Inför JVM – Kanada: ”Som alltid favorittippade”

Inför JVM – Kanada: ”Som alltid favorittippade”

SvenskaFans presenterar JVM-lagen. Efter Sverige är det dags för Kanada.

Kanada är som vanligt en av förhandsfavoriterna och det finns alltid en extra tjusning kring det kanadensiska laget när JVM spelas i just Kanada.

För ett år sedan imponerade Kanada något otroligt under gruppspelet och inledningen av slutspelet, trots att man saknade både Alexis Lafreniere (i NHL) och Kirby Dach (skadad under förberedelserna). Man vann exempelvis med 16-2 och 10-0 i gruppspelet och körde över Ryssland med 5-0 i semifinalen.

I finalen blev sedan USA och Spencer Knight för svåra för ett favorittippat Kanada. Då föll man framför tomma läktare i Rogers Place – räkna med att man har en rejäl revanschlusta nu när man återigen får spela framför sin fanatiska hemmapublik.

Biljettpriserna är visserligen höga – det billigaste paketet kostar $495 – men det kanadensiska laget lär inte sakna hemmasupporten. Och då vet vi att publiken kan bära fram Kanada i ödesdigra och viktiga situationer.

Vi konstaterade att Kanada som alltid är favorittippade och deras otroliga djup fortsätter att vara deras klart bästa tillgång. Noterbart är dock att man i år står utan någon uppenbar och alldeles självklar offensiv fixstjärna. Någon Kirby Dach (även om han skadade sig senast), Quinton Byfield, Alexis Lafreniere eller Barrett Hayton har man alltså inte tillgång till.

I alla fall verkar det inte som det. Byfield saknades när Kanada presenterade truppen till sitt förberedelse-camp och har nyligen blivit friskförklarad efter en långtidsskada. Vill Los Angeles verkligen släppa iväg honom till JVM under de förutsättningarna?

Byfield är annars inte den enda som saknas. Jamie Drysdale och Cole Sillinger är exempelvis upptagna med NHL-spel.

Mest anmärkningsvärt är däremot petningen av Brandt Clarke. Backen, som draftades som åttonde spelare av Los Angeles i somras, blev inte ens inbjuden till Kanadas camp. Hans offensiva potential är det få som kan matcha och beslutet att peta honom lär diskuteras högt och lågt om Kanada inte vinner guld. Under campen petade man även Hendrix Lapierre (med sex NHL-matcher för Washington den här säsongen) samt Luke Evangelista. 

Tittar vi på spelarna som är tillgängliga är det givetvis namnstarkt ändå.

Såväl Sebastian Cossa som Dylan Garand – den senare var med redan för ett år sedan – kan knipa förstaspaden. Alternativt varierar man sig under inledningen och låter duon göra upp om vem som ska få spela de viktiga matcherna senare i turneringen.

Owen Power och Kaiden Guhle står ut i försvaret och båda två lär överösas med speltid i alla situationer. Guhle är för övrigt ytterligare en, av tre spelare, som var med förra året.

Framåt är det två namn som står ut så här på förhand: Shane Wright och Connor Bedard, som båda två har varit hypade i flera år. Wright väntas gå etta i sommarens draft och Bedard gör upp med Matvei Michkov om förstaplatsen 2023. Wrights medverkan var nog tämligen självklart redan inför campen, men desto roligare är det att den ett år yngre Bedard, som alltså bara är 16 år, spelade till sig en plats. 

Det hör verkligen inte till vanligheterna att 16-åringar tar plats i Kanadas JVM-lag. Connor McDavid gjorde det så klart i JVM 2014, men innan dess får man gå tillbaka till Sidney Crosby i JVM 2004. Andra spelare som har kommit med så tidigt är exempelvis Eric Lindros och Wayne Gretzky. Bedard är onekligen något alldeles speciellt. 

De drivande spelarna lär annars vara Mason McTavish, Jake Neighbours och Cole Perfetti. Alla tre har testat på NHL-spel den här säsongen och det ter sig inte omöjigt att trion bildar en giftig förstakedja. Även Kent Johnson och Dylan Guenther kan bli sevärda – och så har vi givetvis de båda underåriga stjärnskotten Shane Wright och Conor Bedard. Slutligen verkar det inte heller uteslutet att någon förstärkning (kanske Byfield?) kan ansluta från NHL innan trupperna måste fastställas den 15 december. 

---

Matchvinnaren:

Mason McTavish

Den där uppenbara fixstjärnan saknas kanske, men Mason McTavish är ingen dålig offensiv ledare. Han har redan debuterat – och gjort två mål – i NHL och var lagkapten när Kanada vann U18-VM i våras.

Försvarsgeneralen:

Owen Power

Owen Power gick som etta i sommarens draft och är definitivt en av JVM:s mest intressanta backar. I vad som förmodligen blir en något konservativ backbesättning får han en nyckelroll.

Målvakten:

Sebastian Cossa

Det var en hel del som förväntade sig att Jesper Wallstedt skulle bli första målvakt att draftas i somras, men det blev istället Sebastian Cossa. Förhandsgissningen är att det blir Cossa som får förtroendet – men Dylan Garand har faktiskt bättre siffror i WHL den här säsongen.

Veteranen:

Cole Perfetti

Cole Perfetti kommer redan med ett gediget CV. Han var med i Kanadas trupp för ett år sedan, har hunnit debutera i NHL och har kommit upp i 50-talet AHL-matcher. Både han och Owen Power spelade dessutom VM i våras. Nu väntas den lille liraren bli en av Kanadas ledande spelare.

Saknas:

Brandt Clarke

Det är en sak att inte ta ut en spelare som Brandt Clarke i den slutliga truppen, men att inte ens bjuda in honom till campen är svårbegripligt. Även om det finns defensiva frågetecken – och hans karaktär nämns på sina håll som ett eventuellt problem – så kommer han med en offensiv potential som man kan tycka att det är värt att chansa på.

Det är inte bara svenska förbundskaptener som tar konstiga beslut.

---

Matcher:

26/12 01:00 Tjeckien-Kanada (natten mellan söndag-måndag)
28/12 01:00 Österrike-Kanada (natten mellan tisdag-onsdag)
29/12 01:00 Kanada-Tyskland (natten mellan onsdag-torsdag)
31/12 01:00 Kanada-Finland (natten mellan fredag-lördag)

---

Tips:

Allt annat än en semifinalplats är ett monumentalt fiasko för Kanada – och även missad final får ses som ett misslyckande. Hemma i Kanada kan man få en extra skjuts av publiken och de flesta förhandstipsen borde placera Kanada i finalen. Väl där är kanske det mest sannolika motståndet Ryssland – och då lär det bli en helt öppen affär.

---

Truppen:

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2021-12-14 13:00:00
Author

Fler artiklar om JVM 2022