SvenskaFans.com presenterar: Luleå
Luleå inledde förra säsongen på ett lysande sätt, men efter en djup formsvacka i december var man länge inblandade i streckstriden. Norrbottningarna lyckades dock till sist ta sig samman och mobilisera tillräckligt med kraft för att säkra en plats i föreningens elfte raka slutspel. Målsättningen är att förlänga slutspelssviten den här säsongen, något som lär bli väldigt tufft med tanke på Luleås tunna trupp.
Efter en galen säsong - där man som Luleå-supporter kastades mellan hopp och förtvivlan - är vi äntligen tillbaka i verkligheten igen, men det är inte mycket som är sig likt i LHF inför den här säsongen. Luleå har bytt klubbdirektör och skaffat sig en tjeckisk tränare med erfarenheter från NHL och med både VM- och OS-guld på meritlistan. Dessutom har de båda trotjänarna Roger Åkerström och Tomas Berglund tackat för sig efter 18 respektive 17 säsonger i Luleå-tröjan.
Luleå har gjort en mycket intressant värvning i den karismatiske skåningen, Hans Chrunak, som tar över som ny klubbdirektör efter Johan Strömwall. Chrunak är mest känd från sin tid som förbundskapten för det framgångsrika svenska simlandslaget mellan 1991-2000.
Men mest spännande känns Luleås nya tretränarsystem där Slavomir Lener kommer att ha huvudansvaret. Tanken är att man ska spela en tjeckinspirerad ishockey med ett tätt försvarsspel och snabba spelvändningar. Till sin hjälp kommer han att ha Jens Hellgren och Roger Rönnberg som har coachat föreningens talangfulla J18- och J20-lag de senaste säsongerna.
Dessutom skippar man den traditionella svenska strategin med fyra jämna kedjor för att alla spelarna ska få tydligare arbetsuppgifter ute på isen.
– Vi kommer att ha en första- och andrakedja som ska vara de som gör poäng. Sedan ska vi ha en juniorkedja och en checkingline. Det blir oftast den kedjan som kommer att spela mot motståndarnas bästa enheter, så deras insatser blir minst lika viktiga för laget, säger Slavomir Lener.
Spelartruppen bygger på en intressant mix av en handfull högklassiga spelare och bredden utgörs av talangfulla ungdomar som är på väg uppåt i sina hockeykarriärer. Är detta rätt melodi för Luleå som tidigare har saknat det där lilla extra som det så ofta talas om? I spelare som Jonas Nordquist, Mikael Renberg, Jaroslav Obsut, Lubos Bartecko och Vladimir Machulda har man i alla fall matchvinnarna som kan avgöra jämna matcher. Luleås problem är att man inte har råd att mönstra en tillräckligt bred trupp, istället sätter man sitt hopp till att några av föreningens talangfulla juniorer ska kliva fram och visa framfötterna. Det är givetvis en liten chansning att satsa på en hel juniorkedja, men det känns ändå uppfriskande att man vågar ge sina talanger chansen att visa vad de går för i hetluften. Två av juniorerna som har imponerat mest på försäsongen är de båda 18-åringarna Robin Lindqvist och Magnus Isaksson.
Utöver tidigare nämnda Roger Åkerström och Tomas Berglund har Luleå tappat sina två bästa poängplockare från fjolårssäsongen i Per Ledin, som har skrev på för Färjestad, och Jonas Rönnqvist som har tvingats att lägga av med ishockeyn på grund av en allvarlig korsbandsskada som han drabbades av i den andra kvartsfinalmatchen mot Frölunda i våras.
Tuukka Mäntylä, som aldrig riktigt lyckades få ut all sin potential i Luleå, har flyttat hem till Tampere för att spela med moderklubben Tappara. Luleå valde att bryta kontraktet med Kristian Antila och att låna ut Gusten Törnqvist till Almtuna i Hockeyallsvenskan. Inte heller Johan Tellström eller Linus Fagemo erbjöds någon fortsättning i föreningen.
Bland nyförvärven är det framförallt den slovakiske landslagsspelaren Lubos Bartecko och den tjeckiske skyttekungen Vladimir Machulda som utmärker sig. Luleås värvarbas, Hans Norberg, har värvat klokt under sommaren och förstärkt lagets defensiv med den tjeckiske backbjässen Pavel Skrbek och den finske landslagsmannen Pekka Saravo. Man har dessutom förstärkt truppen med målvakten Tero Leinonen och grovjobbaren Ragnar Karlsson.
