-
Länge leve Luleå!
Trots nytt poängrekord och slagsmål slutade 30-årsfesten i lite av en besvikelse. Men vi får inte glömma historiska betydelsen av gårdagen, trots strafförlusten.
1984-2014, så länge har Luleå tillhört eliten av svensk ishockey. Vi har fler säsonger i högsta ligan än klassiska lag som AIK, Leksand och Skellefteå. I SHL:s nordligaste klubb har en hockeykultur byggts på arbetarlag (Luleå har ju aldrig varit känt för fin-lir) och tjuriga norrbottningar som vägrar ge upp. Med mängder av profiler som kanske inte varit mest talangfulla, men viljestarka. För det krävs en stark vilja att hänga kvar 30 år utan att behöva kvala. Något vi kan kalla för en "luleåanda".
Vad som sticker ut i Luleås historia att sedan 1984 har Luleå missat slutspelet bara sex gånger. Om klubben skulle anta en slogan för att beskriven envisheten som kommit att bli en del av identiteten skulle mitt förslag vara, "Luleå - Där viljan är störst".
Det är inte lätt att summera så många säsonger i Sveriges högsta liga, men jag gör ett försök.
80-talet, En uppstickare från norra Sverige:
– Luleå är nya i dåvarande elitserien och på sitt tredje år i ligan når klubben sitt första slutspel, där laget tog sig ända till semifinal. Efter att Torbjörn Köhler lämnat efter klivet upp axlade Lars Lindgren kaptensrollen, som han hade i fyra år innan luleåsonen Lars-Gunnar Pettersson återvände hem. L-G var precis vad klubben behövde för att etablera sig som en framtida utmanare om guldet och 1989 blev han första spelaren i klubbens historia att vinna poängligan samt skytteligan.
Under 80-talet anslöt spelare som kom att bli klubbens kulturbärare, som Lars Hurtig, Thomas "Bulan" Berglund", Stefan "Skuggan" Nilsson, Roger Åkerström och Torbjörn Lindberg.
90-talet, Luleå blir en utmanare:
– Luleå satsade vidare för att bli en utmanare om guldet, laget var ett stabilt slutspelslag och skrällde när de 1993 slog ut Djurgården i semifinalen och bröt Djurgårdens visit av fyra raka SM-finaler. Freddy Lindfors som tog Luleå upp 1984 och gjort sporadiska inhopp som tränare under 80-talet, hade återvänt 1991 och tog klubben till sin första SM-final 1993. Laget mötte där Brynäs och tog kommandot med 2-0 i matcher, men gävlelaget vände och tog hem guldet efter tre raka segrar i bäst av fem matcher. "Smurfkedjan" var stora i Brynäs och det räckte inte ha en smurfdödare som Stefan "Gargamel" Jonsson på Luleås backsida då. Året fick Mikael Renberg sitt genombrott och Mika Nieminen vann poängligan följande åren två gånger, innan han återvände hem till Finland.
Freddy Lindfors lämnade klubben och Lars "Osten" Bergström fick för första gången i karriären bli huvudtränare. "Osten" hade, undantaget ett år i Boden, varit assisterande tränare i Luleå ända sedan 1985.
***
Klubben värvade finska landslagsmålvakten Jarmo Myllys och hade äntligen en man på lagets sista utpost som kunde bärga hem titlar. Grabbarna från Piteå, Mattias Öhlund och Tomas Holmström anslöt, samt Jiri Kucera från Tjeckien. L-G hade lämnat över C:et till Stefan Nilsson och luleåsonen skulle leda laget till två raka SM-finaler samt bli Luleås första lagkapten i Tre Kronor vid VM 1997 i Finland.
Luleå hade gjort medvetna värvningar som gjorde laget större, starkare och elakare än andra lag. Luleå tog sin första serieseger 1996 och samma år spelade klubben sin andra SM-final. Finalen mot Frölunda blev den råaste finalen som spelats i svensk ishockey, Sverige hade aldrig tidigare sett så många blåmärken, lika mycket blod och stygn i samma final. Tomas Holmström var lagets bästa målskytt i slutspelet och tog stryk framför målet igenom hela finalen och lagkaptenen Stefan Nilsson poängbästa spelaren i laget.
I fjärde matchen i Frölundaborg tog Luleå ledningen genom Jan Mertzig i spel fem mot tre, givetvis med Holmström parkerad framför mål. Luleå tog ett stryptag på göteborgarna och gjorde snart 2-0 genom trotjänaren Lars Hurtig i powerplay. Roger Åkerström gjorde tredje målet i andra perioden och det kom att bli matchvinnande målet när Frölunda lyckades senare reducera till 3-2. "Bulan" Berglund tog avgörande tekningen i slutsekunderna när Frölunda forcerade hänsynslöst för en kvittering, men Luleå pallade trycket och vann guldet rättvist.
Vid guldet var Johan Strömwall och Lars Modig ensamma kvar från laget som tog sig upp 1984.
***
Efter guldet tappade Luleå många av sina guldspelare, men tog sig ändå till final 1997 där Färjestad blev för tuffa. Klubben var bland få utmanare om guldet under 90-talet som utmanade Djurgårdens och Färjestads dominans i svensk ishockey.
Luleå nådde sin höjdpunkt under 90-talet men hösten 1997 kom baksmällan med besked, klubbens ekonomi var i ruiner och klubbdirektören var tvungen tigga pengar av sponsorer för att undvika konkurs. Ekonomin kunde liknas vid en ansvarslös tonåring som fått ett kreditkort, massor av ansvarslösa inköp utan täckning. Klubben återhämtade sig aldrig riktigt och trädde då in i:
00-talet, De svåra åren:
– Jarmo Myllys flyttade i början på det nya milleniet hem till Finland och klubben saknade en vinnande målvakt. Laget var under det här årtioendet aldrig en riktig utmanare om guldet och åkte ut i sju raka kvartsfinaler.
2005 inledde klubben ett samarbete med Obol Investment som bl a. blev huvudsponsor för svenska basketligan. Bolaget visade sig vara en enorm bluff och 250 miljoner kronor uppges förskingrats från personer och företag i Norrbotten som investerat i Obol. Bl a. hade spelare från Luleå Hockey satsat sina pensioner i bolaget, en tvist inleddes mellan Luleå och hemvändaren Mikael Renberg som krävde klubben skulle ersätta honom för sina förlorade pension. Ärendet lades ned och det slutade i att Renberg skrev på för ärkerivalen Skellefteå i protest.
2008 blev en enda mardrömssäsong för Luleå, laget missade slutspelet för första gången sedan 1994 och var bara två mål från att hamna i kvalserien. Skellefteå tog sig med kapten Renberg till sitt första slutspel sedan klivet upp året före, medan Luleå försökte undvika elfte och sista platsen till kvalserien inför sista omgången. Det stod mellan Luleå och Mora till slut för att undvika kvalet.
Luleå tog en klar seger mot Timrå med 4-2 hemma, men Mora tog sin match mot Linköping till förlängning. Båda lagen stod just då på samma poäng i tabellen och tog masarna extra-poängen borta mot Linköping skulle de skicka ned Luleå till kvalserien. Hela Norrbotten våndades och efter matchen mot Timrå spelades Moras match på jumbotronen för fansen i hemmaarenan i Luleå. Ett segerrop ekade genom länet när Tomas Surovy sköt Linköpings segermål mot Mora efter matchen slutat 6-5 i sudden death. Luleå och Mora slutade på 66 poäng, då fick målskillnaden avgöra och med två mål färre åkte Mora ned till kvalserien. 110 mil norrut firade Luleå och Anders Burström tog sett segervarv med en gul stålmannen-flagga på isen för fansen som stannat kvar. Det mest nervbrytande slutet på en säsong i Luleås historia!
10-talet, Klubben återföds:
– Efter debaclet 2008 tog Peter Jidström och Thor Stöckel över ledningen i Luleå, för första gången särades rollerna mellan ansvaret för det ekonomiska och det sportsliga åt. Jidström och Stöckel såg snabbt till att värva förre guldtränaren Lars ”Osten” Bergström som sportchef för att sätta nya lag som kunde utmana på isen, medan Jidström med lång erfarenhet från näringslivet skötte ekonomin.
Luleå tog ny fart när klubben värvade demontränaren Jonas Rönnqvist (tidigare en center i klubben), som införde ett nytt spelsystem med ett fartfyllt spel åt båda hållen. Under sin första säsong som huvudtränare tog Rönnqvist över i princip samma lag som tidigare varit nära att kvala, samma lag tog ”Rönken” till sin första semifinal på tio år. Succén fortsatte med första seriesegern sedan 1996 och första SM-finalen sedan 1997. Framgången på isen följde även upp i ledningen där Jidström lyckades vända ekonomin från en klubb nära ruinens brant till en klubb med högst tillväxt i ligan! Inte undra på fansen ville hissa hans kavaj till taket efter han slutade förra året.
***
Luleås historia fortsätter än att skrivas och vägen upp till toppen har varit allt annat än rak. 4 mars 1984 slogs en ny milstolpe när elitserien fick en ny klubb från Sveriges nordligaste län och 4 mars 2014, på årsdagen med laget från -84 på plats skrev sig Linus Klasen in i klubbhistorien med att sätta nytt rekord i flest poäng på en säsong.
Luleås kapten Torbjörn Köhler från 1984 summerade sin och sina gamla lagkamraters roll i klubbhistorien vid gårdagens 30-årsfirande till Kuriren:
”Man ska komma ihåg ändå att vi var egentligen bara starten på 30 goda år. Man måste ha det perspektivet, för sen har det ju kommit hur många slutspel som helst. Det har kommit SM-guld, seriesegrar, det har kommit Europasegrar och vi har aldrig åkt ur och aldrig kvalat. Det är 30 år att minnas så det är en stor ära för oss alla gamla fighters att få vara med och börja den resan.”
För vår historia, för vår framtid!
LHF/77