Krönika: ”Hundraåringen som klev av HA och försvann till himmelriket”

Krönika: ”Hundraåringen som klev av HA och försvann till himmelriket”

Juni , Juli , augusti. Det låter som en sommarplåga med gamla klassiska Gyllene Tider.
Tänker dock inte på låten utan det är faktiskt så länge sedan jag skrev något om SSK. Då var texten en liten hyllning till Linus Videll som valde att flytta till pytte lilla Duved, som ligger strax utanför Åre. Grattis till alla supporters som håller på Östersund. Nu har ni säkrat nytt kontrakt i HA de två närmaste åren.

Sommaren har flytit på utan några större överraskningar. Det bästa nyförvärvet under våren var inte en SSK spelare, utan det var att jag blev morfar till en liten Fred. Självklart så handlade jag SSK prylar till den nyfödda SSK:aren. Man föds till Sportklubbare, helt enkelt.  Pappan till barnbarnet är från Värmland och håller på ett kaffelag, men jag och dottern håller på SSK vilket ger oss majoriteten och bestämmande rätten.

Har under sommaren laddat upp batterierna inför den nya säsongen som stundar. Det har varit tråkigt att läsa om det ekonomiska läget i klubben. Hoppas att man har en handlingsplan hur man kommer i balans och kan klara licensen till nästa säsong. En ny klubbdirektör med nya idéer kanske är det SSK behöver. Den kommersiella chefen blev inte långvarig på sin post. Kommer nya KD anställa en ny sådan eller kliver han in i den rollen själv? SSK är en förening som behöver bli mera professionella mot sina supportrar.  Visst kommer det upp ett par videos som är som gjorda för Bolibompa. Skulle hellre se videos från träningen eller en seriös intervju.
Varför satsade man inte på att visa första isträningen live för dem som inte kunde vara på plats?
Varför får vi inga nya siffror om säsongskort?
Är det bara jag som märker att informationen från SSK ofta varit obefintlig?  Det jag tycker är viktig info kanske inte SSK tycker. Hemsidan är ett exempel på saker som inte fungerar. Den är under all kritik och uppdateras alldeles för sällan.

Hela Hockeysverige är i gungning där kraven på det egna kapitalet är alldeles för höga. Tror det är fyra Division 1 lag som tvingas börja om i lägre divisioner.  Serierna under SHL blöder och slåss för sin existens. Något måste göras och det rätt så snabbt. Tittar man internationellt så har Sverige och tre kronor tappat mark och brukar åka ut redan i en kvartsfinal.  Det får bli i en annan krönika.

Tittar jag på årets SSK;s trupp ser jag en bättre balans. Det finns ingen tydlig första kedja utan man kan ha tre jämn bra kedjor att ställa på pappret. Även fjärde linan kommer att bli ett mera offensivt hot i år. De har onekligen farten med sig.
Hoppas att de nordamerikanska nyförvärven slår väl ut. Emil Georgsson har hittat många fynd förut, så låt oss hoppas att han gjort det igen.

Senast SSK värvade en riktigt bra målvakt slutade det med årets flopp. Kay Whitmore var NHL meriterad målvakt som läckte som ett såll. De var som att ha Zeb Macahan i målet. Alla kanske inte vem han är eller var, då får ni googla. Han var illa fall hjulbent, det kan jag säga.

Frans Touhimaa kommer inte att bli en flopp. Det är jag rätt säker på. Han är alldeles för rutinerad för att falla igenom och floppa. Dessutom så har han en hungrig Oliver Håkansson som med Brattenbergs hjälp kommer att utvecklas under säsongen.

Nicolai Meyer stod högt upp på min önskelista inför säsongen. Han är en spelare som är god för över 50 poäng. Får han igång Dyken så har vi ett vapen som många lag kommer att frukta.

SSK har blivit rena rama finsk kolonin. Det är helt underbart tycker jag som själv är finne. Hoppas bara att flera finnar dyker upp i Scaniarinken framöver. Kanske dags för en ny T-shirt med Perkele slogan. Pitkänen kommer att frälsa oss med sin klubbteknik och speluppfattning. Han har mycket ishockey i sin verktygslåda som vi ännu inte sett.

Konkurrensen om platserna är tuffare än förra året. Då var det många som tog sin plats som given även efter en lite sämre prestation. Hoppas att tränarna lärt sig läxan av fjolåret.
Återkommer i en annan krönika mera detaljerat hur jag ser på laget och vilka som blir poängkungar och vem som blir årets utropstecken. Kommer givetvis även att tippa tabellen.

Jag ser fram emot det blå gula folkhavets pulserade kärlek och förväntningar. Kärleken till kringelstadens lag som kommer och skriker ut sina sånger och ramsor. Jag ser fram emot högljudda burop till alla som står i lagets väg. Det kommer att komma käftsmällar längst vägen.  Ett slumpmål eller stolpträff som medför ett kollektivt suck genom hela arenan och staden med omnejd. Vi återhämtar oss snabbt, efter en snyting för att ta vidare kampen om SHL platsen. Vi är supporters som har utvecklat en immunitet mot framgång de senaste decenniet. Tittar man på historiken genom åren så är Södertälje en hockeystad och har varit ledande inom sporten under stora delar. Hockeyn i Södertälje fyller 100 år 2025. Finns det något bättre sett att fira detta än med ett avancemang.

Jag hälsar Er alla välkommen till säsongen 2024/25
”Hundraåringen som klev av HA och försvann till himmelriket”

"Winning is a habit"






 

Janne Willman2024-08-15 14:19:00

Fler artiklar om Södertälje