Sammanfattning av SSK;s grundserien - positiva och negativa saker

Sammanfattning av SSK;s grundserien - positiva och negativa saker

Det har ibland känts som serien aldrig tar slut. Men nu är grundserien slutspelad och vi kan konstatera att vi slutar på en välförtjänt andra plats efter en mirakulös vändning av Almtuna i sista omgången. 
Det är dags för mig att sammanfatta vad som har varit bra och mindre bra under serien. 

Vi börjar med det positiva:

Försvarsspelet:
Detta är nyckeln till framgången. Det började lite knackigt och poängen uteblev. Spelet var stundtals bra, men vi lyckades ändå hitta sätt att förlora. Sedan hände det något under uppehållet. In med Grossman och laget började nöta på sitt försvarsspel. Nu fick SSK en bättre balans i laget och forwards gick inte bort sig redan i anfallszon. När SSK;s utövar sitt försvarsspel som bäst är det inget lag som är i närheten av den klass de visar upp. 

Hemmaspelet i Scaniarinken:
17 segrar av 26 möjliga i Templet talar ett tydligt språk. Det är inte många som kommer till vår hemmaborg och tar poäng. Det finns en trygghet i hemmaspelet som gör oss spelförande och vi vågar fullfölja anfallen. När publiken är med på noterna blir det ännu jobbigare för motståndarna. Det jag vet är att klacken har en växel till i sig och det kommer vi att se i slutspelet. Det är många matcher kvar i Templet och jag hoppas att folk orkar fullfölja ett slutspel ända in i kaklet. Tillsammans har varit ledordet sedan Bogren och Georgsson kom in i föreningen och det är nu vi ska visa det.

Grahn, Vainio och Hedström backspel:
Jag nämnde att försvarsspelet var en grundläggande faktor till andra platsen. 
Det finns backar som stuckit ut och dessa vilja jag nämna, för de förtjänar det.
Viktor Grahn är en skridskovirtuos som vrider och vänder ut och in på en femöring. De är så vackert att se hur han leker ishockey och har full kontroll på pucken samtidigt. Han är en av serien absolut bästa backar, om inte den bästa. SHL klass rakt igenom. 
Olli Vainio har växt ut till den ersättare av Ivarsson vi hoppades på. Han ger aldrig upp en kamp och visar sin finska sisu i match efter match. Till slutspelet så kommer han att bli än mer betydande. 
Ludvig Hedström gjorde ett gott intryck på mig under sina första matcher. Sedan hade han en tyngre period och fick inte så mycket speltid. När flera skador uppkom så ökade speltiden och även förtroendet. Hedström tackade och tog emot det på bästa sett. Nu är han en back som är både tuff och placeringssäker. Han gillar när det är täta matcher och det kommer det att bli framöver. 

Marcus Eriksson:
Det var inte många som hade trott att Macke skulle vinna den totala poängligan. När Videll skadade sig så var det ännu färre som trodde det. Men med en stor talang och erfarenhet och en drös av duktiga medspelare har gjort att Macke plockat poäng efter poäng i omgång efter omgång. Ibland har det varit passningar som vi inte sett i Scaniarinken sedan Glenna tiden. Det är bara att hålla ner klubban så kommer passet på den har hans kedjekamrater sagt och visst har det varit så allt som oftast. Får Marcus tillbaka sin lekkamrat i slutspelet kan allt hända. 

Hampus Harlestam och Miikka Pitkänen:
Dessa två herrar har presenterat sig på bästa sätt för SSK publiken. Harlestam har en vilja och spelförståelse  som imponerar. Han ger aldrig upp en kamp och sliter och får med sig utvisningar gång efter annan. Dessvärre har han inte haft den bästa effektiviteten och missar alldeles för många givna målchanser. Hoppas att de kommer en ketchupeffekt till slutspelet. Hampus har visat sig vara en otroligt bra boxplay spelare och de kommer vara nog så viktigt.
Miikka Pitkänen har haft en skadefylld säsong med stukat självförtroende som följd. Men i SSK har han visat sin potential och blommat ut som en matchvinnare. Han har en växel till i sig och det kommer att behövas. Ska bli oerhört spännande att se honom fortsättningsvis.

Målskyttet: 
Vi har hela 8 stycken spelare som gjort 10 mål eller flera. Endast Brynäs gjorde flera mål än SSK i grundserien. 

Tekningar: 
SSK är seriens näst bästa lag i tekningar. Endast Brynäs är bättre. Det finns de som menar att tekningar saknar betydelse men jag är av annan åsikt. Förlorar du en tekning i PP så försvinner närmare 30 sekunder av tiden innan du är tillbaka i anfallszon. 


Så kommer vi till det negativa. Det som varit mindre bra under grundserien:

Boxplay:
Boxplay har varit det stora sorgebarnet stora delar av grundserien. Siffrorna som man fick i början på serien har följt laget sedan dess. Det är inga smickrande siffror men man har successivt förbättrat sitt spel i numerärt underläge. Ser en skillnad att rörligare spelare spelar i boxen och det ger resultat. Dahlström, Wiå, Alba och Harlestam för att nämna några. Bland backarna så är Malmström den som sticker ut med alla sina skott täckningar. Antalet ispåsar kommer att öka till slutspelet och att slänga sig kommer att vara en vardag för våra hockeykrigare. 

Linus Vidells skada: 
Endast två spelare har spelat alla 52 matcherna. Det är Liljewall och Wiå. 
Vidells skada är den som sticker ut mest. Vi får verkligen hoppas att han snart är tillbaka på isen och kan trollbinda oss med sitt trollspö. Han kan bli slutspelets MVP , den avgörande faktorn ihop med målvaktsspelet. 

SSK powerplay:
Ett tag så hade SSK seriens bästa lag i PP. Man hade närmare 30% i utdelning. Ser man till vad SSK har för spelare i sitt PP så tycker jag att man borde fått ut lite mera. Vi har två skarpskyttar i Dyk och Blomstrand som vet hur man gör mål. Dyk får nog titta på nya Youtube klipp så att han hittar tillbaka till sitt patenterade direktskott. Blomstrand kommer sällan till skott i PP. Motståndarna vet att man ska ligga nära honom och inte låta honom skjuta. 
Med Videll i PP så får SSK ett helt annan nivå. Samspelet mellan Videll och Norbe är underbar att skåda när det fungerar. Tror Norbe är den spelare som saknat Videll mest, trots att han gjort massa poäng. Trots att laget hamnar fyra i den totala PP ligan så tycker jag inte att det är mer än godkänt resultat. I ett slutspel så kommer det vara en avgörande faktor. 

Målvaktsspelet:
De var många som varit kritiska till våra målvakter under grundserien. Men har det verkligen varit så illa? Visst kändes det som våra målvakter aldrig räddar ett friläge och släpper ovanligt många returer. Även de underliggande siffrorna har visat att målvaktsposten inte presterat på önskad nivå. Men sanningen är att båda våra målvakter visar att de besitter en väldigt hög högsta nivå. Sholl har hållit nollan fem gånger och Endre två. Jag tror och hoppas att Sholl har en nivå till. Han har visat i de ligorna han spelat i tidigare och vunnit mästerskap och blivit vald till slutspelets bästa målvakt. 

Totalt sett så är jag super nöjd med säsongen. Det var inte så enkelt att hitta negativa saker om det här laget. Kunde ha tagit med flera positiva saker att ta upp. En positiv sak jag måste nämna är publiksnittet på hemmaplan. Nästan 4000 per match är ruskigt bra.Vi är inte bäst men vi låter mest. 

Nu ser jag fram emot att se vilka vi får möta i vår kvartsfinal som börjar på måndag. Jag tror inte Brynäs vill möta Nybro utan möter hellre Karlskoga. Eller kan Kalmar skrälla ikväll? Det tror jag inte. Men jag har haft fel, många gånger. 
Hur som helst så ska jag börja odla slutspelsskägg. Jag hoppas att jag ser ut som Magnus Lindqvist när allt är över. 

Tack för att ni tog er tid att läsa ända hit. 







 

Janne Villmanstallis50@hotmail.com2024-03-14 12:54:15
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar