Nyförvärvet självkritisk - men hyllar supportrarna: "Tycker Södertälje har en fenomenal publik"
Bildmontage: Janne Willman

Nyförvärvet självkritisk - men hyllar supportrarna: "Tycker Södertälje har en fenomenal publik"

6 matcher in i grundserien så har det fortfarande inte riktigt lossnat i målskyttet för ett av SSK:s kanadensiska nyförvärv. Men än så länge så känner huvudpersonen själv ett lugn över situationen. Luciani: "Jag vet vad jag kan men är såklart inte nöjd med 1 mål hittills"

Anthony Luciani eller ”Luci” som han kallas av lagkamraterna värvades till SSK i mitten av juli. Efter fyra år i Österrikiska högsta ligan ICEHL så var kanadensaren redo för ett nytt kapitel i hans hockeykarriär. Flytten gick till Sverige och hans nya klubb blev Södertälje Sportklubb.

På knagglig engelska så gjordes ett försök av undertecknad att få till en bra intervju med italiensk-kanadensaren.

Hur trivs du i Södertälje så här långt?
-Hittills så trivs jag väldigt bra, Sverige är ett av de finare länderna jag varit i. Folk är väldigt vänliga här och de flesta kan prata engelska också vilket är bra förstås.

Anthony har hunnit bli 32 år och varit runt i en del klubbar både i Nordamerika och i Europa. Men oavsett det så rankar han SSK som en av de proffsigare klubbarna.

-Det är en av de bästa organisationerna jag har varit i min professionella hockeykarriär. Klubben har verkligen en proffsig organisation rakt igenom, toppklass, får dig att må bra, får verkligen en att känna sig som ett proffs

Vad är din analys av säsongen hittills?
-På försäsongen gjorde vi det väldigt bra, fast det räknas ju såklart inte riktigt.
De första matcherna i serien var lite kämpiga för oss men jag tycker att vi börjar komma mer och mer ihop som grupp nu. Men det är ju inte så att allt varit dåligt när vi gått in i serien, vi vann sju av åtta träningsmatcher. Det bevisar ju ändå något att vi kan spela en bra hockey och det är en positiv sida av det.

-Man får försöka att inte ha för negativt tankemönster, vilket kan vara svårt ibland för man vill ju såklart vinna varje match man ställer upp i. Så som de första matcherna utvecklade sig är sådant som händer och drabbar alla lag någon gång under säsongen.

Anthony är värvad för att bidra offensivt med poäng och mål men vad tycker han om sin egen insats så här långt?

-Jag är medveten om att jag kan och behöver bli bättre, tycker det själv är frustrerande att som spelare vara en som gillar och ska göra mål och assists men för tillfället inte gör det. Jag har det lite kämpigt just nu och jag själv är min allra största kritiker.

-Folk säger till mig: ”Oroa dig inte, ha tålamod”. Det är skönt att höra men jag vill bara göra det jag är bra på för att hjälpa laget att vinna matcher.

Är Hockeyallsvenskan en tuffare liga än du hade väntat dig?
-När jag spelade i Norge så mötte vi i en turnering bland annat AIK och något annat lag från Sverige som jag inte kommer ihåg vilket det var. Men det var tuffa matcher med mer utav ”East and West” hockey med mer risktagande än en rakare och striktare ”North and south hockey”.
Det är något jag behöver anpassa mig till men också vänja mig vid att man inte får lika mycket tid med pucken i Hockeyallsvenskan som i vissa andra ligor.

Vem är Anthony Luciani när han inte spelar hockey?
-Jag tycker om att laga mat, gillar att vandra omkring i naturen. Jag trivs också bra i gymet, det är en sak jag gillar, brukar gå dit kvällstid.
Jag gillar inte att bli uttråkad, sitter helst inte i soffan och spelar tv-spel utan föredrar att röra på mig. Har svårt för att sitta still för länge men i så fall uppskattar jag att sitta och prata med min familj och mina vänner på hemmaplan.  

Många svenska hockeyspelare gillar att spela golf på somrarna, är det ingenting som du har fastnat för?
-Mina vänner där hemma som inte spelar hockey gillar att spela golf men för mig ligger inte golfen i toppen på min lista på saker att göra. Då föredrar jag hellre att spela tennis och fotboll (soccer). Andra hobbys kan bli att åka rollerblades, cykling, löpning, lite baseball. Men golf hamnar rätt långt ner på listan.

Luciani har enligt honom själv länge velat komma till Sverige för att spela hockey och berättar varför han valde just SSK.

-Jag fick till mig att Södertälje var en klubb med en bra organisation och jag har alltid velat spela hockey i Sverige, det har varit ett mål som jag har haft så när jag fick tillfälle att göra det så tog jag det. Jag hade väl inga speciella förväntningar så innan jag kom hit.
Men från det att jag kommit hit och till nu känns det bara fantastiskt, kan inte föreställa mig något bättre än det här.

-Sedan fick jag också intrycket att här finns det förutsättningar till att avancera till den högre ligan och jag vill hjälpa laget att nå det.

