Så här gick det! Summering av min poängkalkyl

Så här gick det! Summering av min poängkalkyl

Den 13 juli satte jag mig ner i min lägenhet utanför Kalmar och funderade på hur samtliga spelare i Oskarshamn skulle leverera och hur mycket poäng de skulle göra under säsongen 22/23. Nu är det dags att blicka tillbaka och se hur många poäng jag trodde att Oskarshamnsspelarna skulle göra och sedan jämföra med hur många poäng de faktiskt gjorde under grundserien 22/23. Det jag har markerat i mörkare textfärg är hur många poäng och hur jag trodde att spelarna skulle leverera inför säsongen.


Antti Suomela: 50 poäng ( 14 mål 36 assist)
Kommentar: En av IKOs vassaste värvningar på pappret inför denna säsong. Har tidigare varit en poängmaskin i finska ligan och vräkt in 60 poäng där under en och samma säsong ( 17/18). Med sin skicklighet och spelintelligens så tror jag att Antti Suomela kommer att nå minst 50 poäng under den kommande säsongen. 

Skillnad: 16 poäng
Antti Suomela: 66 poäng (37 mål, 29 assist)
Kommentar: Suomela har verkligen öst in både mål och poäng. Han har varit dominant och verkligen tagit för sig i SHL. Det var inte någon som trodde att han skulle göra 66 poäng och det fanns många som tvivlade på honom inför säsongen. Men det gjorde inte jag och jag känner mig ändå nöjd att jag skrev att jag trodde att han skulle göra 50 poäng. Även fast det skiljer 16 poäng till facit så var det ändå bra då det fanns många som trodde att han skulle göra färre än 50 poäng. 

Blaine Byron: 43 poäng ( 13 mål 30 assist)
Kommentar: Bästa spelaren i det bästa laget i den tyska ligan är en rätt bra summering av Byron. 42 poäng på 43 matcher under den gångna säsongen. Med sin skicklighet och sin finurlighet så tror jag att 30 assist och totalt 43 poäng så är det ingen omöjlighet att nå dit. Han gjorde 18 mål i tyska ligan förra året och jag tror att han gör förre mål nästa säsong för att SHL är en mer defensiv stark liga och därför är det svårare att göra mål, men med hans skicklighet så tror jag att han kommer att göra fler assist nästa säsong än vad han gjorde under den gångna eftersom att IKO har en del vassa skarpskyttar som kan trycka dit pucken vilket gör att Byron få fler assist. 

Skillnad: 31 poäng
Blaine Byron: 12 poäng ( 5 mål,7 assist)
Kommentar: Byron har haft en stor skadeproblematik under säsongens gång. Han spelade endast 26 matcher i grundserien och det blev endast 12 poäng på de matcherna. Hade han spelat samtliga matcher och hållit i det poängsnittet så hade han gjort mellan 25 till 30 poäng. Men jag tror att om Byron hade fått lira med till exempel Brace och Smejkal i en andrakedja under hela säsongen så hade han nog varit uppe på 35/40 poäng. Man såg verkligen kapaciteten i Byron och att det fanns mycket hockey i han. Han inledde säsongen skadad men sedan när han kom tillbaka så gjorde han det riktigt bra och gjorde faktiskt en del snygga mål. Sedan hamnade han i en poängsvacka och blev nedflyttad i hierakin till tredjekedjan och spelade med Powell och Salmonsson vilket inte var helt optimalt för Byron. Sedan skadade han sig och sedan dess har han inte spelat mer. 

Patrik Karlkvist: 42 poäng: (22 mål 20 assist)
Kommentar: VA! Färre poäng och färre mål nästa säsong än vad han gjorde säsongen 21/22, hur tänkte du där? Karlkvist kommer nästa säsong fortsatt vara en toppspelare i SHL, men IKO har också spetsat till sitt lag och har ett bättre lag nästa säsong än vad de hade den gångna säsongen. Det gör att poängen kommer att förmodligen att bli fler men framförallt blir poängen mer utspridda denna säsongen. Därför tror jag att Karlkvist inte har utrymmet eller möjligheten att göra hela 52 poäng ännu en gång. 

Skillnad: 19 poäng
Patrik Karlkvist: 61 poäng (23 mål, 38 assist)
Kommentar: Detta är såklart en plump i protokollet. Jag trodde inför säsongen att han skulle göra färre poäng än ifjol, men så blev inte fallet. Istället gjorde Karlkvist nio poäng fler i år. Det som ändå är imponerande här är att jag trodde att han skulle göra 22 mål inför säsongen och han gjorde 23 mål mål när man summerar grundserien. Jag var alltså bara ett mål från att gissa exakt rätt på hur många mål Karlkvist skulle göra. Det tycker jag ändå är lite imponerande. 