Noterbart är att Luleå fortfarande inte har gjort klart med den toppklasscenter som man har för avsikt att förstärka truppen med. Enligt insiderapporterna sägs denna dock bli klar inom kort och han väntas förstärka truppen den 7 oktober.
Så här ser Luleå Hockeys trupp ut i dagsläget:
Målvakter: Tero Leinonen och David Rautio.
Backar: Jaroslav Obsut, Pekka Saravo, Pavel Skrbek, Johan Fransson, Jan Sandström, Erik Lindberg, Per Savilahti-Nagander, Jonas Johansson och Marcus Nyberg.
Forwards: Mikael Renberg, Jonas Nordquist, Thomas Koch, Karl Fabricius, Vladimir Machulda, Emil Lundberg, Lubos Bartecko, Ragnar Karlsson, Fredrik Hynning, Robin Lindqvist, Magnus Isaksson, Johan Harju, Viktor Lindgren, Linus Omark och Tomas Wallgren.
Träningsmatcher
05-08-10 Luleå - Oulun Kärpät 1-6
05-08-14 Skellefteå – Luleå 3-2
05-08-18 Luleå – Oulun Kärpät 5-3
05-08-19 Luleå – Dynamo Moskva 4-3 (st)
05-08-20 IFK Helsingfors – Luleå 3-4 (st)
05-08-31 Luleå – Skellefteå 3-3
05-09-03 Vasa-Sport – Luleå 3-5
05-09-08 Luleå – Skellefteå 5-1
05-09-10 Luleå – Modo 1-3
05-09-16 Djurgården – Luleå 3-4
05-09-18 AIK – Luleå 1-8
05-09-20 Brynäs – Luleå 3-2 (sd)
Det här talar för Luleå
Hemmaspelet
Luleå är av tradition starka på hemmaplan. Säsongen 1999/2000 slog man det dåvarande elitserierekordet när man vann 23 hemmamatcher i följd. Med ett gott stöd från ståplatspubliken i ryggen vågar Luleå spela en aggressiv och fartfylld hockey där man sätter hård press på sina motståndare direkt från första nedsläpp. Gästande lags tränare talar ofta med respekt om att det gäller att vara beredda på en hård anstormning i inledningen av matcherna uppe i Luleå.
Matchvinnarna
Anledningen till att Luleå inte har lyckats ta sig längre än till kvartsfinal de fyra senaste säsongerna är att man helt enkelt inte har haft nog många matchvinnare som kan avgöra de täta slutspelsmatcherna. Men inför den här säsongen är läget annorlunda, i spelare som Jaroslav Obsut, Jonas Nordquist, Mikael Renberg, Thomas Koch, och nyförvärven Lubos Bartecko och Vladimir Machulda har Luleå matchvinnarna som kan vara tungan på vågen i de jämna matcherna.
Backuppsättningen
En mix av högkvalitativa spelare och några talangfulla ungdomar gör att Luleås backuppsättning ser starkare och mer intressant ut än på många år. Luleås backuppsättning är inte särskilt bred om man ser till antalet spelare med elitserieerfarenhet, men i Pavel Skrbek, Pekka Saravo och Jaroslav Obsut har man tre backar av toppklass. Bredden utgörs av de talangfulla backarna Johan Fransson, Erik Lindberg och Per Savilahti-Nagander. Jan Sandström var mycket nära en plats i landslaget för två säsonger sedan, men efter ett mellanår i fjol är det upp till bevis för hans del.
Det här talar emot Luleå
Bortaspelet
Luleå är lika dåliga på bortaplan som man är bra på hemmaplan. Förra säsongen lyckades man endast gå segrande ur sex av 25 bortamatcher och det är givetvis alldeles för dåligt. En stor anledning till att Luleå inte lyckats få bortaspelet att stämma är att man lätt blir passiva och inte är lika aggressiva i sin spelstil som man är på hemmais. Lyckas Slavomir Lener få fart på Luleås bortaspel genom sin tjeckinspirerade spelstil med ett tätt försvarsspel och snabba kontringar? Om Luleå vill undvika att bli indragna i streckdramatiken måste man hyfsa till sin bortastatistik rejält i vinter.
