Krönika: Tomt i Globen - arrangörens felsteg
VM-maskoten dansar i trappan, inför ett halvfullt Globen.

Krönika: Tomt i Globen - arrangörens felsteg

7700 personer. Så många såg Tre Kronors VM-premiär mot Norge, förvisso efter att arrangörerna korrigerat den första publiksiffran som annonserades som till och med var under 6 000. Oavsett vilket är det inget annat än ett fiasko och ett bevis på att arrangörernas strategi var ett skämt från allra första början.

Det är svårt att veta i vilken veva man ska börja. Tre Kronor besegrade Norge, och det var både väntat och glädjande. Lika väntat kändes det nästan som att den låga publiksiffran var, eftersom det varit ett jäkla liv kring biljetterna inför den här VM-turneringen. 7 700 personer ska ha sett Tre Kronor besegra Norge på Globen, en arena som tar över 13 000 - en fredag kväll. Med tanke på hur VM skruvats upp inför turneringen, mycket tack vare att så pass många NHL-stjärnor anslutit, är det otroligt tråkigt att så få såg premiären på plats. Trots att vi mötte Norge. Det är landslaget, våra representanter – de som kallas för ”Sveriges folkkäraste lag”. Uppenbarligen inte tillräckligt folkkära, eller mer troligt är vi fans inte tillräckligt rika.

Strax innan nedsläppet på fredagskvällen drog Sportbladet upp rubriken ”Fansen sviker Tre Kronor”, på sin nätupplaga. Så är givetvis inte fallet och även om jag både förstår och respekterar Sportbladets journalistik, så är det att ställa sig på fel sida.

För er som inte känner till historien. Från början gick det enbart att köpa paketpris till turneringen, vilket i sig kanske inte är så fel. Däremot handlar det om till vilket pris man gör det, och även vilka man vill ha på plats.

Enligt SVD:s artikel den 11:e januari i år skulle det kosta 12280 kronor för Anders med ett barn och två barnbarn att gå på Tre Kronor – Norge, och få hyfsade platser i Globen. Då skulle de förvisso få Lettland-Ryssland, Tjeckien-Danmark och Tyskland-Italien på köpet.  Men om man enbart ville ha biljetter till Sveriges match fanns inget annat alternativ.

Generalsekreteraren för VM-arrangemanget i Sverige, Lars G Karlsson, försvarade sig då med att biljetterna i Sverige är lägre än de i Finland – som också arrangerar VM – och sa bland annat följande:
- Det är helt riktigt att de flesta vill se Sverige spela. Så kan det vara. Men VM innehåller många bra matcher, och vill man få ut budskapet att det är så, då är det rätt att paketera biljetterna som vi har gjort.

Man släppte biljetterna lösa senare, fortfarande till ett - i mitt tycke - överpris och framförallt har man redan innan lämnat ut sin ståndpunkt, att man ville pressa de svenska fansen till att även se mötena mellan de mindre attraktiva lagen. Åtminstone var det precis så det kändes när man släppte "paketpriserna" i vintras.  Det bästa sättet att få ut budskapet om att det "är många bra matcher", är väl ändå att låta fansen gå dit och verkligen se det? Inte betala för något man lika väl kan avgöra hemma i TV-soffan. 

Det räcker att vi tittar på premiärdagens publiksiffror för att dra ett konstaterande att strategin har varit fel. Ja, publiksiffran kommer att vara högre när Tre Kronor möter Tjeckien. Givetvis kommer den också vara högre för att det är en helgdag men det kan ju tyckas att det bör finnas någon form av likhet med de finska siffrorna – inte minst eftersom de tydligen också varit dyrare. 

11:15 USA – Frankrike (Helsingfors): 8402
12:15 Tyskland – Italien (Stockholm): 1033
15:15 Kanada – Slovakien (Helsingfors): 6400
16:15 Tjeckien – Danmark (Stockholm): 1610
19:15 Vitryssland – Finland (Helsingfors): 12354
20:15 Sverige – Norge (Stockholm): 7770

Jag kan köpa att inte så många går på Tyskland – Italien, men att det är 7000 fler finnar och ser på USA – Frankrike än svenskar på Tjeckien – Danmark i Globen, när matchen i Helsingfors dessutom är fyra timmar tidigare på dagen, låter ofattbart.

Att Finland har ett fullsatt Hartwall Arean när de möter Vitryssland och Tre Kronor har halva Globen tom i sin premiär, är också högst anmärkningsvärt. Det finns så klart andra möjliga anledningar än att det handlar om priser och strategier – exempelvis att finnarna gillar hockeyn mer.

Men den sanna anledningen i mina ögon är att man till en början valde en väg som gick helt emot vad de svenska hockeyentusiasterna förväntade sig, och tappade då också allt förtroende hos de som tänkt köpa biljetter från början.

Nu hoppas jag på en helomvändning, att turneringen lever upp till de förväntningar och den bevakning som byggts upp inför turneringen.  

Andreas Holmandyholm2012-05-04 23:25:00
Author

Fler artiklar om Tre Kronor