Dackehallen, 2024-10-23 19:00

Tingsryd - Södertälje
2 - 3

SSK tappade poäng i Småland

SSK tappade poäng i Småland

Södertälje satte sig själva i problem mot Tingsryd. I slutändan lyckades man ordna två poäng, vilket man kanske får vara nöjda med då det lika gärna kunnat bli noll.

SSK hade svårt att komma igång i den första perioden. Det är numera den vanligaste meningen efter en match.
Varför ska det vara så svårt att vara påkopplad från start?
Varför låser det sig och blir krampaktigt?
Väntar alla på att någon lagkamrat ska visa vägen?
Tänk om man hade svar på dessa frågor då skulle man ha blivit en tränare istället för att analysera en match från soffan. Tränarna har säkert påpekat detta inför varje match att vi måste komma ut mera hungriga och ta tag i spelet från start. Ge inte motståndarna kommandot och så vidare.
Att SSK har svårigheter att komma igång i den första perioden kan bero på flera faktorer. Det kan handla om mentala aspekter, där spelarna kanske känner en ökad press att prestera, vilket kan leda till att de blir överfokuserade och därmed mindre avslappnade i sitt spel är en teori jag har.

Mot Tingsryd såg anfallsspelet ut att vara både fantasilöst och tafatt. Det är ett par enstaka individuella anfall som oftast inte resulterar i något farligt. Den som visade lite vilja var framförallt unga Polin som gång på gång försökte åka sig loss från sina motståndare. De är inte så enkelt att åka in med pucken då Tingsryd ställer upp sig och spelar extremt defensivt. De vill att matchbilden ska se ut så, då de ligger långt nere i tabellen och är i skriande behov av poäng.

Första perioden är spelmässigt riktigt ställningskrig. Det blir knappt några chanser åt båda hållen.
Tingsryd har ett friläge men Håkansson håller tätt. Närmast mål för SSK är Henrik Eriksson som har ett friläge men får inte iväg skottet.

Det blir bättre i andra perioden och man börjar vinna lite fler kamper ute på isen. Sebastian Dyk vinner sin kamp vid sargen och petar fram pucken till en framstötande Polin som sätter pucken retfullt enkelt i gubbhörnet.  SSK får ny energi av målet och gör även 0-2 genom ett hårt slagskott från Daniel Norbe efter att Pitkänen har vunnit sin tekning klockrent.  Oliver Håkansson i SSK kassen har inte så mycket att göra, men gör ett par fina räddningar och ger SSK en tvåmålsledning inför den tredje perioden.

I den tredje perioden känns det som SSK har kontroll på matchen och spelar på säkerhet. Sedan händer det som får matchen att vända. Vi har sett det förut och är totalt onödigt. SSK tar en dålig utvisning i anfallszon och drar även på sig en till tvåa minuten efter det. När man tror att SSK klarat av att spela fem mot tre så kommer plötsligt målet. Tingsryd får enormt mycket energi av målet och pressar stundtals SSK. Liljegren får med sig en utvisning och SSK har chansen att punktera matchen med sitt Powerplay.  Det blir tvärtom! SSK får ett uppställt PP, men det ser mera ut som de lirar pucken mellan varandra än att försöka utöka ledningen. Det ser riktigt nonchalant ut och när Pitkänen felpassar i mittzon och bjuder på ett friläge som Håkansson räddar, men blir mål på returen.
SSK tar en till onödig utvisning när två minuter återstod av den tredje perioden. Tänk att tre solklara poäng håller på att förvandlas till noll. Som tur är reder SSK ut situationen och klarar oavgjort.

Förlängningen blir rätt så händelsefattig och jag börjar mentalt förbereda mig för straffar. Nolan Stevens har ett långt byte och är på väg att byta när det öppnar upp sig i mittzon och han får ett friläge. Han sätter upp pucken i krysset och avgör matchen. Framspelningen var från Souch, som nu gjort poäng i nio raka matcher!

En match lever alltid sitt eget liv. Det som kan känns som en kassaskåpssäker seger kan ibland förvandlas till förlust. Ska man grina för att vi endast tog två poäng eller ska vi vara glada att vi tog två då vi faktisk kunde ha slutat med noll. Jag väljer det sista alternativet. 
SSK visar att det finns karaktär i det här laget, när spelet hackar och ingen formation riktigt fungerar. Det känns som det inte finns kemi i någon formation just nu. Nu låter jag väldigt negativ, men faktum är att jag står för det.
Tycker det är flera spelare som befinner sig i en svacka, rent spelmässigt. Vi anfaller inte som lag utan lägger ner puckar som ingen åker på. Vi blir ständigt långa i vår press och gör det för enkelt för motståndarna att spela sig ut ur zon.

På fredag väntar ett lag som är i toppform. Oskarshamn har sju raka vinster och är riktigt på gång. Det känns som de är seriens bästa lag, just nu.
SSK kan inte fortsätta att göra dåliga första perioder, för mot bättre lag så smäller det. Det straffade sig både mot Djurgården samt mot Björklöven. Även om vi visar upp karaktär och hämtar upp underlägen så behöver vi inte alltid ge motståndarna ett försprång.
Det är tydligt att SSK måste hitta en strategi för att komma starkt från start och hålla en jämn nivå genom hela matchen för att kunna stå upp mot lag som Oskarshamn.

Janne Willman2024-10-24 11:17:00

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar