Lagbanner
Första och sista invasionen av NKT Arena !?

Första och sista invasionen av NKT Arena !?

 
Karlskrona HKs resa mot eliten i början av 00-talet är kanske något av de häftigaste jag upplevt som supporter. Jag flyttade till Karlskrona från Nybro 2006 för att börja gymnasiet här då min familj har sina rötter här. 

I grunden är jag en Hv71 supporter men genom att jag bodde och växte upp i Nybro så höll jag och följde dem, året jag flyttade ner hit skulle Nybro göra sin bästa säsong någonsin i hockeyallsvenskan och Karlskrona skulle inleda sin första säsong i div 2. 

Jag är och har alltid varit en hockeyidiot älskar sporten så att börja gå på Karlskronas matcher var självklart då livehockey är det bästa som finns, men oj oj oj vad jag inte var förberedd på det som väntade mig. Hade ändå följt Nybro Vikings resa från div 1 till allsvenskan men när jag satt där i Karlskrona i div 2 så kändes precis som när jag åkte upp till Jönköping för att se Hv71.

Vodafone Arena var smockad med folk, introt höll elitnivå men framför allt laget på isen flög fram med en offensivt präglad hockey som förstärktes av publiken, det är bara att erkänna jag var fast för livet. 

2007 tar jag kontakt med Pierre Löfgren via KHKs forum och står sedan på NNÖ (klackläktaren) ända upp till SHL. 

Jag var helt hänförd av allt KHK gjorde, arenan drog en publik som normalt inte finns på div 2 nivå och visst det kanske inte KHK hade jättemycket med att göra med bygget av den men hur de förvaltade hypen är otroligt genom alla år.

Kan vara fel ute på något år nu så rätta mig gärna:
i div2 hade KHK en egen rocksång, man hade nationalsång och liveuppträdande i arenan, man hade något avtal med Disney nått år så det alltid stod en Disney monter i arenan, man började värva spelare som var “för” bra för nivån, Larry Pilut, Anders Åkesson, Jimmie Svensson, Daniel Brasar, 

Med internets fortsatta utveckling så började Karlskrona HK göra egna tv-inslag tidigt, det var ständiga införintervjuer, uppföljningar, eller rena bus som hela tiden såg till att höja intresset eller i alla fall behålla det på den höga nivån. 

Div1 åren kommer och Karlskrona landsätter sin elitsatsning kommer inte ihåg om det var elit 2012? Rätta mig gärna, Man fortsätter med sin arbete utanför isen med sina tv inslag. 

Micke “Homer” Nilsson etablerar Karlskrona på div 1 nivå och nu plockar man in stjärntränaren Tomas Kempe som dels tagit upp Skövde till Allsvenskan men som efter det hade både Växjö Lakers och Leksand på meritlistan, för att bygga ännu mer hype så tog man in stjärna på stjärna för att nå eliten dels med hjälp av så kallade powerteam men i grunden starka ordinarie sponsorer. 

Mikael Aaro, Timo Leinonen, Bates Battaglia, Alex Brooks, Tomi Pöllänen, Christian Magnusson kom ner från en högre nivå genom åren för att dels stärka laget men också för att bygga hype på det sen så värvade man konstant div1 bästa spelare genom åren Emil Larsson, Patrik Ruiz, Jocke Olsson, Victor Ringberg, Jonny Ågren/Andreas Elofsson med flera. 

Känslan av att det var häftigt att gå på ishockey här i Karlskrona var ständigt närvarande, men blev helt beroende och man blev hela tiden pumpad med injektioner som gjorde att man aldrig tappade inintresset MEN nu börjar de brista lite fogarna.

För nu under div1 så började rykten gå om Karlskronas ekonomi att man har svårt att få den att gå ihop, att ekonomin hela tiden räddas av att Karlskrona gick till det där playoffet eller till den där kvalserien. Men det kom ingen domedag och då var jag ung och naiv trodde stenhårt på att det var bara var rykten men idag hade jag tänkt ingen rök utan eld. 

Karlskrona tar steget upp till hockeyallsvenskan och det är nu nedgången för hypen börjar även om det inte skulle märkas på många år. Ungefär 2 månader in på sin andra säsong i Hockeyallsvenskan så får Mats Johansson då klubbchef oväntat sparken av KHKs styrelse. 

Snabbt kommer det fram att Karlskrona har ett rejält ekonomiskt underskott och en tvåårig kamp börjar för att rädda klubben där man får fordringsägare att skriva av skulder och så vidare. 

