Även Skellefteåspelare vaccinerade
Leksands IF har fått mycket kritik efter att man har gått före människor i riskgruppen för att vaccinera sina spelare mot svininfluensan. Men även spelare i Skellefteå har vaccinerats.
Den allsvenska ishockeyklubben Leksands IF har i dag fått svidande kritik efter att klubbens läkare Ronny Borelius hämtat ut 50 doser för att vaccinera alla spelare i A-laget. Leksands lagläkare motiverade att doserna var till personer i riskgruppen.
Men Skellefteås lagläkare Karin Granberg menar att deras spelare inte har gått före i vårdkön.
- Vaccinet är speciellt, man blandar vätskor från två olika flaskor. Tidsintervallet efter blandningen passerade 24 timmar, så det skulle inte kunna användas dagen efter. Vi startade vaccination för kommunens 3000 vårdpersonal i tisdags. Vaccineringen har planerats i veckor och har löpt smidigt. Det har inte varit hundraprocentig uppslutning. När kvällen kom och vi hade uppdragna doser kvar ringde vi runt för att få in fler vårdpersonal för vaccinering. Därefter ringde vi till personer i samhällsviktiga funktioner som är nästa prioriteringsgrupp i kommunen och därefter erbjöd vi de som fanns tillgängliga i huset. När vi slutade vaccinera klockan 18.30 fanns det ett litet antal doser kvar. Dessa tog jag tillvara och vaccinerade spelarna, så långt det räckte. Först ut även i den vaccinationen var spelare i riskgrupp. Spelarna vaccinerades när de kom hem till Skellefteå vid 02.30 natten mot onsdag, med samma medicinska säkerhet, säger klubbens läkare Karin Granberg till Norran.se.
Karin Granberg berättar också att hon tycker det är etiskt moraliskt försvarbart. Hon säger också till Norran att det är förfärligt att det ska kastas så mycket vaccin när situationen ser ut som den gör och poängterar att spelarna inte har trängt sig före i vårdkön.
- Jag tycker det är riktigt. Hon har haft den möjligheten att vaccinera dem och gjort det. Vi har haft samma läge på hälsocentraler. När vaccin är på väg att gå ut, så har vi hanterat det med att vaccinera de som är i närheten, patienter som finns på plats får erbjudandet. Jag kan inte tycka att det är fel eller konstigt. Det är ju inte så att hon tagit det från någon behövande. Det är ett praktiskt sätt att använda någon som ska kastas bort, säger Mats Brännström, chef för närsjukvården i Västerbotten.