Du kommer från fyra år i Österrike, hur skiljer sig den ligan från HA?
-I HA finns det mer utvecklingsmöjligheter, skulle se det som att den här serien är ett snäpp bättre än ICEHL. Det finns många duktiga hockeyspelare i allsvenskan, man är bra på att utveckla sina spelare här.
Ser man till själva spelet så är det nog i Österrike lite mer offensivt inriktat och fler mål görs i matcherna.

Efter att kanadensaren blev klar för SSK så skrevs det i olika medier om att han skulle få en fri offensiv roll i lagbygget. En sanning med modifikation enligt Luciani själv.

-Alla i laget har ett ansvar, ett stort bidrag till laget för mig är såklart att göra mål och assists. Det viktigaste för mig just nu är att inte hänga med huvudet och tjura över det som är nu för det kan vända när som helst.
Jag känner att jag blivit lite mer bekväm de senaste två matcherna (Djurgården på Hovet och BIK Karlskoga i Scaniarinken) och börjar mer och mer förstå spelet här. Jag vet att Djurgården är ett av de bättre lagen i ligan men vi har inte mött alla lag som till exempel ett förmodat topplag i Björklöven.  

-Undan för undan så växer man in i kostymen. När man kommer till ett nytt jobb så vet man inte riktigt vad man kan förvänta sig. Till slut klarnar det och jag är inte speciellt orolig än så länge. Lite nervös är man men känner att det tar sig lite för varje match.

Tycker att matchen mot Karlskoga var din bästa match hittills i SSK tröjan, du var mer delaktig i spelet, mer aktiv med klubba och puck och i skridskoåkningen och så vidare.
-Ja men åter igen. Visst det är positivt och snällt att du säger det, bra jobbat, bra match. Jag förväntas att göra det, jag vill göra det. Jag vill prestera bättre och redan i andra mötet mot Djurgården tycker jag att det började kännas bättre och bättre och förhoppningsvis fortsätter det så. Det är det jag vill och det är det jag vill göra för laget.

Du är en av spelarna som skrev på för SSK efter att fansen hade samlat in pengar, har det medfört en extra press på dig att leverera?
-Jag kräver alltid mycket av mig själv och vill bevisa det för mig själv och för fansen. Jag vill göra dem glada, att de känner att de gjorde en bra grej, vi gillar ”Luci”. Det är allt jag kan begära, om jag spelar som jag ska spela så kanske den där ”lilla killen” blir kul att titta på när han spelar hockey. Det är vad jag strävar efter och det är det som drivit mig att fortsätta spela professionell hockey.

-Jag känner mig definitivt inte klar, jag älskar att spela hockey och blir fortfarande väldigt förväntansfull inför att spela matcher.

Specialteams har hackat betänkligt inledningsvis. Då Luciani endast spelar powerplay och inte boxplay så bad jag honom att resonera om vad han anser behöver göras bättre för att bli mer effektiva i den spelformen.

-Vi behöver bli lite hungrigare, lite mer själviska i att skjuta i stället för att bara passa runt, lägga puckar på mål och ha trafik framför. När allt väl börjar kugga i så brukar det ge självförtroende och då går det mer på instinkt.

-Nu gjorde vi två mål i powerplay mot Djurgården men det kommer inte att ske ett mirakel över en dag utan vi måste jobba för det och bli hungrigare för att vårt powerplay ska bli att räkna med.

Ser man till det första målet i numerärt överläge i den matchen så var det helt enligt instruktionsboken. Skott från blå och Emil Alba var stark på målvaktsreturen och petade in den i mål. Det kan se enkelt ut men ligger naturligtvis mer jobb bakom än så.

-När man väl börjar få de ”fula” målen där hårt jobb ligger bakom så kan det förhoppningsvis börja lossna i spelet med en man mer, menar Luciani.

Vad vill du säga till de som inte är riktigt nöjda med vad du åstadkommit än så länge, hur länge ska man ha tålamod med dig?
-Låt oss säga att jag hade gjort 3 - 4 mål i de här inledande matcherna, skulle diskussionen se annorlunda ut då? Men jag tror inte andra behöver tala om det för mig eller bli upprörda, jag vet vad jag kan men är såklart inte nöjd med 1 mål hittills.  

Vad tycker du om publiken och atmosfären i templet och Södertälje?
-Jag kan ju inte relatera till så många andra ställen här i Sverige men jag tycker SSK har en fenomenal publik. Om vi tar den första hemmamatchen inför fullsatta läktare, det var lite knepigt att fokusera på matchen för man var så full av adrenalin, tyckte det var helt magiskt.

-Helt ärligt ska jag säga att jag inte spelat inför en så välfylld arena förut.

Hur trivs du med staden Södertälje, äter du på Mimmos eller lagar du all mat själv?
-Ja, Mimmos är mitt parmesanställe, italienskt, men lagar annars mycket mat själv.

I intervjuer med andra spelare så har frågan ställts om vilken som är den bästa kocken i laget.
När Viktor Liljegren fick frågan svarade han dig för att du med ditt italienska påbrå borde kunna slänga ihop en väldigt god pastarätt.

-Hahaha, jag kan göra väldigt goda pastarätter, kyckling med parmesan till exempel. Nu när du nämner det så kanske jag borde bjuda hem Liljegren på middag.

Daniel Hanssondanielhansson1@outlook.com @danne19022022-10-12 05:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar