Vad är planen Mora?

Vad är planen Mora?

Rapporterna om att Johan Alcén kommer att representera Brynäs IF i vinter slog ner som en bomb i Moralägret.

De initiala reaktionerna var mörka och eländiga. Som det brukar vara när viktiga spelare lämnar i viktiga lägen. Efter några timmar av djupt suckande måste man dock titta sig själv i spegeln och inse att detta inte är en säsongslång kollaps. Det är en obekväm sitts vi hamnat i och den måste lösas.

Visst, det är ingen målsprutande superstjärna som lämnar laget. Men det är vår kapten. En ambassadör för laget. För klubben. För föreningen. För byggden. Johan är en ledare som behövs i ett lag av unga, hungriga, och lovande. Johan stod för rutin och ledarskap.

Vi måste tro och hoppas att det finns andra spelare som gemensamt kan greppa tag i taktpinnen och leda truppen framåt. Det som känns prekärt i detta läge är kanske inte bortfallet av Johan som person, utan mer det bristande hanterande. Helt plötsligt låter det som om Alcén aldrig var en viktig pjäs i årets lagbygge. Helt plötsligt rycker man på axlarna och säger:

Vi kommer inte i dagsläget att ersätta honom, vi har en bred trupp och vill ge alla våra try out-spelare en ärlig chans.” säger Peter Hermondsson till dt.se.

En ärlig chans? Till vad då? En kaptensbindel? Speltid? Förlåt, men vad är planen?

Känslan som infinner sig är att klubben inte opererar under någon slags uttalad riktlinje eller långsiktig plan. Det finns inga solida “backup”-planer på åtgärder ifall saker inte skulle gå som man planerat. Man balanserar på en “Allting måste gå som man planerat” tråd. En potentiellt skör tråd. 
Mora IK skjuter från höften och hoppas att det fungerar. Jag är ledsen, men passion och hopp är inte de enda ingredienserna för en framgångsrik förening. Peters stora hjärta för klubben räcker inte. Det behövs större ledarskap än såhär Mora!

Missförstå mig inte, saker och ting sker som är nästintill omöjliga att förutspå. Det är så hockeylandskapet (och livet i stort) ser ut. Men det är hur man hanterar sådana här situationer som gör skillnad. Just nu ser vi inga bevis på den skillnaden. Jag tror ingen förväntade sig en presskonferens-liknande reaktion från Mora IK´s sida, eller att man skulle ha en superdetaljerad plan på hur detta skall lösas. Men en total axelryckning känns inte direkt som det optimala sättet att hantera en sådan situation. Säsongen har inte ens börjat men man har redan insett att det ledarskap som Johan gav laget tydligen inte behövs ersättas. Det skall nog ifrågasättas.

Till sist:

Tack Johan för alla fina år i klubben. Vi är både stolta och glada över att du fick en sådan injektion och glädje till spelet när du kom hit. Lycka till i framtiden vi önskar dig all framgång, det förtjänar du!

Redaktionen2015-08-20 23:47:00
Author

Fler artiklar om Mora

Vinna eller försvinna - Djurgården har skaffat matchboll i semifinalen
Kaffe kaka tredje raka