Inför JVM: Finland
Foto: Bildbyrån / Privat

Inför JVM: Finland

I fjolårets JVM gjorde juniorlejonen ett hyfsat gruppspel, vann sin kvartsfinal tidigt i förlängningen och fick slutligen se sig besegrade i semifinal. I bronsmatchen blev det förlust efter några intensiva slutminuter i sista perioden. Inför sitt andra JVM som chefstränare har Lauri Mikkola tagit ut en trupp med tre målvakter från Liiga, men bland utespelarna spelar tio spelare i Nordamerika och 13 i Europa, hur går det i år?

JVM 2024
I gruppspelet spelade Finland i grupp A tillsammans med Sverige, Kanada, Tyskland och Lettland. 

I premiären stod Kanada för motståndet. Då syntes vissa positiva glimtar i det offensiva spelet hos juniorlejonen, men Kanada var bättre på att förvalta sina chanser och vann slutligen med 5-2.

I andra matchen väntade Tyskland. Båda lagen gjorde varsitt mål i första perioden. I andra perioden tog Finland ledningen två gånger om, men Tyskland lyckades kvittera två gånger och till och med gå upp i ledning i slutet av perioden. I tredje perioden fick Finland chansen i powerplay två gånger och man plockade även ut målvakten i slutet, men man fick inte pucken i mål och Tyskland gick vinnande ur matchen.

I tredje matchen mot Lettland fick finländarna igång sitt spel. Två mål i första perioden följdes upp av ett mål i andra och ett i tredje och laget tog sin första seger med 4-0.

Gruppspelet avslutades med en match mot Sverige. Finland inledde matchen starkt och avslutade första perioden med en 2-0 ledning. I andra perioden krigade sig Sverige tillbaka och kvitterade till 2-2 efter sex minuter. Finland svarade genom att återta ledningen 45 sekunder senare, men innan perioden var slut hade Sverige både kvitterat och gått upp i ledning. 4-3 höll sig länge in i tredje perioden, men med 1,5 minut kvar kvitterade Finland genom Jani Nyman och matchen gick till förlängning. 

Förlängningen förblev mållös och matchen fick avgöras på straffar. I strafftävlingen lyckades Sverige göra det första målet genom Jonathan Lekkerimäki, men mål av Konsta Helenius och Jani Nyman räckte till extrapoängen för Finland.


Målfirande under fjolårets gruppspel.

Finland slutade trea i gruppen, vilket innebar att Slovakien, som slutade tvåa i grupp B, väntade i kvartsfinal.

Kvartsfinalens första period såg länge ut att bli mållös, men med 0,2 sekunder (!?) kvar av perioden tog Slovakien ledningen genom en målvaktsretur. I andra perioden blev Tommi Männistös mål efter 2,5 minut periodens enda, men 30 sekunder in i tredje gick Finland upp i ledning för första gången i matchen genom Lenni Hämeenaho. Slovakien kvitterade genom Dalibor Dvorsky, men med 1,5 minut kvar av perioden gick Finland återigen upp i ledning, den här gången genom Aleksanteri Kaskimäki. Slovakien gav inte upp utan plockade ut målvakten med 1:15 kvar på klockan. 30 sekunder senare var matchen återigen kvitterad, den här gången genom Filip Mesar och förlängning väntade.

 24 sekunder in i förlängningen tog sig Jere Lassila från egen zon hela vägen fram till Slovakiens mål, fintade upp Adam Gajan i Slovakien-målet och förde Finland till semifinal!

I semifinal väntade USA, som besegrade Lettland med 7-2 i sin kvartsfinalmatch.

Första perioden avslutades välförtjänt vid ställningen 2-0 till Finland efter en väldigt stark första period av juniorlejonen. I andra perioden var USA det bättre laget och inför tredje perioden stod det 2-2 på resultattavlan. I tredje perioden hade båda lagen sina chanser, men efter en sen finländsk utvisning kunde USA slutligen dra det längre strået och vinna med 3-2.

I bronsmatchen tog Finland en snabb 2-0 ledning i första perioden. Tjeckien reducerade med fyra minuter kvar av perioden, åtta minuter in i andra hade man kvitterat. Finland gick upp i ledning endast 15 sekunder senare och innan perioden var slut hittade man nätmaskorna ytterligare två gånger. I periodens sista minut satte Tjeckien ett boxplaymål.

 Fem minuter in i tredje gjorde tjeckerna sitt fjärde mål. Samma resultat höll sig långt in i perioden och med tre minuter kvar plockades Jakub Vondras ut ur det tjeckiska målet. Tre minuter senare blåstes matchen av vid ställningen 8-5 till Tjeckien efter att Finland totalt kollapsat under periodens avslutande minuter.


Bränslet tog slut hos de finska juniorlejonen i slutet av bronsmatchen.

JVM 2025
I årets turnering är Finland återigen i grupp A, den här gången tillsammans med Kanada, Tyskland, USA och Lettland. Chefstränaren Lauri Mikkola anser att årets lag är bra och har stor potential.