Ahti Oksanen 34 poäng( 18 mål 16 assist) 
Kommentar: Kommer att bli Oskarshamns nya Rosdahl. Oksanen gjorde 48 poäng på 56 matcher i tjeckiska Mountfield under den gångna säsongen. Kommer att bli en bra intention för IKO och detta är en stor kraftfull skarpskytt med ett bra spelsinne. En blandning mellan Smejkal och Suomela kan man säga. Jag tror att Oksanen kommer att göra 34 poäng varav 18 mål under den kommande säsongen vilket vore riktigt bra. 

Skillnad: 8 poäng
Ahti Oksanen: 42 poäng (20 mål,22 assist)
Kommentar: Oksanen har varit en tredjelänk i SHLs bästa kedja denna säsongen och verkligen har varit betydelsefull. Jag var 8 poäng ifrån att gissa rätt, vilket ändå får anses som godkänt. Jag var också endast två mål ifrån att gissa rätt på antal mål Oksanen skulle göra. 

Jiri Smejkal 33 poäng ( 21 mål 12 assist)
Kommentar: IKOs egna Dennis Everberg, så skulle man kunna beskriva Smejkal. Han gjorde ett väldigt bra VM för sitt Tjeckien där man kunde se hans storhet och styrka runt kassen. Han är även en skarpskytt av hög klass och gjorde 25 mål för finska Pelicans under den gångna säsongen. Jag känner mig rätt säker på att med hans styrka och skott så kommer han även att nå 20+ mål nästa säsong i SHL. Jag tror att SHL är en liga som passar honom med hans storlek, styrka, skott och med sin arbetsmoral. 

Skillnad: 10 poäng
Jiri Smejkal: 43 poäng (23 mål 20 assist)
Kommentar: Samma sak här så var jag nära att gissa rätt på hur många mål Smejkal skulle göra och jag var precis som med Oksanen endast två mål från att gissa rätt. Men skillnaden i poäng landar ändå på 10 poäng, vilket inte är jättebra men inte heller jättedåligt.

Juuso Riikola 29 poäng ( 3 mål 26 assist)
Kommentar: Den backen som kommer att få störst roll, mest speltid och därmed vara den backen som gör flest poäng i IKO under den kommande säsongen. Han gjorde hela 35 poäng i AHL på 53 matcher under den gångna säsongen. Det är en anledning till varför han kommer att göra en del poäng i SHL också. Det är en väldigt spelskicklig back med en bra storlek och ett ruskigt hårt skott. Här finns det till och med en chans att han gör mer poäng än 29 poäng. Jag tror att han kommer att göra minst 29 poäng. 

Skillnad: 10 poäng
Juuso Riikola: 19 poäng ( 2 mål 17 assist)
Kommentar: Riikola inledde säsongen svagt men han har verkligen spelat upp sig under säsongens gång. Här var jag precis som med Karlkvist endast ett mål från att gissa rätt på exakt antal mål för Riikola. Men skillnaden i poäng landar på 10 poäng och det är ändå helt okej. 

Myles Powell 26 poäng ( 9 mål 17 assist)
Kommentar: Powell är en svåranalyserad spelare. Han gjorde 44 poäng på 40 matcher i hockeyallsvenskan och var en av ligans bästa forwards. Han klev även fram och blev bättre i slutspelet för HV71. Powell är en spelare som har väldigt mycket hockey i sig och han kan göra allt mellan 20 till 40 poäng på SHL och det är därför ha är så svåranalyserad. Men jag tror att han kommer att få en roll som tredjecenter och då landar jag ändå in att det blir 26 poäng. 

Skillnad: 11 poäng
Myles Powell: 15 poäng ( 9 mål 6 assist)
Kommentar: Här lyckades jag faktiskt gissa exakt rätt på hur många mål Powell skulle göra. Som jag skrev i min poängkalkyl så var Powell en väldigt svåranalyserad spelare så därför känns det ändå bra att det skilde 11 poäng och att jag gissade rätt på antal mål. Jag trodde ändå att Powell skulle färga SHL mer än vad han har gjort, men han har ändå tagit en ny roll och gjort det bra. 

David Quenneville 26 poäng ( 2 mål 24 assist)
Kommentar: En väldigt skicklig liten back som nästa säsong kommer att ha växt in i SHL kostymen på riktigt. 23 poäng ifjol och jag tror att hans produktion kommer bara att öka nästa säsong. 26 poäng på 52 matcher känns ändå rimligt.

