1 - 2

3 poäng i Udine
Matchvinnare idag

Som Svanemar skulle ha sagt - "Napoli får vara glada att dom fick hem 3 poäng idag"

Undertecknad har varit skeptisk sedan Gattusos tillträde och ska inte göra någon längre utläggning kring detta nu men - trots att mina kollegor på redaktionen ifrågasatt herren som stod för dagens vinstskalle - Bakayoko är det enda som jag faktiskt förstår med Gattusos bygge. Han är en väldigt tekniskt skicklig allround mittfältare. En längre Allan med lite mer defensiv inriktning. Kombinationen med Ruiz är på pappret fint men har hittills inte gett mycket - vare sig framåt eller bakåt. Jag tror att även detta beror på nuvarande spelsystem där våra centrala mittfältare inte riktigt agerar spelfördelare, utan mer en passningsförlängare till sidan. Nåja, nu till matchen. Inför start hade Gazzettan fel gällande mittbackarna i Napoli, idag fick Rrahmani starta sin första match och, iaf jag, var väldigt intresserad av detta. Om inte annat bara för att skapa VISS konkurrens för platserna. Rrahmanis aktier blev nog tyvärr inte särskilt mycket bättre efter denna start och han fick utgå i halvlek efter 45 osäkra och svaga minuter.

Primo tempo
Napoli fortsätter tendensen med att starta piggt och även idag står vi för ganska bra 10-15 inledande minuter som också leder till att Lozano blir ganska soklart tacklad i hemmalagets straffområde av Bonifazi. Straff och Capitano Insigne står för en säker lyftning in i vänster kryss. Det ska sägas att Insigne visar på fin kyla under sina straffläggningar, trots sina idel missar i vanligt spel. Tyvärr sitter Manolas ner efter straffen och pekar på baksida lår - ny sträckning? Maksi kommer in för honom efter bara 18 spelade minuter. Efter målet fortsätter Napoli och visar mer självförtroende och får till några halvchanser. De farligaste situationerna återfinns på nytt genom högerkanten med Lozano men majoriteten av boll återfinns på vänster sida mellan Hysaj-Zie-Insigne vilket jag inte helt förstår. Trots spelövertag så kommer vi inte igenom Udineses kompakta försvarsspel genom våra sidledspassningar. Det finns alldeles för lite rörelse i laget och efter ett antal bortspelade passningar får Rrahmani hjärnsläpp och passar extremt snålt bak mot Meret vilket ger Kevin Lasagna 1v1 mot Meret och gör bort honom relativt enkelt. 1-1. Resten av halvleken hade vi några vassa chanser utan klinisk skärpa men Udinese hade flertalet lägen och vore det inte för Meret och hans benparader hade vi nog legat under i halvlek.

Secondo tempo
Redan i halvlek blir det en rockad i backlinjen där Di Lorenzo blir mittback och inbytte Rui (för Rrahmani) tar vänsterbacken och Hysse hoppar över till högersidan. Ganska snabbt i andra kommer Zielinski till ett fint läge med en drömretur till Insigne ca 7m från mål men Inkonsistigne (för långt?) drog till med en bredsida som inte ens går på mål - inte okej! Därefter är det ganska tråkigt spel och vi fortsätter rulla boll centralt-vänster och ibland på höger sida utan att riktigt bryta igenom. De få gånger det blir lite farligt är när vi återtar boll via Ruiz/Bakayoko på mittplan och startar ett snabbare uppspel med fart. Även Udinese står för ett antal riktigt fina omställningar med Pereyra-De Paul-Lasagna vilket även denna halvlek räddas mestadels genom Merets benparader. Elmas och Llorente byter av Ruiz respektive Petagna efter halva halvleken och Llorente visar på god styrka men saknar en del bollkontroll idag. Det blir inte så farligt framåt - vi fortsätter vara ganska uddlösa. Det dröjer till 90+1 innan Insigne lämnar en ganska ofarlig frispark från halvplan till Rui, som får till en fin träff men Bakayoko står för en jävla träff med pannan där jag tror att den åker ut men bollen skruvar sig in via stolproten. Efter det förväntar man sig att Napoli skulle spendera varje sekund med säkert spel men Udinese tillåts ha boll lite för mycket för min smak. Demme får byta av Zielinski sista 2 minuterna och vi lyckas hålla undan.

Allt som allt en ganska standard Napoli-match anno 20/21. Många skott och chanser där de flesta inte ens går på mål. Trots att Rrahmani står för dagens absolut svagaste insats hoppas jag att han inte slängs till vargarna, han har trots allt innan dagens 45 minuter, endast haft 2 spelade minuter i ligan denna säsong. Hysaj är stabil, trots sina missade dribblingar så känner jag mig relativt lugn med honom på vänsterbacken. Meret gör en riktigt stark insats idag med fler benparader än en Victorias Secret catwalk. I mina ögon är han Man of The Match! Bakayoko och Zielinski står också för två fina insatser idag. Lozano börjar påminna om Calle på det sättet att han bara löper nonstop, jag vill gärna se mer boll på honom.

Finns absolut vissa positiva saker att ta med sig men jag har fortfarande många frågetecken och orosmoln kring spelplanen och denna säsong. Nästa match är på onsdag 13/1 mot Empoli, första matchen i Coppan för säsongen.