Slaget om Rom

Årets Rom-derby är precis som de senaste åren, väldigt viktig för utgången av ligan. Först var det Lazio som slog sig in i toppen och de två senaste åren har Roma tagit över rollen som laget med styrkan att utmana lagen från norra Italien.

Men då Lazio inte vunnit ett derby sedan våren 2000 då Veron och Nedved såg till att vända matchen till seger efter ett tidigt mål av Montella, är helgens derby oerhört betydelsefullt för Lazio folket. En derbyseger, som i sig till fullo kan gottgöra en säsong full av besvikelser, skulle även sätta stopp för Roma och deras försök att försvara sin ligatitel.

Och idag, mer än på länge, skulle många ge vad som helst för att se Lazio besegra Roma på söndag kväll. Det finns nämligen enorma skillnader på en Laziale och en Romanista, men medan Roma-anhängarna under 90-talet inte kunde visa sitt rätta jag med tanke på att deras lag var underlägsna, eller som högst på samma nivå som, Lazio har de två senaste åren ändrat mycket.

Efter Romas ligatitel i våras målades stora delar av Rom i gult och rött och Lazio-anhängarna tvingades mer eller mindre fly från stan för att slippa den vulgaritet som så ofta kännetecknar Romas supportrar, i en Laziales ögon. Ett sätt att leva och visa sina känslor för sitt favoritlag som helt skiljer sig från den som håller på Lazio. Roma-supportern vill gärna visa sin styrka genom att överdriva om hur många de var när de firade titeln med laget på Circo Massimo, medan Lazio-supportern är mer jordnära och har ingenting emot att de andra är fler. Uttrycket "contro tutto e tutti" (mot allt och alla), tillhör sedan länge Lazio supportrarna och säger en hel del om hur man tänker och tycker.

Roma-supportern är den som när det går bra plockar fram 10 flaggor från vinden och hänger ut dem på balkongen, springer runt med halsduk mitt på sommaren, köper säsongsbiljett för att sedan på stadion skryta med att han alltid följt laget fast att han inte vet vem som spelade i laget tre år tidigare. Roma-supportern är även den som gärna minns tillbaka på triumferna laget varit med om, men som mer än gärna stryker de dåliga tiderna från historien. Ett sätt att tänka som totalt skiljer sig från en Laziales tankesätt.

En Laziale har antingen sin flagga uthängd på balkongen året om, oavsett resultat, eller så hängs aldrig någon flagga ut från balkongen även om man vinner ligan. Halsduken tas på när man ska till stadion, och inte när man ska ut på stan en vanlig dag för att shoppa som vissa andra gör. Lazio-supportern skryter gärna över sin historia, som är långt ifrån glamourös. Ett av de bästa , om inte det bästa, minnena en Laziale mer än gärna tar upp är det från 1987 när Lazio spelade play-off matcher för att inte åka ner till Serie C (!!). Man är helt enkelt stolt över vad man gått igenom även om vissa, de flesta, sidor - sett till resultaten - varit mörka .

Idag ska man inte sticka under stolen med att Roma-supportrarna i Rom ökat markant. Det kryllar av dem, överallt. Men medan det för några år sedan sades att majoriteten av Lazios supportrar kom från förorterna och byarna runt omkring Rom, har Roma nu de flesta av sina starkaste supporter-fästen just utanför Rom. När Roma spelar hemma är det rena rusningen med långa köer av bilar där Roma halsduken hänger ut från fönstret, utifrån Rom in till stadion för att följa "la magica".

Men vad är det som gör att Lazio folkets tålmamod tagit helt slut. Jo, naturligtvis är det tidningarna och journalisterna i Rom, där 9 av 10 håller på Roma, som fått bägaren att rinna över. Där går de ofta över gränsen, då de hittar på nyheter för att störa Lazio och dess spelare medan de hyllar allt som rör det andra Rom-laget. Ett par exempel som tål att påminnas om.

När Lazio vann ligatiteln skrev 'Corriere dello Sport' (tidningen som säger sig vara båda lagens dagstidning) "Tack Lazio" (vadå tack ???) på förstasidan, skämtar dem?
När sedan Roma vann ligan ett år senare stod det på förstasidan på samma tidning naturligtvis "Roma Campione D'Italia".
Efter Lazios ligatitel kom inte Corriere dello Sport ut med ett enda videoband om säsongen, utan nöjde sig med en (!) poster för att "hylla" Lazio. Efter Romas ligatiteln har flertalet videoband kommit ut och posters på alla möjliga spelare kom under sommaren ut tillsammans med tidningen.

Men det värsta är nog när det gäller hanteringen av supportrarna. Lazios fans har precis som de flesta andra problem med rasism och våld. Finns minsta möjlighet att hitta något som inte är bra, slänger Corriere dello Sport upp det på förstasidan när det rör Lazios supportrar. Att Romas supportrar av den italienska staten (!) nyligen rangordnats som de allra farligaste när de åker på bortamatcher har inte nämnts någonstans och att en Juve-supporter fortfarande är i koma efter Roma-Juventus vet nog väldigt få om.

Detaljer, kanske kan tyckas men många bäckar små ....

En annan detalj, som stör, är för Lazio-anhängarna att se hur alla som flyttar till Rom eller som inte har en aning om fotboll slänger på ett klistermärke med Romas märke eller liknande på sina bilar. Många dras nämligen med i den entusiasm som Roma för tillfället har kring sig och det märks om inte annat på kändisar som helt plötsligt dyker upp på Romas matcher med halsduken kring halsen. Till och med Roms borgmästare, Veltroni, som höll på Juventus har dragits in i inne-modet, och håller på Roma. När Lazio hedrade minnet av supportern, Paparelli, som dog för mer än 20 år sedan i Curva Nord på ett derby dök inte borgmästaren upp. Men när Roma hade en återföreningsfest med Falcao var samma borgmästare först på plats.

Om inte allt detta är anledning nog för att tänka sig ge vad som helst för att se Lazio segra på söndag kväll, vet jag inte vad mer som kan tilläggas. Helt klart är att matchen på söndag inte bara handlar om 90 minuter mellan två lag, det handlar framför allt om matchen mellan två olika livsstilar i samma stad.

Att hålla på Roma är ett mode, att hålla på Lazio är en tro.

xxx

FOTNOT: Denna artikel ger min, och många andras, syn på hur det ligger till. Det innebär inte att alla håller med, också för att det finns undantag i de båda lägren. De undantag som i vanliga fall bekräftar en regel !

Mattias af Sandeberg2002-03-06 22:54:00

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det