Skadorna
Frågan är om något annat elitserielag har haft lika stora problem med skador som Luleå har haft under 2000-talet? Totalt har tio spelare tvingats att lägga skridskorna på hyllan. Det är med andra ord fullt förståeligt att Luleå-supportrarna oroar sig för att lagets två mest skadebenägna spelare, Mikael Renberg och Pavel Skrbek, ska gå samma öde till mötes. Kan Luleå undvika Kvalserien om man tvingas undvara två av sina absolut viktigaste spelare? Tveksamt.
Målvaktsparet
Luleå har varit bortskämda med bra målvaktsspel det senaste årtiondet, men varken Gusten Törnqvist eller Kristian Antila lyckades föra den goda målvaktstraditionen vidare efter Daniel Henriksson. Inför den här säsongen Luleå valt att bryta kontraktet med Antila och att låna ut Törnqvist till Almtuna. Ersätter gör Tero Leinonen, som hämtats från Mora, och talangfulle David Rautio som imponerade i Luleås J20-lag förra säsongen. Leinonen/Rautio är ett bättre målvaktspar än Antila/Törnqvist, men på pappret känns Luleås målvaktspar som ett av de minst namnkunniga i Elitserien. Om Tero Leinonen håller lika hög klass som under den första halvan av fjolårssäsongen i Mora så behöver Luleå inte oroa sig.
Spelarprofiler 2005/2006
Lagkaptenen
Efter en skadefylld inledning förra säsongen tog Mikael Renberg beslutet att ta en timeout från hockeyn och läka den lårmuskelskada som han hade dragits med under en lång tid. Förhandsrapporterna är positiva, ett halvårs vila och en tuff uppbyggnadsträning ser ut att ha varit exakt vad ångloket från Piteå behövde. Skridskoåkningen har sett explosivare ut än på flera år och om han bara får vara skadefri kommer han, med sin spelstil, rutin och sitt stora hjärta att betyda otroligt mycket för Luleå Hockey i vinter.
Målskytten
Många rynkade säkerligen på näsan då Luleå i somras offentliggjorde värvningen av Vladimir Machulda – en 34-årig tjeck som hämtats från Norge. Men Machulda - som gjorde 57 poäng för det finska bottenlaget SaiPa Lappeenranta 2000/01 och vann guldhjälmen säsongen därefter - har imponerat på försäsongen med nio mål på tolv matcher och kan mycket väl vara målskytten som Luleå har saknat de senaste åren.
Liraren
Thomas Koch handplockades av Luleå Hockey från Klagenfurt inför förra säsongen – efter varma rekommendationer från tidigare lagkamraterna Johan Strömwall och Stefan ”Skuggan” Nilsson. I början hade Koch vissa problem med att anpassa sig till det svenska spelsystemet och det höga tempot, men då han placerades i samma kedja som Karl Fabricius och Fredrik Hynning lossnade det för den vindsnabbe teknikern. Förra säsongen blev det totalt 17 poäng från den 22-årige österrikarens klubba. Jag blir inte ett dugg överraskad om han dubblerar den poängskörden i vinter.
Kommentar
Luleå har inte haft det lätt under 2000-talet, efter att nästan ha gått i konkurs efter SM-guldet 1996 så tvingades man gå igenom ett ekonomiskt stålbad. Dessutom har man haft enorma skadeproblem och tvingats att genomföra en stor generationsväxling och slussa in ett stort antal unga talanger på kort tid. Förutsättningarna kunde ha varit betydligt bättre för Norrbottens hockeystolthet, men med en stor portion "jävlaranamma" har man lyckats med bedriften att ta sig till slutspel elva säsonger i följd.
Men inför den här säsongen är läget lite annorlunda än jämfört med tidigare år. Ekonomin är sanerad och värvarbasen Hans Norberg har fått en utökad lönebudget att röra sig med. Detta i kombination med värvningarna av Hans Chrunak och Slavomir Lener gör att tongångarna i Luleå är positivare än på länge.
När det gäller truppen har man ju sagt att man ska satsa på två offensiva kedjor, en checkingline och en juniorkedja som ska avlasta de övriga formationerna. Grundtanken är att öppna för snabba kontringar genom en tjeckinspirerad defensiv där centern har en defensiv roll i spelet, men i offensiven är det kanadensisk ishockey och raka vägen mot mål som gäller för Luleås del.
– Det här är ett lag med bra skridskoåkare och spelare med stort hjärta. Det ska vi bygga vidare på. Det är grunden. Sedan försöker vi föra in lite bitar av NHL-hockeyn och den tjeckiska hockeyn i lagets sätt att spela, säger Slavomir Lener.
Målvaktsduon Leinonen/Rautio är kanske inte Elitseriens starkaste på pappret, men båda två har imponerat på försäsongen och det ska sannerligen bli intressant att se om Tero Leinonen klarar av att hålla lika hög klass som han gjorde under den första halvan av fjolårets säsong. David Rautio är en av landets största målvaktstalanger och han har imponerat i Luleås J20-lag och även gjort bra ifrån sig i J20-landslaget.
Backuppsättningen är något tunn, men den ser intressantare ut än på länge. Johan Fransson, Erik Lindberg och Per Savilahti-Nagander har alla potentialen som krävs för att bli riktigt bra på sikt och någon av dem måste slå igenom på allvar den här säsongen. Kommer Johan Fransson och Jan Sandström att ta revansch efter en tung fjolårssäsong? Pavel Skrbek och Pekka Saravo kommer med sin tyngd att bli viktiga pjäser i det defensiva arbetet medan Jaroslav Obsut är en viktig kugge i Luleås powerplay.
Luleå har en riktigt vass förstakedja i Machulda–Nordquist–Renberg och trion med Fabricius–Koch–Bartecko ser oerhört intressant ut på för hand. Frågan är var man kommer att placera centern som väntas förstärka truppen i oktober? Det ska bli spännande att se om Vladimir Machulda kommer att fortsätta målproduktionen i samma stil som under försäsongen. Lubos Bartecko har tränat och spelat tillsammans med moderklubben Poprad under försäsongen på grund av skattetekniska orsaker och det är svårt att veta vilken form han befinner sig i, men förhandsrapporterna från Slovakien är positiva. Vidare tror jag att Thomas Koch och Karl Fabricius kan komma att få sina definitiva genombrott den här vintern. Luleås kanske bästa spelare förra säsongen var Jonas Nordquist och frågan är hur länge Luleå kommer att få ha kvar honom om han fortsätter att utvecklas i lika hög takt som tidigare. Mikael Renberg har sett stark ut på försäsongen och har svarat för nio poäng på sju matcher och det är oerhört viktigt för Luleås del att han får vara skadefri i vinter. Utan honom i truppen ser forwardsuppsättningen genast betydligt svagare ut. Emil Lundberg är en ganska anonym spelare, men han är duktig i defensiven och kommer att passa bra in i rollen som defensiv center i Luleås nya spelsystem. Många klagade på värvningen av Ragnar Karlsson, men han har inte gjort bort sig under försäsongen och även om han inte kommer att vara en av de mest framstående spelarna så fyller han en viktig funktion som grovjobbare. Talangfulle Fredrik Hynning kom till Luleå från AIK inför fjolårssäsongen och var en av de som led mest av NHL-lockouten, för hans del är det upp till bevis som gäller den här vintern. Bredden i forwardsuppsättningen utgörs av juniorer som har plockats upp från J20-laget och av dem bör Johan Harju och Tomas Wallgren vara de som är närmast en plats i A-laget, utöver de tidigare nämnda Robin Lindqvist och Magnus Isaksson.
Noterbart är att medelåldern i Luleås trupp är 23,4 år och att man i vinter kommer att ge sju spelare som är födda 1986 eller senare chansen att få pröva sina vingar i Elitserien.
För historiskt sett bortasvaga Luleås del är det är oerhört viktigt att få en bra start på säsongen då fem av de sex första elitserieomgångarna spelas hemma i Coop Arena. Om man tappar för många poäng i inledningen riskerar man att tidigt dras in i streckstriden och det har Luleå inte råd med då man i november har fem raka matcher på bortais framför sig.
Frölunda, HV71 och Färjestad känns som relativt givna topplag, men därefter ser det desto jämnare ut och det är oerhört svårt att tippa vilken placering Luleå kommer att hamna på då truppen inte är spikad än. Men om man skonas från allvarliga skador och lyckas förstärka truppen med en bra forward är jag övertygad om att man kommer att ta sig till sitt tolfte raka slutspel.