Spelschema 
27.12 kl.1:30 Finland-Kanada
27.12 kl 21:30 Finland-Tyskland
29.12 kl.20:30 Finland-USA
31.12 kl. 20:30 Finland-Lettland

Finlands bruttotrupp

Målvakter
Petteri Rimpinen
Kim Saarinen
Noa Vali

Vali är den enda som spelade JVM förra året. Då blev det två matcher och en räddningsprocent på 92.9. Har haft en tyngre höst med ligalaget TPS den här säsongen. På elva matcher landar räddningsprocenten på 87,6 och har även varit petad ur truppen några matcher i december. 

Rimpinen har imponerat stort för Liigas nykomlingslag Kiekko-Espoo under hösten. Trots att Marcus Hellgren-Smed värvades in från BIK Karlskoga inför säsongen är det Rimpinen som tagit hand om förstaspaden på ett suveränt sätt. På 24 matcher har 18-åringen hela Liigas näst bästa räddningsprocent med 91,59 och kommer att inleda turneringen som förstemålvakt, medan Vali eller Saarinen åtminstone kommer att få starta en match i gruppspelet.

Saarinen är den enda av truppens målvakter som är drafad. Valdes av Seattle Kraken i tredje rundan som 88:e spelare totalt i år. Har spelat 14 matcher för Liigas näst sämsta lag HPK under hösten med en räddningsprocent på 89.6. Han gjorde dock ett starkt U18-VM i våras. På två matcher landade räddningsprocenten på 95.2. 

Backar
Mitja Jokinen
Kalle Kangas
Sebastian Soini
Aron Kiviharju
Daniel Nieminen
Emil Pieniniemi
Arttu Tuhkala
Veeti Väisänen

Kangas och Pieniniemi är de enda backarna som spelade JVM i fjol som också är med i år. Båda två hade då mindre roller men båda har även bytt lag och liga den här säsongen och kommer att få större ansvar. För Kiviharjus del är det tredje gången gillt efter att ha blivit petad i sista stund för två år sedan och missat förra säsongens turnering på grund av skada.

Fem backar av åtta är draftade. Kangas & Pieniniemi båda av Pittsburgh 2023, Kiviharju & Soini av Minnesota i år och Väisänen av Utah i år.

Inte lika stark backsida som till exempel gruppmotståndarna Kanada och USA, men överlag är det en okej backbesättning där alla har erfarenhet från spel på seniornivå, samt sex av åtta backar har spelat någon typ av junior-VM. Sju av backarna har i något skede spelat eller spelar i finska högsta ligan Liiga, medan Tuhkala fått dra på sig Luleå-tröjan i SHL ett par gånger under hösten.

Anfallare
Arttu Alaisura
Joona Saarelainen
Topias Hynninen
Kasper Halttunen
Konsta Helenius
Emil Hemming
Jesse Kiiskinen
Rasmus Kumpulainen 
Tom Leppä
Julius Miettinen
Jesse Nurmi
Benjamin Rautiainen
Tuomas Uronen
Roope Vesterinen
Heikki Ruohonen

Av årets 15 anfallare håller sju spelare till i Liiga och åtta i olika nordamerikanska serier. Tio av anfallarna är draftade, varav två i första rundan i år. (Helenius av Buffalo som 14:e spelare totalt och Hemming av Dallas som 29:e spelare totalt)

De övriga draftade spelarna är Halttunen (San Jose) Kiiskinen (Detroit) Kumpulainen (Minnesota) Miettinen (Seattle) Nurmi (NY Islanders) Ruohonen (Philadelphia) Uronen (Vegas) och Saarelainen. (Tampa Bay)

Kumpulainen, Helenius, Hemming och Halttunen var med i JVM förra året, medan nio övriga representerat Finland i U18-VM i något skede av karriären. Rautiainen och Miettinen är de enda anfallarna som inte gjort landslagsturneringar på juniornivå.

Lagets centeruppställning känns i nuläget ganska klar. AHL-meriterade Helenius blir lagets första center, medan Hynninen och Kumpulainen båda två kan spela antingen andra eller tredje center. Fjärde center kan vara antingen Leppä, Ruohonen eller Saarelainen. En spelare ska ännu lämna innan den slutliga truppen är officiell, och det är mycket möjligt att det blir en av de tilltänkta fjärdecentrarna som får packa väskan och dra.

Gällande yttrarna kommer Mikkola nog att prova på olika kombinationer i träningsmatcherna innan turneringen och under gruppspelets gång. 


Konsta Helenius är lagets förstecenter. Kan han imponera i den krävande rollen på samma sätt som till exempel Aatu Räty 2022 och Anton Lundell 2021?

Betyg: 3/5
Finlands trupp är inte på samma nivå som gruppmotståndarna Kanada eller USA. Matcherna mot nordamerikanerna blir inte lätta, men man borde lyckas ta sig ut ur gruppspelet utan några större problem. Om Mikkola lyckas hitta rätt kedjekombinationer kan allt hända i ett slutspel!

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.com2024-12-23 18:00:00
Author

Fler artiklar om JVM 2025