AlbinoLeffe. Vem är han, egentligen? (Repris)
Emiliano Mondonico

AlbinoLeffe. Vem är han, egentligen? (Repris)

Här följer en äldre text på förfrågan: Atalantaredaktionen har fått frågan "Vem fan är AlbinoLeffe?". Den är förstålig.

Alla känner väl någon Leffe? Min farbror heter Leffe till exempel. Men Albino-Leffe? En sökning av "Albino" på Wikipedia ger förklaringen "Albinism är total avsaknad av båda typer av melanin, hos växter, djur och människor. Resultatet blir en helvit individ och individer med albinism kallas ibland albino". Själv minns jag framför allt albinon i "Tjejen som visste för mycket". Kanske du också.

Men Albinoleffe är ingen helvit snubbe. Unione Calcio Albinoleffe är ett fotbollslag i Italienska serie B. Klubben bildades 1998 och är en sammanslagning av två byars, Albino och Leffes, olika fotbollsklubbar. De har båda sitt säte i en av Bergamoprovinsens dalgångar, Val Seriana. Och den första klubben i Albino stammar från 1919.

Albinoleffes karaktär är splittrad. Albino och Leffe är nämligen två byar med mångårig rivalitet. Slagsmål på lokala dansbanor och liten social rörlighet har borgat för en djupgående aversion mot "utbölingar". Att klubbarna slogs ihop sågs av många som ett försök att överbrygga historiska motsättningar, men riktigt så har det inte blivit.

Det finns de som vill beskriva också Atalanta och Albinoleffe som lokala rivaler. Men samtidigt har många Bergamobor Atalanta som första- och Albinoleffe som andralag. När Atalanta senast var en vända i serie B och de båda lagen möttes var stämningen på läktaren familjär. Någon Inter-Milan eller Roma-Lazio stämning fanns inte där. Kanske är Albinoleffe för marginaliserade för det, Albinoleffe är något av kusinen från landet.

Lite groll blev det dock när Albinoleffe gästades av Juventus i vintras och man öppnade upp Curva Nord, de mer hårdföra Atalantafansens del av stadion, för att kunna svälja den enorma mängden Juventussupporters. Det var svårt att acceptera för de provinsiella Atalantafansen. Vilket övertramp, vilket intrång!

Matchen slutade för övrigt 1-1 och Albinoleffe blev första lag att knipa poäng av giganterna från Turin.

Albinoleffe delar alltså hemmaarena med Atalanta liksom de delar ett par supportrar, när de passar i kalendern vill säga. Och det är nog är tur för dem. Albino är en liten by med strax över 16000 invånare. Leffe, en ännu mindre by, med ca 6000 invånare. Stadion, Atleti azzurri d'Italia, rymmer 26542 personer vilket Albinoleffe alltså inte kan fylla ens om de tömmer varje hus och jagar dit varenda invånare. Klubben har strax under 2 000 årskortsabbonenter, vilket kan jämföras med Atalantas 10-11 000.

Klubben har sedan sammanslagningen gjort en sagolik karriär genom seriesystemen. Elio Gustinetti, mångårig tränare i klubben, tog säsongen 2002/2003 upp laget i serie B där det blivit något av serie B:s motsvarighet till Chievo. 

Sen förra året tränas klubben av Emiliano Mondonico. Han är en legendarisk coach från trakten som tidigare framgångsrikt tränat Atalanta och en mängd andra lag. Över två tredjedelar av laget är dessutom från Bergamo vilket gör bedriften att ha etablerat sig som mittenlag i serie B än större.

Fotbollsmässigt är det starkaste karaktärsdraget ett välorganiserat, disciplinerat försvar. Föga förvånande är lagets stjärna målvakten Paolo Acerbis som vaktat buren i över 150 matcher. Annars är mittfältsveteranerna Poloni och Del Prato (lokala förmågor med över 250 matcher i klubbens ljusblå färger) tillsammans med anfallaren Bonazzi framträdande spelare. I år har dessutom Cellini trätt fram som klubbens "stora" striker, med fem mål gjorda på 19 spelade matcher.

Så nu vet ni alla, vad några säkerligen visste redan tidigare. Albinoleffe är ingen helvit snubbe. Men väl en älskvärd fotbollsklubb, från en idyllisk alpdal, som med mycket små medel lyckats etablera sig i förrummet till fotbollens finaste salong. En typisk "second-best". 

LÄS ÄVEN SENARE ARTIKLAR
Exklusiv intervju med AlbinoLeffes president (dec -07)
http://www.svenskafans.com/italien/atalanta/artikel.asp?id=212405
10 skäl att gilla AlbinoLeffe (dec -07)
http://www.svenskafans.com/italien/atalanta/artikel.asp?id=209036

Maria Strandberg2007-01-07 19:28:00
Author

Fler artiklar om Atalanta