Lundskog: Så bra är JVM-trupperna – plusbetyg på samtliga nationer
Vår reporter Andreas Lundskog sätter plusbetyg på samtliga nationers JVM-trupper.

Lundskog: Så bra är JVM-trupperna – plusbetyg på samtliga nationer

JVM står för dörren inom bara några dagar. Vår reporter Andreas Lundskog har studerat samtliga nationer och givit sina plusbetyg på trupperna.

Grupp A: 

Ryssland: 

Bakgrund: 
Ryssland är som alltid i JVM-sammanhang ytterst oberäkneliga i sin möjliga kapacitet. Så gäller även inför detta mästerskap där ledarstaben har förändrats. Legendaren Igor Larionov har numera bytts ut och in har den tidigare storbacken Sergei Zubov inkommit. Efter förra årets 4–1 förlust mot Finland i bronsmatchen finns det nog en hel del revansch från Rysslands del. 

Målvakter: 
På målvaktssidan går stortalangen Yaroslav Askarov in för sitt tredje och sista JVM. Och han har mycket att fortsatt bevisa efter två tidigare relativt bleka och framförallt ojämna prestationer i de två tidigare mästerskapen. Askarov kommer också från en något knackig säsong i KHL för sitt Ska St.Petersburg där det bara har blivit fem matcher och en räddningsprocent på 90%. 

Han har sedan spelat i den ryska andraligan VHL, även där har speltiden varit något knaper. Askarov är den givna ettan i målvaktsbesättningen som annars består av Yegor Guskov och Maxim Motorygin som till vardags hör hemma i ligorna MHL och VHL. Mycket hänger alltså på Askarovs kapacitet och om han kan komma upp i en ännu vassare dimension än tidigare. Det är nog en förutsättning om detta ryska laget ska kunna bärga någon medalj., 

Den stora frågan är dock om han klarar av det? 



Kan Yaroslav Askarov stänga igen det ryska målet under mästerskapet?

Backar: 
Här kommer framförallt Shakir Mukhamadullin att få en nyckelroll med sina styrkor i fysiken och som också besitter en vass bössa. Han har hittills under säsongen varit helt ordinarie i KHL-klubben Salavat Yulaev.. Vid sidan av honom är det nog främst Kirill Kirsanov som mest sticker ut i backuppsättningen. 19-årige Kirsanov draftades tidigare i somras i tredjeroundan av Los Angeles Kings och bildade ifjol ett starkt backpar med Artemi Kniazev ifjol. Den sistnämnda är dock inte tillgänglig till årets turnering.

Lite märkligt från den ryska lagledningens sida är också att de gick på linjen att inte ta ut några spelare från de nordamerikanska ligorna. Bland annat har den poängstarka backen Daniil Chayka ratats till turneringen.

Och ser man på backsidan i sin helhet så är den ändå något ihålig där det saknas avgörande spets i framförallt de offensiva delarna. ’

Forwards: 

På forwardsidan ser det dock lite mera lovande ut kring just den offensiva spetsen. Den som framförallt sticker ut i truppen är ju självklart den 17-årige megatalangen Matvei Michkov som spås slåss om platsen som draftetta 2023 tillsammans med Connor Bedard. Tidigare i våras svarade Michkov för hela 16 poäng  (12+4) på sju matcher på U18 VM där han också blev utsedd till turneringens VM.

Han har under hösten huserat i KHL där han svarat för ferm poäng(2+3) på 13 matcher för SKA. Sedan har han matchats i den ryska juniorligan MHL. 

Det klart att han är en fullkomlig jättetalang men hur mycket klarar han att sätta avtryck redan nu? En annan spelare i forwardsbesättningen att hålla utkik för är Carolinadraftade Vasily Ponomaryov som gjorde avtryck under turneringen fjol, men som nu ser ut att få axla en ännu större roll.

Det lär också Marat Khusnutdinov då som under fjolårets mästerskap gjorde fem poäng på sju matcher. Han är en riktigt rivig forward som besitter en enorm skicklighet i skridskoåkningen och spelsinne. 

Tittar man generellt på forwardsbesättningen så kan den absolut vara med och utmana i toppen av turneringen. Men den stora frågan är om det räcker hela vägen om man tittar på spetsegenskaperna? Och varför ratar man poängspelare i Nordamerika så som Yan Kuznetsov och Matvei Petrov? Detta ryska lag hade kunnat vara bättre än vad man nu kommer till Red Deer med. 

Så går det: 
Ryssland kommer absolut att vara med och utmana i ett slutspel. Men kapaciteten väl där är nog inte tillräckligt stark om man jämför med nationer så som Kanada, USA och Finland. Det kan mycket väl räcka till en bronsmedalj men mycket mer än så kan man nog inte räkna med. 

Betyg: 
Målvakter: 4+ 
Backar: 3,5+ 
Forwards: 3,0+ 
Totalt: 10+ 

 



Slovakien: 

Bakgrund:
Slovakien har blivit alltmer omtalat i JVM under de senaste åren, speciellt sedan det bärgade bronsen 2014. Det är en en hockeynation som börjar att ta allt större steg på den internationella scenen. Och faktum är att denna lagupplaga väcker intresse och sannerligen inte kommer att vara någon slagpåse.

Målvakter: 
Målvaktssidan hos slovakerna ser öppen ut med tre målvakter som alla spelar i de amerikanska juniorligorna USHL och NAHL. Enligt lokala medier ser Simon Latkoczy ut att bli förstavalet. Han huserar till vardags i USHL-laget Madison Capitals där han har noterats för en räddningsprocent på 89,2% på dolt 17 matcher och fanns med på JVM ifjol.

Då blev det tre matcher och en räddningsprocent på 92,2%. Vid sidan av honom finns nu Rastislav Elias och Tomas Bolo som utmanare. Målvaktssidan är därmed helt okej men det är ytterst svårt att veta nivån på USHL-spel.

Många frågetecken finns därför kring denna post. 

Backar: 
Tittar man på backsidan då finns ett återkommande intressant namn från tidigare JVM-sammanhang i 19-årige Samuel Knazko. Ett väldigt intressant framtidsnamn som också var med i Slovakiens ordinarie VM-trupp tidigare i våras och som axlade rollen som kapten vid JVM ifjol. Han har tidigare fått sin hockeyfostran i Finland men spelare just nu i juniorligan WHL.

En väldigt passningsskicklig back som också besitter en bra rörlighet i sitt spel. Vid sidan av honom finns talangen Simon Nemec som spås gå topp tio i NHL-draften i sommar. Trots sin ringa ålder har Nemec redan varit uttagen i Slovakiens VM-trupp och spelat OS-kval. Till vardags är han en ordinarie back i den slovakiska ligan där han spelar för HC Nitra.

I backbesättningen finns det också en rad spelare som har varit med i JVM tidigare så nog är detta lagets absolut starkaste lagdel. 


Stortalangen Simon Nemec ska visa vägen för Slovakien från sin backplats. 

Forwards: 
Även på forwardsidan finns det ett väldigt intressant namn att hålla ett extra öga på. Nämligen Juraj Slafkovsky som också spås gå topp tio i den kommande NHL-draften. Han är ytterligare en 17-årig stortalang som spås en lysande framtid. Till vardags huserar han i den finska ligan och TPS där han har noterats för totalt fyra poäng(1+3) på totalt 20 matcher.

På juniornivå har han dock varit dominant med totalt 18 poäng på 11 matcher för TPS U20-lag. Fanns också VM i den slovakiska VM-truppen i somras. Vid sidan av honom finns spelare från de nordamerikanska juniorligorna samt från den inhemska ligan. Ett annat framträdande namn är Martin Chromiak som har öst in totalt 32 poäng 23 matcher i kanadensiska OHL och som draftades i femterundan av Los Angeles under 2020.

Här finns det absolut kapacitet för att producera, men finns verkligen djupet? 

Så går det: 
Ja, detta slovakiska laget kommer absolut inte att vara någon direkt slagpåse och skulle definitivt utmana Sverige i gruppen. Men frågan är dock om det kanske inte är ett år för tidigt med spelare så som Slafkovsky och Nemec som blott 17-åringar ska leda detta laget. Ett avancemang till en kvartsfinal är nog dock mycket möjligt. 

Plusbetyg: 
Målvakter: 2+ 
Backar: 3+ 
Forwards: 2,5+ 
Totalt: 7,5+ 
 

Schweiz:

Bakgrund: 
Efter kvartsfinalsegern mot Sverige 2019 har Schweiz varit lite på nedgång i JVM-sammanhang. Fjolårets turnering var verkligen ingenting att hänga i julgranen där laget kom sist i gruppspelet med noll poäng och 20-5 i målskillnad. Årets lagupplaga ser inte heller jättesprudlande ut för Schweizarnas del. 

Målvakter: 
Likt Slovakien är den schweiziska målvaktssidan öppen på förhand mellan Kevin Pasche, Lucas Rötheli och Noah Patenaude. Tittar man till statistiken så är nog Kevin Pasche den som kommer att axla rollen som förstamålvakt i mästerskapet. Han har svarat för en stark säsong i den amerikanska juniorligan USHL för Omaha Lancers med en räddningsprocent på 91,2%.

Han svarade också för en stark insats på U18-VM tidigare i våras där han blev framröstad som en av de tre främsta spelarna i turneringen. Kanske kan han komma att bli en positiv doldis under detta mästerskap.

Det lär nog krävas om detta lag ska kunna nå en kvartsfinal. 

Backar: 
På backsidan hittar vi ett riktigt intressant framtidsnamn hos schweizarna i form av Leksanstalangen Lian Bichsel som redan har visat framfötterna i SHL-sammanhang som blott 17-åring. En riktigt stark tvåvägsback som spås en fullkomlig lysande hockeyframtid.

Annars ser backsidan ganska så ihålig ut där laget får förlita sig på Giancarlo Chanton och Noah Delemont som var med redan ifjol.

Nej, denna backsida är för svag för att kunna vara med och utmana. 

Forwards: 
Även på forwardsidan ser det ganska så skarpt ut bland spetsspelare. Precis som i de andra lagdelarna är det mycket fokus på enbart en spelare. Detta i form av Lorenzo Canonica som spås kunna gå i draften kommande sommar. Han har hittills svarat för en stark poängsäsong i den kanadensiska juniorligan QMHJL för Shawinigan Cataractes med 27 poäng på 29 matcher.

En annan spelare att hålla utkik på kan vara Fabian Ritzmann som har växlat spel mellan den inhemska högsta och andraligan och svarat för fina poängsiffror i juniorligan för Davos.

Men sett till helheten är det nog bara Österrike som kommer med en svagare forwardsuppsättning till årets turnering. 


Schweiz hade en tung turnering vid JVM ifjol. 

Så går det:
Nej, Schweiz denna upplaga rår inte på gruppkonkurrenterna även om laget skulle få till ett starkt kollektiv som kämpar för varandra. Spetsen är alldeles för låg. Det blir en sistaplats i gruppen i år igen. 

Betyg: 
Målvakter: 2+ 
Backar: 1,5+ 
Forwards: 1,5+ 
Totalt: 5+ 

 

USA:

Bakgrund: 
Lyckades ifjol knäppa kanadensarna på näsan och bärga guldet efter ett storspel av målvakten Spencer Knight. Nu finns det dock mycket att leva upp till för en ny lagupplaga från USA:s sida där en ny generation av spelare ska presentera sig. Klart är att USA kommer att bli en medaljkandidat, men frågan är om det räcker till att försvara guldet? 

Målvakter: 
Spencer Knight storspelade som sagt mellan stolparna ifjol, men finns inte med i årets trupp utan delar på målvaktsposten i Florida. Istället ser Chicago-draftade Drew Commesso ut att bli förstavalet på målvaktsposten. Han fanns med som tredjemålvakt i den amerikanska VM-truppen tidigare i somras men har haft vissa frågetecken kring sin säsong hittills i den amerikanska collegeligan NCAA där han spelar för Boston University. 

Totalt har han noterats för en räddningsprocent på 90%. Hans största svagheter ska enligt scoutingrapporter vara kring hans spel med plocken jämfört med målvakter så som  Yaroslav Askarov och Joel Blomqvist. Amerikanska medier har till och med placerat Commesso som förstavalet i årets turnering för att konkurrensen från de andra målvakterna i truppen, Kaidan Mbereko och Dylan Silverstein är för oerfarna. Vissa frågetecken finns därför kring den amerikanska målvaktssidan.

Ska man peka ut en svaghet så är det definitivt målvaktsposten i denna lagupplaga. 

Backar: 
Om målvaktssidan har frågetecken så är det absolut inte vad backsidan har. Här kan vi ta fram mästerskapets Rolls-Royce material i försvarsväg. Här finns en Jake Sanderson som var riktigt bra på JVM ifjol med sitt starka defensiva och ändå kreativa spel. En Brock Faber som besitter en enorm skridskoskicklighet och som kan bidra med bra fysik. Och så får man inte glömma bort Luke Hughes som draftades i förstarundan av New Jersey Devils tidigare i år.

Den enda nackdelen är kanske på denna backuppsättning är att samtliga spelare till vardags spelar i den amerikanska collegeligan NCAA, som dock ska sägas håller hög klass. Frågan är dock hur de kommer att möta upp när det kommer till att ställas mot seniorspelare?

Annars är backsidan utifrån egenskaperna ytterst solid och välbalanserad mellan defensiv trygghet och offensiv kreativitet och spelskicklighet. 

Forwards: 
Ifjol vimlade det av spelskicklighet, lekfullhet och frenesi från en sådan som Trevor Zegras. I den här truppupplagan kanske det inte finns samma typ av fixstjärna på förhand. Mycket kommer att handla om Matty Beniers som svarade för ett spelmässigt starkt JVM senaste även om poägutdelningen bara noterades för 1+2 på sju matcher. Men spelmässigt var han ytterst nyttig.

Tidigare i våras var han också med i det amerikanska VM-laget och har under säsongen imponerat i University of Michigan med 22 poäng på 20 matcher. Han har nu höga förväntningar för att kunna bidra med den offensiva spetsen. Annars kan nog spelare så som Matt Coronato och Sasha Pastujov utgöra en stark offensiv förstakedja i det här laget efter en stark produktion i juniorligorna NCAA och OHL.

Laget drabbades dock av en tung skada inför turneringen på forwarden Thomas Bordeleau som skulle ha utgjort en plats troligen i en andrakedja, men som nu missar turneringen till följd av en skada. 

Sammanfattningsvis så saknas det möjligen en fixstjärna i Zegras-klass i forwardsuppsättningen. Men nog finns det både djup och spets i denna uppsättningen. Frågan är om det räcker hela vägen? 



Matty Beniers ska vara motorn i den amerikanska offensiven. 

Så går det: 
Det amerikanska laget är absolut ett av de absolut starkaste på pappret inför turneringen. Men frågan är om det räcker för att försvara guldet med en tveksam målvaktssida och avsaknad av en stor fixstjärna i forwardsuppsättningen? I bästa fall kan det nog räcka hela vägen till final, men då ska alla bitar klaffa för denna uppsättningen. 

Plusbetyg: 
Målvakter: 3+ 
Backar: 4,5+ 
Forwards: 4+ 
Totalt: 11,5+ 

 

Sverige: 

Bakgrund: 
Efter det fullständiga covidkaoset ifjol hoppas förbundskaptenen Tomas Montén på att avsluta sin sejour med en stark avslutning. Något som också kanske behövs för svensk del efter två kvartsfinaluttåg under de senaste tre åren. Till detta mästerskapet ser det ju bättre ut än inför ifjol men fortsatt med vissa frågetecken kring kapaciteten. 

Målvakter: 
Här har Sverige kanske JVM:s allra främsta uppsättning med Jesper Wallstedt som har varit fullständigt fenomenal i SHL den här säsongen. Nu är han uppbackad av Calle Clang som även han har svarat för gedigna insatser. Wallstedt svarade redan ifjol för starka insatser i gruppspelet och borde nog ha fått chansen istället för en Hugo Alnefelt i kvartsfinalen.

Här är det inget snack om att Sverige besitter en enorm kapacitet som också kommer att krävas om det ska kunna bärgas någon medalj. 

Backar: 
Backsidan har ju varit Sveriges största styrkor under de senaste åren. Och även i denna upplaga finns det stor kvalitet i backsidan. Detta även om tidigare ledande kuggar så som Philip Broberg och Victor Söderström inte finns tillgängliga. Istället kommer Simon Edvinsson få axla rollen som försvarsgeneral i denna uppsättning.Onsalasonen har tagit elefantkliv under den senaste säsongen och stundtals varit direkt dominant i SHL-sammanhang. 

Trots sin storlek så besitter Edvinsson en teknik av rang och kommer bli ack så viktig i det fysiska spelet. Vid sidan av honom så kommer Helge Grans bli intressant att se som i år har tagit kliv borta i Nordamerika där han har visat framfötterna i AHL. Grans var ju tidigare petad inför fjolårets turnering och lär vara revanschsugen numera. 

Offensivt ser Emil Andrae ut att få en bärande roll med sina offensiva spetsegenskaper. Men däremot var det oerhört märkligt att Röglebacken William Wallinder petades av Montén till detta mästerskapet. För Sverige hade verkligen mått bra av. Att ha haft en offensivt spelande back till I den här truppsammansättningen.

Helt klart finns det kvalitet i denna backbesättning men den är inte lika vass som Finlands, USA:s eller Kanadas, det är bara konstatera. 


Simon Edvinsson kommer att vara en av Sveriges nyckelspelare i sin försvarsroll. 

Forwards: 
Forwardsidan var tillsammans med en något tveksamt målvaktsspel från Alnefelt ifjol de främsta orsakerna till att Sverige brakade ihop i kvartsfinalen och under långa stunder i gruppspelet ifjol. Till årets mästerskap ser det dock mer lovande ut på denna post. Alexander Holtz har anslutit efter en säsong med NHL-erfarenhet och en ledande roll i AHL, radarpartnern William Eklund finns numera med efter covidsjukdomen ifjol.

Men det klart att Lucas Raymond kommer att vara saknad med sina spetsegenskaper.

Troligen blir det Oscar Olausson som kommer att matchas in mellan Holtz och Eklund, något som jag tror kan komma att bli en vass förstakedja där en fysiskt stark Olausson kan öppna upp ytor för de två spetskamraterna. Intressanta spetsegenskaper finns också hos sådana som Theodor Niederbach, Zion Nybeck, kombinerat med starka rollspelare så som Isak Rosén och Åke Stakkestad.

Kanske hade det dock behövts minst en riktigt poängmakare av rang för att kunna vara med och utmana hela vägen? 

Så går det: 
På förhand så ser förutsättningarna och truppbygget starkare ut än inför fjolårets turnering då det var rena rama kaoset. Mycket i denna trupp ser lovande och spännande ut med framförallt målvaktssidan. Frågan är dock om det inte hade behövts minst en spetspjäs på både back och forwardsidan för att kunna vara med och utmana om de allra ädlaste medaljerna?

Sverige kommer att ta sig till kvartsfinal helt klart, men vill det sig illa kan det bli som trea i gruppen. Då kan både Kanada eller Finland stå för motståndet vilket kommer att bli en rejäl utmaning.

Vi säger väl i bästa fall en bronsmatch för detta svenska lag, längre än så når nog inte den här truppen. 

Plusbetyg:
Målvakter: 4,5+ 
Backar: 3,0+ 
Forwards: 3,0+ 
Totalt betyg: 10,5+

 

Grupp B: 

Finland: 
Finland har alltid under de senaste åren visat sig vara starka i landslagsammanhang med sitt sätt att kunna få till ett stark lagtänk som är byggd på en defensiv spelidé. Ifjol blev det ett brons där Anton Lundell var den stora härföraren för lejonens del. Och även denna lagupplaga blir verkligen en utmanare att kunna räkna med. 

Målvakter: 

Ifjol var Joel Blomqvist tredjmålvakt i den finska truppuppsättningen. Till årets turnering är det han som på förhand är den givna förstamålvakten. 19-åringen kommer från en riktigt stark säsong i den finska ligan och Kärpät där han på åtta matcher har haft en sammanlagd räddningsprocent på 96,4%.

Han är en tekniskt väl skolad målvakt och uppträder med ett enormt lugn mellan stolparna. Där har finländarna en enormt stark burväktare som kan vara komma att vara matchavgörande. I målvaktsbesättningen finns också Leevi Meriläinen och Juha Jatkola. Men detta är inget snack, detta är Blomqvists år att kunna skina. 
Backar: 

Finland har ju som bekant under de senaste åren prioriterat defensiven i sitt spelsätt och har genom det varit väldigt svåra att kunna att göra mål på. Så lär det nog också komma att kunna bli till årets upplaga. Backsidan ser riktigt intressant ut där framförallt Topi Niemelä sticker ut som det stora utropstecknet. 19-åringen var rentav majestätisk under fjolårets turnering där han svarade för totalt åtta poäng(2+6) på sju matcher och utsågs till turneringens främsta back.

Till vardags är han en fullkomlig toppback med sin offensiv spjutspets i Liiga. Det är bara att bevittna en framtida toppback i hockeyvärlden. Vid sidan av Niemelä finns kvalitativa backar så som Kasper Puutio, Eemil Viro och Ville Ottavainen. Det som också är en styrka på den finska backsidan är att det finns en bra mix mellan offensiv skicklighet och spelsinne kombinerat med defensiv styrka och fysik.

Dessutom spelar nästan samtliga av backarna mer eller mindre ordinarie roller i den finska högstaligan till vardags. Detta ser verkligen intressant ut. 



Topi Niemelä var ifjol en av JVM:s allra främsta backar. 

Forwards: 
Ifjol var ju Anton Lundell lagets stora härförare i både produktion och i sitt sätt att leda laget. Riktigt samma stjärnglans finns kanske inte kring forwardsidan i denna trupp, även om det fortsatt finns offensiv spets. Som största utropstecken hittar vi Kings-draftade  Kasper Simontaival som under fjolårets mästerskap svarade för totalt fyra mål.

En riktig skarpskytt som också kan bidra med ett starkt tvåvägsspel. Vid sidan av honom finns det kapacitet i bland annat Roni Hirvonen, Roby Järventie och 18-årige Brad Lambert som spås gå ytterst högt i sommarens draft. Dock saknas talangen Aatu Räty vars lag hemma i Finland hamnade i coronakarantän.

Men helt klart finns det kapacitet i denna forwardsbesättning. 

Så går det: 
Kanske är det lite väl att måla upp Finland som någon direkt guldkandidat, men medalj kan det mycket väl bli. Lejonen är alltid välcoachade med en uttalad spelidé och har förmågan att kunna vara ett svårslaget kollektiv. Detta kryddat med individuell skicklighet så kan det bära långt, i alla fall fram till en bronspeng. 

Betyg: 
Målvakter: 3,5+
Backar: 4+ 
Forwards: 3,5+ 
Totalt: 11+ 

 

Österrike: 

Bakgrund: 
Österrike kommer i år att göra sitt blott femte mästerskap i historien i A-gruppen i JVM-sammanhang. Ifjol blev nationen en slagpåse i Grupp B med utan några poäng och en målskillnad på -28. Men då nedlyttningsmatcherna ställdes in får Österrike en ny chans. Det lär nog kunna sluta i ungefär samma facit likt ifjol. 


Målvakter: 
Faktum är att målvaktsposten var den positionen som imponerande allra mest ifjol där Sebastian Wraneschitz höll nere förlustsiffrorna bra mycket. Bland annat släppte han bara förbi sig fyra mål på hela 65 skott i matchen mot Sverige. Han gjorde allt i sin makt verkligen för att Österrike då inte skulle bli totalt förnedrade.

Nu går han in som den självklara förstamålvakten efter att ha spenderat den här säsongen i den kanadensiska juniorligan WHL, men där han sedan valde att flytta hem och spela för Vienna Capitals. Det stora bekymret för Wraneschitz är att han bara har stått blott tre matcher under säsongen hittills.

Hans uppgift blir likt ifjol att hålla siffrorna nere.


För den österrikiska målvakten Sebastian Wraneschitz gäller det främst att hålla sifforna nere under årets turnering. 

Backar: 
Ifjol läkte laget bra mycket bakåt med hela 29 insläppta mål på blott fyra matcher. Och inte ser det jättemycket bättre ut i år där laget kommer med en ytterst ung försvarssida med en enda 19-åring i form av Martin Urbanek. De flesta spelar till vardags i den inhemska alpligan(ALPSHL) eller i klubbarnas juniororganisationer.

Denna backsida lär få det oerhört tufft mot individuella spetsspelare i både Kanada, Finland, Tyskland och Tjeckien. 

Forwards: 
Här är kanske dock lagets absolut största styrka även om nationen bara mäktade med ett enda mål framåt ifjol. Blickarna kommer här att riktas mot Rögletalangen Marco Kasper. Den 17-årige jättetalangen har redan under den här säsongen gjort avtryck i SHL med fyra mål och två assist på 24 omgångar. Han spås kunna gå högt i draften till sommaren och är redan nu en tekniskt spelskicklig forward som kan bjuda på hockeygodis. Han fanns med redan ifjol som 16-åring men hade de svårt att göra några större avtryck.

Kanske kan en säsong med seniorhockey i alla fall få lite mera fart på den österrikiska offensiven. Nyckelspelaren för Österrike lär annars bli den odraftade 19-åringen Senna Peters som har varit en av nyckelspelarna i klubblaget Halifax Mooseheads i den kanadensiska juniorligan QMJHL. Målet blir väl för Österrike i år att få till en bättre notering i målskillnaden och mäkta med mer än ett enda mål. 

Så går det: 
Detta lär tyvärr bli turneringens stora slagpåse och man skulle bli ytterst förvånad om de mäktar med att ta några poäng alls under mästerskapet. De får helt enkelt sikta in sig på en bättre målskillnad jämfört med förra året. Det är nog en realistisk målsättning. 

Betyg: 
Målvakter: 1,5+
Försvar: 1+ 
Forwards: 1,5+ 
Totalt betyg: 4+ 

 

Tyskland: 

Bakgrund: 
Tyskarna hade en ytterst märklig turnering ifjol där nästan halva truppen blev satta i karantän efter covidmsitta till en början. Något som gjorde att laget föll med hela 16–2 i gruppspelsmötet mot Kanada. Men laget reste sig från askan och lyckades skaka om Ryssland rejält i kvartsfinalen där tyskarna fick se sig besegrade med 2–1 efter en nervkittlande tillställning.

Ifjol handlade annars det mesta om Tim Stützle som bjöd på en helt otrolig hockey med tio poäng på fem matcher och framröstad som mästerskapets främsta forward.

I årets trupp finns ingen spelare som kan nå den nivån. 

Målvakter: 
Målvaktssidan hos tyskarna är på förhand ganska öppen där fjolårets burväktare Florian Bugl återfinns i truppen i år igen. Han svarade då för en stark turnering efter att ha suttit i covidkarantän till en början. Efter det svarade han för matchavgörande insatser i segrarna mot både Slovakien och Schweiz och imponerade stort mot Ryssland.

Till vardags spelar Bugl i den österrikiska alpligan(ALPSHL) där han har svarat för fina siffror. Vid sidan av honom finns den 18-årige talangen Nikita Quapp som tidigare i somras draftades av Carolina i sjätterundan. Qapp har också testat på spel i seniornivå med åtta matcher i den tyska högstaligan DEL för Krefeld Pinguine.

Den tyska målvaktsposten ser därmed ganska så betryggande ut även om det inte gnistrar av stjärnglans.

Backar: 
När Tyskland tills sist fick ordning på sakerna ifjol efter det inledande kaoset så var det framförallt försvarspelet som utmärkte sig i positiv bemärkelse. Så lär det nog också kunna att komma till att bli även i år. Laget får tillbaka Maximilian Glötzl, Luca Münzenberger, och Maksymilian Szuber som alla var med ifjol. Här ses Münzenberger som den som besitter mest potential i dagsläget i trion. 

Till vardags spelar han i den amerikanska universitetsligan NCAA för University of Vermont och draftades av Edmonton i tredjeroundan tidigare i somras. Han ses som en trygg tvåvägsback som kan bidra med med sin fysik. Men även Maximilian Glötzl har beskrivits som en jättetalang och till och med jämförts med Moritz Seider i vissa stunder. 

Även han kommer att bidra med sitt starka tvåvägsspel och fysik. Den tyska backuppsättningen ser också relativt vass ut även om den mest innehåller fysiska och starka pjäser och inte så vidare mycket i offensiv väg.

Forwards: 
På forwardsidan hade laget ifjol en väldigt stark uppsättning med spelare så som Tim Stützle och John Peterka. Den förstnämnda är numera helt ordinarie i Ottawa och den andra har valt att tacka nej till turneringen för spel i AHL. Det har även Lukas Reichel gjort att samma anledning. Det klart att det är ytterst tunga avbräck som hade behövts i den tyska truppen för att på allvar kunna utmana om medaljer.

Men ändå finns det kvalitet i årets forwardsbesättning som kanske måste ses som lite underskattad. Nyckelspelaren här blir centern Florian Elias som nu går in i kaptensrollen efter en stark turnering fjol nio poäng(4+5) på fem matcher ifjol. Elias har under den här säsongen varit mer eller mindre ordinarie i den tyska högstaligan DEL där han mäktat med fyra poäng på 21 matcher för Adler Mannheim. 

Vid sidan av Elias i forwardsbesättningen finns Jakub Borzecki, Joshua Samanski, Markus Schweiger, och Justin Volek med ifrån ifjol. Framför allt blir det nog Samanski som kommer att få ta ett stort ansvar offensivt med sin kapacitet. 

I sin helhet finns det som sagt spets och kvalitet i denna besättning. Men den är inte alls på samma nivå som ifjol. 



Florian Elias blir Tyskland största nyckelspelare i offensiv väg. 

Så går det: 
Detta tyska lag kommer inte att bli någon slagpåse med bra kvalitet på både målvakts och backsidan. Men mera spetsspelare hade behövts för att de ska kunna vara med och fajtas om medaljer. Det blir kvartsfinal men väl där kommer det ta stopp. Dock ska inte det här laget underskattas. 

Betyg:
Målvakter: 2,5 
Backar: 2,5 
Forwards: 2
Totalt betyg: 7+ 

 

Tjeckien: 

Bakgrund: 
Trots flera bra truppupplagor under de senaste åren har Tjeckien inte lyckats kunnat utmana på allvar under de senaste åren i JVM-sammanhang. Senast nationen tog medalj var 2006 och under de tre senaste åren har de inte lyckats ta sig förbi kvartsfinalerna. Ifjol blev det respass i kvartsfinalen mot Kanada efter ett relativt svagt gruppspel. Årets trupp kan nog komma att störa en och en annan nation, men någon topplacering blir det inte. 

Målvakter:

Målvaktssidan kunde ha varit ruskigt stark för Tjeckien om Nick Malick hade kunnat ansluta till mästerskapet. Men så blev det inte då han fortsatt blir kvar i klubblaget i den finska ligan där han har imponerat. Istället får tjeckerna förlita sig på Jan Bednar som till vardags spelar i den kanadensiska juniorligan QMJHL.

Där har han svarat för en helt okej säsong såhär långt med en räddningsprocent på omkring 90%. Bednar var med redan ifjol som tredjemålvakt och han ses som en atletisk målvakt som ofta kan bidra med spektakulära räddningar. Vid sidan av honom finns Jakub Malék och Daniel Kral som båda huserar i den tjeckiska andraligan. 

Målvaktssidan är därmed på pappret på helt okej, men det är långt ifrån någon direkt toppklass. 

Backar: 
Försvarssidan är kanske Tjeckiens absolut främsta styrka i denna truppupplaga. Här kommer 18-årige David Jiricek vara en talang att hålla ett extra öga på. Han har under säsongen varit helt ordinarie i den tjeckiska högstaligan och spås kunna gå i förstarundan i sommarens draft, kanske rentav topp tio.

Han besitter stor skicklighet i sitt spel med pucken och sitt sätt att kunna läsa spelet. En annan kvalitativ back I denna trupp är Columbus-draftade Stanislav Svozil som redan ifjol visade framfötterna vid förra årets mästerskap. Sedan får man heller inte glömma bort Michael Krutil som de senaste två säsongerna har spelat AHL-hockey för Chicagos organisationslag Rockford. 

Backsidan ser därmed riktigt stark ut med en bra mix mellan spelskicklighet, fysik och puckbehandling. Det blir nog motorn för detta lag.


Stanislav Svozil spelade med NHL-klubben Columbus under försäsongen och ses nu som en nyckelback till JVM för Tjeckien. 

Forwards: 
Offensivt ser det inte lika spetsigt ut som på backsidan, även om det fortsatt finns kapacitet. Mycket i offensiv väg kommer att handla om Jan Mysak och Pavel Novak. De båda spelar i de kanadensiska juniorligorna OHL respektive WHL där de har varit produktiva poängspelare.

Mysak har tidigare också testat på seniorhockey med 22 matcher ifjol med Laval Rocket i AHL. De båda besitter riktigt vass skottförmåga och spelintelligens och kompletterar varandra väldigt bra med sin kemi tillsammans. Annars är forwardsidan något tunn med spelare som mestadels spelar till vardags i de kanadensiska juniorligorna.

Det saknas lite för många spetsspelare där tjeckerna helt enkelt får förlita sig mycket på sin förstakedja i detta mästerskapet. 

Så går det: 
Det här laget kan absolut bli svårslaget med en målvaktssida och framförallt backsida som kan utmana på toppnivån. Men på forwardsidan ser det alldeles för tungt ut där spetsegenskaperna till mångt och mycket lyser med sin frånvaro. Det blir nog ytterligare ett år där man fastnar i kvartsfinal-träsket. 

Betyg: 
Målvakter: 2,5+ 
Backar: 3+ 
Forwards: 2+ 
Totalt betyg: 7,5+ 

 

Kanada: 

Bakgrund: 
Ifjol tog det stopp i finalen mot USA trots att kanadensarna var stora förhandsfavoriter inför finalen. Nu hoppas lönnlöven kunna ta revansch på hemmaplan inför förhoppningsvis publik i Edmonton. Årets trupp kommer absolut att kunna utmana även om den offensiva spetsen inte är riktigt i den kapaciteten likt ifjol med någon större fixstjärna. 

Målvakter: 
Vid silvret ifjol svarade Devon Levi för en jätteturnering när han fullkomligt spikade igen det kanadensiska målet fram tills i finalen. Han finns numera inte tillgänglig utan istället kommer troligen Dylan Garand bli förstavalet. Garand fanns med i truppen redan ifjol som andramålvakt.

Han har varit en av de allra främsta målvakterna i den kanadensiska juniorligan WHL med en räddningsprocent på runt 93%. Vid sidan av honom så utmanar den 18-årige stortalangen Sebastian Cossa som draftades av Detroit redan i förstarundan tidigare i somras. Här lär nog den kanadensiska lagledningen kunna alternera efter dagsform med två väldigt starka burväktare att välja på.

Detta är nog mästerskapets främsta målvaktsbesättning i konkurrens med Sveriges. 

Backar: 
Den kanadensiska backsidan är näst intill helt ny jämfört med förra årets truppupplaga. Däremot så återvänder en skicklige försvarskuggen Kaiden Guhle som också får förtroendet som kapten. Till laget ansluter också Owen Power som inte var med vid JVM ifjol, men som fick förtroendet i senior-VM tidigare i våras och som då visade framfötterna.

Han har potentialen att växa ut till att bli en av turneringens allra främsta försvarskuggar efter en imponerande säsong i collegeligan NCAA för sitt University of Michigan. Ett annat intressant namn är Donovan Sebrango som har fått chansen att spela på seniornivå under den här säsongen med Grand Rapids i AHL. 

På det stora hela så kommer kanadensarna med en riktigt stark uppsättning som innehåller både spelskicklighet, finess, fysik och rörlighet. Detta är absolut en backsida som skulle kunna räcka till för att kunna bärga ett guld.

Forwards: 
Offensivt så har kanadensarna verkligen levererat under de senaste åren med spetsspelare på löpande band. Och även i denna trupp så finns det kapacitet i tidigare spelare så som Cole Perfetti som under säsongen testat på spel i NHL med Winnipeg där det hittills har blivit två matcher för 19-åringen.

Annars så består denna forwardsbesättning av spelare som inte har varit med tidigare i JVM-sammanhang och som tidigare har blivit bortgallrade inför fjolårets mästerskap. En sådan spelare är 19-årige Kent Johnson som draftades i förstarundan av Columbus i somras och som har levererat riktigt fina siffror i NCAA.

En annan intressant forwardskugge är 18-årige Mason McTavish som ifjol tog sin skolning i den schweiziska andraligan och som blott 18-åring har fått spela nio matcher för Anaheim i NHL under denna säsongen. 

Sedan får man såklart inte glömma jättetalangen och tillika 16-åringen Connor Bedard som troligen kommer gå som etta eller tvåa i draften 2023. Frågan är dock hur stora avtryck som han kan komma att sätta som blott 16-åring? 

Sammanfattningsvis så finns det verkligen talang och spetskapacitet i denna forwardsuppsättning även om kanske den där riktiga fixstjärnan saknas. Djupet är kanadensarnas absolut största styrka, men frågan är om spetsen räcker till? 


18-årige Mason McTavish har redan hunnit med att spela nio NHL-matcher för Anaheim och har noterats för två mål. 

Så går det: 
Det finns nog en hel del revanschlust efter fjolårets finalförlust som nog sved rejält för lönnlöven. Nu har man återigen en trupp som absolut kommer att vara med och fajtas om medaljerna. Och får man ihop den kollektiva produktionen i offensiven så kan det rentav räcka ända fram till ett guld.

Detta då målvaktssidan och backsidan håller absolut toppklass. Lägg därtill en förhoppningsvis fullsatt arena i Edmonton som kan komma att bära fram detta laget mot framgångar, ja då blir detta laget absolut livsfarligt. 

Betyg:
Målvakter: 4,5+ 
Backar: 4,5+ 
Forwards: 4+ 
Totalt betyg: 13+ 


Sammanställning av plusbetyg: 
1: Kanada 13+
2: USA 11,5+
3: Finland 11+
4: Sverige  10,5+
5: Ryssland  10,5+
6: Slovakien 7,5+
7: Tjeckien 7,5+
8: Tyskland 7+
9: Schweiz 5+
10: Österrike  4+

 














 




 

Andreas Lundskog2021-12-23 13:00:00
Author

Fler artiklar om JVM 2022