Rent sportsligt så fortsätter Karlskrona gå som tåget, År 2 har Janne Karlsson hand om laget och Jordan Smotherman och Jesper Jensen leder ett otroligt offensivt KHK på isen, man når sitt första playoff och resten kan ni, år 3 Pelle Hånberg, ekonomiska krisen fortsätter = SHL spel. 

SHL åren har nog alla så nära till hands så de nämner vi bara övergripande men om den första ekonomiska kriser var skapad helt på egen hand så börjar nu den långa misshandeln av klubben från SHL och framför allt svenska hockeyförbundets sida, Arenakrav tvingar Karlskrona HK + kommunen till att bygga om ABB arena för 70 miljoner. 

Det gör att Karlskrona HK får en förhöjd hyra på grund av detta, Karlskronas ekonomi från förra krisen är ju inte balans för 5 öre så nu när man måste bygga organisationen för SHL,  så hänger man inte med och krisen eskalerar snabbt igen. 

Efter 3 säsonger åker man ut SHL sen 2 säsonger senare blir man tvångsnedflyttade till div1 på grund av ekonomin. 

Idag är Karlskrona HKs hockeyettan verklighet en helt annan än vad den var förra gången, dels har världen gått igenom sin största kris sedan andra världskriget med covid-19 pandemin följt av den ekonomiska krisen i världen. 

Karlskrona snittar idag 1500 personer på sina hemmamatcher mot 2500 till 3000 förra gången i hockeyettan, är detta då  medgångssupportrar? Nej för kollar vi på antalet prenumeranter på hockeyettans liveservice som sänder Karlskronas matcher så ligger Karlskrona i topp, det är otroligt många som följer KHK men som inte tar sig till arenan. 

Varför då? Absolut ekonomiska krisen och pandemin har sin del men jag tror mer på Karlskronas bråkiga historia, ryktena om Karlskrona HKs ekonomi har pågått sen man tog steget upp till Hockeyallsvenskan förra gången sen har år efter år präglats av dålig ekonomi lika mycket som sportsliga framgångar och de tror jag har påverkat. 

Kollar vi på klubben idag så är ekonomin i balans med 5 miljoner i eget kapital, Alexander Bergström, Filip Cruseman samt Michael Sundlöv har kommit in som är för stora namn för nivån men i övrigt är det ingenting som bygger hype runt ishockeyn i Karlskrona idag som lockar marginal publiken. 

Tyvärr är jag pessimist så jag tror inte att det räcker med sportsliga framgångar enbart för att få tillbaka publiken till hallen om allting annat är som det är idag, jag kan förstå om organisationen runt Karlskrona HK idag är slutkörda och känner att de är i hamn efter flera års kämpande med ekonomin men tyvärr är det precis nu det börjar att behöva bygga upp förtroendet till staden igen. 

De 1500 som alltid går nu kommer nog alltid att göra det oavsett nivå eller vad som händer men de övriga 1500 kommer de krävas arbete med, absolut allettan och ev en kvalserie kan säkert fungera som dragplåster i enstaka matcher men nu krävs ett långtgående arbete för att börja bygga hype igen. 

För att få folk att vilja komma till arenan, att skapa den där känslan att går jag inte idag så missar jag något. Jag hatar ordet det var bättre förr för det är sällan så men Karlskrona behöver backa tillbaka och kolla på vad man gjorde då för att se vad man kan uppfinna idag genom det. 

KHK behöver nu helst igår hitta medarbetare som är villiga att göra det där lilla extra, som brinner för Karlskrona men som samtidigt är idé sprutare. 

Jag vill se en offensiv satsning av klubben nu, Få igång KHKtv igen - hittar man inte folk inom organisationen som vill stå för intervjuerna, sök folk utifrån som vill hjälpa till. Att man ser till att ha ständiga inför och efter intervjuer gör så mycket för det skapar en närhet till laget och den resa man är inne på,  sen efter det på sikt kanske man kan bygga upp saker som KHK countdown, 2 minuter i Karlskronas utvisningsbås osv igen.

Syns mer via era partners - nu var Peter Synnermark  och Karlskrona HK som gjorde den förträffliga reklamen med Fox and Anchor men strålande bra PR för klubben, ut och gör samma sak. Börja synas igen, börja ta plats, bli kaxiga igen. 

