SSK-profilen Ulf Hammarlund hyllar Emil Georgsson
Fotomontage: Janne Willman

SSK-profilen Ulf Hammarlund hyllar Emil Georgsson

"Vilken fingertoppskänsla. Vilken inlevelse han har i sitt jobb"

Ulf Hammarlund var en journalist jag uppskattat sedan en lång tid tillbaka.
Han var journalist i över 40 år och bevakade SSK på nära håll i över 20 år.
En del av hans artiklar finns sparade i gamla SSK-pärmar jag har kvar sedan mitten av 80-talet.
Läste allt Uffe skrev , i synnerhet om SSK. För är det något Uffe älskar så är det ishockey och klubben i hans hjärta Södertälje SK.
Ni som är lite yngre vet inte vem Uffe är så vi börjar med att fråga det.


Vem är Ulf Hammarlund egentligen?
-Gotlänning och journalist som hamnade på LT i Södertälje 1978. Var sportchef fram till 1997. Men kvar på tidningen till 2007 i olika chefsroller.
Efter 33 år på fastlandet återvände jag till Gotland och avslutade mitt arbetsliv som chef på Gotlands Tidningar.

När började ditt intresse för SSK?
-I samband med med en av mina första arbetsdagar på LT. Vi var tre nyanställda på sporten, Ove Byström, Robban Hammarlöf och jag. Fritidschefen i Södertälje, Stig Böös, bjöd runt oss på en tur till de större klubbarna. Hos SSK i  Scaniarinken var det hockeyskola. Thommie Bergman var en av ledarna. Han guidade oss och berättade om klubben. Då insåg jag att det var något speciellt med SSK.

Vilka spelare har varit favoriter under alla dessa år? Varför just dom?
-Oj, skulle kunna svara alla i guldlaget 1985. Men det är klart, går aldrig att komma ifrån Anders Eldebrinks betydelse för SSK. Så otroligt bra. Han provade i NHL, men hade otur med en skada första året, och fick sedan harva en del i farmarligan. Förstår att han vände hem till Europa (Kloten och SSK) redan efter två år. Han fick ändå en bra karriär. Blev stor som spelare, och sedan som tränare både i Sverige och Schweiz. Bra att han fortfarande har en ledande roll i SSK:s styrelse. Glenna förstås. Vilket spelsinne. Helt i nivå med Kenta Nilsson. Han hade nått de absoluta höjderna om han bara hade haft den viljan. Conny Jansson, målskytt av rang. Gjorde mål på allt som rörde sig när han hade en bra dag. Dessutom en kanonkille. Thom Eklund hade egenskaper som var unika på 80-talet. Stark som få. Och så Uffe Borg, Eldes backpartner från de goda åren. Nu har jag nämnt hela förstafemman från de bästa åren. Stannar där.

Du har varit med om både upp och nedgångar under din tid. Vilket är det roligaste minnet eller minnena?
-SM-guldet 1985. Är väl fortfarande en av de mest rafflande finalserier som har spelats. SSK vann till slut med 3-2 i matcher mot Djurgården. Det unika med matchserien var att bortalaget alltid vann. Vid avgörandet i Norrköping, på neutral plan, ville båda lagen därför spela i sitt bortaställ. Det blev lottdragning. SSK vann och fick spela i vitt. Match fem blev en ren expeditionsaffär. Det glömmer jag aldrig.

Vilka har varit de mest jobbiga?
-Det är så mycket. Så det har jag förpassat till historien. Att följa SSK nära, vilket jag gjort i 43 år har tyvärr oftast varit en plåga. Men älskar man ett lag följer man dem i vått och torrt.

Vad gjorde att SSK var Sveriges bästa lag i mitten av 80-talet?
-Nisse Andersson kom in som ordförande, han tänkte nytt. Plockade in de spelare som krävdes för att SSK skulle bli bäst. Han satsade dessutom på en tränare som då var oprövad, Timo Lahtinen, men som blev mycket lyckosam.


Är du en nostalgiker. Tittar du på gamla SSK klipp på nätet och minns tillbaka?
-Det var längesedan. Förr kunde jag plocka fram någon av SM-finalerna en regnig sommardag. Men det var länge sedan. Jag lever i nuet, även om jag minns de ljuva åren med glädje. 