Skillnad:  9 poäng
David Quenneville: 17 poäng (5 mål, 12 assist)
Kommentar: Quenneville hade en speciell säsong där han inledde svagt, blev bänkad och sedan uttryckte sig dåligt i media och blev sedan satt på läktaren i många matcher. Men sedan har han kommit tillbaka och gjort det bra. Han spelade endast 36 matcher och gjorde 17 poäng och hade han spelat samtliga 52 matcher och hållit i sitt poängsnitt så hade han landat på 25 poäng och då hade jag varit endast ett poäng ifrån att ha rätt. Så även fast skillnaden i slutändan blev nio poäng så är jag ändå nöjd eftersom att hans poängsnitt matchar i stort sett min poängkalkyl. 

Hynek Zohorna 23 poäng ( 11 mål 12 assist) 
Kommentar: Hynek Zohorna gjorde 29 poäng under den gångna säsongen tack vare en fin kemi med brorsan Tomas som inte längre finns kvar i IKOs trupp. Därför tror jag även att hans poängproduktion kommer att minska. Men Hynek är en spelare som bidrar på många sätt utöver bara poängen också. En bra forward i defensiven som jobbar hårt. 23 poäng skulle ändå vara bra och godkänt för Hynek. 

Skillnad: 3 poäng
Hynek Zohorna: 26 poäng ( 7 mål 19 assist)
Kommentar: Här var jag nära att gissa rätt och att jag var endast tre poäng ifrån att ha rätt känns väldigt bra. Det är mer än godkänt. 

Cameron Brace 17 poäng (7 mål 10 assist)
Kommentar: Brace är en svår spelare att analysera eftersom att han är så ojämn i sina prestationer. Ibland är han osynlig och ibland ser han ut som en rund miljon, men trots det är det en skicklig spelare. Nästa säsong lär han få en mer tillbakadragen roll vilket gör att även poängen kommer troligtvis att minska. Han skulle lika gärna kunna göra upp emot 30 poäng för den kapacitet finns i honom. Men jag tror ändå att det blir 17 poäng för hans del. 

Skillnad: 11 poäng
Cameron Brace: 28 poäng ( 11 mål 17 assist)
Kommentar: Här hade jag lite för låga förväntningar på Brace inför säsongen, men han har verkligen motbevisat mig. Här med facit i hand borde jag ha bytt plats på Powell och Brace och bytt gissning mellan de två för då hade jag varit extremt nära. Men, men det är lätt i efterhand att säga det. Här är min största besvikelse i min poängkalkyl. 

Lukas Pilö 16 poäng ( 1 mål 15 assist)
Kommentar:Pilö gjorde 14 poäng ifjol och kommer att göra något liknande även nästa säsong. Jag tror att det blir en ökning med två poäng. Han kommer att vara en topp fyra backar i IKO nästa säsong och därför kommer han att få en del speltid och därmed kommer han att få många “gratis” assist. 

Skillnad: 2 poäng
Lukas Pilö: 14 poäng ( 2 mål 12 assist)
Kommentar: Här var jag endast två poäng ifrån att gissa rätt vilket känns lite surt i efterhand. Men det är ändå bra och godkänt. Pilö har gjort sina 14 poäng lite i skymundan och han har presterat så som man har förväntat sig när det handlar om hans poängproduktion. 

Niclas Burström 15 poäng ( 2 mål 13 assist)
Kommentar: Kommer troligtvis att bilda ett backpar med Pilö och därmed kommer han att  göra ungefär lika många poäng som honom. Även fast det finns många som kanske tror att Burström gör fler än 15 poäng så tror jag inte det. Han stannar på 15 poäng.
 
Skillnad: 3 poäng
Niclas Burström: 12 poäng ( 1 mål 11 assist)
Kommentar: Burström har likt Pilö levererat så som jag hade förväntat mig i sin poängproduktion. 3 poäng ifrån att ha rätt känns väldigt bra. 

John Dahlström 14 poäng ( 6 mål 8 assist)
Kommentar: För två år sedan gjorde han 16 mål i SHL och ifjol blev det endast 5 mål. Jag tror att nästa säsong kan det bli tufft för honom att få samma roll i PP och därför tror jag på en poängminskning för Dahlström. 14 poäng kanske är lite för lite för honom men känslan just nu är att det kan bli svårt för honom att göra fler poäng. 

Skillnad: 5 poäng
John Dahlström: 9 poäng ( 3 mål 6 assist)
Kommentar: Jag hade förväntat mig lite mer av Dahlström och jag trodde att han skulle göra fler poäng och framförallt fler mål. Fem poängs skillnad känns något poäng för mycket för att det ska vara bra. 

Robin Norell 10 poäng ( 1 mål 9 assist)
Kommentar: En defensiv back som har utvecklats till en tvåvägsback i IKO. Han gjorde 12 poäng under den gångna säsongen och han kommer fortsätta att ligga mellan 10-15 poäng. 

