Mora IK's Matchställ 15/16

Mora IK's Matchställ 15/16

I helgen presenterades Mora IK's nya matchställ som tagits fram av ingen mindre än "Mr Mora" Håkan Bogg och den hängivne supportern Ola Insulander.

Det måste vara lite av en unik situation att Mora IK låter en supporter vara med och designa årets matchställ tillammans med Moralegenden Håkan Bogg. Nu är det inte första gången som Ola har ett finger med i spelet utan var även delaktig i att ta fram den mer klassiska tröjan för några år sedan med "MORA" över bröstet.

I år har man skapat ett fantasiskt rent, enkelt, och distinkt ställ. Man har även tagit tillbaka det klassiska klubbmärke på den vita tröjan (Som brukade vara Mora`s hemmaställ på 90-talet). 

För dem som inte vet så mycket om Mora`s klubbmärke är det en kombination av Mora Kommuns sigill i en klassiskt hockeysköld. PeO Mattson skrev för några år sedan om själva betydelsen på vår systersida mik.se:

"Figurerna som pryder klubbmärket är alltså ärkeängeln Sankt Mikael och draken. Dessa har representerat församlingen Mora ända sedan den tid Mora tillhörde den katolska kyrkan och sedan 1946 även Mora kommun. Sankt Mikael är dock inte vilken ängel som helst, han är en seraf, den främsta av alla änglar. På den yttersta dagen ska han vara härförare och standarbärare för Guds armé. Motivet med draken visar kampen mellan Mikael och Satan/draken. Draken får stryk och kastas ner på jorden. "Och det blev en strid i himlen: Mikael och hans änglar gav sig i strid med draken. Och draken och hans änglar stred, men han övermannades och det fanns inte mer någon plats för dem i himlen. Och han, den stora draken, ormen från urtiden, han som kallas Djävul och Satan, han som förför hela världen, han störtades ner på jorden och hans änglar störtades ner med honom."

En stor eloge till Håkan Bogg och Ola Insulander som tagit fram två mycket enkla men oerhört vackra ställ! Kanske man skulle kunna få se en version av en grön tröja i framtiden?

PeO grävde även lite i Mora IK´s dräkhistoria här nedan:


1937-42?: Från början hade alltså MIK svarta och gula färger. Antagligen hade Gunnar Faleij kommit över tröjorna billigt, innan MIK kunde köpa egna tröjor. Det är inte helt omöjligt att MIK spelade i dessa dräkter fram till 1942. Se informationen på 1942- års dräkt!

1942-?: Denna vackra vinröda tröja finns på bild i Rekordmagasinet ifrån 1945. Efter idogt forskande har vi kunnat spåra denna dräkt till ett årsmötebeslut december 1941, där beslut togs att införskaffa nya dräkter, vilka skulle bestå av lila tröjor och grå byxor. När laget började använda denna nya dräkt är oklart, men vi återkommer när vi har ny information. Vi vill tillägga att det är "supercoolt" att ha vitgråa byxor. Finns det någon klubb som har det idag?

1963/1964: En av de första årgångarna med vinyltröjor. Materialet var tätt som en plastpåse men ändå en förbättring jämfört med de stickade tröjorna vilka sög åt sig fukt som tvättsvampar. De blå damaskerna har lagts åt sidan till förmån för mer tidsenliga vita med röda och gröna ränder.

1967/1968: Sedan en tid tillbaka hade MIK börjat spela med vita tröjor. Sockenfärgerna dominerar dock fortfarande matchdräkten där de gula byxorna ska symbolisera skinnbyxorna i masdräkten. Denna upplaga var den absolut modernaste på den tiden. Delar av redaktionen har den här dräkten som en av sina favoriter.

1968/1969: Denna variant på 1967/1968- års upplaga har förfinade ränder. Eventuellt fick också de gula byxorna ny design med bredare vita revärer på sidorna, tyvärr syns inte det på bilden.

1972/1973: Klubben börjar vid den här tidpunkten sportsligt sett sladda i högsta ligan men vad gäller matchställen tillhör man fortfarande toppen. Den här upplagan med sin av färger nedtyngda design borde varit supertrendig på 70-talet.

Sent 70/tidigt 80: Texten "MORA" har ställt horisontellt på ett lite mer tidsenligt sätt. Designen är måhända lite NY Islanders-inspirerad och flera klubbar i Sverige spelade i liknande dräkter, exempelvis Tingsryds AIF.

1982: Härligt 80-tal med en rejäl V-ringning för att visa spelarnas håriga bringor. Klubbmärket har smugit sig tillbaks på tröjan. Sammantaget en clean och sportig design.

1985/1986: En av de första årgångarna då man tog tillbaks idén från 50- och 60-talen med ett jättelikt klubbmärke på bröstet.. Den vita hjälmen tillsammans med den prydliga skjortkragen gav ett beskedligt och rentav oskyldigt intryck. Vet dock inte om det funkade på domaren.

(Källa: Peo Mattson och mik.se)

Redaktionen2015-09-02 22:23:00
Author

Fler artiklar om Mora

Vinna eller försvinna - Djurgården har skaffat matchboll i semifinalen
Kaffe kaka tredje raka