HV71 och ombyggnationen

HV71 och ombyggnationen


Man kan väl utan att överdriva ändå påstå att årets säsong någonstans blev droppen som fick bägaren att rinna över. Inte bara för inbitna supportrar utan även för hela HV71 som organisation. André stod på isen efter match sju med en mikrofon upptryckt i ansiktet bara minuter efter slutsignal och krävde förändringar. Och ja, förändringar har det sannerligen blivit. Känslosamma farväl och avtackningar samt en del förändringar som kändes ofrånkomliga. Låt oss djupdyka. 

Richard Nylin blir ny kommersiell chef för HV71. Han kommer jobba med försäljningsorganisationen och klubbens partneravtal. Han kommer i första hand ansvara för att HV71 ska öka intäkter och hitta nya företag som vill sponsra och förknippas med varumärket HV71. Han har erfarenhet utav att vara försäljningschef och partner till HV71. Denna rekryteringen kan jag inte uttala mig för mycket om då jag inte har mycket kött på benen men jag hoppas det blir bra på lång sikt. 

Chris Abbott är tillbaka i en ledande roll i föreningen. Tidigare som lagkapten men nu som General Manager i HV71. Här är HV71 tydliga med att han kommer ha ansvar för all elitverksamhet i klubben. Detta gäller alltså både herrlag, damlag och juniorlag. Han förväntas ge föreningen en röd tråd genom hela verksamheten och bygga en förening som gror långsiktigt. Jag tror att detta är den enskilt viktigaste rekryteringen i HV71. Förhoppningsvis kan Chris vara med och bygga upp föreningen till någonting som är i närheten av vad den en gång var. Jag säger inte att det inte fanns kravställan i föreningen innan Abbotts intåg, men jag tror inte att den blir mindre tydlig nu. 

Anton Blomqvist rekryterades som huvudtränare. Mycket snack inför var att han skulle gå in som assisterande till Johan Lindbom. Men i och med att klubben slog på stora trumman i sina avsked så ges nu Anton möjligheten att leda laget från start. Ett frågetecken i och med brist på rutin? Ja kanske. Anton beskrivs som en varm människa med en blandning av den nya skolan med individen i fokus samtidigt som han har en lite hårdare old school aura. Även här ligger nog linjen med en kravställande tränare rätt. 

Med sig fick Anton också Fredrik Stillman. Stillman som den stora person han är svalde stoltheten och tackade ja till klubben som sparkade ut honom för inte länge sedan. Styrkan kommer ligga i att de jobbat ihop innan tiden i HV71 och att de känner varandra utan och innan. Förhoppningsvis kan de komplettera varandra och ge HV71 en stabilitet och trygghet. Säsongen som gick ledde herrarna AIK till en stark placering i grundserien för att sen springa in i ett starkt Mora där säsongen tog slut. I HA tog de AIK från en bottenklubb till en klubb som slogs i toppen. Något som de troligtvis har som långsiktigt mål även i HV71. 

Nicklas ”Bobbo” Pettersson fyller ett behov som många tjatat om i flera år. Han blir ny scout och videoanalytiker i HV71. Att klubben inte haft en scout under åren är förvånansvärt. Nu blir det dock verklighet och även detta är ett steg i leden att bygga upp en organisation som andas professionalism. Nicklas spenderade de tre senaste säsongerna i AIK och är därför ett välkänt ansikte för ledarduon i HV71. Detta bör hjälpa HV med att träffa rätt på nyförvärv eller åtminstone lättare hitta det man söker efter. 

Björn Melin blir ny fystränare i HV71. Björn brinner för personlig utveckling på både det psykologiska och fysiska planet och kommer komma in med ny energi till en ganska stukad trupp. Även här tror jag att det kommer vara en kravställande miljö på träningarna där han tidigt pratat mycket om att tävla på träningarna. Att sätta killarna i en miljö där man tävlar i små grupper mot varandra i löpning, fysiska moment och att skapa en vardag där tävling och utveckling är i fokus. ”Jag upplever att man ger lite mer när man tävlar mot någon än om man bara ska kämpa upp för en backe själv”. Var nåt citat han sa tidigt. 

Joel Gistedt blir kvar som målvaktscoach. Här tror jag att jobbet mellan Gistedt och Dichow gör att man vill fortsätta bygga det samarbetet som sträcker sig långt tillbaka. Dichow förlängde sitt kontrakt i våras och tillsammans med Gistedt kommer man jobba för att bygga honom ytterligare. 

