Matchrapport & Analys : Hatten av…
Glädjeyra i regnet mot Roma.

Det är så här ett toppmöte ska se ut! Roma tar sig an matchen på ett målmedvetet sätt och pressar Inter ordentligt matchen igenom. Dock är det kvaliteten som är avgörande vilket leder till att Nerazzurri ökar på vinstsviten ytterligare.

Matchrapport
Stämningen känns i luften. I ett fullsatt Olympico får fansen bevittna två formstarka lag som ska ta ett steg närmre sina mål. Inter går in som serieledare och siktar på att bibehålla distansen till den gamla damen som befinner sig på andra plats. Roma kämpar om en top 4 placering som är mycket möjligt med tanke på den fina formen som de har visat upp den senaste tiden.

Matchen inleddes med en hög press från Roma som, jag skrev i införrapporten, kommer att satsa offensivt. Inter placerade sig lågt och fick jobba hårt för att bli av med pressen. Efter några minuter kunde Inter trycka tillbaka en stark Pellegrini genom att tvinga Roma att låta mittbackarna att sköta uppspelen. Första målet kom inte som en skräll direkt, även om Roma inledde bäst. Inter började komma in på offensiv planhalva i flera halvbra lägen, vilket resulterade i en hörna till slut. Minut 17 skulle nollan spräckas i den eviga staden. Lukaku nickar bort hörnan mot Acerbi som befinner sig i kanten av straffområdet och lobb-nickar in 0-1 till bortalaget.

Ledningen skulle inte stå sig särskilt länge. Minut 24 får Roma en frispark i offensiv riktning som Mancini nickar in och kvitterar till 1-1.

Inter fortsätter att hålla mycket i boll där man märker att Roma lägger sig på kontringsläge, dock utan att skapa något av större värde.
Roma i sin tur har några försök till omställningar men Acerbi och co verkar ha koll på läget.

Minut 44 får Roma till en lyckad omställning där en Roma-spelare kommer loss och ser att Shaarawy är ganska fri till vänster. El Shaarawy blir lite stressad och panik-avslutar. Vänsteryttern får en snedträff där bollen träffar båda stolparna innan den går in i mål. Roma har vänt underläge och rider på den fina formen de har inskaffat under De Rossis styre.

Första halvleken slutar 2-1 till Roma. Inte ofta Inter går in i en halvtidsvila i underläge men det är vid sådana här lägen man ska visa vilka som är Capolista.

Andra halvlek börjar på ett helt annat sätt. Man hade det på känn då Roma är inte kända för att ha en stark defensiv som skulle kunna hålla ett hungrigt Inter borta i 45 min.
Minut 48 vinner Mikhitarian en frispark på egen planhalva som i sin tur slår en passning till Barella som befinner sig helt själv i mitten av Romas planhalva. Ostört vänder han sig rättvänd och slår en djupledsboll mot Darmian som slår ett lågt inlägg mot en framrusande Marcus Thuram som stöter in kvitteringen 2-2.

Inter fortsätter att hålla i boll och försöker kombinera sig fram till målchanser. Nu var det Inters tur att vända på steken. Efter att man lyckas kombinera sig fram på vänsterkanten får Dimarco ett guldläge att slå ett inlägg. Thuram gör en liknande löpning in i straffområdet och försöker stöta in inspelet från Dimarco. Thuram lyckas inte nå den men stör Roma-backen Angelino tillräckligt mycket för att han ska göra självmål. Inter vänder till 2-3 minut 49 och all press ligger på Roma att svara på Inter-målet.
…och nu börjar stressen. Roma börjar tokpressa och anfaller, våg efter våg. Inter får försvara sig hela tiden kändes det som och Sommer fick parera några gånger.
Som Inter-fan slungades man tillbaka till de gånger man fick sitta med ångesten samtidigt som man visste att man skulle tappa det.
Som tur det kunde Inter, emellanåt, kommer ur pressen genom kontringar och ett mål till skulle det bli. När klockan hade passerat ordinarie tid så snappade Sánchez upp en boll på mittplan som i sin tur slog en fin djupledsboll mot Arnautovic. Österrikaren hade en back på sig och valde att släppa bollen djupet på en stormande Bastoni som stod själv mot Rum Patricio. Inters mittbacksgigant bredsidade in 2-4 från nära håll och då kunde man andas ut.

Under den återstående tiden hände det inget märkvärdigt. Inter kunde spela ut resterande minuter och vinsten borta på Olympico var ett faktum. 2-4 till Nerazzurri!!!

Tankar & reflektioner
Jag skippar de 3 punkterna denna gång då jag vill gärna uppmärksamma en annan sak. Först och främst vill man tacka Roma för de bjöd upp till dans, ordentligt. Roma har inte tillräckligt bra kvalitet för att slå ett suveränt Inter denna kväll men man trycker på samt lyckas komma fram till farliga lägen flera gånger. Det är så här ett toppmöte ska se ut! För den objektive åskådaren måste man ha nått ett antiklimax när man såg toppmötet mellan Inter-Juventus förra helgen då det fanns bara ett lag som spelade fotboll på plan. Juventus anfallsspel ligger i nivå med Cremonese gällande anfallsfotboll och skrämmer ingen direkt. Roma spelar en fantasirik fotboll där man kombinerar sig fram och hotar flera gånger. De Rossi har gjutit in mod och grinta i detta lag där man försöker ta sig fram flera gånger under matchen. Hatten av och bra att ni visar resten av Serie A hur man ska ta sig an fotbollsmatcher mot Inter.

Man får säga vad man vill, anser man ett oavgjort resultat hade varit rättvist så kan jag köpa det. Dock är det väldigt tydligt att det är kvaliteten som var avgörande denna kväll. Roma har viljan att skapa anfall flera gånger om men de har inte tillräckligt bra spelare för att kunna göra det under hel match. Precis som jag nämnde tidigare i artikeln så har de svårt att spela förbi sin motståndare när de blir pressade. Backarna samt Paredes går bort sig vid flera tillfällen under uppspelsfasen, vilket blir enkelt för Inter att vinna boll högt upp på deras planhalva.

Nu åker man tillbaka tillbaka till Milano med 7 poäng ner till Juventus med lika många spelade matcher. Dock möter Juventus Udinese på måndagskvällen. Champions League drar igång kommande vecka men Inter spelar inte denna vecka utan möter Atletico Madrid tisdagen den 20 februari istället. Nästa Intermatch blir mot Salernitana på hemmaplan på fredagskvällen och där kan vi räkna med rotation.