Hur mycket följer du SSK idag? 
-Missar nästan aldrig en match, Har rest mycket de senaste åren, men alltid följt SSK live oavsett tidsskillnad. Läser allt jag kan hitta om SSK, pratar med några gamla lirare från guldlaget och har ganska bra koll.

Halva serien har gått. Vad tycker du om lagets säsong hittills?
-Det ser bra ut. Jag kan inte minnas när jag senast varit så nöjd under en hockeysäsong med SSK. Tolopilo, eller hur han nu vill att hans namn ska stavas,  har vuxit något kolossalt. Och det behövs verkligen en målvakt som är bäst i laget om man vill gå långt. 
På en skala 1 till 5 är insatsen en stark fyra så här långt. Men det är inte nu det ska avgöras. Blir några spännande månader i slutet av säsongen.

Finns det några spelare som överraskat dig positivt?
-Jag skulle vilja lyfta Emil Georgsson. Vilken fingertoppskänsla. Vilken inlevelse han har i sitt jobb, Visst, några spelare blev fel, men han bygger om, bygger rätt. Det här visar en sportchefs betydelse. Han har stenkoll på allt verkar det som. Tränarna gör ett gott intryck. Längesedan man såg SSK vända 1-4 till seger med 5-4 som igår mot Karlskoga. ”Gamla” SSK vek oftast ner sig när de hamnade i brygga. Det här laget är gjort av något helt annat. Tränarduon verkar ha rätt fingertoppskänsla.
Många spelare har varit väldigt bra. Henrik Malmström har utvecklats till en defensiv general. Men slutbetyget får vänta till efter säsongen.

Vilka har varit besvikelser där förväntningarna inte motsvarat förhoppningarna?
-Jag tycker så innerligt synd om Renars Krastenbergs, Han har ju allt i sig, men spela man utan självförtroende är det svårt. Det kan räcka att han få göra mål i några matcher på raken för att SSK ska ha en målskytt av rang. Nu verkar det som om SSK har tålamod med honom, och det kanske blir han som avgör de viktiga matcherna i april.

Hur långt tror du att SSK kan nå? 
-Jag har hoppats och längtat efter att SSK ska få en framgång i så många år att jag nästan gett upp. Men nu känns det som om SSK i varje fall skulle kunna vara med ett tag. Nu känns det som om Modo kommer att defilera hem det här. Men seriespel och slutspelsmatcher är två olika saker. Jag håller fortfarande Djurgården som favorit. Men SSK är utmanare tillsammans med Björklöven och Modo, Det gäller bara att få flytet med sig. SSK visade mot Troja ifjol att man fortfarande kan vinna viktiga matcher. Nu blir det på en annan nivå. Men SSK har ett lag som duger.

Det är svårt att locka ny publik till arenorna. Vad tror du orsaken och vad kan man göra?
-Nya tider, allt går på tv. SSK måste vara ett lag som slåss i toppen, då kommer publiken. Men det är svårt att få folk att betala för att se matcher som på förhand kanske inte låter så lockande. Just nu händer det dessutom så mycket i vår omvärld, allt har blivit dyrt, och då måste man prioritera vad man vill lägga sina pengar. Och då väljer man bort en del nöjen, som vissa hockeymatcher. 

Kommer du se några matcher live i Templet? 
-Absolut, när det drar ihop sig och blir allvar i ett slutspel kommer jag att finnas på plats. Det är ganska nära från Visby till Södertälje. 

Hur ser din vardag ut idag som pensionär? 
-Fullt upp, ägnar mig åt politik sedan tre år. Sitter som ersättare i fullmäktige för Centerpartiet, och som ordinarie i sjukvårdsnämnden. Sedan har jag några styrelseuppdrag. Det är fullt upp. Och så ska 70 golfrundor klämmas in varje år plus ett 70-tal SSK-matcher. 
Livet är gott, och blir ännu bättre om SSK spelar i SHL nästa säsong,

När SSK går upp i SHL. Lovar du skriva en gästkrönika på vår sida på Svenskafans? 
Självklart. Det gör jag med glädje.

SSK is best - may the best team win. 
Det var min kollega på LT, Robban Hammarlöf som myntade detta, men jag skriver under på det, alla dagar i veckan.

Janne Willmanstallis50@hotmail.com2022-12-15 12:10:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar