Krönika: Så här bör Mårts lagbygge se ut
Pär Mårts och hans stab har presenterat en något suspekt preliminär uttagning inför OS 2014. Hur bör han egentligen formera sitt lagbygge för att få ut max av Tre Kronor?
Man kan säga många saker om Pär Mårts. Många positiva, och många negativa. En av de största bristerna är hur han som förbundskapten bygger ihop ett lag och hur han sedan matchar det laget.
Det ska sägas att Mårts är långt ifrån ensam om det här inom svensk hockey. Allt för många har en tendens till att plocka ihop ett gäng duktiga spelare och hoppas att den individuella skickligheten ger framgång. Det är få som faktiskt lägger energi och tillgångar på att pussla ihop ett slagkraftigt lagbygge bestående av flera olika spelartyper, med olika roller och olika spetskompetenser.
Vi har flera gånger sett hur olika ”Dream Teams” i en mängd olika idrotter har misslyckats.
För Sveriges del gäller det att utnyttja sina tillgångar på ett maximalt sätt. Vi har inte längre någon gyllene generation där Nicklas Lidström, Mats Sundin, Peter Forsberg och en Daniel Alfredsson i sin prime kan bära fram ett hyggligt lag. Vi har inte en hel drös med stjärnor som man tvingas lämna utanför ett OS-lag, likt Kanada, Ryssland eller till och med USA.
Vi har spetskompetens inom svensk hockey, absolut – men ska man nå framgång på den största av scener måste man utnyttja dessa kompetenser fullt ut.
Tre Kronor måste sätta ihop ett lagbygge där de olika komponenterna i sin helhet måste fungera som en väloljad maskin. Den gyllene generationen är som sagt borta.
I OS 2014 innebär det att Tre Kronor måste fördela ut sina resurser i den gamla klassiska uppställningen två offensiva kedjor, en tvåvägskedja med i huvudsakligen defensiva uppgifter och en fjärdekedja. Det gäller, givetvis, också att bygga ihop en backbesättning som är lämpad för lagbygget som helhet. Men också för förutsättningarna som kommer att gälla i Sochi – närmare bestämt stor rink.
---
Det finns flera anmärkningsvärda punkter i dagens 35 man starka trupp.
Vi börjar med en av de mest uppenbara – bristen på framtidsnamn. Varken Jakob Silfverberg, Mika Zibanejad, Adam Larsson eller Jacob Markström finns med. Nu påstår jag inte alls att alla fyra ska med till OS eller ens dagens preliminära trupp. Men när den dagen kommer då Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Henrik Lundqvist, Johan Franzén och tvillingarna Sedin antingen har slutat eller inte håller samma höga nivå som idag… vore det inte rimligt att ge den nya generationen rutin?
Det är en situation vi mycket väl kan hamna inför vid nästa OS. I samma veva som man måste prioritera vad som är bäst för stunden måste man också snegla in i framtiden. Kanske är det mer gynnsamt att släppa fram exempelvis Silfverberg, med en stark NHL-säsong i ryggen, före dussinnamn som Niklas Persson, Joel Lundqvist eller Jimmie Ericsson. Det är tre namn som fyller en enormt viktig funktion under diverse landskampsturneringar som fylls med Elitseriespelare. Men att de över huvud taget ens är med i diskussionerna till en OS-trupp är ett svaghetstecken.
Lotsa in den nya generationen i landslaget samtidigt som de nuvarande stjärnorna är så pass bra som de är.
---
Givetvis är det flera andra namn som i allra högsta grad ska vara aktuella för en OS-trupp, men som saknas i dagens presentation. Tobias Enström hade förvisso skadeproblem under säsongen, men visade gång efter gång hur viktig han är för sitt Winnipeg. 28-åringen har dessutom en skridskoåkning som få backar i dagens trupp kan jämföra sig med. Förstapassen ut ur egen zon håller hög klass och han kan leda ett powerplay.
Enström är som klippt och skuren för att hoppa in i en turnering på stor rink.
Det kan man däremot inte säga om Douglas Murray. Han fick en liten nytändning under sin första tid i Pittsburgh, men ju längre tid som gick – och ju djupare in i slutspelet som Penguins gick – desto mer uppenbart blev det hur bedrövlig hans skridskoåkning har blivit. Murray är långt ifrån den spelaren som charmade det svenska folket under VM och OS för några år sedan.
Men hans fysiska element då? Jo, de finns kvar och skulle eventuellt kunna fylla en funktion i ett svenskt landslag… om det inte vore för att hans övriga delar har försämrats så pass mycket. På stor rink kommer motståndarna att ha lekstuga kring Murray.
