Tre matcher, 4 poäng - men i ärlighetens namn gav prestationerna fler frågor än svar

Ibland är det svårt att säga sin mening om hur man upplevt en match som SSK spelat. När man är besviken på lagets insats så bör man få ventilera det, givetvis på ett konstruktivt sätt och såklart att det handlar om hur man uttrycker sig. Men funderingen är den, att ”bara” berömma oavsett om det är givet att laget underpresterar - Är det utvecklande eller hämmande att bara se allting positivt hela tiden eller finns det en mening med att lyfta medvetenheten om vad som bör och kan bli bättre?

Att som engagerad supporter, sponsor, hejaklacksledare, hedersmedlem eller vilken anknytning någon än har till klubben kunna lufta sina åsikter i både positiv och negativ bemärkelse hör till sakens natur och är ”en del av branschen” som vissa skulle uttrycka sig.

Lika självklart som det är berömma laget och kanske vissa spelare lite extra för en väl genomförd match. Lika självklart borde det väl kunna vara att ge konstruktiv kritik när laget inte kommer upp i den prestation som laget bör kunna ha kapacitet till och som också krävs för att vinna matcher i HA.

Nå, poängen och syftet med inledningen av den här texten är tagen. Vi går vidare, här kommer att både risas och rosas - som sig bör.

Omgång 8,9 och 10 har spelats för SSK i årets Hockeyallsvenska. Tre matcher som gav 4 poäng och ett skutt uppåt i tabellen men helt ärligt så skulle SSK kunnat ha kammat noll i de tre senaste omgångarna. Spelet har stundtals varit för svajigt för att man på sikt kunna räkna med att laget ska fortsätta att plocka poäng.

AIK på hovet - där var matchen över efter 1:a perioden. Man börjar matchen tvärtemot vad man kommit överens om, är tvåa på puckarna, för veka i närkampsspelet, fastnar i hemmalagets press gång på gång.
När man sedan tror att laget är på gång efter några bra spelsekvenser i andra perioden och efter reducering till 1-3 så drar man på sig utvisningar och släpper till konstiga och billiga mål. Det gör ju att hoppet till poäng släcks ganska snabbt igen.

AIK har för många perioder i matchen där man sköljer över SSK för att bortalaget ska komma ifrån den matchen med en acceptabel bedömningsnivå.
I tredje perioden försöker SSK visa lite mer desperation och reducerar AIK:s 5-1 ledning två gånger men närmare än så kommer man inte. En alldeles för svag första period förstör lagets chanser på poäng den här kvällen. Där är man inte tillräckligt påkopplade från start.

Slutresultatet skrivs till 6-3.
SSK:s målgörare är Linus Videll (2), Albert Sjöberg (1)och Viktor Liljegren (4)

SSK-KIK
Chans till förändring och uppryckning för laget då det var matchledigt i fyra dagar till nästa match, den mot Kristianstad i Scaniarinken.
Även där börjar SSK matchen tveksamt, man släpper in ett mål lite lättvindligt redan efter en och en halv minut. Bortalaget surfar vidare på vågen efter ledningsmålet och hemmalaget lyckas inte riktigt slingra sig ur pressen som KIK sätter på dem.
Man väntar på att gästerna ska utöka till 0-2 men SSK lyckas med en del tur men också bra målvaktsspel från Tolopilo freda sitt mål från ytterligare påhälsning.

SSK spelar upp sig en aning ju längre första perioden fortlöper och när det återstår drygt en minut av den samma så visar Linus Videll på bra speluppfattning. Med en lysande diagonal och öppnande passning rakt genom Kristianstads försvarsbox hittar han en fri framstörtande Henrik Malmström som kliniskt kan lyfta in pucken bakom Filip Larsson i KIK-målet.

I 2:a perioden blir det mest kamp och ställningskrig där inget av lagen vill bjuda motståndarna på några ytor.

Tredjeperioden hinner knappt börja förrän hemma laget drar på sig en slarvig utvisning, Too many players on the ice. När det återstår ”hela” två sekunder av SSK:s boxplay så smäller det, Dennis Svensson är påpassligt framme och stöter in en passning från lagkamraten Filip Karlsson.

Efter Kristianstads ledningsmål så börjar hemmalagets jakt på kvittering och succesivt så bygger SSK upp ett offensivt tryck mot KIK- målet. Med 3 och en halv minut kvar av tredje perioden kommer så kvitteringen. Efter ett monsterbyte i offensiv zon efter att pucken gått som på ett snöre mellan #18 Linus Videll, #17 Johan Ivarsson och #15 Albin Carlsson så kan den sistnämnde distinkt sätta pucken bakom bortalagets målvakt.

Där visar man upp en styrka och desperation som faktiskt funnits i vissa matcher inledningsvis på säsongen. Just i det här fallet visar spelare upp den klass de besitter genom att inte låta KIK-spelarna vila en enda sekund, där blir hemmalaget oerhört tunga och det fäller också avgörandet i den kommande overtime.

Nästan omgående i spelet 3 mot 3 så drar Kristianstad på sig en utvisning. En tvåminutare som sedan aldrig hinner verkställas. Återigen får hemmalaget till ett rejält tryck i offensiv zon, SSK-tränarna tar ut målvakten såsom man gör när motståndarna har en avvaktande utvisning. Efter det får Kristianstad inte låna pucken, 1.23 in i OV så lägger Filiph Engsund in en retur från skott av #20 Nicola Pasic. Där visar SSK återigen upp den sida där man blir oerhört jobbiga att stå emot men fortsätter att blanda högt och lågt i matcherna.

Slutresultat: 3-2 efter overtime.
Målskyttar för SSK- #21 Henrik Malmström (1), #15 Albin Carlsson (2) och #33 Filiph Engsund (1)

SSK-Vita Hästen
Krutröken har lagt sig i Scaniarinken och efter endast en matchfri dag så är det åter dags för hemmamatch för SSK. För andra gången står Vita Hästen för motståndet.

Första perioden tar SSK sig an på ett bra sätt, man kontrollerar spelet med mycket puckinnehav och är rejäla i närkampsspelet, skapar en del farliga målchanser. Vita Hästen kan med deras målvakt Adam Ohre i spetsen, som med en del tur kan hålla undan med 0-0 fram till pausvilan.

Direkt i andra perioden får hemmalaget dock retroaktiv utdelning, efter endast 36 sekunder ”snor” Viktor Liljegren pucken i offensiv zon och givetvis, vem annars än #20 Nicola Pasic är det som är på rätt ställe och sätter 1-0 bakom en chanslös målvakt i bortalaget från Norrköping.
Proppen ur tänker man. Men icke, nu ska SSK visa upp den delen som är lågt i lagets prestationer. Direkt vid nedsläpp efter första målet så ökar Vita Hästen tempot och börjar vinna närkamper, man är först i duellerna, först ut med pucken. Gång på gång lyckas bortalaget checka fast SSK i deras försvarszon och det fina spelet från hemmalaget är som bortblåst.
Man agerar inte längre som ett lag utan man lämnar över ansvaret till en medspelare i stället.
Fyra minuter in i mittenakten så kommer också kvitteringen, inte i svallvågorna direkt efter Vita Hästens offensiva press utan efter riktigt slarvigt backspel av #15 Albin Carlsson. Han ska lägga pucken bakom kassen till medspelare för att kunna ta burskydd och lugna ner spelet men lägger i stället pucken mot eget mål där #31 Nikita Tolopilo inte är beredd. Pucken studsar ut till bortalagets Marcus Eriksson (som för övrigt alltid är bra mot SSK). Han passar till en framstörtande Tanner Macmaster som sätter den högt bakom #31 ”Tolle” i hemmamålet.

Efter kvitteringen fortsätter ”Hästens” dominans och sköljer över SSK gång på gång. Hemmalaget har verkligen tappat allt och Södertälje räddas av en stabilt spelande hemmakeeper. Tolopilo har i mitt sätt att se det verkligen höjt sin lägsta nivå så här långt in på säsongen. Mer placeringssäker, släpper inte lika mycket returer, jobbar sig fram till ”bättre sikt” för skotten utifrån. Riktigt kul att se och en viktig ingrediens till att laget plockat de poäng man har gjort så här långt.

Vi går vidare med andra perioden och spelövertaget från Vita Hästen fortsätter, hemmalaget sticker upp i ströanfall.
Tolv minuter in i perioden får Norrköpingslaget ett powerplay. Minuten senare sitter 1-2, inte till följderna av klassiskt uppställt PP-spel utan genom att Sebastian Benker får rena autostradan i SSK:s försvarszon. Pucken sitter återigen högt bakom Tolopilo.

1-2 står sig till pausen mellan 2:a och 3:e perioden men i ärlighetens namn så kunde bortalaget ha avgjort matchen i mittenperioden. De var klart bättre än SSK, skulle vilja säga att Nikita Tolopilo var en stor anledning till att man fortfarande hade segerchans inför sista tredjedelen.

I tredje perioden så ska SSK såklart gå för en kvittering men 3 minuter in så drabbas man av en utvisning som gör att forceringen mattas av. Hemmalaget lyckas döda utvisningen och halvvägs in i tredje perioden så får Södertälje i stället spela powerplay men som så många gånger förr så får man inte mycket uträttat i spelet med en man mer. En följetong av sällan skådat slag.

I stället så ska ”kungen” #24 Jacob ”Dahla” Dahlström ta saken i egna händer. Han får pucken bakom offensivt mål, gör en U-sväng in i zonen, lägger pucken på mål. 2-2, föredömligt jobb av #28 Emil Alba som vinner kampen framför mål och en skymd Adam Ohre i ”Gnäggens” mål tvingas att kapitulera.

2-2 står sig efter 60 spelade minuter och även efterföljande overtime förblir mållös.

Straffavgörande - En straff resulterar i mål. Vem avgör? - #20 såklart. Den hetaste spelaren och Tolopilo och saken är biff. Extrapoängen hamnar i Kringelstaden.

Målskyttar i hemmalaget: #20 Nicola Pasic x2 (7) och Jacob Dahlström (5)
GWS - #20 Nicola Pasic

En styrka i sig att få med sig fler poäng än motståndaren fast spelet går ner sig rejält i matchen. Speciellt i andra perioden då man ska tacka sin lyckliga stjärna att man fortfarande är med i matchen inför tredje.

SSK visar just nu upp en för svag lägsta nivå i matcherna för att kunna tas på allvar för att utmana i toppen av tabellen.
De som ”utmålats” till att vara bärande spelare glimtar till emellanåt men behöver visa sig ännu mer i matcherna för att på allvar hota de absoluta topplagen.
När alla är påslagna och ”vaknat” på rätt sida så är man som lag riktigt bra men behöver vara det mer frekvent match för match och byte för byte.

Det finns en styrka i det här laget som visar sig när man ändå orkar pumpa på i slutet av matcherna och får till en sådan bra forceringen som ändå ger poängutdelning i matcherna, frånsett AIK där man lite ”vaskar” matchen i första perioden. Men man överlever de jobbiga perioderna i matcherna och får med sig poäng. Så kan det såklart inte fortsätta hela säsongen, det är ju inte hållbart på sikt.

Det som är positivt är att SSK vissa stunder kan vara det spelförande laget och skapar tillräckligt med målchanser för att ge sig själva chansen.
I dagsläget så är SSK tredje bäst i ligan på att göra mål, ändå så finns det mer att ta av i det offensiva spelet. Till exempel så har vissa forwards inte hittat sin högsta nivå ännu, finns definitivt sparkapital men det behöver komma i gång för Pasic, Liljegren och Dahlström kan inte bära laget själva offensivt hela säsongen. Det förstår vi alla.