Lagbanner

FÖRSTA PERIODENS SLUT - DEL I

Den första perioden i årets säsongslånga ishockeymatch är nu slut för Skellefteå AIK. Att försöka sammanfatta den på ett bra sätt kan man nog göra på många olika sätt. Jag väljer att ta en titt på några delar i den helhet som Skellefteå AIK utgör.

Det finns många tindrande toppar men även många dalar som man nu idag helst vill undvika att se tillbaka på. Men sammantaget så är Skellefteås prestation i den Norra Allsvenskan helt klart godkänd.

Denna text är uppdelad i tre delar. Först tittar vi lite på lagmaskinen som helhet för att sedan gå in på enskilda delar i den välsmorda motorn; formationer och spelare. Sist så kommer en "välgrundad" profetia om Skellefteås chanser i Superallsvenskan.

Del 1 - Laget

Skellefteå AIK har i år haft ett mer komplett lag än någonsin. Ett antal olika rollspelare har burit sin börda och detta har medfört att man fått ett homogent lag där alla fyra femmor varit stabila både offensivt och defensivt. Om det emellanåt felade i någon länk så hade man två bra målvakter.

Offensivt ska man väl egentligen inte klaga speciellt mycket. 144 gjorda mål är överlägset mest i serien. Ändå så måste man påpeka att trots att Skellefteå var det måleffektivaste laget med 14,43% av skotten i mål så brände man ohyggligt mycket lägen.
Eftersom den sistnämnda statistiken inte visar skott som missat målet så vågar jag hävda att Skellefteå är ett lag som skjuter väldigt mycket utanför målramen.

Men trots det påståendet så har man alltså öst in mål. Skellefteå har till sist också blivit ett lag som gör mål i alla situationer på isen. Vare sig det är spel fem mot fem eller numerära över-/underlägen så producerar AIK, oavsett vilken femma som är inne.

Powerplay-statistiken vanns även den av Skellefteå med imponerande 25,00%! Och ja, jag vågar klaga här också! För stundtals har det inte sett bra ut i numerära överlägen. Man har liksom förra säsongen bara en fungerande formation och detta kan bli en svaghet i Superallsvenskan. Vi får dock inte glömma att den formation som fungerar gör det väldigt bra. Spelarna kompletterar varandra och gör man inte mål genom backskott så finns det krigare framför buren som slår in returer och andra pass.

Defensivt så var Skellefteå under större delen av säsongen överlägsna. Några veckor in på säsongen hade man inte släppt in mer än två mål i en match. Totalt slutar man tvåa i ligan över minst insläppta mål med 55 insläppta mål vilket ger ett snitt på 1,96. Dessutom har motståndaren i hela åtta matcher förvägrats göra mål vilket måste vara nära någon form av rekord för serien.

När motståndaren kommer in i Skellefteås zon så ser man till att förpassa denne till sarghörnen där Skellefteåspelare till slut kommer ut med pucken. Ett i teorin enkelt och effektivt sätt men i verkligheten svårt att genomföra, men här har man lyckats otroligt bra. Förhoppningsvis en nyckel till kommande vinster i den troligen täta Superallsvenskan.

Penalty killing är liksom det övriga försvarsspelet en välgjuten betongmur. I 87,5% av lagets numerära underlägen håller man tätt. Det tog ett stort antal spelomgångar innan något lag ens lyckades göra mål på Skellefteå i dessa lägen.

Klicka här för forts.

Stefan Andersson2002-12-28 17:40:00

Fler artiklar om Skellefteå