”Tycker han kostar mer än han smakar” – fokus på Matthijs de Ligts framtid

”Tycker han kostar mer än han smakar” – fokus på Matthijs de Ligts framtid

Mikael Noaksson ger sin syn på Matthijs de Ligts tid i Juventus så här långt och de rykten som placerar honom bort från klubben inom en snar framtid.

Efter att ha varit en av Ajax mest framträdande spelare i modern tid valde Matthijs de Ligt att ta nästa steg i karriären genom att skriva på för Juventus. Där skulle mittbacken fortsätta utvecklas och växa fram till en av världens bästa försvarare.

Två och ett halvt år senare kan vi konstatera att holländaren fortfarande har en bit kvar innan han kan mäta sig med de främsta på sin position. Insatserna har varit stabbiga och det är inte alltid som han har varit förstavalet i mittlåset.

Sedan några veckor tillbaka kopplas 22-åringen samman med en flytt bort från den italienska storklubben efter att hans agent Mino Raiola sagt att de Ligt är redo för att ta nästa steg i karriären. Vad det innebär återstår att se – men det är hittills en hel del klubbar som uppgetts vara intresserade av försvararens tjänster.

Undertecknad hörde av sig till Juventus-redaktionens Mikael Noaksson för att ta del av hans tankar kring de uppstådda ryktena och hur holländaren egentligen har presterat under sin tid i klubben.

Hur tycker du att de Ligts tid i Juventus varit så här långt?
- Godkänd men inte så mycket mer. Bra prestationer har blandats med en hel del orsakade straffar och klumpigt agerande. När Chiellini är hel är han fortfarande före de Ligt i rangordningen. 

Skulle du säga att han levt upp till förväntningarna du hade på honom i samband med när han skrev på?
- Med tanke på den höga prislappen och den enorma lönen han drar in så vill jag nog påstå att hans tid i klubben inte riktigt nått upp till förväntningarna. Men han har absolut inte varit dålig. Hela Juventus har ju gått ganska hackigt jämfört med tidigare så det påverkar ju även de individuella prestationerna. Personligen tycker jag han kostar mer än han smakar och jag tror inte att laget skulle lida överdrivet mycket om han ersätts med exempelvis Bremer från Torino nästa säsong. Det finns större hål i det här fuskbygget till lag som behöver täppas till. 

Mittbackens agent, Mino Raiola, menar på att han är redo att ta nästa steg i karriären. Håller du med om det?
- Att Mino pushar för ett klubbyte är inget konstigt, det är hans jobb. Men att prata om ”nästa steg” när killen är 22 och spelar i en av världens största klubbar låter en smula märkligt i mina öron. Det är inte så att de Ligt har gått och blivit sjukt mycket bättre under sina två och ett halvt år i Juve och nu klassas som världens bästa mittback. Han är inte ens den bästa backen i laget än. Men Juventus är lite på dekis just nu och det finns definitivt klubbar med större dragningskraft, så om ”nästa steg” innebär ny liga och löneförhöjning så kan jag köpa det. Men prata inte som om att han har vuxit ur klubben när han inte ens är en given startspelare än. 

Anser du att Juventus bör göra sig med honom antingen i vinter eller till sommaren?
- Jag är alltid emot större förändringar under vinterfönstret så där säger jag blankt nej. Det skulle innebära att Rugani får otroligt mycket mer speltid och det vill nog ingen se hända. I sommar skulle jag däremot kunna sälja om vi får bra betalt och en chans att återinvestera pengarna på andra positioner. Nästnästa sommar har han bara ett år kvar på kontraktet och då sjunker värdet. Visst vore det fantastiskt om de Ligt ville stanna i Juve livet ut men det var aldrig något som jag förväntade mig. Speciellt inte när Mino sitter bakom spakarna. 

Om det blir så att han lämnar, vem vill du i så fall se som ersättare till honom?
- Eftersom han just nu är tredjevalet på mittbackspositionen tror jag inte att han blir överdrivet svår att ersätta. Det bästa som skulle kunna hända är nog att han ersätts av två mittbackar. En rutinerad herre som kan ligan (typ Astori eller Toloi) och en yngre talang som kan ta över på sikt (typ Bremer eller Milenkovic). Då kan vi göra oss av med Rugani samtidigt som vi sparar in en del lön och gör mittbacksuppsättningen bättre som helhet. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-01-18 13:30:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)