Inför Sverige – USA: Efter tre finalförluster – nu ska svenskarna ta revansch
Niklas Lundström blir en av nyckelspelarna i finalen.

Inför Sverige – USA: Efter tre finalförluster – nu ska svenskarna ta revansch

Sverige har inte bara chans på sitt andra raka JVM-guld i lördagens final mot USA. Man ska även utkräva hämnd efter tre raka finalförluster mot just USA i U18-VM.

För ett år sedan gick Sverige in i JVM-finalen som underdog mot Ryssland. 70 spelade minuter senare hade Johan Gustafsson hållit nollan och Mika Zibanejad gjort matchens enda mål. Nu är det liknande förutsättningar, men istället för ryssarna är det USA som står på andra sidan isen.
 
Juniorkronorna har alltså chansen att vinna två raka JVM-guld, något som enbart stormakterna Kanada och Ryssland, samt Tjeckien -00 och -01, har klarat av. Att bli en del av den exklusiva skaran är givetvis en fin morot. Men en kanske ännu större drivkraft hos många av svenskarna är revanschlustan mot just USA.
 
Under de tre senaste U18-VM har nämligen Sverige och USA drabbat samman i finalerna – och varje gång är det amerikanerna som har vunnit. Flera spelare från de båda lagen har medverkat i U18-VM de senaste åren. Dels känner de alltså varandra, dels bör Sveriges jakt på upprättelse överväga jänkarnas önskan på återupplevelse.
 
Nu som då går alltså svenskarna in i finalen utan favoritskap. Sett till förutsättningarna, och sett till det ojämna spelet som präglat laget genom turneringen, är det en bedrift bara att vara i final. Den eventuella falska mättnadskänslan som då kan uppstå bör rimligen inte existera då det just är de senaste tre årens U18-finalmotståndare som står för motståndet.
 
För Sveriges del krävs det en betydligt mer homogen och jämnare prestation än vad man har visat upp hittills. Insatsen mot Ryssland i semifinalen var minst sagt svajig, och känslorna for mellan guldvibbar och stundande bronsmatch. I slutändan lyckades man dock överleva ryssen, tack vare flyt och starkt målvaktsspel av Niklas Lundström.
 
Just Lundström blir nyckelspelaren mot USA. Han måste vinna matchen-i-matchen mot turneringens bästa målvakt, John Gibson. Hittills har Lundström visat att han mycket väl kan göra det, men då krävs det också att han får förbättrad hjälp av sina utespelare, framför allt försvararna. USA:s forwards är giftiga kring målburen, och har gjort många av sina mål där. De svenska försvararna måste gå in i kroppskontakt och låsa klubbor. Då finns det hopp om guld.
 
Framåt läggs förhoppningarna på flera olika spelare, och det svenska djupet för respekt med sig – men framför allt är det Filip Forsberg, Sebastian Collberg och Elias Lindholm som måste prestera. De sitter på en högstanivå som kan mäta sig med merparten av amerikanerna – och har också nått den högstanivån under turneringen. Nu ska de bara nå den en sista gång.
 
USA är turneringens bästa lag. De har kanske inte nått samma maxnivå som exempelvis Kanada har gjort under väldig korta perioder, men de har hållit en jämn och hög nivå över alla matcher. De har den bästa målvakten, den bästa försvarsbesättningen och en forwardsbesättning där alla tre kedjor kan avgöra matchen.
 
Gibson har, som nämnt tidigare, varit turneringens bästa målvakt. Han har bäst räddningsprocent och GAA (95,43 respektive 1,42) av alla ordinarie målvakter och presterar genomgående på en hög nivå. Han är en potentiell matchvinnare.
 
Turneringens bästa målskytt, John Gaudreau, är givetvis en annan som kan sänka det svenska laget. fyra av målen har kommit i powerplay – och i den spelformen är USA mästerliga. Man har flera försvarare, anförda av fyramålsskytten Jacob Trouba, som är ruggigt effektiva och puckskickliga på blålinjen. Lägg därtill flera forwards som är ypperliga på att hitta ytor runt omkring motståndarmålet och receptet till ett framgångsrikt powerplay är klart.
 
Sveriges måste även se upp med amerikanernas snabba spelvändningar. Riley Barber och Rocco Grimaldi är till exempel två spelare som de svenska försvararna kommer få otroligt svårt att hänga med om jänkarna får upp farten. Spelaren med högst högstanivå i USA är annars Alex Galchenyuk. Han har varit något för ojämn för att kunna utses till turneringens bästa forward – men prickar han in rätt dagsform kan han på egen hand sänka Sverige.
 
USA vill fortsätta sin dominans över Sverige, man vill ta sitt första JVM-guld sedan 2010 och ta revansch för floppen för ett år sedan. Sverige å sin sida vill ha upprättelse mot USA efter tre raka U18-finalförluster och går för sitt andra raka JVM-guld.
 
Vilka känslor är starkast? På lördag eftermiddag vet vi.
 
Sverige – USA
JVM-final
Lördagen den 5 januari
Nedsläpp: 14:00
TV: SVT2/SVT Play 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2013-01-04 14:49:00
Author

Fler artiklar om Tre Kronor