Tung finsk förlust efter sent kanadensiskt avgörande
Ytterst stark insats av Puljujärvi, trots att det inte blev seger!

Efter en finsk rivstart med två snabba mål lyckades Kanada kvittera, hamna i underläge på nytt och kvittera på nytt. Matchen svängde och kunde ha slutat hursomhelst, men till slut var det Kanada som satte segermålet.

Olli Määttä-Jesper Mattila
Målvakt: Harri Säteri (Emil Larmi reserv)

MATCHRAPPORT:

Första perioden
Finland startade matchen med sin fjärde kedja på isen och pressade på bra från första början. Man befann sig mycket i kanadensisk zon och Mikko Lehtonen fick iväg ett hårt skott från blålinjen redan i den första spelminuten.

Efter 1,5 minut spelade Rasmus Rissanen fram Jesse Puljujärvi, som befann sig fri framför målet. Puljujärvi fick iväg ett avslut som Binnington räddade, men han släppte sedan en retur som Puljujärvi petade i mål! 1-0 Finland.

Finland fortsatte att pressa på bra efter ledningsmålet. 30 sekunder senare åkte Conor Bedard ut för en slashing-utvisning på Oliver Kapanen. Powerplay-spelet rullade på fint och Jere Innala fick iväg ett bra skott som gick i stolpen och ut. I slutet av powerplay-spelet, spelades Valtteri Puustinen, som innan matchen stått för noll poäng på fyra matcher, fram framför målet av Vili Saarijärvi. Nu spräckte Puustinen sin nolla och utökade den finska ledningen till 2-0!

Efter att inte ha lyckats skapa något alls under matchens första minuter började Kanada skapa chanser. Först avfyrade Jamie Oleksiak iväg ett hårt skott mot mål från blålinjen, sedan var det John Tavares tur. Den kanadensiska lagkaptenen fintade förbi Olli Määttä och tog sig mot Finlands mål och avslutade, men Säteri var bra med på noterna.

Efter att Kanada började komma in i matchen tog Finland återigen tag i taktpinnen och Innala hade ett gyllene läge från nära håll, men Binnington parerade.

Med fem minuter kvar av perioden hade Kanada reducerat. Jesper Mattila blev av med pucken bakom eget mål, Dylan Cozens spelades fram och överlistade Säteri från nära håll. Med tre minuter kvar av perioden spelade Tavares fram Brandon Tanvev framför Finlands mål. Tanev fick en träff på pucken som Säteri ut att ha räddat, men efter videogranskning visade det sig att Säteri satt pucken i eget mål med klubban.

Innan perioden var slut fick Kanada ännu chansen i numerärt-överläge efter att Määttä åkt ut för roughing, men Finland klarade det numerära underläget bra och perioden avslutades vid ställningen 2-2.

Andra perioden
Rasmus Rissanen åkte ut för roughing i slutsekunderna av första perioden och Kanada fick inleda perioden med spel i numerärt överläge. Finlands boxplay-spel var återigen stabilt och Kanada fick endast iväg ett avslut på mål i överlägets slutsekunder. Fem minuter in i perioden blev Saku Mäenalanen nerdragen av Dubois och Finland fick chansen i powerplay. Spelet flöt på bra. Jere Innala hade två bra lägen och Iiro Pakarinen ett, men det förblev mållöst.

En minut efter att powerplayet avslutades var det dags för en ny finsk PP-chans. Pekka Jormakka tog sig mot mål från mittis men stoppades från att komma ensam igenom av Colton Parayko.

Finland lyckades inte göra mål i PP nu heller, men med fyra minuter kvar av perioden avfyrade Vittasmäki ett skott från blålinjen. Skottet gick förbi mål men tog en studs i sargen bakom och gick rakt till Puljujärvi, som petade in sitt andra mål för matchen.
Kanada ville inte avsluta perioden med underläge. Med tre minuter kvar spelades Owen Power fram i finländsk zon och överlistade Säteri med ett vasst handledsskott. 3-3.

Tredje perioden
Finland hade ännu 1,5 min kvar i powerplay när tredje perioden började, efter att Bowen Byram fått matchstraff i slutet av andra. Spelet flöt på bra men inget mål, även efter att PP-spelet var slut lyckades Finland styra spelet.

Med 13 minuter kvar åkte Hannes Björninen ut för high-sticking. Finlands boxplay var fortsatt stabilt och Kanada lyckades inte skapa några farliga chanser alls, men med nio minuter kvar av ordinarie speltid kom kallduschen. Dubois spelade fram Tavares framför finländskt mål. Tavares var helt fri med Säteri, fintade till vänster och passade sedan pucken till Hagel, som satte in 4-3 i öppet mål.

Finland försökte kriga sig tillbaka i matchen efter baklängesmålet, både Pakarinen och Hyry hade bra chanser från nära håll och med 1:40 kvar plockades Säteri ut ur målet. Trots en man mer på isen fick finländarna inte till de farliga målchanserna och med 20 sekunder kvar satte Dawson Mercer in slutresultatet 5-3 i tomt mål.

Sammanfattningvis var det ett helt annat Finland på isen idag än i senaste matchen mot Österrike, som i princip slutade spela efter en 2-0 ledning i första perioden. Man kämpade på bra och tog ledningen två gånger, men det räckte slutligen inte hela vägen och man gav Kanada några enkla chanser att göra mål, vilket de utnyttjade.