William Ignberg Nilsson blev klar för HV71 i samband med att AIK-ledarna trillade in. Här är jag övertygad om att det var en spelare som coacherna såg potential i som en rollspelare i laget. Han jämförs mycket med Måns i karaktär och spelstil. Även om Lindbäck haft svårt att ta en ordinarie plats så är hans arbete över hela isen uppskattat. Hans leende smittar av sig och jag tror att William är tänkt att vara en energispelare både på och utanför isen, likt Måns. 

John Nyberg. Han värvades från Linköping och i den bästa av världar så kan han fylla en roll som fjärdeback även om jag tror att han hamnar längre ner i hierarkin. John är troligtvis dyrare än man hoppas på även om jag helst ser honom i ett tredje backpar. Jag är lite lätt skeptisk till den värvningen men hoppas bli positivt överraskad. 

Vidare till en back som kommer ges stora och viktiga minuter. HV71 värvade Olle Alsing från Leksand och troligtvis i hopp om att han ska ingå i ett första backpar. Man lastar rejält med lön även om han spelar lite billigare i HV71 än i Leksand. Troligtvis en bra bit norr om 200.000 per månad. Olle har sina styrkor i skridskoåkningen och kan göra en del poäng. Risken är att det är en ersättare till Nardella. Skor som är svåra att fylla. 

En annan back som det blev rejält drama runt är kvalmotståndaren och IKOs tidigare lagkapten Oscar Engsund. I ett uppstyrt och ramstarkt defensivt Luleå var han en toppback som dominerade på isen. I IKO blev varken han eller lagets säsong vad de önskade. Mest i brist på ett fungerande försvarsspel. Om HV71 kan sätta en bra grund i sitt försvarsspel kommer han bli en kanonbra värvning. Misslyckas man likt IKO med detta så kommer det se väldigt plågsamt ut. När Oscar är som bäst, är han en defensiv toppback i SHL. 

Påväg in? Ja det verkar vara mer eller mindre klart att HV71 kommer plocka in Hugo Alnefelt som sparringpartner till Frederik Dichow. Hugo har några tveksamma säsonger bakom sig i AHL och letar efter stabilitet. Kanske kan han hitta det i laget han slog igenom i. Hugo är en ung målvakt som var strålande i JVM för några år sedan för att sedan ha kört fast. I AHL spelar många för sig själva och för att ta sig upp i NHL eller bara förlika sig med att man aldrig når dit. Jag tror inte att Alnefelt har haft en lätt resa där och förhoppningsvis blir en flytt hemåt igen en språngbräda i hans karriär. 

Ytterligare 2 forwards och 1 back ska in. Det pratas det åtminstone om från ledningens håll i HV71. Där är ju en center i högsta klass något man strävar efter. Tyvärr är HV71 inte ensamma om att söka just det vilket gör att marknaden är ganska svår och priserna på tillgängliga centrar är väldigt dyr. Nedan följer ett pussel där jag försöker lägga det utefter klara spelare och rykten in. Strålman ges ytterligare lite tid att bestämma sig över sin framtid, men snart kommer även besked där om det blir en fortsättning. 

Dichow - Alnefelt - (Glifford)

Alsing - Strålman/NY
Engsund - Fransson 
Nyberg - Sjöholm
Seppälä (skada), Strandell 

Utlåning - Landén, Hallquisth

Borgström - NY - Petersson 
Brännström - Moelgaard - Stål Lyrenäs
Lenc - Tikka - NY/Tedenby 
Lindbäck/Träff - Stakkestad - Hansson 
Pettersson, Ignberg Nilsson 

Känns ganska givet att man satsar på Dichow från start med Alnefelt som back-up. 60/40-lösning kanske. 

Backsidan är beroende av vad man kan få in som sista back. Addera där att vi redan har många backar så det kommer säkert bli en eller två utlåningar och kanske också ett försök att släppa någon till en annan klubb. Här kommer det troligtvis bli Strålman eller en ny topp-fyra-back som sista namn in. Det finns fina backar på marknaden, men de kostar också. Tveksamt om HV vill lasta massor på en sådan. Tror de krutet behöver läggas på en center. 