Skillnad: 5 poäng
Robin Norell: 5 poäng ( 2 mål 3 assist)
Kommentar: Norell gjorde 12 poäng ifjol, men jag trodde att han skulle göra färre poäng i år men jag trodde inte att han skulle så lite poäng som han har gjort. Han sänkte sig med sju poäng från säsongen 21/22 och han gjorde hälften så mycket poäng som jag trodde inför säsongen. 

Johan Johnsson 9 poäng ( 3 mål 6 assist)
Kommentar: Johan Johnsson är IKOs fjärdecenter och kommer att bidra med mycket mer än poäng. 9 poäng känns ändå rimligt för en fjärdecenter. 

Skillnad: 3 poäng
Johan Johnsson: 12 poäng ( 5 mål 7 assist)
Kommentar: Johnsson har i och med att Byron har varit skadad en lång tid fått en större roll och har även därför gjort fler poäng än vad jag förväntade mig inför säsongen. 

Jonas Engström 9 poäng (4 mål 5 assist)
Kommentar: Kapten Engströms poängproduktion börjar att gå nedåt och jag tror att den kommer fortsätta att dala. Tiden där Engström var en poängproducerande spelare är förbi och han kommer att få nöja sig med att kriga hårt i en fjärdekedja. 8 poäng är en minskning med 6 poäng från den gångna säsongen och det är just för att IKO kommer att ha tre kedjor som kan och som kommer att producera poäng vilket gör att fjärdekedjan kommer att ha det svårare att producera poäng. 

Skillnad: 2 poäng
Jonas Engström: 7 poäng ( 1 mål 6 assist)
Kommentar: Jag trodde inför säsongen att Engström skulle brunka till sig fler mål, men så blev inte fallet och det är också det som blev avgörande för att min poängkalkyl inte stämmer överens med facit. Men skillnaden landade på två poäng vilket är bra. 

Anthon Eriksson 7 poäng (3 mål 4 assist)
Kommentar: Ett spännande nyförvärv som kommer bidra med mycket energi och med ett hårt jobb. Kommer nästa säsong att vara en 12/13 forward i IKO och kommer att göra max 7 poäng. 

Skillnad: 6 poäng
Anthon Eriksson: 1 poäng ( 1 mål 0 assist)
Kommentar: Eriksson var en speciell värvning och man visste inte riktigt vad man skulle förvänta sig av honom i poängproduktionen förutom att han skulle göra få poäng. Men det blev endast spel i 15 matcher för Oskarshamn innan han lämnade för Västerås vilket också såklart påverkade hans poängskörd. 

Emil Martinsen Lilleberg 5 poäng ( 0 mål 5 assist)
Kommentar: En defensiv back som kommer att få nöja sig med att vara en sjundeback inledningsvis under den kommande säsongen och därför kommer det bli svårt för honom att göra mycket mer än 5 poäng under den kommande säsongen. 

Skillnad: 6 poäng
Emil Martinsen Lilleberg: 11 poäng ( 3 mål 8 assist)
Kommentar: En positiv överraskning rent poängmässigt. Jag trodde på att han skulle göra noll mål inför säsongen men han har ändå gjort tre mål vilket är bra för en defensiv back. Det var nog inte många som trodde att Lilleberg skulle göra fler poäng denna säsongen och det trodde inte jag heller så där har han motbevisat mig. 


William Worge Kreú 4 poäng ( 0 mål 4 assist)
Kommentar: En defensiv back som inte ska vara den som öser in poäng. Han har fler egenskaper än att göra poäng och vara en spelskicklig back och därför blir det endast fyra assist för Worge Kreu.
 
Skillnad: 1 poäng
William Worge Kreu: 3 poäng ( 0 mål 3 assist)
Kommentar: Här var jag riktigt nära, endast en assist från att ha rätt. Så här gjorde jag det bra i min tippning. 

Hampus Plato 3 poäng ( 1 mål 2 assist)
Kommentar: En spelare som kommer att ha det tufft att få speltid så länge samtliga spelare är skadefria. Men han kommer ändå att få lite chanser att visa vad han går för och visade ändå under avslutningen av förra säsongen att han kan spela SHL hockey. Men som sagt det kommer att bli tufft för honom att få speltid och därmed blir det tufft att göra poäng. 

Skillnad: 1 poäng
Hampus Plato: 2 poäng ( 1 mål 1 assist)
Kommentar: Ännu en bra tippning och här var jag endast en poäng från att ha rätt.

Melker Wahlströmmelker_12023-03-11 12:10:00
Author

Fler artiklar om Oskarshamn

Han hade jag ersatt Suomela med!