget. I december 1946 åkte SSK på turné till Österrike – Tjeckoslovakien och slog bl a det österrikiska landslaget med 6-0. Sportklubben var det första klubblag som fick besöka Tjeckoslovakien efter krigsslutet. Från den resan berättades att man lyckades smuggla ut en österrikisk flicka från den ryska zonen när spelarna reste från Bratislava till Wien. Flickan hade fastnat i Tjeckoslovakien under den sovjetiska ockupationen och gömde sig i bussen när truppen lämnade Bratislava. Efter en timme kröp hon fram och spelarna fick stuva in henne under ishockeytrunkarna när man passerade Röda arméns gränskontroller. Epa Johansson, Bigge Nilsson och Månen Karlsson, som var kortast, fick sitta på henne för att inte sticka upp för mycket, medan färdledaren Calle Aber snackade bort de ryska gränsvakterna…..”
Man kan ju undra vad som skulle ha hänt om de åkt fast.
Resan hem från Wien gick med flyg. Några av spelarna hade flugit förut i samband med landskamper i Europa året innan. Men för de övriga som kanske aldrig flugit var det nog en upplevelse.
SSK utnämns till landslag
Bakgrunden var att USA skickade över ett landslag för matcher mot Tre Kronor dagarna mellan jul och nyår. Det spelades två matcher där Tre kronor vann med 9-0 och 14-4. Som kuriosa fick samtliga ordinarie spelare göra ett mål var i bägge matcherna. USA-laget mötte också SSK på Södertälje IP och förlorade med 4-1. Det var med andra ord ett ganska dåligt amerikanskt lag. Meningen var att amerikanarna sedan skulle till Oslo för att spela mot Norge men de vägrade av någon anledning. Då erbjöds SSK att får utgöra landslag och åka till Oslo i början av januari för att slå Norge med 10-2 respektive 16-1. Det betyder att samtliga SSK:s A-lagsspelare fick landskampsmeriter.
Första VM efter kriget spelas i Prag.
Strax innan VM spelar Tre kronor två bortamatcher mot Schweiz. Sista matchen spelas 11/2 och VM-laget anländer till Prag 15/2. Man kan undra om de fick åka hem till sina familjer emellan. SSK har fyra spelare med i truppen. Brand-Johan, Rolf Eriksson-Hemlin, Bigge Nilsson och Epa Johansson.
Epa och Brand Johan anländer till Prags flygplats. Notera att Brand Johan har golfbyxor. Något som inte är så modernt idag.
Bilden nedan är en laguppställning inför en match. Här är alla fyra SSK:arna med.
Första VM efter kriget spelas i Prag
Tre Kronor spelar bra och är på väg att bli världsmästare men förlorar oväntat sista matchen mot Österrike och vinner silver. Det har spekulerats om det är så att svenska spelarna var säkra på att vinna guld så det blev lite mycket av den goda ölen, men det är bara spekulationer. Epa och Bigge Nilsson fick bara spela två matcher under turneringen. När det var dags för den sista viktiga matchen mot Österrike var de inte uttagna. Det var ont om platser på planet så fick de åka hem tillsammans med några andra samma dag som den sista ödesdigra matchen spelades mot Österrike.
DN 470227: ”Bland Södertäljes spelare var man ungefär lika övertygad om att Epa Johansson skulle kunnat öppna på Österrikiska försvaret, men Epa satt då i stället på flygmaskinen på väg till Stockholm.”
VM medaljen från 1947
Hemma i Sverige väntade ett slutspel för SSK. Och hur gick det i SM-spelet? SSK förlorade dessvärre i semifinalen mot AIK.
Klicka på länken nedan för att komma till Del II
-Historien om EPA Del II - Epa etablerar sig i Tre Kronor och ESV-kedjan bildas