Forwardssidan ser bra ut om man får in en stark center. Fisker Moelgaard bör fortsätta utvecklas och har inga problem om han gör det i en roll som andracenter. Sen tror jag det är en ytter till tredje och en förstacenter som är målen att få in. Löser man INTE en center så måste Borgström axla den rollen och göra det bra. Nu kan han ligan och bör vara mer förberedd än förra säsongen med spel in till sommaren och sen finsk militärtjänstgöring. Då måste en ytter i förstakedjan in. Återstår att se hur man formerar allt. 

Avslutningsvis tar vi och riktar några tack. 

Kent "Nubben" Norberg. Det går nog inte med ord beskriva vad du gått igenom. Mycket av det du gjort träffade aldrig rätt. En stor plånbok som du använde på många spelare. Den ena sämre än den andra. Men tack för att du orkade med. Och tack för att vi fått se spelare som Nardella, Strålman, LaLeggia med flera. Du förtjänar inte all skit du fick, även om en hel del var berättigad. Men tack för spelare som stod ut. Nu går din resa vidare någon annan stans, det är inget att hymla om. 


Per Gustafsson blir ny junioransvarig för J18 i form av huvudtränare där. Tack för din passion för klubben och att du sprider din kunskap vidare till yngre generationer. Som assisterande tränare i A-laget blev det för tufft. Men jag tror att Pelles nya roll blir kanon för honom. Tack Pelle! 

Johan Lindbom kommer att söka sig vidare i karriären. Jag har från trovärdiga källor fått till mig att det står mellan uppdrag utomlands eller att ta över i en roll i Kristianstad. Att Johan brann för klubben blir nästan mer tydligt när det går dåligt än när det går bra. Hans ögon brann när han var vansinnig på lagets insats, domarnas insatser eller sin egen. Johans känslor gick genom tv-rutan varje gång. Jag har inte alltid varit hans största fan, men att säga att han inte brann för föreningen vore som att säga att is inte är kallt. Tack för allt Johan. 

Joonas Nättinen, Joni Ortio, Kalle Maalahti och Colby Sissons. På olika sätt och nivåer satte dom avtryck i föreningen. Ortio var strålande i slutet av säsongen 22/23 när han tillsammans med några andra såg till att HV71 undvek kval. Maalahti var kraftigt ifrågasatt och kritiserad. Nättinen var assisterande kapten och bidrog således säkert med värden vi aldrig fick se på isen. Han var säkert en omtyckt ledare innanför väggarna, men skador förstörde hans tid i HV71 och nu väntar spel i Finland kommande säsong. Sissons spelade rejält och relativt stabilt. Värvningen av honom gjorde att vi kunde spela större försvarsrisker mindre. För det är jag tacksam. Nu väntar spel i Djurgården där jag tror han kommer blomstra. Tack för era insatser. 

Till sist lämnar vi en egen kolumn till en spelare som blev utköpt av HV71. En spelare som skrev in sig i de vackraste av HV71s historieböcker säsongen 2021/2022. Fredrik Forsberg verkade mer eller mindre oönskad av HV71 på isen denna säsongen. Han var dock fast beslutsam om att oavsett vad så ville han vara med och på alla sätt försöka hjälpa laget att hålla sig kvar. Oavsett om det var från omklädningsrummet, på isen, på läktaren eller på bussen till matcherna. En spelare som återkom till hur mycket han älskade staden, föreningen, sponsorerna och fansen. 2022 gjorde han hattrick i finalen mot Björklöven som gjorde att HV71 spelade sig tillbaka till SHL. Genom hela säsongen var han den enskilt störst lysande stjärnan i HV71 och hela hockeyallsvenskan och fick kröna säsongen med att avgöra final 6 i Umeå. 

För din kämparglöd, din vilja att vara kvar, dina mål, ditt leende och dina tårar. För sättet du representerade dig själv och HV71. För hur DU var dig själv och alltid var trevlig, tillmötesgående och hade en aura av glädje runt dig. För att DU såg till att hoppa på återtåget till SHL som det bästa loket på alla tågspår. För att du varit ett heltidsproffs trots att ha varit utanför laget i så många matcher. För alla ovanstående anledningar och säkert hundra till, är jag evigt tacksam. Tack Fredrik. Du är för alltid en av oss. Lycka till i Björklöven. 





 

Oscar Gustafssonoggenike2024-05-17 19:20:00
Author

Fler artiklar om HV71

Nytt avsnitt av HV podden Game 7 podcast