Rädda oss Monsieur Platini!
Det finns en aspekt av Romas försäljning av Aquilani som uteblivit i medierna. Hur kommer det sig att en viktig klubb i Europa tvingas sälja av sina kronjuveler för att få balansräkningen att gå ihop samtidigt som andra klubbar kan låna miljarder till spelarköp? Är det inte dags att UEFA inför ett regelverk som ser till att skapa en rättvis konkurrenssituation?
Enligt italienska medier måste AS Roma spara cirka 30 miljoner Euro i år på grund av. utebliven kvalifikation till Champions League - detta för att balansera räkenskaperna då utgifterna kommer överstiga intäkterna. De 20 miljoner man får för Aquilani kan alltså inte den redan tungt skuldsatta familjen Sensi återinvestera i nya spännande spelare utan måste gå till att sanera ekonomin.
Samtidigt på den Iberiska halvön håller den förmögne byggherren Florentino Pérez att uppföra sitt drömslott, Galacticos II. När den sista byggstenen, Xabi Alonso, är på plats har Real Madrid köpt spelare för cirka 2,5 miljarder kronor. Var kommer pengarna ifrån frågar sig många, säkert en del från egen ficka men mycket kommer från bankerna. Hur kan det komma sig att vissa klubbar tillåts låna miljarder av banker då andra tvingas sälja för att böckerna inte ska visa röda siffror?
Låna stora pengar för att köpa spelare där affärsmodellen bygger på eventuell försäljning av tröjor samt spelarnas namn- och bildrättigheter, känns aningen riskabel. Enda anledningen jag kan tänka mig Pérez tillåts låna pengar på det här sättet är att Real är en alldeles för viktig institution som inte tillåts gå i konkurs – lite som vissa amerikanska banker under höstens finanskris. Bara att en jätte helt plötsligt går omkull och konsekvenserna blir förödande. För vad skulle hända om det fortsatt går sportsligt knackigt för Real i några år, eller någon av bankerna vill ha tillbaka sina pengar? Kreditorerna får svårt att få igen sina investerade miljarder om Real skulle tvingas sälja Ronaldo & Co till en marknad som inte har den sortens pengar.
Jag lägger inga moraliska värderingar i den affärsmodell som Real bedriver – funkar den även på lång sikt så varsågoda. Pérez är definitivt inte ensam, det finns fortfarande många stora klubbar i Europa som spenderar utan att direkt bry sig om balansräkningen. Men det finns även de som väljer att bryta trenden, i Italien är det bland annat klubbar som Roma, Fiorentina och Juventus som både har lönsamhetskrav från sina ägare och samtidigt försöker utmana i Europa. Men det blir svårt att tävla i längden om villkoren inte är är desamma för deltagarna. Vi får väl se vilka möjligheter Platini har för att reglera den europeiska toppfotbollen. Han kommer garanterat att stöta på motstånd, både från mäktiga intresseorganisationer och EU vars hela essens bygger på den fria marknaden. Oavsett hur det slutar är fotbollen i behov av en rättvis konkurrenssituation.