Inför Ryssland-Sverige: En premiär präglad av det oförutsägbara
Sverige inleder JVM med att ta sig an ett oberäkneligt Ryssland.
För andra året i rad ska JVM avgöras i Edmonton. För ett år sedan genomfördes mästerskapet i en bubbla utan publiken. Den här gången är publiken tillbaka – om än i halverad kapacitet – och JVM spelas i Edmonton och Red Deer, som var den ursprungliga tanken senast.
Sverige huserar i Red Deer under gruppspelet – ett gruppspel som även inkluderar Ryssland, USA, Slovakien och Schweiz. Det lär bli en intressant trekamp mellan Sverige, USA och Ryssland, där det finns lite oberäkneliga inslag kring alla tre lagen.
Ryssland har petat alla talanger som till vardags huserar i Nordamerika och kommer alltså inte med bästa möjliga individer uttagna. USA har tappat sin så slagkraftiga och underhållande tidigare generation och ställs inför en utmaning när man ska försvara sitt guld.
Sverige har en sevärd förstakedja, en trio intressanta toppbackar och en högklassig målvakt, men inte jättemycket spännande utöver det. Slutligen kommer Slovakien med sitt förmodligen bästa lag på länge och har ett antal finfina talanger med sig.
Fokus i Grupp B hamnar så klart på de tre stora nationerna – och vilka tar de åtråvärda topp-2-platserna så man förmodligen slipper Kanada och Finland i kvartsfinalen?
Räcker toppspelarna för Sverige?
Sverige har revansch att utkräva. Man gjorde ärligt talat bort sig för ett år sedan när mästerskapet tog slut i kvartsfinalen. Faktum är att Juniorkronorna har åkt ut i kvartsfinalen vid två av de tre senaste mästerskapen. Däremellan knep man visserligen bronspengen. Men på de fem senaste försöken har det bara blivit två medaljer.
Nu gör Tomas Montén sitt sjätte och sista JVM och man måste givetvis ställa sig frågan om det har varit en tillräckligt bra utdelning med Montén vid rodret?
Nog har Sverige medaljpotential i sig den här gången – i synnerhet om Jesper Wallstedt prickar toppformen. Den Minnesota-draftade Luleåtalangen fick spela en och en halv match för ett år sedan och överglänste då Hugo Alnefelt. Nu kan han mycket väl vara JVM:s främsta burväktare och blir alltså en nyckelfaktor för Sverige.
Framåt lär mycket handla om Alexander Holtz och William Eklund. Det tidigare radarparet bildar förstakedja tillsammans med Oskar Olausson – och där har Sverige tillgång till en toppkedja värdig vilket lag som helst. Såväl Holtz som Eklund har testat på NHL under säsongen och kraven på dem borde vara tämligen stora.
I försvaret är det Simon Edvinsson, Helge Grans och lagkaptenen Emil Andrae som lär dra det tyngsta lasset. Sverige har det bra ställt med den trion, men utöver förstakedjan och toppbackarna är laget tämligen oförutsägbart.
Men kanske räcker det om toppspelarna driver laget? Sverige har i alla fall en del att bevisa så här på förhand.
Kommer Ryssland med bästa laget?
Även Ryssland kommer med ett lagbygge som präglas av oförutsägbarhet. Det brukar man så klart kunna slänga ur sig mest hela tiden i någon sorts stereotyp kommentar – men den här gången går det inte att komma runt det faktum att ryssarna är oberäkneliga.
Med den gamle storbacken Sergei Zubov som ny förbundskapten har man valt att peta alla spelare som huserar i Nordamerika till vardags. Det innebär att namn som Yan Kuznetsov, Daniil Chayka, Daniil Gushchin och Matvey Petrov petas.
Chayka och Petrov har gjort stora avtryck i OHL den här säsongen och Kuznetsov spelar AHL-hockey i Calgarys organisation. Inför JVM sa Zubov att man har tagit ut spelarna som har tränat tillsammans och är starkast defensivt. Med tanke på vilka spelare man petar och vad den gemensamma nämnaren är så känns det här inte som ett beslut som bara grundar sig på hockeyfaktorer…
Men trots att Ryssland alltså har petat ett antal framträdande spelare så saknas det inte klass. Shakir Mukhamadullin, Marat Khusnutdinov, Fedor Svechkov och Vasili Ponomaryov lär bli sevärda – och den underåriga duon Matvei Michkov och Danila Yurov bör man definitivt följa.
Det stora hoppet stavas däremot Yaroslav Askarov. Målvakten gör sitt tredje och sista JVM och efter varierande prestationer tidigare är det nu han ska kliva fram. Han har alla möjligheter att dominera det här mästerskapet och bära Ryssland till guld, men kommer också från en svag säsong och osäkerheten är en faktor även här.
---
Spelare att hålla koll på:
Matvei Michkov, Ryssland
17-åringen ska inte draftas förrän 2023, men har redan varit en av världens mest omtalade talanger i några år. Ibland får man vänta på att underåriga spelare kan göra de stora avtrycken i JVM – Michkov kan däremot glänsa redan nu.
Alexander Holtz, Sverige
Alexander Holtz var en besvikelse senast med 1+2 på fem matcher. Han har revansch att utkräva för både lagets insatser och sina egna prestationer. Klarar han av att leda Sverige den här gången?
---
Ryssland-Sverige
Vad? JVM-premiär
Var? Red Deer, Alberta, Kanada
När? 26/12 22:30
Hur? TV6, Viaplay
---
Läs även:
Rankning: JVM:s största stjärnor
Lista: Doldisarna att följa i JVM
Så bra är trupperna – plusbetyg på alla lag
William Eklund: ”Kommer aldrig låta det hända igen”
Simon Edvinsson: ”Positivt att jag fick den käftsmällen”
Krönika: ”Tvivlar på den svenska medaljchansen”
Krönika: ”IIHF behöver förklara sig – annars är det bara skitsnack