SvenskaFans All Star-lag

SvenskaFans All Star-lag

JVM slutade med guld för det svenska laget efter en dramatisk finalseger över Ryssland. Som sig bör tar nu SvenskaFans ut sina egna All Star-lag, ett svenskt lag och ett lag för alla nationer.

JVM är över för den här gången. Guldet hamnade som bekant hos Sverige efter en dramatisk finalseger över Ryssland, medan värdnationen Kanada tog bronsmedaljen framför Finland.
 
Som sig bör tar nu SvenskaFans hockeyredaktörer Andreas Holm och Niclas Viberg ut sina egna All Star-lag – ett svenskt lag och ett lag från alla nationer.
 
Svenska All Star-laget
 
Målvakt: Johan Gustafsson
 
Tar man sig bara en titt på Johan Gustafssons siffror så är det inget överdrivet bra. 88,79 i räddningsprocent och i snitt 2,20 insläppta mål per match dundrar inte direkt succé – men Gustafsson var stabil turneringen igenom och tog sitt spel till en hög nivå i den för honom mycket svårspelade finalen. Räddningen i slutet av den tredje perioden där kommer vi sent glömma. 
 
Backar: Jonas Brodin – Patrik Nemeth
 
Jonas Brodin var enligt många en av turneringens främsta backar med ett klockrent tvåvägsspel från det första bytet till det sista. Han visade tydligt varför Minnesota har så stora förhoppningar om honom för framtiden och var kanske den bästa spelaren på isen under finalmatchen.
 
I Patrik Nemeth hade Småkronorna hela tiden en pålitlig back, som inledningsvis var en av få spelare som faktiskt kunde rensa upp framför egen målbur. Inledningen på turneringen präglades av stabila insatser och ju längre in i turneringen Sverige kom, desto bättre spelade han, och överskred alla förväntningar under slutspelet. Totalt blev det fina sex poäng, och Nemeth konkurrerar ut Oscar Klefbom i det svenska All Star-laget.
 
Forwards: Max Friberg – Johan Larsson – Erik Thorell
 
Max Friberg kom in i JVM som ett något osäkert kort, men – precis som Nemeth – överträffade han alla möjliga och omöjliga förväntningar. Med nio mål och totalt elva poäng hade Friberg en stor roll i att Sverige tog sig till final. Han klev fram med viktiga kvitteringsmål, avgjorde matcher till höger och vänster och blev turneringen främsta målskytt.
 
Lagkaptenen Johan Larsson blev kanske inte den offensiva dynamon som så många hade hoppats på, och blev faktiskt mållös i turneringen. Tvåvägsspelet var dock klockrent rakt igenom och med sitt ”C” på bröstet var han ett stort föredöme. Fick – och omfamnade – ett defensivt ansvar i de stora matcherna.
 
Slutligen tar virvelvinden Erik Thorell den sista platsen, tätt före Sebastian Collberg. Thorell var hela tiden en viktig injektion för det svenska spelet med sin energi och förmåga att hela tiden söka sig rakt på mål.  Tre mål och tre assist blev ett skönt facit för en av de mer underskattade svenska spelarna.
 
Turneringens All Star-lag
 
Målvakt: Andrei Vasilevski (Ryssland)
 
Ryssland hade lyxen att kunna matcha två duktiga målvakter turneringen igenom, och hos SvenskaFans var det Andrei Vasilevski som drog det längsta strået. Han blev ensam om att hålla två nollor, hade turneringens bästa räddningsprocent (95,31) och gav sällan upp farliga returer. Blev förvånansvärt nog petad i finalen, men det råder ingen tvekan om att Vasilevski, född 1994, var turneringens främsta målvakt.
 
Backar: Jonas Brodin (Sverige) – Dougie Hamilton (Kanada)
 
Jonas Brodin var, som vi redan har konstaterat, en kraft att räkna med för Sverige. Fyra poäng, alla assist, är kanske inte överdrivet fantastiskt men det var få backar i hela turneringen som kunde mäta sig med Brodins tvåvägsspel och förmåga att plocka ner motståndarnas största stjärnor.
 
För bronsmedaljörerna Kanada var Dougie Hamilton precis som Brodin en tvåvägskraft att lita på. Totalt blev det sex poäng, vilket gav en delad ledning med lagkamraten Brandon Gormley i backarnas poängliga, samtidigt som Hamilton ställdes mot motståndarnas toppspelare i byte efter byte.
 
Forwards: Max Friberg (Sverige) – Brett Connolly (Kanada) – Nail Yakupov (Ryssland)
 
Max Friberg blir den andra svensken som tar plats i turneringens All Star-lag. Efter en alldaglig säsong hemma i Elitserien formligen exploderade han i JVM och blev turneringens främsta målskytt med nio fullträffar. Dök ofta upp från ingenstans och gjorde många viktiga mål för det svenska guldlaget.
 
Kanada hade, precis som vanligt, en hel drös med forwards som producerade – men Brett Connolly låg genomgående på en högre nivå än sina lagkamrater. När Devante Smith-Pelly fick lämna turneringen efter bara en match blev Connolly den enda ordinarie NHL-spelaren i JVM, och visade det gång efter gång. Totalt blev det fem fullträffar och ett imponerande spel från nedsläpp till slutsignal i match efter match.
 
För Rysslands del fick Yevgeni Kuznetsov mycket uppmärksamhet, men stjärnan producerade enbart i två av sju matcher och får därför se sig besegrad av kedjekamraten Nail Yakupov. 18-åringen stod för nio poäng, var genomgående en av Rysslands bästa spelare och var ryssarnas främsta hot i finalen. 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2012-01-06 18:35:00
Author

Fler artiklar om Tre Kronor