Marknadsföringen - den övergripande marknadsföringen av klubben är rent av svag, ut med spelarna på stan på helgerna, låt de stå utanför maxi, kronan, Wachtmeister och dela ut flygblad i matchtröjor, jobba med att de syns på stan när det är match - flaggorna på bussar, se till att att dom hänger uppe på staun inför varje hemmamatch. 

Match Eventet - Här ligger Karlskrona redan långt framme tycker jag, introt håller väldigt bra klass med James Bond tema, pyroteknik vid spelar intåget och nationalsång samt spelarintervjuer i paus (gillas skarpt!) Men vad kan man göra mer? Puckat har öppnat igen superbra men se till att marknadsföra det mer.

Jag förstår att allt detta kostar pengar men framför allt människor tid, spelarna och ledarna idag är inte heltidsproffs förutom Bergström men tycker ändå man kan kräva att de ska göra lite av de jag föreslår ovan. Inom organisationen har man jobbat stenhårt under flera år med att rädda klubben, nu är frågan finns de energi och fantasi för att bygga upp intresset? I så fall pinpointa de personer och börja lyfta dem, i övrigt sök ideell hjälp utifrån. Jag vet inte vilket teknisk utrustning KHK har tillgång till men finns det så borde det finnas några som vill hjälpa till med tv-delen i alla fall. 

 I morgon så möter Karlskrona, Nybro Vikings hemma i NKT Arena och rapporter har gjort gällande att Vikings support ska invadera Karlskrona. Det ryktas just nu om att de ska fylla hela bortastå alltså inte bara den lilla tårtbit man har utan hela den läktaren. 

Detta är en typisk manöver av en klubbs supportrar som lever i en hype till sin klubb, tror alla de flesta minns alla Karlskronas invasioner av Kallinge, Mörrum, Kristianstad

Nu för första gången i klubbens historia kommer man troligen få uppleva detta själva och Karlskronas nya verklighet kommer bli pinsammare och tydligare än någonsin. Jag har inte missat en hemmamatch i år och jag tycker Blackbugs gör ett otroligt bra jobb på läktaren trots de minskade intresset men 1500 i en hall med en klack som är långt ifrån sitt forna jag mot en bortaklack med några enheter innanför västen som fyller hela bortastå? Ja risken för total överkörning på läktaren är enormt stor.

Tyvärr har jag inte sett någon aggressiv mot åtgärd från klubbens sida att motverka det här heller.

Bortaklacken har alltid en fördel mot hemma klackar i alla sporter för på bortais så ställer sig sittplats folket i klacken i stället för att ta sittplatser på bortaplan vilket gör att du får ett tryck och en stämning i klacken du sällan får på hemmaplan, detta brukar kompenseras med att du får med sittplats publiken på hemmaplan så de blir en symbios mellan klacken och övriga publiken som tillsammans trycker tillbaka sången från bortaklacken. 

Men med 1500 personer så kommer det inte räcka på långa vägar det är därför jag verkligen uppmanar styrelsen i Karlskrona HK att verkligen börja satsa på att bygga en hype runt hockeyn igen om ni känner er hemma med ekonomin (alltså panik åtgärderna) För om vi får ett värsta scenario som det kan bli nu så ser det verkligen inte bra ut utifrån,  och det kan inte  motverkas med hur stor spelarbudget ni än har, Blackbugs kan säkert också göra mer men det är ni som måste göra grundjobbet så att ni får folk att läcka sina pengar på er. 

Jag vill avsluta med en uppmaning till er alla, ta er till arenan i morgon. Offra er fredagskväll i NKT Arena! Är du en före detta klack medlem ställ dig i klacken, är du en före detta sittplats säsongare men som bara har telia abonnemang köp en sittplats för imorgon är det så mycket som står på spel, mer  än 3 poäng. Det ser verkligen inte bra ut om en toppkandidat i serien blir totalt överkörda på läktaren i sin egen hall, varför ska spelare välja Karlskrona framför Nybro om detta sker?

Klubben har som sagt ett enormt stort arbete här, och där man behöver vända på varenda sten som finns för att hitta ekonomiska hållbara lösningar men som ändå bygger intresse, men detta är något som måste ske över tid, men nu är det upp till oss supportrar.

Så snälla tar er till hallen, skrik och klappa som aldrig förr ! 

Glöm aldrig !

Det är vi som är KHK - Nu mer än någonsin! 

Christoffer Scharf2022-11-03 16:06:54
Author

Fler artiklar om Karlskrona

Krönika: Hockeydöden fortsätter men när kommer verkliga lösningar?