En krönika om Mats Nyström – och trender inom fotbolls-TV

En krönika om Mats Nyström – och trender inom fotbolls-TV

När SVT häromdagen presenterade sin laguppställning till VM i Sydafrika saknades studioankaret Mats Nyström, ständig programledare för Fotbollskväll sen början av 1990-talet.

”Ingen annan i TV ser ut att ha så kul på jobbet”, skrev Expressen om Mats Nyström för några år sen. Frågan är hur kul Nyström tycker det är att bli petad från SVT:s VM-laguppställning, efter att ha jobbat för kanalen i 20 år.

SVT har nyligen gått ut med information om vilka personer som kommer att bevaka fotbolls-VM. Hela truppen har presenterats på svt.se: matchkommentatorer, experter, programledare, bisittare. Mats Nyströms namn saknas. Jag har kontaktat SVT i frågan men inte fått något svar. Det är möjligt att det är en miss, och att Mats Nyström till slut kommer att finnas med på ett hörn, men det verkar som att han är åsidosatt den här gången.

UPPDATERING 16 MAJ: 
David Hagen, pressansvarig för fotbolls-VM i SVT, har kontaktat mig nu (16 maj) och ger följande information: "Mats kommer att synas mycket under VM. Han kommer leda vårt dagliga VM-magasin som sammanfattar dagens matcher och snackar upp morgondagens. Detaljer kring programmet, vilka som medverkar förutom Mats, är inte klart än. Därför har vi valt att vänta med att presentera det."

EN STÖRRE FRÅGA
Det finns säkert många som inte bryr sig om detta, det finns säkert de som till och med ogillar Nyström och hellre ser André Pops och David Fjäll i programledarroller, men frågan är större än så.

Fotbolls-TV har senaste åren blivit väldigt cyniskt, opersonligt och hänsynslöst, från ledningshåll. En ny sorts strategi har börjat råda.

En efter en har de ”gamla” profilerna rensats ut, det gäller inte bara SVT, utan flertalet kanaler. Här är några TV-experter/programledare som inte fått arbeta kvar (eller trängts undan) på sina kanaler, som de varit lojala mot under många år:

Thomas Nordahl (63 år)
Thomas Wernersson (55 år)
Glenn Hysén (50 år)
Claes Runheim (42 år) 

                   

Är det dags för Mats Nyström (47 år) att bli förvisad nu? Att jag skriver ut åldrar inom parentes beror förstås på att jag tycker att det råder en slags "åldersrasism" på de stora TV-kanalerna, när kanalledningarna fattar sina beslut. Det är ingenting nytt, det har framförts tidigare. 

NORDAHL & RUNHEIM
Thomas Nordahl var med och startade upp Uno Kryss DueTV3 i mitten av 1990-talet, ett program som allmänt anses vara det bästa italienska fotbolls-TV-program som producerats i Sverige någonsin, trots dagens moderna konkurrens med HDTV och annan hypermodern teknik. Nordahl har i en intervju nyligen sagt att han är intresserad av att fortsätta jobba med Serie A i svensk TV, det är alltså inte han själv som valt att hoppa av.

Hans vän och kollega Claes Runheim arbetade för TV3/Viasat i 12 år, med bland annat Serie A, Champions League och svenska landslagets kvalmatcher. Ut med det gamla, in med det nya, den devisen fick Runheim smaka på.

”Den kommersiella världen är en väldigt kortsiktig värld”, kommenterade han själv kanalens beslut att inte förnya hans kontrakt. ”Jag är branschens lyckligaste”, utropade den nye, fräsche ersättaren Ola Wenström samtidigt. Den enes död är den andres bröd. Men det ironiska är förstås att även Wenström kommer att ätas upp inom kort, när han synts tillräckligt många gånger. Då kommer en ännu fräschare kraft att ta över. 

NYSTRÖM PÅ SVT - EN INSTITUTION
Mats Nyström har arbetat för SVT sen början av 1990-talet, lett Fotbollskväll sen 1993. Han är omtyckt av många, utstrålar glädje, men också stor kunskap, och en pålästhet. Han är seriös och intresserad. Han har även, som vissa kanske sett, en bredare journalistisk talang, då han även leder Gomorron Sverige i SVT ibland.

Personligen vill jag gärna se Mats Nyström göra fler egna reportage, gärna också inom andra områden än fotboll, det har han vid några tillfällen fått visa att han behärskar, med kvalité. 

                   

Men inom fotbolls-TV-världen – ja, TV-världen överlag – är det inte kunskap, rutin, erfarenhet, lång och trogen tjänst, som värderas högst. Det är inte som inom andra yrkesområden, där man belönas med medaljer för sin lojalitet.

Snarare är det inom TV tvärtom. Här är det inte ”sist in, först ut” som gäller, utan istället ”först in, först ut”. Och in med ungt och nytt, gärna kvinnligt eller mångkulturellt. Inget fel med kvinnligt och mångkulturellt, men någonstans tycker man att det är viktigast med färdighet, inte kön eller etnicitet. 

"BIMBOFIERING"
Journalisten och författaren Jan Guillou gick i början av 2000-talet ut och starkt kritiserade SVT för att ha blivit ”bimbofierat”: Kattis Ahlström, då i 30-årsåldern, hade utsetts till ny programledare för det viktigaste samhällsprogrammet, Uppdrag granskning, samtidigt som äldre män fått gå från sina programledarjobb, i SVT:s föryngringsprocess (eller bimbofiering, om man så vill). Man kastar ut ”gubbdjävlarna” och får in ”blondinersättning”, dundrade Guillou.

Inom fotbolls-TV ersattes Nordahl och Hysén på Viasat av då 25-åriga Elin Ekblom Bak. På SVT i sommar kommer vi att VM-guidas av Johanna Frändén, född på 80-talet, som TV-debuterar.

Visst, man ska inte vara för konservativ och bakåtsträvande, ibland måste föryngring ske. Men det känns som att det idag, i behandlandet av de äldre, erfarna programledarna och experterna, råder en brist på respekt. Och det är ovärdigt för alla parter. 

UPPDATERING 16 MAJ:
David Hagen, pressansvarig för fotbolls-VM i SVT, har kontaktat mig nu (16 maj) och ger följande information: "Mats kommer att synas mycket under VM. Han kommer leda vårt dagliga VM-magasin som sammanfattar dagens matcher och snackar upp morgondagens. Detaljer kring programmet, vilka som medverkar förutom Mats, är inte klart än. Därför har vi valt att vänta med att presentera det."







Per Erik Wesslénpererikwesslen@hotmail.com2010-05-13 15:15:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 12)
Goals of the week (omgång 11)