Att spelare som Murray, Henrik Tallinder och Erik Gustafsson går före Enström är mycket märkligt. ingen av dem fyller någon större funktion med någon spetskompetens, medan Enströms skridskoåkning och offensiva förmåga vore en väldigt stor tillgång.
När vi ändå är inne på skridskoåkning… var är Viktor Stålberg? Han har en skridskoåkning som tillhör toppskiktet i NHL, eller åtminstone strax där under. Han är en spelartyp som skulle passat in väl i de lägre kedjorna i ett gediget lagbygge.
Ett intressant fall är Alexander Edler. Givetvis ska han vara med i dagens presentation och så länge det finns hopp om att hans avstängning kan reduceras ska han vara med i snacket. Men fastslår IIHF att avstängning ligger kvar även över OS 2014 ska Edler inte vara i närheten av en OS-trupp.
---
Vi ska inte bara gnälla på Mårts & Co. Det är skoj att de ger spelare som Marcus Krüger, Johnny Oduya och Gustav Nyquist uppmärksamhet. Det är tre namn som framför allt har imponerat stort i Stanley Cup-slutspelet, och där både Krüger och Oduya kan fylla en stor funktion i ett OS-lag.
---
Hur formerar man då ett framgångsrikt lag för OS 2014?
Det absolut viktigaste är att maximera Henrik Zetterbergs potential. ”Zäta” ska inte bara ha en renodlad offensiv roll i hopp om att han ska kunna vinna matcher åt oss. Han är en av världens bästa tvåvägsspelare och ska givetvis matchas stenhårt mot motståndarnas bästa spelare – Mårts måste alltså lära sig matchcoachning inför OS.
Det innebär alltså också att man måste sätta ihop rätt spelartyper med honom. ”Zäta” ska inte spela med Loui Eriksson, Johan Franzén eller Daniel Alfredsson, om Alfredsson fortsätter karriären och medverkar i OS.
”Zäta” ska sättas in i en kedja med Gabriel Landeskog och Alex Steen. Det är en kedja som kan stänga ner vilka motståndare som helst – och som dessutom är god för flera mål framåt.
Nicklas Bäckström, Loui Eriksson, Patric Hörnqvist, Johan Franzén och tvillingarna Sedin är spelare som är mest lämpade i topp-6 när man har satt ihop en kedja som ger Zetterberg – svensk hockeys överlägset bästa spelare i dagsläget – bäst förutsättningar.
I en fjärdekedja kan vi sedan få skridskoåkning av högsta klass om Marcus Krüger – en viktig spelare för numerärt underläge – flankeras av Carl Hagelin och Viktor Stålberg.
Som extraforwards fyller Marcus Johansson och Jakob Silfverberg funktioner för lite olika alternativ.
I backbesättningen är fem namn självskrivna – Niklas Kronwall, Erik Karlsson, Oliver Ekman-Larsson, Niklas Hjalmarsson och Jonas Brodin. De står i en klass för sig. Den sista ordinarie platsen bör sedan tillfalla Tobias Enström, Johnny Oduya eller Nicklas Grossmann, kanske beroende på motstånd, men främst beroende på dagsform. Det är en offensivt skicklig skridskoåkare i Enström, en skridskostark tvåvägsback i Oduya eller en defensivspecialist i Grossmann.
Henrik Lundqvist är så självskriven som man bara kan bli mellan stolparna. Jhonas Enroth är en kompetent backup, och vem som får rollen som tredjemålvakt på läktaren är av mindre betydelse. Men nog kunde Jacob Markström eller Robin Lehner skolats in i verksamheten därifrån?
---
Mitt OS-lag ser alltså ut enligt följande:
Eriksson – Bäckström – Hörnqvist
Sedin – Sedin – Franzén
Landeskog – Zetterberg – Steen
Hagelin – Krüger – Stålberg
Johansson, Silfverberg
Kronwall – Karlsson
Ekman-Larsson – Hjalmarsson
Enström – Brodin
Oduya, Grossmann
Lundqvist (Enroth, Markström/Lehner)
---
Det är, som jag ser det, ett lagbygge där kedjorna har olika funktioner och olika spetskvaliteter. Det är två topp-6-kedjor som ska producera poäng, det är en tvåvägskedja som ska matchas stenhårt mot toppmotståndare och det är en fjärdekedja bestående av rollspelare. Backbesättningen har en bra mix av offensivt och defensivt – men framför allt är det en backsättning där skridskoåkningen håller hög klass.
---
Hur ser du på den trupp Mårts & Co presenterade idag? Hur skulle du formera ett lag i OS?