Lagbanner
Tegner: ”Det absolut viktigaste är att spelarna lär sig respektera varandra”
Yelverton Tegner är Luleå Hockeys lagläkare och professor i idrottsmedicin.

Tegner: ”Det absolut viktigaste är att spelarna lär sig respektera varandra”

Elitserien har under dessa 20 omgångar som hittills spelats, skakats av våldsamma tacklingar mot huvudet. Tillföljd av detta har många spelare tvingats till ofrivillig vila, på grund av att hjärnskakning uppstått vid tacklingstillfället.

Yelverton Tegner är Luleå Hockeys lagläkare och professor i idrottsmedicin. Jag tog kontakt med honom för att ställa några frågor angående våldet mot huvudet och höra hans åsikter kring detta.
 
Elitserien har drabbats hårt av hjärnskakningar inledningsvis på säsongen. Bara i Luleås trupp har redan Niclas Wallin, Mattias Persson, Daniel Mannberg, Jonas Berglund och Simon Hjalmarsson fått stå över matcher på grund av hjärnskakning. Då är inte ens halva serien spelad ännu. Har våldet mot huvudet i Elitserien ökat eller är det bara rena tillfälligheter?
 
Jag kan inte svara på den frågan. Jag har inte sett någon statistik på det men det borde gå att få ut från förbundet eller ligan om antalet utvisningar pga. "checking to the head" har ökat eller inte. Liksom många andra tror jag att det har ökat men jag har inga säkra siffror på detta. Vi har tidigare haft tillfälliga ökningar av antalet hjärnskakningar under korta perioder, så jag kan inte säkert svara på din fråga.
 
Vad kan man göra för att försöka få bukt på våldet mot huvudet? Är det en ledarskaps fråga? Brist på respekt från spelarna? Behövs ändring i regelverket? Utbildning i hur man tacklar på ett schyst sätt?
 
Det absolut viktigaste är att spelarna lär sig respektera varandra. Ishockey går ut på att få pucken i mål och förhindra motståndaren från att göra mål. Tacklingar är tillåtna i detta syfte. Idag används tacklingar ofta för att oskadliggöra motståndaren och inte för att hindra honom från att göra mål.
 
 I en av LHF's matcher så undviker Mattias Persson (Luleå Hockey) att ojust tackla en spelare bakifrån och istället tvinga ner honom i hörnet. Han visade respekt; han undvek att skada en motspelare; han undvek 5 min utvisning; han undvek avstängning; han hindrade motståndaren från att göra mål. Vad mer kan man göra? 
 
Reglerna är bra om spelarna lever efter dem. Visst är utbildning bra men det måste starta tidigt.
 
Ledaren är mycket viktig. Jonas (Luleå Hockeys huvudtränare) mycket bra. Jag kan inte minnas att LHF varit orsak till en allvarlig hjärnskakning sedan Jonas tog över. Vi har inte haft någon 5 min utvisning de senaste 2 åren. Vi hade minst utvisningar och trots/tack vare det gick vi till semifinal. 
 
En spelare i HV71 gav LHF 2 hjärnskakningar med 2 armbågstacklingar i fjol i samma match. Det var första gången under mina 37 år som hockeyläkare som jag fick uppleva det. Det visar på mycket dålig respekt!
 
Jag tror att många vet att hjärnskakningar inte är något bra, men kunskapen om vad som egentligen händer i huvudet är nog mer diffus. Kan du kort beskriva vad som sker i huvudet när man åker på en hjärnskakning?
 
Oj. Stor fråga. Ägnade idag (läs 9:e november) en 30 minuters föreläsning om bland annat detta. Lite kortfattat: hjärnceller dör, små blödningar kan uppträda, ämnesomsättningen i hjärnan störs. Det händer mycket!
 
Luleåforwarden Cam Abbott har varit borta från spel en lång tid på grund av upprepade hjärnskakningar. Han är ännu inte kvitt symptomen som häckat honom så länge. Ingen vet nog i dagsläget när han kan vara tillbaka på isen igen. Nu ska vi inte ta upp Abbotts fall mer specifikt. Men generellt. Om en spelare varit borta en lång tid på grund av upprepade hjärnskakningar och tillslut blir friskförklarad. Vad skulle ske med spelaren i fråga, om denne återigen drabbades av en hjärnskakning? Riskerar spelaren att i framtiden, inte kunna leva ett fullt funktionellt liv?
 
Svår men viktig fråga. Om vi läkare friskförklarar en spelare så gör vi det först då vi är övertygade om att han inte har större risk än alla andra på ishockeyrinken. Problemet är när vet vi det?
 
Jag läste någonstans att du ville förbjuda tacklingar i ung ålder. Kan du för dem, som inte läst om detta, förklara varför du inte vill se tacklingar i låga åldrar?
 
Många skäl: Effekt av smällar mot den växande hjärnan vet vi inte; det finns stora risker att låta spelare med stora vikt och längdskillnader spela mot varandra; i kanadensiska undersökningar har man sett mindre skador i de serier där man inte tillåtit tacklingar; då dessa spelare senare mötte spelare som kom från tacklande serier drabbades de inte av mera skador - det lönar sig alltså inte att "träna tacklingar i unga år" som vissa hävdat.
 
Det framkom nyligen att hjärnskakningar kunde leda till depression och att flera så kallade "slagkämpar" tagit sitt liv till följd av detta. Finns det något samband i att våld mot huvudet kan leda till exempelvis självmord?
 
Allt detta kräver mera undersökningar och bara misstanken gör att vi skall vara försiktiga.
 
Ett stort tack till Yelverton Tegner som ställde upp och svarade på frågorna!

David Björnfot2011-11-10 18:54:00
Author

Fler artiklar om Luleå